Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERAGraphicLine

    text lucie drugdová

    foto jan nožička, jiří e. duchoň,

    archiv Wohnout

    GraphicLine

    Vypsaná FiXa vs. Wohnout

    Teď už se chápeme

    Ovalkde hrajeme?
    Ovalkde hrajeme?
    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner

    1

     
    GroupGroup
  • Po letech potkávání se na stejných pódiích a stovkách vypitých piv před i po koncertě se z nich stali skvělí kamarádi. Ale vždycky tomu tak nebylo. Řeč je o kapelách Wohnout a Vypsaná fiXa. Jejich osobití frontmani Matěj Homola (42, Wohnout) a Márdi (41, Vypsaná fiXa) pro Headliner vzpomínají nejen na to dobré.

    GraphicLineGraphicLine
     

    Těžko byste na české hudební scéně hledali dvě kapely s výraznějším rukopisem. Když se tedy před dvěma lety skupiny Wohnout a Vypsaná fiXa poprvé rozhodly spojit své síly a vyrazit na společné turné, byl to nářez. Není divu, že letos na podzim vyjedou „udělat bordel“ po republice znova. Jaká byla cesta k jejich kamarádství a vzájemnému respektu prozradili po natáčení obálky Headlineru frontmani obou kapel.


    1. První společná vzpomínka

    Márdi: Můj první zážitek s Wohnoutama je z koncertu v klubu Žlutý Pes. Myslím, že to byl asi rok devadesát osm nebo devět. Já zrovna dělal osvětlovače, protože do

    tohohle klubu jsi přišel, blikal jsi a na baru ti za to zaplatili dvě stovky, za které se pak pařilo. No a já jsem tam teda v podstatě jako svítil.

    Matěj: (smích)

    Márdi: Počkej, já si vlastně nepamatuju, jestli jsem to byl zrovna já, protože vždycky probíhaly strašné bitky mezi mnou, Pítrsem a Mejlou, jelikož každý chtěl ty dvě stovky, že jo. Ale vím, že jste zvučili, pak šli pryč z pódia a za mnou právě přiběhl zvukař a říkal, že má váš bubeník problém. Tak jsem šel ke stolu a povídám tehdy ještě dreadatýmu Fenkovi. „Čau, hele máš tam problém.“ No a on na to: „Jo, jdu to vyřešit.“ A pak šel. Takže takhle přesně si pamatuju, jak jsem vás poprvé potkal.

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner

    2

  • GraphicLineGraphicLine

    Poprvé jste na mě působili jako nějaká banda narkomanů

    Matěj

     
    GraphicLineGraphicLine

    Vypsaná fiXa – Drogový večírek

    Group
     
     

    Matěj: To moje první setkání s Fixou bylo, teď nevím, jestli trefím přesně rok, ale asi v roce devadesát osm. Tenkrát mě moje bývalá přítelkyně vytáhla na nějaký minifestival do Rock Café v Praze, kde zrovna Vypsaná fiXa hrála. Můžu říct, že v ten moment jste na mě působili jako nějaká banda narkomanů.

    Márdi: No jasně (smích).

    Matěj: Jako opravdu, prostě banda tvrdých narkomanů. I když už vím, že teď ani nehulíte. Jenže tenkrát to na mě prostě tak působilo. Naprosto chaotická hudba, navíc jste vypadali úplně strašně zmaštěně, do toho tam ještě běhal Pítrs v davu s činelem a paličkou a všelijak si tam bimbal. Já z toho byl vážně znechucený a přítelkyně jsem se ptal, na co mě to proboha vzala.

    Márdi: (smích)

    Matěj: No ne, jako fakt. Když jsem vás pak viděl o pár let později v Týnci nad Sázavou, vynořila se mi v hlavě tahle strašná vzpomínka a říkal jsem si: „Ježíš, to zase bude.“ Jenže tehdy už se mi to právě hrozně líbilo.

    Márdi: To moderoval Lipčík tenkrát.

    Matěj: Fakt?

    Márdi: Mluvíš o Sázavafestu?

    Matěj: Jo.

    Márdi: No, tak to si pamatuju.

    Matěj: Tam na mě váš koncert zapůsobil hrozně pozitivním dojmem. Sice jsem si tehdy ještě nedokázal zapamatovat jednotlivé skladby, ale potom se začalo všechno kolem provazovat a my víc potkávat. To vlastně nakonec vygradovalo až k tomu, že jste teď moje nejoblíbenější česká skupina a mám vás rád. Myslím, že určitě i celá naše kapela.


    2. Čeho si na sobě vážíme

    Matěj: Jak se říká, někdy si to sedne, a někdy zase ne. U nás si to sedlo. Když to vezmu po lidské stránce, tak pivo si dáte, panáka taky a ještě si vždycky skvěle pokecáme, čehož si hrozně cením. A jako muzikanti jste také naprosto v pořádku.

    Márdi: Náš basák je váš ultra fanoušek, takže pokaždé, když Wohnoutům vyjde nová deska, tak si ji pouštíme a hodnotíme. Strašně oceňujeme, jak máte všechno promakaný. Hlavně teda kytarově. Hrajete ale úplně odlišným způsobem, takže my

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner

    3

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
     
    Rectangle
     

    Písnička, kterou Vypsaná fiXa neuměla zahrát.

    GraphicLineGraphicLine

    Wohnout – Marie Gabrrrhelová

    Group
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    Dohromady to působí pozitivně

    Matěj

    třeba nikdy nebyli schopni zvládnout udělat covery vašich skladeb. Hrajete prostě… no prostě jinak. Ale fakt super.

    Matěj: (smích)

    Márdi: Vzpomínám, jak jsme se natrápili ve zkušebně. Bylo to vážně hrozné. Ale myslím, že právě to, že máme problém vás zahrát, je vlastně dobře. Pamatuješ si, jak jsme měli vystupovat na nějaké akci s vaší skladbou a naprosto to zvojtili?

    Matěj: Co to tenkrát bylo za písničku?

    Márdi: Buď Osmák degu nebo… ne, vlastně Marie Gabrrrhelová, takže těžké rytmy a složité počítání. Ale i když to neumíme hrát, tak vás strašně rádi posloucháme.

    Matěj: Mě zase hrozně baví ty vaše fixí nápady. Jednak skvělé melodie, ale i texty, respektive slovní obraty. Všechno dohromady na mě ve výsledku působí strašně pozitivně. Ono hlavně k tomu, aby se člověk dostal do nějaké kapely, která mu nic neříká, je nejdůležitější tu skupinu pochopit a navézt se do jejího myšlení. Prostě se nechat zaplavit proudem, který z ní teče. A já myslím, že my jsme se vzájemně pochopili.

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner

    4

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERARectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Wohnout – Svaz českých bohémů

    Group
     
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    S jinou kapelou by nám na turné ale možná nakonec úplně hráblo

    Márdi

    Márdi: To jo. Já třeba se Zemánkem hrál v Kašpárkovi v rohlíku. Takže jsme se spolu dost bavili. A je jasné, že čím víc s někým mluvíš, tím jsou ty rozhovory normálnější. Často se stává, že když si poprvé povídáš s nějakou kapelou, bývá to dost zvláštní a dál už se to nikdy ani nedostane. S vámi je to ale úplně v pohodě. Nikdo si na nic nehraje, jste správně odrzlí a máte super kecy. Sice do nás pořád ryjete…

    Matěj: Ale to je v pořádku (smích).

    Márdi: Vždyť jo. Je to sranda a hlavně se s vámi dá vydržet. Kdybys měl jet třeba dvacet koncertů s nějakou jinou kapelou, tak je dost možné, že by ti z nich nakonec úplně hráblo.

    Ale my se potkáváme, koncertujeme a je to v pohodě. Doufám.

    Matěj: To je.

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner

    5

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERARectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Hrozně mě vytáčí Fenek a jeho bubny

    Márdi

    3. Co nás štve

    Márdi: Hrozně mě ale teda vytáčí Fenek a jeho bubny. Jak se s nimi vždycky úplně neuvěřitelně piplá a všude roztahuje.

    Matěj: Máš pravdu. To mně vadí taky.

    Márdi: Jsou totiž dva typy bubeníků. Jeden je Pítrs, který nemá na svoje bubny ani obaly a válí je v dodávce, kde se mu furt poškrabávají. No a na druhé straně je právě Fenek – všechno potřebuje svůj futrál, rysku, místo. I na pódiu si to vždycky pěkně rozestaví. Ale už si docela zvykl, že do něj věčně ryju, aby se neroztahoval, takže je to spíš taková legrace.

    Matěj: Mě jen tenkrát trošku naštvalo obvinění, že jsme vám vytáhli během koncertu šňůru ze zásuvky.

    To nebyla pravda. Teda alespoň Zemánek s Fenkem to dodneška tvrdí.

    Márdi: Pamatuju si, že to nakonec hrozně nabobtnalo a za vámi pak dokonce chodili i fanoušci a ptali se, jak jste nám to mohli udělat, když se spolu tak kamarádíme (úsměv).

    Matěj: (smích)

    Márdi: No a ještě mě taky občas štve Zemánek, protože když má člověk horší den, tak on na něj furt doráží: „A co ti jako je?“ (mění hlas) a dokolečka šťourá. No, je to zajímavé.

    Matěj: (smích)


    Další poměřování sil mezi Wohnout a Vypsanou fiXou čtěte v příštím Headlineru.

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner

    6

  • Rectangle
     
    GraphicLine

    Matěj Homola a Wohnout

    Group
     
     
    GraphicLine
     

    Pražskou kapelu Wohnout založili v roce 1996 bratři Matěj (zpěv, kytara) a Jan (kytara, zpěv) Homolovi. Dalšími členy rockové skvadry, která na svých začátcích vystupovala například jako předkapela skupin Lucie, Žlutý pes nebo The Offspring, jsou Jiří Zemánek (baskytara) a Zdeněk „Fenek“ Steiner (bicí). Pro čtveřici muzikantů jsou typické tvrdé kytary, texty zpívané v češtině, ironie, vtip a nadsázka. Kapela je také známá pro svou obrovskou lásku k cestování. Frontman skupiny Matěj Homola si často a rád jezdí vyčistit hlavu do Indie. Záliba v navštěvování exotických krajin však není tím jediným, co je o dvaačtyřicetiletém zpěvákovi všeobecně známo. Každý fanoušek Wohnoutu totiž dobře ví, že Homola propadl také vášni jménem skateboarding, která ho drží už pěknou řádku let. Mnohem menší trvanlivost měl jeho vztah se zpěvačkou Darou Rolins, ze kterého má dceru Lauru. Skupina Wohnout vydala celkem osm studiových alb. Poslední je z roku 2014 a jmenuje se Laskonky a kremrole.

    Polygon
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner

    7

  • Group
     
    GraphicLine

    Márdi a Vypsaná fiXa

    Group
     
     
    GraphicLine
     

    Pardubická skupina Vypsaná fiXa vznikla v roce 1994 a hraje ve složení Michal Mareda (Márdi – zpěv, kytara), Milan Kukulský (Mejla – kytara), Daniel Oravec (Mejn – baskytara) a Petr Martínek (Pítrs – bicí). Skladby kapely, jejíž texty se vyznačují skvělými slovními obraty a metaforami, zazněly také ve filmu Václav nebo Čtyři slunce. Frontman skupiny Márdi se podílel a podílí i na projektech pro děti Kašpárek v rohlíku nebo Mixle v pixle a na začátku devadesátých let spoluzaložil hokejbalový klub Svítkov Stars, s nímž hrál dvě sezóny extraligu. Fanoušci ho mohli vidět také ve videoklipu Bernardýn slovenské kapely Horkýže slíže. Vypsaná fiXa vydala sedm studiových alb – Brutální všechno (2001), Bestiálně šťastní (2003), Krása nesmírná (2005), Fenomén (2007), Klenot (2009), Detaily (2011) a loňskou desku s názvem Krásný smutný den.

    Polygon
     
     
     

    8

    GraphicLine

    headliner

    8

 
×
Čtete:
2015/8
Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.