Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro... KLARA

Co poslouchá...

Erik Tabery

Čerstvé (z)boží

Mirka Miškechová

Headliner 1/3

Meky Žbirka

Headliner 2/3

Procházka Abbey Road

Headliner 3/3

Pete Brown

Fenomén 1/4

Pár jsou dva

Fenomén 2/4

Pár jsou dva

Fenomén 3/4

Pár jsou dva

Fenomén 4/4

Pár jsou dva

TOP

Zapojte se

Rozhovor

Sto zvířat

Fenomén

Hacienda

Enface

CocoRosie

TOP

7 nejlepších komiksových obalu

Téma

Vypsaná FiXa vs. Wohnout II

Rozhovor

Eagles of Death Metal

Story

Duran Duran

TOP

Genius loci

Headliner

Foals

Rozhovor

Patrik Rytmus Vrbovský

Pohled

Ako sa žije sídliskový sen

Story

Please the Trees

Hlášky

Keith Richards

Rozhovor

War on Drugs

Song Story

Kate Bush

Vzpomínka

Romek Hanzlík

Anketa

Stalo se 3

Rozhovor

Joe Bonamassa

Story

Twisted Sister

Enface

Mucha

Čerstvé (z)boží

Inheritance

Insider

Veronika Douglas

Story

Kurt Cobain

Rozhovor

Lavagance

Enface

Shinedown

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Derrick Morgan

Story

David Gilmour

Ženský element

Lauren Mayberry

Televize

Videorama

Výročí

Kalendárium

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jarmila Novotná

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Odjinud

Mimochodem

Recenze

Recenze měsíce

Recenze

Recenze 17. 9. 2015

Recenze

Recenze 3. 9. 2015

Duel

Voxel

Naživo

Maella, eFeM, Kuba Alexa

Naživo

Jim Adkins

Naživo

Zebra Katz

Naživo

Eurotrialog

Naživo

Brutal Assault Festival

  • RectangleRectangle

    Letošní Brutal Assault měl ve svém logu hrdou dvacítku. Tolik let už totiž přiváží do České republiky ikony všech zásadních metalových žánrů i mladou voňavou metalovou krev. A nejenom metalovou. Je na něm dobrý zvykem míchat ortodoxní hudební směry s experimentálním metalem, hardcorem i občasnou alternativou.

    text Kay Buriánek

    foto Barbora Berdychová

    GraphicLineGraphicLine
     

    Jak pekelníci v Josefově přitápěli

    Brutal Assault Festival

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    naživo

    1

  • Jsem vlastně poměrně nový návštěvník, protože na Brutal Assault jezdím teprve druhý rok. Pamatuju si, jak i u mě trochu fungovaly předsudky a jak je to celé absurdní. Slýchával jsem to neustále. Většinou od těch, co taky jenom „slyšeli“. Brutal Assault? Brrr, to je ten zlý metal, hardcore, možná trochu punku, blití do mikrofonů, kravál, spousta cvočků, pyramid a falešné kůže, módní panoptikum a ošklivé holky.

    Navrch násilí, galony alkoholu, špína a bubákovské klišé. Každému, kdo vznese sebemenší neoprávněnou námitku nebo jen pochybnost, bych na festivalu naordinoval povinný pobyt. Sám jsem měl také jistý despekt, ale loni jsem si poprvé dal Brutal Assault všechny tři dny i noci a vlastně se mi potom regulérně stýskalo. Jedna moje kamarádka to pojmenovala celkem trefně, když mi psala to samé, a ještě to obarvila hláškou o smutku a nostalgii po odjezdu z vydařeného letního tábora. Na táboře jsem nikdy nebyl, takže nevím, ale nějak podprahově tomu rozumím.


    Dělat to jinak

    Už loni, opojen euforií z toho, jak mě to bavilo a jednorázová zkušenost diametrálně změnila můj pohled, jsem měl tendence se o to podělit. O co? O názor, který možná leckoho naštve, ale nemůžu si pomoct. Drtivá většina větších českých festivalů sází na jistotu. Jsou sterilní, opakují se a neriskují ani za mák. Do jisté míry to chápu, ale nutí mě to se jim velkým obloukem vyhýbat. Ne,

    opravdu nepotřebuju vidět stokrát za léto Sto zvířat, Mandrage, Tomáše Kluse, Divokého Billa nebo Vypsanou fixu.

    Některé z jmenovaných mám i celkem rád, lidsky si s nimi v rámci povrchní konverzace rozumím, chápu proč, co a jak dělají, byť s tím moje etika a vkus nemusí konvenovat. Přesto ale nevidím jediný důvod, proč by festivalové léto jedné malé, byť poměrně kulturní země mělo být jen a jenom o nich. A ono je. Plus navrch nějaké to ‚zaručeně hot jméno‘, o kterém ale nikdo nic neslyšel, vyšlo pravděpodobně z regionální talentové soutěže někde v Maďarsku a vypočítavý český agent ho koupil za legrační cesťák. A ještě na něj možná dostane i dotaci. Ne a znovu ne.

    Budoucnost vidím stále více v žánrových festivalech. Mighty Sounds, Creepy Teepee, Fluff Fest. Určitě jsou i další. A samozřejmě mezi ně patří i Brutal Assault. Loni jsem někde napsal výzvu o bojkotování unifikovaných blbostí, které mají jediný cíl – vytáhnout nám co nejvíc peněz z peněženek. Až se budu chtít nechat legálně okrádat nějakým nesmyslem, půjdu na Matějskou. Teď využívám možnosti, že to zřejmě uvidí a bude moct číst víc lidí, takže proklamaci opakuji.

    Brutal Assault je hmatatelným důkazem, že věci fungují i jinak a mají smysl. Vyrostl v sebevědomý festival, který každým coulem naplňuje skutečnost, že i když jde o byznys, o hudbu jde především. Má perfektní organizace jak v sekci pro návštěvníky, tak v zázemí pro vystupující a zaměstnané. Kdo by se dopředu děsil nějakých nedostatečností, byl by zklamán. I catering, občerstvení a jídlo

    naživo

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    2

  • Rectangle
     

    Josefov u Jaroměře, 5.–8. 8. 2015

    GraphicLineGroup

    v areálu jsou na úrovni a nedělají si legraci z těch, kteří nejedí maso. Naopak, našel jsem dost všeho pro všechny alternativní strávníky. Velké plus. Festival je zasazený do reálií vojenské pevnosti Josefov z 18. století, což pochopitelně má dopad i na celkovou image. V dobrém slova smyslu. Další, čeho si nemůžete nevšimnout, je pořádek v areálu, který by očekával jen málokdo. I navzdory tomu, že letošní ročník byl vyprodaný, kapacita všeho byla tudíž na hraně nebo překročena, a navíc bylo nesnesitelné vedro, do stavu Josefova se to nikterak negativně nepromítlo.


    Překvapení se Sepulturou

    Pochopitelně i letošní ročník měl zajímavý line-up. Jelikož festival začíná už ve středu, hned zkraje měl pro mnohé návštěvníky dva ze svých vrcholů – norské skandální blackmetalisty Mayhem a populární Soulfly. Čtvrtečními magnety byli určitě Cannibal Corpse, Annihilator, Biohazzard, Kreator i drone-metaloví zakuklenci Sunn O))). Páteční atrakce čítaly třeba Pro-Pain, Kataklysm, kultovní Napalm Death i industriální metal Godflesh z britského Birminghamu. Mými osobními vrcholy byla dvě vystoupení. První to, které odehráli The Dillinger Escape Plan, přestože to je právě

    ten typ kapely, která z konceptu festivalu lehce vybočuje. Jsou mathcore i progresivní metal zároveň, ale mají filozoficky blíž k hardcoru, což je vidět. Je o nich známo, že na pódiu v klidu rozhodně nevydrží a klubové koncerty jsou jedna velká akrobatická sestava o pěti lidech. I když festival tyhle možnosti výletů do lidí značně omezuje a bylo vedro k zalknutí, na výkonu kapely to skoro nebylo znát. Na tom hudebním i co se týče pódiové prezentace. Druhým velkým překvapením byla v hlavním čase hrající Sepultura. Šel jsem spíš kolem, nicméně jsem se nechal vtáhnout a musím říct, že její set na Brutal Assault byl demonstrací životní formy.

    I když to už dávno není ta Sepultura, jak ji známe s bratry Cavalerovými, zpěvák Derrick Green diktoval slušně a kapela šla do lidí, jako by to bylo naposled. A publikum jí tu energii vracelo vrchovatě zpátky. Absolutním zjevením je ale její současný bubeník Eloy Casagrande, jehož hra je neuvěřitelně strhující a troufám si říct, že vytváří víc než padesát procent nasazení a uvěřitelnosti celé kapely.

    Sobotní program jsem si už žel musel nechat ujít, i tak pro mě byl letošní Brutal Assault jedním z vrcholů hudebního léta 2015 a určitě nejsem sám. A taky vím, co příští rok rozhodně nevynechám.

    naživo

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    3

  •  
    Group
     
    RectangleindicatorGroup_0
     
    RectangleindicatorGroup_1
     
    RectangleindicatorGroup_2
     
    RectangleindicatorGroup_3
     
    RectangleindicatorGroup_4
     
    RectangleindicatorGroup_5
     
    RectangleindicatorGroup_6
     
    RectangleindicatorGroup_7
     
    RectangleindicatorGroup_8
     
    RectangleindicatorGroup_9

    naživo

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    4

 
×
Čtete:
2015/9
Brutal Assault Festival

Naživo

INTERPOL

Naživo

Kings of Leon

Naživo

HALESTORM

Naživo

Grape festival 2015

Naživo

Cocotte Minute

Naživo

Trutnoff 2015

Naživo

Okoř 2015

Naživo

Adrian T. Bell, Tony Key, Ira Mimosa, Dead Sailor

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.