Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro... KLARA

Co poslouchá...

Erik Tabery

Čerstvé (z)boží

Mirka Miškechová

Headliner 1/3

Meky Žbirka

Headliner 2/3

Procházka Abbey Road

Headliner 3/3

Pete Brown

Fenomén 1/4

Pár jsou dva

Fenomén 2/4

Pár jsou dva

Fenomén 3/4

Pár jsou dva

Fenomén 4/4

Pár jsou dva

TOP

Zapojte se

Rozhovor

Sto zvířat

Fenomén

Hacienda

Enface

CocoRosie

  • RectangleGraphicLine

    text Veronika Ondečková

    foto touch and go records

    GraphicLine

    CocoRosie

    Nikdy nezestárneme

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    Enface

    1

  • Geny se nezapřou, říká se. A málokdy je na tom tolik pravdy jako v případě sester Bianky a Sierry Casadyových, jejichž projekt CocoRosie od samého počátku rozděluje hudební kritiky i posluchače. Jak to bude s novou deskou?

    GraphicLineGraphicLine
     

    Déle než deset let se hudební svět pokouší sesterské duo CocoRosie popsat nejrůznějšími definicemi, přívlastky nebo přirovnáními. Nejvíce z nich se zažila zjednodušující nálepka freak-folk, kterou v první pětiletce milénia vyfasoval například i Devendra Banhart nebo Antony Hegarty. Mnohem výstižnější slova však nepochybně použil režisér Jim Jarmusch, když sestry Casadyovy přirovnal ke dvěma malým Billie Holidayovým, každé o oktávu jinde a na tripu v Tokiu roku 1926.


    Yin a yang

    Bezbřehá fantazie Bianku a Sierru doslova předurčuje k tomu, aby se vzpíraly veškerým konvencím a věnovaly se umělecké dráze.

    To, že se nejvýrazněji prosadily zrovna na té hudební, je ale pouze dílem náhody. Blízko mají k filmu, divadlu i literatuře. „Doma nás k hudbě nikdy nevedli a ani dnes ji příliš neposloucháme. Inklinujeme k ní často z ryze nehudebních popudů. Například u naší první nahrávky tím impulsem byla fotografie polozbořené budovy. Milujeme pohled z jednoho otevřeného pokoje do druhého – ten úhel, díky kterému je možné vidět různé tapety a barvy,“ říká starší Sierra.

    Čím vzdálenější může být způsob kreativního uvažování obou sester běžným smrtelníkům, tím lépe rozumí jedna druhé. „Neexistuje žádný vzorec, podle kterého pracujeme. Vše je velice osobní a spontánní, a ne každý nás chápe. I to je důvod, proč se spíše zřídka obklopujeme

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Enface

    2

  •  
    GraphicLineGraphicLine

    CocoRosie – Lemonade

    Group
     
     
    RectangleGraphicLineGraphicLine

    Máme pocit, jako by nám bylo deset a každým dnem jsme byly ještě mladší

    že se v dětství naše cesty rozešly, ale prostě jsme si to tak zvolily. Když jsme konečně obnovily vazby a pustily se do muziky, naprosto nás to pohltilo. Nyní jsme prakticky nerozlučné, až z toho někdy blázníme. Tu energii ale vkládáme do tvorby,“ komentují dlouholeté odloučení dcery vášnivého spiritualisty a umělkyně s indiánskými předky.


    Trnem v oku

    V CocoRosie do sebe dokonale zapadly dva kusy jedné skládanky. Zatímco vklad Sierry, coby vystudované operní pěvkyně, je především muzikální, Bianca má zase slabost pro psaní a dodává výsledné hudbě na poetičnosti. Oběma je však vlastní až chorobná dětská hravost a elán. „Každou chvíli jsme někým jiným. Máme pocit, jako by nám bylo deset a každým dnem jsme byly ještě mladší. Stárnutí je v našem případě snad vyloučené,“ říkají.

    Těžko říct, zda by bylo tak silné, nebýt pokrevní přízně. Sierra i Bianca se sice narodily ve Státech, léta je však od sebe dělila půlka zeměkoule. „Párkrát jsme se viděly, ale jinak jsme spolu nemluvily. Nebylo to ani tak tím,

    producenty nebo jinými spolupracovníky,“ připouští Sierra. A i když se najdou výjimky z tohoto pravidla, vzájemné pouto nepřestává být rozhodující.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Enface

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Když někdo používá slova jako divné, šokující nebo experimentální, netuším, co tím má na mysli

     
    GraphicLineGraphicLine

    CocoRosie – Gallows

    Group
     

    „Nesnažíme se být podivíny. Když někdo používá slova jako divné, šokující nebo experimentální, osobně ani netuším, co tím má na mysli,“ svěřuje se Sierra.

    Co je pro jednoho za hranicí vkusu, jiný může vynášet na piedestal, a CocoRosie to respektují. Nůžky, které se kolem nich rozevírají, podle jejich názoru ostatně naznačují, že si počínají správně. Nechtějí lidem dávat jenom to, co chtějí slyšet.


    Oprašování hraček

    Zatímco texty tandemu se postupem času stávají přímočařejší, jeho hudební výraz v principu zůstává neměnný, když stále připomíná hlavní chod složený ze zdánlivě neslučitelných chutí. Sladké tóny Biančina infantilního zpěvu rezonují s vyzrálým projevem Sierry, akustické nástroje se mísí s elektronikou, přičemž místo je zde i pro hip hop nebo etnické prvky. Vše zásadně v lo-fi provedení.

    Šestá nahrávka CocoRosie, která vyjde v září, by podle jejich slov měla vést hlouběji

    Jistá aura kontroverze kolem sester Casadyových panuje i díky výstřední image. Sestry si libují ve stírání rozdílů mezi pohlavími a v provokativních doprovodných vizuálech. Přebal alba Noha’s Ark, který znázorňuje tři kopulující jednorožce, z nichž jeden zvrací, byl dokonce několika periodiky označen za nejodpudivější obal historie. Dvojice však odmítá nařčení z účelovosti.

    Právě z dětského naturelu protagonistek také vychází typický zvuk CocoRosie, který například server Pitchfork označil za nejotravnější, jaký si člověk dokáže vybavit. Nosí v sobě ozvuky školního hřiště, pouti nebo táboráků – zkrátka všeho, jenom ne dospělého světa, a to i tehdy, pokud zpívají o vážných tématech současnosti, kterými rozněcují americkou veřejnost a média. „Myslím, že problematické přijetí CocoRosie v USA odráží snahu popírat důležitost feminismu, ekologie a duchovních hodnot. Pokud tomu nedokážeme čelit, naše rozpolcenost v těchto oblastech bude i nadále základem opovrhování americkými revolucionáři v umění,“ řekl na obhajobu jejich předposledního alba Grey Oceans spolupracovník Antony Hegarty.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Enface

    4

  • Rectangle

    ke kořenům projektu. „Omezily jsme se na esenciální, akustické nástroje, s minimem perkusí, a doplnily je o hračky z našich starých kufrů, které jsme používaly ještě v dobách debutu. Na rozdíl od psychedelických výprav našich předchozích dvou desek mají nové skladby prašný jižanský feeling a poetiku starých časů. Nahrávání jsme zakončily v Buenos Aires, které dodalo celé věci tu správnou nostalgickou náladu,“ uvedla dvojice.

    Ať už kontroverzní, nebo ne, Bianca a Sierra nepolevují ve svých aktivitách. Vystavují umělecké předměty, editují kulturní magazíny a v neposlední řadě píšou hudbu a otevřeně hovoří o nepříjemných společenských tématech. Je to pro ně přirozené, ale především životně nutné. A i když se nemusíte s jejich estetikou či názory ztotožnit, je těžké nezávidět jim nakažlivé nadšení, s jakým se vrhají do všeho, na co sáhnou.

     
    GraphicLineGraphicLine

    KOUZELNÉ SLUCHÁTKO

    Projekt odstartoval v malém bytě v pařížském Montmartru před jedenácti lety. Radost ze shledání po dlouhém odloučení spustila doslova tvůrčí explozi. Sestry přijaly přezdívky, jimiž je kdysi oslovovala matka, tedy Coco a Rosie, a zavřely se na dva měsíce do koupelny. Když ji opustily, odnesly si hotové debutové album La Maison de Mon Rêve. „Rozbily jsme sluchátka tak, abychom měla každá svoji půlku a střídaly se ve zpěvu. Bylo v tom zvláštní nutkání být vždy lepší než ta druhá. Jenom jsme se bavily, vůbec jsme netušily, že pracujeme na desce,“ vzpomínají sestry na vzrušující nahrávání písniček, kterými původně chtěly jen obdarovat své přátele.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Enface

    5

 
×
Čtete:
2015/9
CocoRosie

TOP

7 nejlepších komiksových obalu

Téma

Vypsaná FiXa vs. Wohnout II

Rozhovor

Eagles of Death Metal

Story

Duran Duran

TOP

Genius loci

Headliner

Foals

Rozhovor

Patrik Rytmus Vrbovský

Pohled

Ako sa žije sídliskový sen

Story

Please the Trees

Hlášky

Keith Richards

Rozhovor

War on Drugs

Song Story

Kate Bush

Vzpomínka

Romek Hanzlík

Anketa

Stalo se 3

Rozhovor

Joe Bonamassa

Story

Twisted Sister

Enface

Mucha

Čerstvé (z)boží

Inheritance

Insider

Veronika Douglas

Story

Kurt Cobain

Rozhovor

Lavagance

Enface

Shinedown

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Derrick Morgan

Story

David Gilmour

Ženský element

Lauren Mayberry

Televize

Videorama

Výročí

Kalendárium

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jarmila Novotná

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Odjinud

Mimochodem

Recenze

Recenze měsíce

Recenze

Recenze 17. 9. 2015

Recenze

Recenze 3. 9. 2015

Duel

Voxel

Naživo

Maella, eFeM, Kuba Alexa

Naživo

Jim Adkins

Naživo

Zebra Katz

Naživo

Eurotrialog

Naživo

Brutal Assault Festival

Naživo

INTERPOL

Naživo

Kings of Leon

Naživo

HALESTORM

Naživo

Grape festival 2015

Naživo

Cocotte Minute

Naživo

Trutnoff 2015

Naživo

Okoř 2015

Naživo

Adrian T. Bell, Tony Key, Ira Mimosa, Dead Sailor

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.