Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro... KLARA

Co poslouchá...

Erik Tabery

Čerstvé (z)boží

Mirka Miškechová

Headliner 1/3

Meky Žbirka

Headliner 2/3

Procházka Abbey Road

Headliner 3/3

Pete Brown

Fenomén 1/4

Pár jsou dva

Fenomén 2/4

Pár jsou dva

Fenomén 3/4

Pár jsou dva

Fenomén 4/4

Pár jsou dva

TOP

Zapojte se

Rozhovor

Sto zvířat

Fenomén

Hacienda

Enface

CocoRosie

TOP

7 nejlepších komiksových obalu

Téma

Vypsaná FiXa vs. Wohnout II

Rozhovor

Eagles of Death Metal

Story

Duran Duran

TOP

Genius loci

Headliner

Foals

Rozhovor

Patrik Rytmus Vrbovský

Pohled

Ako sa žije sídliskový sen

Story

Please the Trees

Hlášky

Keith Richards

Rozhovor

War on Drugs

Song Story

Kate Bush

Vzpomínka

Romek Hanzlík

Anketa

Stalo se 3

Rozhovor

Joe Bonamassa

Story

Twisted Sister

Enface

Mucha

Čerstvé (z)boží

Inheritance

Insider

Veronika Douglas

Story

Kurt Cobain

Rozhovor

Lavagance

Enface

Shinedown

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Derrick Morgan

Story

David Gilmour

Ženský element

Lauren Mayberry

Televize

Videorama

Výročí

Kalendárium

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jarmila Novotná

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

  •  
    RectangleRectangleRectangleRectangle

    text Kay Buriánek

    Průvodce širokým spektrem taneční hudby, kde ze dne na den nezůstává na kameni kámen

    | Nah | Phon.o | Rezz | The Weeknd | Dabin | Descender |
    | Hxv | Tm88 | Skrillex | Jauz | Jackal | Gallant |

    MDMA

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    EMD

    1

  •  
     

    NAH je monstrum, systematicky krmené a rostoucí od debutu z roku 2012 až dodnes. V současnosti má úctyhodnou váhu a nebezpečně zubatou tlamu. Přestože NAH vydal značné množství EP, rozhodl se nakonec pro radikální řez, smazal vše ze svého profilu na Bandcampu, aby mohl začít s čistým štítem. A dal světu svoji zatím nejintezivnější a nejlepší nahrávku, která má ovšem do krásy a ušlechtilosti asi tak daleko jako hobit k Empire State Building nebo plsť k sametu.

    NAH, to je
    čtyřiadvacetiminutové mučení.

     
    TextFrame
     

    | Objev měsíce |

    Rectangle

    foto: Gabe Coffey

    Group
    Polygon
     
     
    RectangleGroup

    NAH: Get/Take/Have

    NAH

    NAH

    Group
    Polygon

    hranice je mezi šokem a nadšením? Co je prvoplánové a co naopak opravdové? Mike Kuhn aka NAH je mašina. Zabíjecí. Bubeník s velmi speciálním flow, producent s extrémním talentem stavět katedrály intenzivních hlukových ploch a umělecky profitovat z jejich následného, o nic méně ohlušujícího kolabování. Osciluje mezi hodně alternativním hip hopem a noisem. Dost možná do světa elektronických beatů ani nepatří. Dost možná nepatří ani na tuhle planetu. A to je na něm právě vzrušující.

    Light as Fuck si můžete poslechnout, a dokonce zdarma stáhnout zde:

    Jmenuje se Light as Fuck. Skalpem tu hustou, neprostupnou hmotu, plnou nástrah a neurvalostí rozřízl na dvě dvanáctiminutové části a nazval je lakonicky stranou A a stranou B. Technicky se nejedná o debut, přesto, i podle jeho vlastních slov, je to poprvé, co bez kompromisu následuje svoje hudební vize a vše předtím ve srovnání s Light as Fuck označuje za jedno velké demo. Možná se tahle konzistentní čtyřiadvacetiminutová tortura měla spíš jmenovat Violent as Fuck. Při jejím poslechu vyvstává hned několik palčivých otázek najednou, na které neexistuje jednoznačná odpověď. Proč je někdy umění tak temné, nepříjemné, šokující a frustrující? Je cílem posluchače podobných věcí vyděsit, nebo naopak bičovat k nějaké sebereflexi? Jak tenká

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    EMD

    2

  •  
     
    RectangleGroup

    Phon.o: Bodycheck
    (feat. Born in Flamez)

     
     

    Phon.o: Bodycheck
    (feat. Born in Flamez)

    | Video měsíce |

    Bass. Techno. Temný house. Tři strany rovnoramenného trojúhelníku, tajného znaku tanečních iluminátů, v jehož středu je šarlatovým písmem napsáno 2015. Nový klubový řád. Všechno, co je dneska „hype“ na taneční scéně, musí skoro otrocky obsahovat tyhle elementy. Neříkám, že to je dobře nebo špatně. Je to progres a móda, kterou je třeba brát vážně, než nastoupí nová přísnost. Německý producent Carsten Aermes ví moc dobře, jak s tímhle palivem nakládat, aby to bylo efektivní. Jeho domovem je teď Ellen Allienův label BPitch Control, kde mu právě vyšlo nové EP. Otvírací track Bodycheck dostal obrazové ošetření a vznikl klip, ve kterém se

    snoubí techno chlad německé provenience, hypnotický vokál a vše je zabaleno do tak akorát sexy, tak akorát temného a tak akorát zvráceného vizuálu. Nic, co by změnilo pohled na hudební videa, ale jako vábnička páteční klubové noci je to vrchovatě postačující.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    EMD

    3

  •  
     

    Mixy jsou super věc. Extra výpovědní hodnotu mají, pokud je jejich autor také zároveň producent a skladatel a páteř mixu staví na vlastních věcech. Kanaďanka Isabelle Rezazadech alias Rezz začala produkovat někdy v roce 2013 a byla typickým elektro nerdem. O dva roky později se profiluje jako žena s jasnou vizí.

    Rezz On Deck je
    nálož s jasnou vizí.

     
    TextFrame
     

    | Mix měsíce |

    Rectangle

    foto: Reez Facebook

    Group
    Polygon
     
     
    RectangleGroup

    Rezz: Thump, Reez on Deck

    Group
    Polygon

    Checknout, ale i stáhnout ho můžete zde:

    Uhnula od stále nudnějšího elektra do temnějších vod odtažitého techna ve stylu Gesaffelstein a s vlastními tracky jako Plague, Lucifer nebo Lunatic dává světu vědět, že její čas teprve přichází. První kolekce vyšla na prestižním sublabelu Nest HQ (OWSLA) a Rezz následně dostala lano od Deadmau5ova labelu Mau5trap, což je tak trochu přestup do extraligy. Její mix Rezz On Deck je plný originálů, ale proložený tracky od The M Machine, Dog Blood nebo skvělých Francouzů Alesia.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    EMD

    4

  •  
     

    Jakkoli byla předchozí deska z roku 2013 lehké zklamání a celý mysteriózní cirkus kolem The Weeknd pomalu, ale jistě vyprchal, nedalo se na novinku Beauty Behind The Madness netěšit. Šikovně, k dokonalosti dobrušovaný konglomerát velmi kvalitní produkce, skladatelských i interpretačních dovedností, jisté tajuplnosti a perverze s neustálými odkazy na sex a drogy se časem zají každému. Navíc se začalo objevovat stále více umělců s podobnou nadstavbou v image, což také ničemu nepřidá.

    The Weeknd: Beauty
    Behind The Madness

     
    TextFrame
     

    | Album měsíce |

    Rectangle

    foto: facebook The Weekend

    Group
    Polygon
     
     
    RectangleRectangleRectangleGroupGroupGroup

    The Weeknd: Tell Your Friends

    The Weeknd:

    Beauty Behind The Madness

    The Weeknd: Can‘t Feel My Face

    Group
    Polygon

    tak zákeřně, že už jí nikdy nedostanete ven. Miluju tu věc, v originálu i v remixu od HxV. Can’t Feel My Face je naopak víc groovy a tepe v pozitivnějším duchu, přičemž dává prostor brilantní hlasové ekvilibristice. Kanadský Drake, jak se někdy Tesfayemu říká, zkrátka z tajemného outsidera s citem pro fashion sexy r’n’b dorostl v regulérní popovou hvězdu první třídy a není to vůbec špatně, protože si ponechává to všudypřítomné dusno lehce zvráceného sexu, lascivní glam a chorobný perfekcionalismus. Dark Times s hostujícím Ed Sheeranem stejně jako výborná líná a infekční Prisoner s Lanou Del Rey, jsou už jen takové třešně navrch. Napuštěné koksem. Je to jedna z desek roku, o tom nemůže být pochyb.

    Zkrátka to těšení mělo i mírně skeptický rozměr, to nezastírám. Už s první věcí Real Life je ale jasné, že tajuplný král obscénního r’n’b je zpátky a v plné síle, s urgencí, odpovídající tomu, že se píše rok 2015. Beauty Behind The Madness není rozhodně albem jen pro fanoušky žánru. Je temné, hitové, má minimum slabých míst a enormně pevné sloupoví tří vybraných singlů. Je emotivní a řemeslně velmi chytře udělané. Přestože The Weeknd ostentativně ohrnuje nos nad mainstreamem, i tak mu lehce natrhává prdel, zdrogovaně si mumlajíc něco o superstar. The Hills je jeden z vrcholů celé desky. Má tak tragickou stavbu, že už dlouho nic nemělo takovou hloubku. Melodie vám naleptá paměťové centrum

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    EMD

    5

  •  
     
    Group
    Polygon

    | Top 5 tracků měsíce |

    Duchové dali doteku nový spin. Ubrali na plynu a akcentovali relaxovanou houseovou estetiku i snový vokál Daniely Andrade. Subtilní linka akustické kytary a decentní klapy, to je Touch v dalším životě. Navíc, kam chvátat, když léto pomalu, ale jistě končí.

    IDM, deep house od dvou lídrů z New Yorku, Gucci Mane a techno? Ehm, ano, pěkně prosím. Bez milosti. Bez kompromisu. Bez předsudků a zbytečných řečí. Robotí koitus.

    Dabin

    Get It Back

     
     
     
     
    RectangleGroup

    Dabin: Touch (feat. Daniela Andrade) (Ghosts Remix)

    RectangleGroup

    Get It Back:

    Descender x HXV x TM88

     

    Jackal vystrkuje růžky už dlouho, dělá si jméno svými vlastními tracky i na remixerské brigošce. Ale až s Animal Style si říká o zaslouženou pozornost. Perfektní, twerkem injektovaný trapový track, úrovní kvality dosahuje vydání na Diplově labelu Mad Decent. Přímo křičí: „Hrajte mě!“ A tak se také stane. Všechna velká jména současné scény ho budou mít ve svých setech.

    Všechno pomalu, ale jistě houseovatí. Co vznikne, když Skrillexův obhroublý basový zvuk znásilní o nic méně basový Jauzův house? Demolice. Squad Out je recept na destrukci. Nezkoušet doma.

    Kultivátor vlnění Gallant skóruje skoro se vším, s čím si nás dovolí galantně obtěžovat. Právě proto je chráněncem polobožstva ZHU. Weight In Gold dostala nekonečnou řadu remixů, ale až tenhle downtempový skvost od On Planets, navíc s živými dechy, je ultimátní „gamechanger“. Dost keců, jděte dělat děti.

    Jackal

    Skrillex & Jauz

    Gallant

     
     
     
    RectangleRectangle

    Jackal:

    Animal Style

    Skrillex & Jauz:

    Squad Out

    Gallant:

    Weight In Gold (On Planets Remix)

    GroupGroup
     
     
     
     
    Group
    Polygon
    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    EMD

    6

 
×
Čtete:
2015/9
MDMA

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Odjinud

Mimochodem

Recenze

Recenze měsíce

Recenze

Recenze 17. 9. 2015

Recenze

Recenze 3. 9. 2015

Duel

Voxel

Naživo

Maella, eFeM, Kuba Alexa

Naživo

Jim Adkins

Naživo

Zebra Katz

Naživo

Eurotrialog

Naživo

Brutal Assault Festival

Naživo

INTERPOL

Naživo

Kings of Leon

Naživo

HALESTORM

Naživo

Grape festival 2015

Naživo

Cocotte Minute

Naživo

Trutnoff 2015

Naživo

Okoř 2015

Naživo

Adrian T. Bell, Tony Key, Ira Mimosa, Dead Sailor

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.