Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Nano

Můj soundtrack

Veronika Arichteva

Čerstvé (z)boží

Saved by the Fortune

Headliner 1/4

David Bowie

Headliner 2/4

Tvůrčí vrchol ve stínu Berlínské zdi

Headliner 3/4

9+1 podoba ikonického Davida

Headliner 4/4

Plný šatník převleků

Headliner

Marpo

Art

7 nej politických obalů

Hlášky

Slipknot

Rozhovor

Bloc Party

Téma

Móda v hudbě

Ženský element

Sia

Rozhovor

Everything Everything

Rozhovor

Michal Pavlíček

Story

Imagine Dragons

TOP

10 nejmastnějších klipů

  •  

    text Veronika Ondečková

    Zatímco pro tuzemské interprety je – snad s výjimkou Rytmuse – natočení videoklipu zpravidla sváteční záležitostí s omezeným rozpočtem, zahraniční hvězdy a jejich vydavatelé ve snaze upoutat pozornost často neváhají utratit horentní částky. Na výsledku to ale často není skoro poznat. Ukázky, které jsme pro vás vybrali, budiž důkazem.

    top

    Klip k slavnému hitu zvolila MTV v roce 1995 vůbec nejlepším v kategorii taneční muziky a ani po dvaceti letech ho nikdo nesesadil z první příčky na žebříčku marnivosti. Jak je to možné? Režisér Mark Romanek se dodnes dušuje, že to rozhodně není jeho vina. Samotná realizace vesmírné odyssey na křídlech luxusního korábu prý stála jenom pár šupů, díky přemrštěným požadavkům sourozenecké dvojice a arzenálu jejích asistentů se ale položky na faktuře vyšplhaly k závratným cifrám. Jacksonovic se holt vždycky uměli rozšoupnout.

    Michael Jackson & Janet Jackson

    Scream

     
     

    Podobně jako v módním průmyslu odzvonila hrana supermodelkám to dopadlo i s vysokou šlechtou pop music. A tak poslední, kdo se dočkal pomyslného titulu, je přesluhující Madonna a její nekorunovaná nástupkyně. Zatímco v začátcích kariéry popová princezna cloumala rekordy v tržbách, poslední dobou šokuje spíš výrobními náklady. Nebo se o to alespoň snaží. Pokud by rozpočet sexy tanečků v klipu k prvnímu singlu z předloňské řadovky skutečně činil 6,5 mil. USD, Spearsovou by kvalifikoval na majitelku druhého nejdražšího videa historie. Realita je však střízlivější a zřejmě se jednalo pouze o šikovné promo.

    Božská Madonna se sice dlouhá léta angažuje v charitativní činnosti, ale takové sumičky, jaké pravidelně investuje do své videotéky, pravděpodobně na páchání dobra hned tak nevyčlení. V roce 1989 si připsala na konto nejnákladnější klip všech dob, který pro ni natočil David Fincher k hitu Express Yourself, a o třináct let později zaplatila ještě víc za testosteronové ztvárnění rozporuplně přijatého bondsongu. Vzhledem k tomu, že žádné taneční písničce se v roce jejího vzniku nedařilo lépe, s výdaji, které by stačily k nakrmení poloviny Afriky, si Madonna nemusela dělat těžkou hlavu.

    Nejenom popoví předáci se dokážou plácnout přes kapsu. Hardrocková legenda vyplázla za vyvrcholení videotrilogie, zahájené skladbami November Rain a Don’t Cry, neskutečné peníze. Kromě klasických koncertních výjevů je proměnila za pár leteckých záběrů Los Angeles, útržky z dokumentu o delfínech proložené variací na Pobřežní hlídku a hlavně pestrou paletu closeupů frontmana Axla Rose.

    Dánskému fenoménu po úspěchu taneční zvrhlosti Barbie Girl zřejmě stoupla sláva z Bravíček a Esa do hlavy natolik, že se odvážil pustit do produkce videoklipů v hodnotě daleko převyšující rozpočet MTV hvězd, kterým by se býval rád vyrovnal. Na přelomu milénia Aqua představila vlastní verzi nastokrát omletého scénáře kosmického tripu a rok po jeho uvedení oznámila rozpad. Škoda, že si těch tři a půl mega skupina radši neodložila. Mohlo to být slušné kapesné na vejminek.

    Není náhodou, že i další ohlédnutí směřuje hluboko do devadesátých let. Velkolepých efektů se dá dneska přece jenom dosáhnout levněji a filmovou manýru často střídá jednoduchost s citem pro detail. Fakt, že kýčovitý taneční showcase s plejádou celebrit v čele s Jamesem Brownem vyšel MC Hammerův label na šestimístnou dardu, zpětně vyvolává úsměv asi jako zažloutlé fotky z rodinného alba, od doby jeho vzniku ale uplynulo více než dvacet let a tenkrát to prostě chodilo jinak.

    Retro okénko pokračuje i na další příčce a nabízí pohled na rozpustilou lolitku Mariah Carey, kterak v rytmu tance prožívá vypjatou teenage romanci s vyhlášeným fešákem. Člověk s minimem vkusu by se k soup opeře podobného kalibru nejspíš nepropůjčil, padlé divě ale nesmyslně tučná investice vynesla přinejmenším pomníček ztracených křivek a někdejší slávy.

    Do historie se nákladem za videoprodukci zapsal i slaďák nejslavnější kanadské zpěvačky. Obsahově v něm nejde o nic převratného, Céline rozrušeně pobíhá komnatami vznešené rezidence, jednou v negližé, jindy v kostýmku, a truchlí za tragicky zemřelou lásku. Pikantní je tak na klipu kromě jeho ceny asi jen fakt, že vznikl na místním zámku v Ploskovicích.

    Bez ohledu na finanční náročnost videoklipu nikdy neuškodí jeho děj umístit do kosmického prostoru. Čistě pro jistotu, aby působil echt impozantně. Tohle nepsané pravidlo se evidentně dodržuje i mezi boybandy, tedy alespoň u Backstreet Boys, kteří šli cestou vykrádačky Matrixu.

    Dnes již hvězda amerického rappera pozvolna vyhasíná, na konci devadesátek ale Puff Daddymu nescházelo publikum, před kterým by se mohl předvádět. Při financování videa k singlu Victory se pořádně prohnul, aby mohl obsadit herecká esa, jako je Dennis Hopper nebo Danny DeVito, a pojistil si efekty nabitou akci. Pár dolarů mu možná přihodili kolegové The Notorious B.I.G. a Busta Rhymes, kteří si v písničce zahostovali.

    Britney Spears

    Work Bitch

    Madonna

    Die Another Day

    Guns N‘ Roses

    Estranged

    Aqua

    Cartoon Heroes

    MC Hammer

    2 Legit 2 Quit

    Mariah Carey

    Heartbreaker

    Céline Dion

    It’s All Coming Back To Me Now

    Backstreet Boys

    Larger Than Life

    Janet Jackson

    Doesn’t Really Matter


    Busta Rhymes & Janet Jackson

    What’s It Gonna Be?!


    Will Smith

    Miami


    Missy Elliott

    She’s A Bitch


    George Michael

    Freek!


    The Fugees

    Ready Or Not


    Kanye West

    Stronger


    Duran Duran

    The Wild Boys

    Puff Daddy

    Victory

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    1

    1

     
     
 
×
Čtete:
2016/1
10 nejmastnějších klipů

Téma 1/3

Best of 2015

Téma 2/3

Songy roku

Téma 3/3

Best of 2016

RIP

Vzpomínáme

RIP

Lemmy Kilmister

Obrazem 1/12

109 fotek roku

Obrazem 2/12

Jan Nožička

Obrazem 3/12

Petr Klapper

Obrazem 4/12

Adam Henze

Obrazem 5/12

Andrea Sovová (Andy Owl)

Obrazem 6/12

Jakub Macháček

Obrazem 7/12

Magdaléna Lindaurová

Obrazem 8/12

Michal Havlíček

Obrazem 9/12

Rusty Shepherd

Obrazem 10/11

Vojta Florian

Obrazem 11/11

Kryštof Kalina

Obrazem 12/12

Ivan Prokop

Rozhovor

Suede

Enface

Savages

Poradna

Jarda, sex a něžnosti

Insider

Rikk Scholvinck

Retro

Elton John

Televize

Videorama

Dialog

Jarda Svoboda vs. Nèro Scartch

Jackie Crash

Limp Bizkit

Songstory

Red Hot Chilli Peppers

Test

Headliner test

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

DJ Friky

Heavy

Natvrdo

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Klasika

Teď vážně

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Slnko Records - Máme jen naprosté nadšení

EDM

MDMA

Recenze měsíce

Bloc Party

Recenze měsíce

David Bowie

Recenze

Recenze 7. 1. 2016

Recenze

Recenze 21. 1. 2016

Duel

The Chancers

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Jelen

Naživo

Kabát

Naživo

Vypsaná Fixa

Naživo

Michal Prokop & Framus Five

Naživo

Ennio Morricone

Naživo

Imagine Dragons

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.