Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Zaostřeno

EOST

Návrat (do) Extáze

Obrazem

Očičkem Nožičky

Zaostřeno

Lukemo

Zpěvák Clou má novou kapelu

Zaostřeno

Red Bull

Headparáda

Redakční tipy

Ve studiu

5 otázek pro... James Cole

Můj soundtrack

Martin Škoda

Při nákupech myslím na Kapitána Dema

Čerstvé (z)boží

Jet 8

Headliner

Imagine Dragons

V Praze jsme objevili absint

TOP

12 skvělých zpěváků, kteří neumí zpívat

Téma

Komu svědčí doba nezávislosti?

Televize

Videorama

Headliner

Emma Smetana

Hluchoněmá ve studiu

Rozhovor

Three days Grace

Hlášky

Kurt Cobain

Enface

Tindersticks

Všechno na svém místě

Móda

Hudba a boty

Walking In My Shoes

Enface

The 1975

Přidrzlí zachránci popu

Art

7 nej britpopových obalů

Insider

Prokop Holoubek

České kapely jezdí ven jen na návštěvu

Story

Guns N' Roses

Splněné přání nebo touha po penězích?

  • text Iva Boková

    foto ross halfin, profimedia

    Guns N‘ Roses

    Splněné přání nebo touha po penězích?

     

    10

     

    story

    1

  • O reunionu klasické sestavy Guns N‘ Roses se spekulovalo dlouhou dobu. Teď už je jasné, že k němu opravdu dojde. Tedy, je potvrzeno, že se to stane, ale chybí podrobnosti a konkrétní informace, které by si fanoušci přáli znát. Přes dvacet let nemožné se stane skutečností. Hlavní ikony kapely, znesváření zpěvák Axl Rose a kytarista Slash zakopali válečnou sekyru a na jaře se skutečně postaví na jedno pódium. Co bude dál?

     

    Axl Rose a Slash spolu naposledy vystoupili 17. července 1993 na stadionu River Plate v Buenos Aires. Připojit se k nim má také baskytarista Duff McKagan. Zatím potvrdili čtyři společné koncerty. Nejprve vystoupení na americkém festivalu Coachella, který se uskuteční po dva dubnové víkendy ve Spojených státech amerických v kalifornském městě Indio. Guns N‘ Roses budou headlinerem vždy v neděli, 16. a 23. dubna. Později byly potvrzeny další dva koncerty, a to na 8. a 9. dubna v T-Mobile Areně v Las Vegas.

    Otázka je, do jaké míry se dá mluvit o plnohodnotném reunionu původní nejslavnější sestavy, protože se všeobecně zmiňuje stále jen spojení výše uvedeného tria. S největší

    pravděpodobností by ho měli doplnit současní členové kapely, tedy kytarista Richard Fortus a bubeník Frank Ferrer. O dalším původním kytaristovi Izzym Stradlinovi a bubeníkovi Stevenu Adlerovi, případně jeho přímém nástupci Mattu Sorumovi, zatím nepadlo ani slovo. Stejně tak se vůbec neví, co bude s dalšími členy poslední známé a oficiálně stále platné sestavy, v níž frontmana Rose, Fortuse a Ferrera doplňují klávesista Dizzy Reed a multiinstrumentalista Chris Pitman.

    Mohutná vlna spekulací o reunionu klasické sestavy se v médiích vzedmula loni v létě, když kapelu opustili kytaristé DJ Ashba a Bumblefoot.

     
     

    10

    story

    2

  •  

    Čas zřejmě ty negativní záležitosti, které trvaly tak dlouho, nějak zahojil

    Následně je přiživila zpráva, že Axl Rose a Slash urovnali dlouholeté spory, víc než po dvaceti letech odloučení se usmířili a jejich vzájemný vztah je v pohodě. Jeden z největších a nejčastěji propíraných sporů v rockovém světě byl u konce. Slash se tehdy v rozhovoru pro švédskou televizní stanici Aftonbladet TV zmínil o tom, jak se jeho vztah z Axlem Rosem obnovil a všechno zlé hodili za hlavu. „Už to zřejmě svým způsobem vyšumělo. Teď je to hodně v pohodě. Čas zřejmě ty negativní záležitosti, které trvaly tak dlouho, nějak zahojil,“ uvedl kytarista. Když na něho ale reportéři začali naléhat ohledně možnosti budoucí spolupráce mezi muzikanty, Slash se poněkud stáhl. „Na to nemůžu odpovědět. Pojďme se věnovat něčemu jinému, tohle už je hodně staré téma. Ale nikdy neříkej nikdy.“

    Jednotlivé indicie do sebe rázem začaly zapadat a krůčků k reunionu směrem ke konci roku stále přibývalo, ačkoli nic nebylo na sto procent potvrzené. Média navíc stále připomínala například Axlova slova z roku 2009, kdy prohlásil, že Slash je „rakovina“. Kytarista zase řekl, že zpěvák v kapele funguje jako diktátor.

    Záležitosti se začaly výrazněji hýbat v prosinci, kdy zmizely webové stránky kapely a na jejich místě se objevilo logo z doby fungování původní sestavy. Americká kina pak před premiérou filmu Star Wars: The Force Awakens promítla tajemný teaser se záznamem z koncertu Guns.

    Americký magazín Billboard krátce před koncem loňského roku napsal, že by klasická sestava Guns N‘ Roses měla v létě 2016

     
     

    10

    story

    3

  •  

    Příčina vzniku tak velké a vleklé averze mezi dvěma slavnými muzikanty v podstatě není zcela jasná

    odehrát sérii pětadvaceti koncertů na stadionech v Severní Americe, začátkem dubna bude jednou z prvních hvězd, které vystoupí v nově otevřené Las Vegas Areně, a stane se headlinerem jednoho z víkendů amerického Coachella festivalu. Management kapely ani žádné relevantní zdroje ale tehdy ještě tyto zprávy oficiálně nepotvrdily. Podle „nejmenovaných zdrojů“ si Guns N‘ Roses za jeden koncert řekli o honorář ve výši tří milionů amerických dolarů a vstupenka by tak měla stát nějakých 275 dolarů (v přepočtu přibližně 6 800 korun).

    Vzápětí začala po internetu kolovat informace, že by měl být Axl Rose 5. ledna hostem v americkém televizním pořadu Jimmy Kimmel Live! a všichni s napětím očekávali, že uvede dosavadní vygradované

    spekulace na pravou míru. Znamenalo by to, že se v této talk show objeví podruhé. Ukázal se tam už v roce 2012, kdy poskytl vůbec první live rozhovor po dlouhých dvaceti letech. Leč nestalo se. Zpěvák pouze na Twitteru napsal, že jediné, co může potvrdit, je to, že miluje jídlo z fast-foodu Taco Bell. Do televizního pořadu nedorazil a Jimmy Kimmel si samozřejmě ve vysílání neodpustil peprnou poznámku na jeho adresu: „Axl Rose tu s námi zítra měl být, ale nepřijde. Nebo možná dorazí, ale nechává nás v napětí. Netuším. A jaký je důvod? Ten zná jako vždy jen Axl Rose.“ Narážel tak na jeho obvyklé chování, protože zpěvák má ve zvyku rušit potvrzené akce na poslední chvíli, uraženě odcházet z pódia nebo naopak na něj vstupovat s několikahodinovým zpožděním.

     
     

    10

    story

    4

  • Na druhý den se ovšem na oficiálních profilech Guns N‘ Roses, Slashe i Duffa McKagana na sociálních sítích téměř ve stejnou dobu objevilo logo klasické sestavy kapely kombinované s vizuálem festivalu Coachella a zprávu potvrdili také organizátoři na svých webových stránkách.


    Reakce na oznámení reunionu

    Příznivci Guns N‘ Roses, kterých jsou po celém světě miliony, si reunion klasické sestavy kapely v tichosti i halasně přáli dlouhé roky. Většinou však vypadal velmi nepravděpodobně. Všichni muzikanti totiž už měli rozjeté vlastní sólové dráhy a jediným původním členem tak zůstal právě kontroverzní a pro četné rozmary a hvězdné manýry ne příliš milovaný, problematický frontman Axl Rose. Zdálo se, že spor mezi ním a Slashem potrvá navěky. Ti dva do sebe navíc průběžně stále šili v médiích.

    Když byli Guns N‘ Roses v roce 2012 uvedeni do Rock´n´rollové síně slávy, Axl se odmítl zúčastnit slavnostního ceremoniálu. Na pódiu se tehdy sešli všichni ostatní původní členové a místo Rose zazpíval Slashův současný dvorní vokalista Myles Kennedy. Z pozdější sestavy dorazili také klávesista Dizzy Reed a bubeník Matt Sorum.

    Rose tehdy napsal otevřený dopis s vyjádřením k neúčasti na akci: „Nechci se nikoho dotknout, ale nepřipadá mi, že by byl ceremoniál uvedení do Rock´n´rollové síně slávy akcí, na níž by mě opravdu chtěli a respektovali.“ Dodal, že se tedy nezúčastní a uvedení

    do síně slávy zdvořile odmítá. Nezapomněl zmínit ani téma reunionu: „Co se týče reunionu, ať už sestavy z éry Appetite, nebo Illusion, už jsem se několikrát víc než jasně vyjádřil. Na tom se nic nezměnilo.“ Uplynuly necelé čtyři roky a všechno je jinak…

    Názory fanoušků na reunion se různí. Jedni jsou naprosto nadšení, kupují lístky a s napětím očekávají ohlášení dalších koncertů, jiní ho vidí jen jako snahu muzikantů vydělat nekřesťanské peníze. Řada lidí se také pozastavuje nad tím, že hlas Axla Rose, jak ho znají z hitových nahrávek, se už dávno vytratil a frontman na pódiu spíš podivně kvičí, než že by zpíval. Mnohým se současná činnost kapely nelíbí vůbec, protože se stali skalními fanoušky Slashovy sólové dráhy a zamilovali si jeho nového bravurního zpěváka Mylese Kennedyho, a tak do poslední chvíle doufali, že se návrat klasické sestavy Gunů nepotvrdí.

    Ve finále se ale zdá, minimálně když si přečtete příspěvky v diskusích na internetu či na sociálních sítích nebo si promluvíte s vašimi známými, kteří mají o kapele nějaké ponětí, že se na koncert „obnovených“ Guns N‘ Roses budou snažit dostat úplně všichni. Ať už proto, že chtějí zavzpomínat na stará dobrá rock‘n‘rollová léta, nebo uctít umělecký odkaz kapely, která pomohla zpopularizovat rockovou muziku v době, kdy k mainstreamu patřily jen taneční hudba a pop, a přišla s něčím, co připomínalo rebelský přístup Rolling Stones v jejich začátcích, za což si vysloužila přídomek „nejnebezpečnější kapela na světě“. Či z pouhé zvědavosti,

     
     

    10

    story

    5

  • Axl zakazoval fanouškům, aby na koncerty chodili v tričkách se Slashovou podobiznou

    Ani jeden z nás nechce bezdůvodně tomu druhému ležet v žaludku

    Axl Rose a Slash spolu osobně před ohlášením aktuálního reunionu, i když ten mohl dojednat management nebo se na něm mohli shodnout třeba po telefonu, mluvili naposledy v roce 1996, tři roky po vydání alba s v této souvislosti trochu ironií zavánějícím názvem The Spaghetti Incident?. Slash

    aby nechyběli u zásadního momentu hudební historie, nebo zkrátka jen proto, aby pak mohli vyprávět, jak bylo vystoupení příšerné a že oni to říkali. Nebo taky proto, že přece Guns N‘ Roses bez Slashe nejsou Guns N‘ Roses, ať už by si Axl Rose kolem sebe postavil jakýkoli počet vynikajících kytaristů.


    Proč se vlastně Axl a slash Začali nenávidět?

    Je to možná zvláštní, ale skutečná příčina vzniku tak velké a vleklé averze mezi dvěma slavnými muzikanty v podstatě není zcela jasná. Mezi těmi dvěma vždycky vládlo jisté napětí, ale nikdy nebylo jasné, co bylo tou poslední kapkou. Respektive důvodů bylo zřejmě několik a v průběhu let jich přibývalo.

    V průběhu let docházelo k řadě bizarních situací, například když Axl zakazoval fanouškům, aby na koncerty chodili v tričkách se Slashovou podobiznou. Došlo to až tak daleko, že ochranka byla na některých místech připravená odvážlivce, kteří tento zákaz porušili, z triček vysvléknout. Fanoušek James Revell, kterému se to stalo v londýnské O2 areně, byl velmi nesvůj a britskému magazínu NME řekl: „Byl jsem naštvaný, protože mi přišlo, že mi vzali svobodu nosit, co chci, ale byl jsem tam s mladším bratrem, takže jsem neudělal scénu, protože jsem mu nechtěl pokazit koncert.“

    Axl Rose tvrdí, že jeho spor se Slashem vznikl jednoduše proto, že je to „rakovina, kterou je lepší vyoperovat, vyvarovat se jí a čím méně toho bude vědět o něm i jeho podporovatelích, tím lépe“. Navíc prý Slash

    v jednom rozhovoru v roce 2012 prohlásil, že rozpad klasické sestavy nebyl jen kvůli jeho rozhodnutí odejít. Axl pak založil nové Guns N‘ Roses a vyhovovalo mu, že je šéf, že může kapelu ovládat. Kytarista od něj dostal nabídku vrátit se do sestavy: „Přečetl jsem si smlouvu a během čtyřiadvaceti hodin jsem se rozhodl, že končíme.“

     
     

    10

    story

    6

  • 3 Axl si nárokoval a také získal práva ke značce Guns N‘ Roses

    Výhradní kontrolu nad názvem kapely získal na začátku devadesátých let. Jak k tomu došlo, není zcela jasné. Jednou z verzí příběhu je ta, že zkrátka v backstagi dal kapele ultimátum, že buď získá jméno kapely pro sebe, nebo nevystoupí. Příslušné dokumenty už měl připravené a kytarista Slash a baskytarista Duff McKagan je podepsali.

    V souvislosti s odchodem z Guns N‘ Roses zmínil tři důvody:

    1 Odešli bubeník Steven Adler a kytarista Izzy Stradlin

    První kvůli drogové závislosti a druhý, protože ho nebavily „problémy, které se staly součástí každodenního života Guns N‘ Roses“.

    2 Axl je konfliktní sráč

    Například v průběhu nechvalně známého Use Your Illusion Tour v červenci roku 1991 Axl během koncertu v St. Louis z pódia zmerčil, jak někdo v publiku fotografuje. Požadoval po ochrance, aby mu zabavila fotoaparát. Ta ale zřejmě nezareagovala dost rychle, a tak zpěvák sám skočil do davu, přičemž uhodil několik fanoušků. Vyšplhal se zpátky na pódium a zaječel: „Kvůli neschopné ochrance jdu domů.“ Odhodil mikrofon a odešel. Fanoušci se začali rozčilovat a prát. Strhla se mela označovaná jako Riverport Riot, při které utrpěly zranění desítky lidí. Axl byl obviněn z podněcování k výtržnostem, ale policie ho nemohla zadržet dřív než za rok, protože kapela odcestovala na turné do zámoří. Bylo podáno trestní oznámení, ale tím to skončilo.

    a baskytarista Duff McKagan „zničili jeho schopnost skládat“. Když byli na Use Your Illusion Tour Slash a Duff mu řekli: „Jsi idiot a lůzr.“ Rose pak nic dlouhé roky nesložil a byl kvůli tomu naprosto zabržděný. Asi proto se na zatím stále poslední desku z dílny Guns N‘ Roses čekalo patnáct let.

    Slashův pohled na tento „incident“ je ovšem dost odlišný. Časopisu Esquire řekl, že se rozloučili spíš v tichosti, než že by na sebe

    řvali a nějak zásadně se hádali. Prostě už ze sebe navzájem byli unavení a lezli si na nervy. „Ale protože se tomu věnovalo tolik pozornosti, narostlo to do monstrózních rozměrů a přerostlo v trvalé nepřátelství, kterým jsem se odmítal zabývat. Ani jeden z nás nechce bezdůvodně tomu druhému ležet v žaludku. Proto se k tomu už nechci vyjadřovat.“ Přesto se o Axlovi dlouze rozepsal v eponymní autobiografii z roku 2007.

     
     

    10

    story

    7

  •  

    Axl byl ochotný ignorovat drogy a alkohol, ale ne zneužívání dětí

    A nesmíme zapomenout ani na incident se Sympathy for the Devil. Guns N‘ Roses nahrávali vlastní verzi klasické písně od The Rolling Stones, která se použila jako podkresová hudba k závěrečným titulkům filmu Interview s upírem s Bradem Pittem a Tomem Cruisem v hlavních rolích. Axl do studia přizval doprovodného kytaristu Paula Huge, aniž by k tomu měl od Slashe svolení. V životopisu o tom píše: „Když se mi dostala nahrávka songu s Axlovými vokály do rukou, všiml jsem si, že pod mým sólem je

    navrst­vená další kytara. Axl si najal Paula Huge, aby mě nadabloval. Jinými slovy, ten chlápek okopíroval to, co jsem hrál v jiné skladbě a dali to dohromady. Výsledek byl opravdu nepovedený plagiát.“

    Další rozpor nastal údajně také ohledně budoucí tvorby. Alespoň to vyplývá z toho, co Slash prohlásil v rozhovoru pro Canadian Radio: „Axl jednou řekl, že chce udělat sólový projekt, a pak se rozhodl, že by jeho sólovým projektem mohli být Guns. Poté, co jsme natočili všechny ty klipy a udělali tohleto

     
     

    10

    story

    8

  •  

    Guns N‘ Roses

    Americká rocková kapela, která
    se v kalifornském Los Angeles zformovala v roce 1985. Klasickou sestavu tvořili zpěvák Axl Rose, sólový kytarista Slash, doprovodný kytarista Izzy Stradlin, baskytarista Duff McKagan a bubeník Steven Adler.
    V současnosti je jediným původním členem kapely frontman Axl Rose. Vydala 6 studiových alb, kterých se po celém světě prodalo přes 100 milionů kopií. Debutové album Appetite for Destruction vyšlo v roce 1987, po celém světě se ho prodalo přes 28 milionů kopií. V roce 2012 byla kapela uvedena do Rock´n´rollové síně slávy.

     

    a támhleto, jsem řekl rezolutní NE. Nechci být součástí něčeho, z čeho vzejdou balady o Stephanii Seymour nebo podobné sračky.“

    Jeden z bodů sváru odtajnil bývalý manažer kapely Doug Goldstein v rozhovoru s brazilskou mutací časopisu Rolling Stone. Podle něj za definitivní rozkmotření Axla Rose a Slashe možná může Michael Jackson. Axla totiž naštvalo, že Slash souhlasil s vystoupením po Jacksonově boku na jednom tribute koncertu. „Říkal jsem mu, aby to nedělal, protože když byly Axlovi dva roky, jeho otec ho obtěžoval. A Axl věřil, že obvinění Michaela Jacksona ze zneužívání dětí jsou pravdivá. Zeptal jsem se Slashe, jak vysoký bude honorář a on mi odpověděl, že jeho odměnou bude obří televize. Když se to Axl dozvěděl, naprosto ho to zdrtilo. Myslel si, že ho Slash podpoří a postaví se tak proti veškerému zneužívání. Z Axlova pohledu to byl jediný problém. Byl ochotný ignorovat drogy a alkohol, ale ne zneužívání dětí.“ Goldstein pak ještě dodal, že kdyby byl Slash ochotný se Axlovi omluvit, mohla by se kapela dát dohromady: „Opravdu tomu z celého srdce věřím, protože tu kapelu hluboce miluji. A manažersky bych takový reunion zaštítil.“

    Když to ale celé shrneme, možná je to tak, že zkrátka Axl byl vždycky depresivní a hysterický egoista, jenž směřoval ke slávě a chtěl vydělávat velké peníze, zatímco Slash spíš pohodář, který si chtěl užívat koncerty i to, co se dělo po nich, doslova žral muziku a nesnažil se za každou cenu být na prvním místě a celou kapelu ovládat. Z tohoto výbušného a nekompatibilního spojení nicméně

    vzešla řada úžasných hitů a nesmrtelný fenomén rockové scény.

    V jednom z rozhovorů v roce 2009 Axl Rose prohlásil: „Je jasné, že než dojde k reunionu, jeden z nás umře. Ať se to zdá být jakkoli smutné, otřesné nebo nešťastné, je to tak, jak to je.“

    „Nikdy neříkej nikdy.“ „Kdo ví?“ My už teď víme. Vstupenky se prodávají, fanoušci jsou natěšení. Jen ohlásit kompletní turné a získáme důkaz, že v dnešním světě je možné prakticky cokoli.

     
     

    10

    story

    9

  •  
     

    Welcome to the Jungle

     
     

    Sweet Child O‘ Mine

     

    Zdroj: www.gunsnroses.com

     

    Live and Let Die

     
     

    Paradise City

     
     

    Estranged

     
     

    November Rain

     
     

    Patience

     
     
     
     

    10

    story

    10

 
×
Čtete:
2016/2
Guns N' Roses: Splněné přání nebo touha po penězích?

TOP

11 hudebních hvězd, které nikdy neexistovaly

Story

Simple Plan

Úspěch v nepřízni kritiky

Fenomén

Jazzová sekce

Připomínka historické důležitosti

Rozhovor

Alice

Hudba je převlečený čas

TOP

9+1 na kost promrzlý klip

Enface

Jack Garratt

Budoucí hvězda roku

Nominace

Kdo dostane Apollo

Rozhovor

Greg Dulli

Dobu počítám podle alb

Story

Smack

Ten, který prý kurví rap

Story

Parov Stelar

Muž co míchá čokoládu a chilli

TOP

Klub výjimečných

Výročí

Cpt. Beefheart

Muž, který rozkopl dveře

Songstory

Vltava

Marx, Engels, Beatles

Enface

Wolfmother

Z hvězd zase na start

Story

David Rodigan

Pouštět reggae

Rozhovor

Adam Ďurica

Pop je odkázaný na lásku

Vizuál

Leif Podhajský

Digitální spiritualista

Retro

The Supremes

Velká soulová mašina

TOP

Nejlepší hudební seriály

Rozhovor

Therapy?

O slávě, koksu a vytrvalosti

Ženský element

Halsey

Hudba pro mladé dospělé

Kvíz

Headliner test

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

J5

Je to hra a každý má specifickou roli

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Todd Kerns

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Folk

Bez cancáku

Jazz a blues

Bluesbar

EDM

MDMA

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čtvrtstoletí písniček na přání

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Rihanna

Recenze měsíce

Sia

Recenze

18. února 2016

Recenze úvod

4. února 2016

Duel

Emma Smetana

What I've Done

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Vinyla 2015

Tvrdohlavě a bez kompromisů

Naživo

Mutemath

Černé plíce nedoceněných jedničkářů

Naživo

The Ecstasy of Saint Theresa

Dojemný návrat

Naživo

TWENTY ONE PILOTS

PARTY NA 110 procent

Naživo

Peter Hook

Jen tak se dotýkat z povzdálí

Naživo

Matěj Benko

Amatérismus hvězdných planet

Naživo

Vložte kočku

S malou pomocí přátel

Naživo

Therapy?

Zas a znova

Naživo

Three Days Grace

Mílý rock a děsná zima

Naživo

Slipknot

Totální smršť do lidí

Naživo

Ellie Goulding

Zábava až na konci

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.