Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Zaostřeno

EOST

Návrat (do) Extáze

Obrazem

Očičkem Nožičky

Zaostřeno

Lukemo

Zpěvák Clou má novou kapelu

Zaostřeno

Red Bull

Headparáda

Redakční tipy

Ve studiu

5 otázek pro... James Cole

Můj soundtrack

Martin Škoda

Při nákupech myslím na Kapitána Dema

Čerstvé (z)boží

Jet 8

Headliner

Imagine Dragons

V Praze jsme objevili absint

TOP

12 skvělých zpěváků, kteří neumí zpívat

Téma

Komu svědčí doba nezávislosti?

Televize

Videorama

Headliner

Emma Smetana

Hluchoněmá ve studiu

Rozhovor

Three days Grace

Hlášky

Kurt Cobain

Enface

Tindersticks

Všechno na svém místě

Móda

Hudba a boty

Walking In My Shoes

Enface

The 1975

Přidrzlí zachránci popu

Art

7 nej britpopových obalů

Insider

Prokop Holoubek

České kapely jezdí ven jen na návštěvu

Story

Guns N' Roses

Splněné přání nebo touha po penězích?

TOP

11 hudebních hvězd, které nikdy neexistovaly

Story

Simple Plan

Úspěch v nepřízni kritiky

  • text Michael Švarc

    foto Charm music

    Simple Plan

     

    6

     

    Story

    1

  • Existují sice už šestnáct let, ale s vydáváním desek si dávají na čas. V půlce února jim vychází teprve pátá studiovka. Podle kanadské pop punkové formace Simple Plan totiž není kam spěchat – obzvlášť, když je v sázce vlastní spokojenost s výsledným materiálem a také reputace u fanoušků. Jaký je vlastně příběh kapely, která si v rámci světového turné udělá 5. března další zastávku v Praze?

     

    Na začátku byl jednoduchý plán – založit kapelu a vyhnout se tak „opravdové“ práci. Zní to jako ambice většiny uskupení, ale Sim­ple Plan tuto fundamentální myšlenku vložili i do svého názvu. Druhá verze tvrdí, že si jméno půjčili z filmu Sama Raimiho Jednoduchý plán. Tak či tak, jejich cesta na vrchol byla opravdu poměrně hladká, ale kritika se s nimi ne vždy mazlila. Spíš naopak.

    Jejich debut No Pads, No Helmets… Just Balls z roku 2002 si vysloužil rozpačitá hodnocení a kapela si několikrát postěžovala, že jí někteří hudební publicisté nemohou přijít na chuť. „Často býváme terčem posměchu. Jsme skupina, na které si lidé čas od času smlsnou. Ale víte co? Jsem radši, že máme tisíce řvoucích fanoušků na koncertech, než kdybychom neměli ani jednoho a v novinách by psali,

    jakou parádní nahrávku jsme vydali,“ vzkázal na účet kritiků zpěvák Pierre Bouvier v roce 2004 po vydání desky Still Not Getting Any…


    STÁLE BEZ UZNÁNÍ

    Název druhého alba s nadsázkou naráží na to, že je kapela stále stejná, nezlepšila se a její členové jsou pořád příšernými muzikanty (Still Not Getting Any Better). „Ale za ty tři tečky si můžete dosadit prakticky cokoli. Třeba že se nám stále nedostává uznání,“ vtipkoval kytarista Jeff Stinco. A tak by se dalo pokračovat dál, jelikož ani třetí eponymní deska z roku 2008 bariéru mezi kapelou a kritiky nijak výrazně neprolomila. A to tehdy Simple Plan zkusili pozměnit svůj styl a dát

     
     

    6

    Story

    2

  •  

    Druhý singl z eponymní desky dal tušit, že kapela prochází lehkou žánrovou změnou. V té době byli Simple Plan v českých televizích inzerováni jako punkrockový emo nářez. Asi kvůli černému oblečení a zpěvákově patce.

    Love Is A Lie

     
     

    V úspěchu Simple Plan nezabránily ani průměrné recenze.

    najevo, že jsou už hudebně vyzrálejší. Časopis Rolling Stone jejich písně však označil za otravné a občas přehnaně melodramatické.

    Průměrné recenze ale nedokázaly zabránit tomu, aby se kanadská pětka z provincie Québec stala jednou z nejoblíbenějších kapel současnosti. Příběh Simple Plan začal už v polovině devadesátých let, kdy spolu Bouvier a jeho kamarád ze střední, bubeník Chuck Comeau, hráli v poměrně úspěšné punkové kapele Reset. Nálada ve skupině však začala po čase houstnout a vedla k tomu, že Comeau odešel a založil si nový projekt. Do něj se připojili stávající členové, kytaristé Jeff Stinco a Sébastien Lefebvre. Jelikož kapela potřebovala hlavně zpěváka, nakonec přizvali i Bouviera, aby sestavu

     
     

    6

    Story

    3

  •  

    Už nejsme jen kamarádi, jsme jako rodina. Hrajeme spolu prakticky od dvaceti.

     
     
     

    Vůbec první singl Simple Plan pojednává o těžkostech dospívání v éře vysokých bílých ponožek a skateových bot. Následovaly ho další úspěšné písně jako Addicted či jeden z největších dosavadních hitů Perfect.

    I’m Just A Kid

     

    Po několika neúspěšných pokusech se konečně dovolali k hledači talentů z Atlantic Records, jemuž se jejich skladby sice líbily, ale nebyl o nich stoprocentně přesvědčen. Zúčastnil se jejich koncertu, po kterém kapele poradil, aby přibrala ještě jednoho člena, a Bouvier se mohl oprostit od hraní na baskytaru a soustředit se pouze na zpěv.

    Na to, že se složení Simple Plan od začátku nezměnilo, jsou členové nesmírně pyšní. „Samozřejmě že se občas dohadujeme, tak to v životě chodí. Ale už nejsme jen kamarádi, jsme jako rodina. Hrajeme spolu prakticky od dvaceti,“ řekl Bouvier na jednom z loňských koncertů putovního festivalu Warped Tour. „Čím jsme starší, tím více si uvědomuju, jaká je to vzácnost, že stále držíme při sobě, zatímco se spousta kapel kolem nás rozpadá.“

    doplnil. Pátým členem se stal baskytarista David Desrosiers, který hrál v Resetu po Bouvierově odchodu.

    Než se tak stalo, odehráli Simple Plan několik koncertů ve čtyřech. V mezičase natáčeli písničky, které posílali do nahrávacích společností ve Spojených státech amerických.

    Díky tomu nebylo o uspořádání japonského turné pochyb. „Když jsme přiletěli do Tokia, čekaly na nás masy lidí. Bylo to neuvěřitelné. Nikdy jsme v Japonsku nebyli, vždyť je to přes půlku světa, ale oni tam přesto znali naše jména,“ vzpomíná kapela.

    Většího úspěchu však Simple Plan dosáhli až s druhou deskou, která obsahovala hit Welcome To My Life – písničku, která se kolem roku 2005 neustále ozývala z otravné reklamy na Citroën. Tvrdá dřina, tedy stovky

    HITY CO OBLETÍ SVĚT

    Pro Simple Plan bylo zlomové už debutové cédéčko, a to i přes nepříliš pozitivní recenze. V Kanadě se umístilo na osmém místě, ale v Japonsku obsadilo hned první příčku a bylo dvakrát certifikováno jako platinové.

     
     

    6

    Story

    4

  • Na nálepky jsme se vykašlali už na druhé desce

     

    Jeden ze singlů desky Get Your Heart On! nahráli Simple Plan s několika zpěvačkami – kompletně v angličtině s Natashou Bedingfield, ve francouzštině s Marie-Mai a v čínštině s Kelly Cha.

    Jet Lag

     
     

    být jejich třetí album novým začátkem. Také s přihlédnutím k tomu se rozhodli nedávat mu název (protože navíc žádný nedokázali vymyslet). Při jeho tvorbě se prý snažili napsat hity, které by dokázaly obletět celý svět a zaujmout více posluchačů.

    Podobná pauza nastala také mezi čtvrtou deskou Get Your Heart On! a pátou, která vyjde letos 19. února. Simple Plan se netají tím, že záměrně nepatří mezi formace, které vypouští novinky jako na běžícím pásu. „Nejde ani tolik o to, že bychom nedokázali

    odehraných koncertů, se podle kapely velmi vyplatila. Still Not Getting Any… se v americké hitparádě Billboard 200 vyšplhalo na třetí místo. „Na prvním albu jsme chtěli vytvořit čistý pop punk. Na druhém jsme se na nálepky vykašlali, chtěli jsme prostě udělat něco dobrého,“ tvrdí Simple Plan. Kapela vyjela také na turné s Avril Lavigne, s níž si tehdy žánrově velmi rozuměla.

    Prodleva mezi dalším albem tentokrát nebyla dvouletá, ale čtyřletá. Simple Plan si uvědomili, že tvorba dalšího cédéčka už pro ně taková hračka nebude. „První dvě studiovky byly hodně impulzivní, moc jsme nad nimi nepřemýšleli,“ tvrdí Bouvier. I proto mělo

    Zatím poslední vydanou desku z roku 2011 považují Simple Plan za svou nejlepší – hudebně na ní prý vyrostli, ale dovedli si zachovat svůj charakteristický zvuk. Otázkou tedy je, zda s pátou studiovkou dokážou předčit svá osobní očekávání a třeba i konečně prolomit mantinely mezi nimi a hudebními kritiky. 5. března v Malé sportovní hale v Praze se každopádně ukáže, jestli obhájí svou pověst jedné z nejoblíbenějších kanadských kapel současnosti.

    složit nový materiál. Ale chceme dát do kupy něco, za čím si budeme pevně stát. Fanoušci se sice ptají, kdy už vydáme novou desku, ale určitě by také nebyli rádi, kdyby měli poslouchat něco, co je udělané narychlo, jen aby to už bylo venku,“ komentuje kapela odklad novinky Taking One for the Team, která měla původně vyjít už na podzim.

     
     

    6

    Story

    5

  • Na začátku byl jednoduchý plán – založit kapelu a vyhnout se tak „opravdové“ práci. Zní to jako ambice většiny uskupení, ale Sim­ple Plan tuto fundamentální myšlenku vložili i do svého názvu. Druhá verze tvrdí, že si jméno půjčili z filmu Sama Raimiho Jednoduchý plán. Tak či tak, jejich cesta na vrchol byla opravdu poměrně hladká, ale kritika se s nimi ne vždy mazlila. Spíš naopak.

    Jejich debut No Pads, No Helmets… Just Balls z roku 2002 si vysloužil rozpačitá hodnocení a kapela si několikrát postěžovala, že jí někteří hudební publicisté nemohou přijít na chuť. „Často býváme terčem posměchu. Jsme skupina, na které si lidé čas od času smlsnou. Ale víte co? Jsem radši, že máme tisíce řvoucích fanoušků na koncertech, než kdybychom neměli ani jednoho a v novinách by psali, jakou parádní nahrávku jsme vydali,“ vzkázal na účet kritiků zpěvák Pierre Bouvier v roce 2004 po vydání desky Still Not Getting Any…


    STÁLE BEZ UZNÁNÍ

    Název druhého alba s nadsázkou naráží na to, že je kapela stále stejná, nezlepšila se a její členové jsou pořád příšernými muzikanty (Still Not Getting Any Better). „Ale za ty tři tečky si můžete dosadit prakticky cokoli. Třeba že se nám stále nedostává uznání,“ vtipkoval kytarista Jeff Stinco. A tak by se dalo pokračovat dál, jelikož ani třetí eponymní deska z roku 2008 bariéru mezi kapelou a kritiky nijak výrazně neprolomila. A to tehdy Simple Plan zkusili pozměnit svůj

    styl a dát najevo, že jsou už hudebně vyzrálejší. Časopis Rolling Stone jejich písně však označil za otravné a občas přehnaně melodramatické.

    Průměrné recenze ale nedokázaly zabránit tomu, aby se kanadská pětka z provincie Québec stala jednou z nejoblíbenějších kapel současnosti. Příběh Simple Plan začal už v polovině devadesátých let, kdy spolu Bouvier a jeho kamarád ze střední, bubeník Chuck Comeau, hráli v poměrně úspěšné punkové kapele Reset. Nálada ve skupině však začala po čase houstnout a vedla k tomu, že Comeau odešel a založil si nový projekt. Do něj se připojili stávající členové, kytaristé Jeff Stinco a Sébastien Lefebvre. Jelikož kapela potřebovala hlavně zpěváka, nakonec přizvali i Bouviera, aby sestavu doplnil. Pátým členem se stal baskytarista David Desrosiers, který hrál v Resetu po Bouvierově odchodu.

    Než se tak stalo, odehráli Simple Plan několik koncertů ve čtyřech. V mezičase natáčeli písničky, které posílali do nahrávacích společností ve Spojených státech amerických. Po několika neúspěšných pokusech se konečně dovolali k hledači talentů z Atlantic Records, jemuž se jejich skladby sice líbily, ale nebyl o nich stoprocentně přesvědčen. Zúčastnil se jejich koncertu, po kterém kapele poradil, aby přibrala ještě jednoho člena, a Bouvier se mohl oprostit od hraní na baskytaru a soustředit se pouze na zpěv.

    Na to, že se složení Simple Plan od začátku nezměnilo, jsou členové nesmírně pyšní. „Samozřejmě že se občas dohadujeme, tak to v životě chodí. Ale už nejsme jen kamarádi, jsme jako rodina. Hrajeme spolu prakticky od dvaceti,“ řekl Bouvier na jednom z loňských koncertů putovního festivalu Warped Tour. „Čím jsme starší, tím více si uvědomuju, jaká je to vzácnost, že stále držíme při sobě, zatímco se spousta kapel kolem nás rozpadá.“

    Jeden ze singlů alba Still Not Getting Any… nemá sice s pop punkem nic společného, ale v kanadské hitparádě si sáhl na třetí příčku. Byl také použit v kampani proti alkoholu za volantem.

    Poprockový cajdák Save You z eponymní desky zvukově připomene Perfect. Bouvier ho napsal pro bratra, kterému byla v roce 2005 diagnostikována rakovina mízních uzlin. Výtěžek z prodeje singlu kapela věnovala různým organizacím, které se na boj se zákeřnou nemocí zaměřují.

    Na čtvrté desce Get Your Heart On! možná Simple Plan některé fanoušky překvapili letním hitem Summer Paradise, který je fúzí popu a reggae. Spolupracovali na něm s jamajským zpěvákem Seanem Paulem.

    Stačí si přečíst diskuzi pod videem a hned bude jasné, že spoustě fanoušků tahle (další) chytlavá popina rozhodně není po chuti. Krátce po vydání písně uspořádali Simple Plan živý chat, aby vysvětlili, že I Don’t Wanna Go To Bed je jen experiment a rozhodně nemá definovat zvuk páté desky.

    Untitled

    Save You

    Summer Paradise

    I Don’t Wanna Go To Bed

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    6

    Story

    6

 
×
Čtete:
2016/2
Simple Plan: Úspěch v nepřízni kritiky

Fenomén

Jazzová sekce

Připomínka historické důležitosti

Rozhovor

Alice

Hudba je převlečený čas

TOP

9+1 na kost promrzlý klip

Enface

Jack Garratt

Budoucí hvězda roku

Nominace

Kdo dostane Apollo

Rozhovor

Greg Dulli

Dobu počítám podle alb

Story

Smack

Ten, který prý kurví rap

Story

Parov Stelar

Muž co míchá čokoládu a chilli

TOP

Klub výjimečných

Výročí

Cpt. Beefheart

Muž, který rozkopl dveře

Songstory

Vltava

Marx, Engels, Beatles

Enface

Wolfmother

Z hvězd zase na start

Story

David Rodigan

Pouštět reggae

Rozhovor

Adam Ďurica

Pop je odkázaný na lásku

Vizuál

Leif Podhajský

Digitální spiritualista

Retro

The Supremes

Velká soulová mašina

TOP

Nejlepší hudební seriály

Rozhovor

Therapy?

O slávě, koksu a vytrvalosti

Ženský element

Halsey

Hudba pro mladé dospělé

Kvíz

Headliner test

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

J5

Je to hra a každý má specifickou roli

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Todd Kerns

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Folk

Bez cancáku

Jazz a blues

Bluesbar

EDM

MDMA

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čtvrtstoletí písniček na přání

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Rihanna

Recenze měsíce

Sia

Recenze

18. února 2016

Recenze úvod

4. února 2016

Duel

Emma Smetana

What I've Done

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Vinyla 2015

Tvrdohlavě a bez kompromisů

Naživo

Mutemath

Černé plíce nedoceněných jedničkářů

Naživo

The Ecstasy of Saint Theresa

Dojemný návrat

Naživo

TWENTY ONE PILOTS

PARTY NA 110 procent

Naživo

Peter Hook

Jen tak se dotýkat z povzdálí

Naživo

Matěj Benko

Amatérismus hvězdných planet

Naživo

Vložte kočku

S malou pomocí přátel

Naživo

Therapy?

Zas a znova

Naživo

Three Days Grace

Mílý rock a děsná zima

Naživo

Slipknot

Totální smršť do lidí

Naživo

Ellie Goulding

Zábava až na konci

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.