Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Ve studiu

5 otázek pro … Prago Union

Zaostřeno

Glastonbury

Největší festival vzbuzuje kontroverzi

Zaostřeno

Žánrové ceny Anděl

Důstojnější, ale haproval zvuk

Obrazem

Očičkem Nožičky

Headparáda

Redakční tipy

Zaostřeno

Čistý festival

Zaostřeno

Deftones

Už to bude...

Můj soundtrack

Michaela Doubravová

Anojsem řekla u Eda Sheerana

Čerstvé (z)boží

Cocaine Party

Bordel za všech okolností

Headliner

Bára Poláková

Fakt jsem vyjukaná?

Fenomén

Jednou a dost

TOP

Máš na to!

Rozhovor

The Offspring

Už nikam nespěcháme

  • text Iva Boková

    foto sony music, Tijs Van Leur

    The Offspring

    Už nikam nespěcháme

     

    8

     

    rozhovor

    1

  • Fanoušci pankáčů z The Offspring už nějakou dobu čekají na připravované desáté album. I o tom, zda z něj letos něco zazní na festivalu Rock for People, kam se kapela vrací po osmi letech, jsme si povídali s věčně vysmátým kytaristou Noodlesem.

     

    O tom, že kapela je podobně jako Noodles pořád v dobré náladě, už před rokem přesvědčil veselý a energický singl Coming for You s poněkud morbidním videoklipem.


    Jak jste pokročili s nahráváním nové desky?

    Hotových máme už několik songů, ale ještě nejsou kompletně napsané texty. Takže teď je důležité dodělat texty a samozřejmě natočit zpěvy. Asi šest skladeb je skoro hotových.


    Kdo je producentem?

    I tentokrát jsme oslovili Boba Rocka. Milujeme ho. Pracuje se s ním naprosto skvěle. Stále nás nenásilně tlačí k tomu, abychom zkoušeli nové věci, ale zároveň zůstali sami

    sebou. Pokud se mu něco nepozdává, nutí nás, abychom to udělali lépe. Nemohli jsme si vybrat nikoho jiného, pracujeme s ním moc rádi.


    K jakým novinkám vás tentokrát donutil?

    Vždycky se nějakým způsobem snažíme dostat naši tvorbu na novou a hlavně vyšší úroveň. O něco víc rozvinout to, v čem jsme dobří, a něčím to okořenit. Ale taky rádi děláme různé kraviny, něco, co vybočuje. Na každém albu z dílny The Offspring najdete aspoň jednu skladbu, která se vymyká našemu standardu. Držíme se ale toho, aby výsledek zněl jako my, aby bylo jasné, že to jsou The Offspring.

     
     

    8

    rozhovor

    2

  • Když začne Dexter programovat bicí, utíkám, mizím, raději jdu třeba do supermarketu

    Dočkáme se tedy na nové desce nějakého překvapení?

    Určitě ano. Pohráváme si s jednou takovou věcí, která může být velkým překvapením. Pokud ji dotáhneme do konce a ve finále zařadíme na desku, bude to velká sranda.


    Poměrně veselá je i píseň Coming for You, kterou jste vydali jako samostatný singl. Bude i ta na nové desce?

    Rozhodně ji plánujeme zařadit. Už ani nevím, jak dlouho je venku. Nějakých osm devět měsíců to je, co jsme ji vypustili do světa.


    Přidejte. Už je to skoro rok a čtvrt!

    No do prdele! Opravdu už tak dlouho? To nám to letí. Vidíte, a to jen potvrzuje fakt, že si s novou deskou hrajeme a nikam

    nespěcháme. Ale ano, i Coming for You na ní bude. Tedy pokud vím, máme to v plánu.


    Budete mít na nové nahrávce nějakého hosta?

    Na ničem takovém jsme se zatím nedomluvili, ačkoli víme, že to bývá legrace. V minulosti jsme při nahrávání pozvali pár našich přátel, kteří nám například nazpívali doprovodné vokály. To byl třeba případ Jima Lindberga z Pennywise. Ale nikdy nešlo o takovou tu opravdovou kolaboraci. Je to zajímavý nápad a ještě bychom o něm mohli pouvažovat. Zatím to v plánu není, možná se k tomu ale dostaneme ve chvíli, kdy se budeme blížit k dokončení všech skladeb a na poslední chvíli se do toho pustíme. Třeba pro zajímavého hosta najdeme nějaký prostor.

     
     

    8

    rozhovor

    3

  • Pokud skladba zní jako rádiovka, pak ji třeba i cíleně v tomto duchu dotvoříme

    Na festivalech je smíšené publikum, tam je nutné hrát rádiové hity

    Jak vlastně vznikají nové písničky
    The Offspring?

    Dexter je skladatel. On je tedy ten, kdo přijde s nějakým nápadem a ve studiu se pak na něj společně i s Bobem podíváme a rozpracujeme ho. Většinou nejprve vznikne demo s bicími. Když začne Dexter programovat bicí, utíkám, mizím, raději jdu třeba do supermarketu nebo kamkoli. Přece nebudu sedět ve studiu a sledovat, jak někdo programuje bicí, že jo? Jakmile to má hotové,

    O čem bude nová deska pojednávat tematicky? Co vás teď nejvíc inspiruje?

    Inspiraci vždycky čerpáme z toho, co se děje ve světě kolem nás. Ať už to jsou nejrůznější sračky, nebo na druhou stranu velmi pozitivní věci. I když najít ty pozitivní záležitosti se zdá mnohem těžší. Pak taky blbosti, kterým se můžete zasmát. Jako různé bizarnosti v popkultuře například. Přesně tyhle věci, kterým se smějeme, nás inspirují k tomu, že o nich napíšeme písničky, které pak snad rozesmějí a pobaví i ostatní lidi. A jasně, taky ty věci, které nás, nebo lidi obecně, otravují.

    Jde to vždycky hladce?

    Kéž by. Občas to děláme tak, že něco nahrajeme, a pak si dáme týden pauzu a necháme to uležet. No a pak si Dexter nakráčí do studia a řekne, že tu skladbu chce kompletně předělat. Z toho jsme samozřejmě všichni nadšení… Není to jednoduché, protože občas si na tu původní strukturu písně zvyknete, slyšeli jste ji milionkrát a v té konkrétní podobě ji znáte, pak se něco změní a dlouho předlouho přemýšlíte, jestli bylo správné udělat změny, jestli ta původní verze přece jen nebyla lepší. Je to složité, pak už není cesta zpět.


    Nemáte strach z toho, že se budete opakovat?

    Toho se nebojíme. Pokud by nějaká skladba zněla hodně podobně jako jiná, hned bychom si to uvědomili. Určitým podobnostem se ale žádná kapela občas nevyhne. Třeba zrovna

    sejdeme se ve studiu už všichni, posloucháme, mluvíme, hrajeme, dotváříme, až se dopracujeme k finální podobě songu.

     
     

    8

    rozhovor

    4

  • Coming for You používá určitý obrat, který zní podobně jako ve Stuff Is Messed Up, přitom jsou to dva naprosto odlišné songy. Spojuje je pouze to, že jsou to songy od
    The Offspring, a ty by přece logicky měly znít tak nějak podobně.


    Jaký používáte klíč k výběru singlů? Tvoříte třeba cíleně skladby pro rádia?

    Je to tak, že přijde nějaký nápad, do kterého se pustíme. Pak zhodnotíme, jestli je to něco, co by se mohlo chytit v rádiích nebo spíš něco špinavějšího, rockovějšího, co nás ale i tak hodně baví, a tak se rozhodneme to dodělat a natočit, protože si třeba myslíme, že to bude fanoušky The Offspring bavit, ačkoli rádia tu píseň nezahrají. Spousta věcí se taky vyhodí. To když si nejsme jistí, že jsou opravdu dost dobré. Třebaže se ta konkrétní věc ve stadiu nápadu jevila jako něco skvělého, ve finále prostě nějak nefunguje, a tak se někam uloží a možná po letech vytáhne nebo už se k ní nikdy nevrátíme. Pokud něco zní jako rádiovka, pak tu skladbu třeba i cíleně v tomto duchu dotvoříme, pokud je to spíš syrový punk rock, snažíme se udělat co nejlepší punkrockový song, jaký dokážeme.


    V červnu se vrátíte na turné do Evropy. Budete už hrát nové věci?

    Chceme je určitě zařadit do setlistu. Nebudeme zřejmě hrát každý večer to samé. Spíš chceme různě vybírat a zapracovat nové songy podle toho, jak budou fungovat na lidi a o jakou akci se konkrétně bude jednat. Celkově hodláme skladby v setlistu průběžně

    Obvykle před hraním dám pár piv, což mě tak nějak nakopne a udržuje v chodu

     

    8

     

    rozhovor

    5

  • Obávám se, že z mého syna bude rapper

    střídat a trochu obměňovat. Opět budeme moudřejší, až definitivně dokončíme desku.


    Bude rozdíl mezi setlisty pro festivaly a pro samostatné koncerty?

    Tak ten asi musí být, i kdybychom nechtěli. Na samostatných koncertech obvykle zařazujeme i takové ty undergroundovější záležitosti, b-strany, protože víme, že dorazí spousta skalních fanoušků, kteří je znají a chtějí je slyšet. Osobně ty b-strany a deepcuty hraji velmi rád. Na festivalech je zase smíšené publikum, takže tam je nutné hrát rádiové hity. Samozřejmě ale vybíráme věci, které máme my sami rádi a jejichž hraní si užíváme. Musí zaznít songy, které zná většina fanoušků The Offspring.


    Po osmi letech se v létě vrátíte na Rock for People. Pamatujete si váš minulý koncert na tomto festivalu?

    Pamatuji si ho. A myslím, že to dokonce bylo taky 4. července. Pokud si dobře vzpomínám, bylo to na nějakém letišti, kolem stála letadla. Byla tam legrace a je to skvělý festival. 4. července se v Americe slaví Den nezávislosti, takže přijede kamarád a udělá nám v backstagi ohňostroj, tedy samozřejmě pokud nám to dovolí ochranka.


    Pouštíte se občas i do předělávek?

    Ano. Určitě! To nás baví. Covery děláme moc rádi. Ne tedy na desku, do toho by se mi asi moc nechtělo, i když vlastně proč ne… ale na koncertech je hrajeme moc rádi.

    Jelikož jste punkrocková kapela, je žádoucí, abyste na pódiu hodně řádili, což si žádá hodně energie. Jak se na turné udržujete ve formě?

    Já si obvykle před hraním dám pár piv, což mě tak nějak nakopne a udržuje v chodu. Pak jsem udělal jednu zásadní věc, a to sice, že jsem asi před třemi lety přestal kouřit. Ne že by mě to nějak omezovalo při vystupování, protože v tom žádný problém nebyl, ale ukázalo se, že je to problém při surfování. Když jsem doma a mám pár dní volna, pořád surfuji a při tom se mi špatně dýchalo, tak jsem s tím seknul. No a jinak si myslím, že nejvíc energie nám do žil nalije fakt, že ty koncerty prostě milujeme. Milujeme to, co děláme. Díky tomu jsme ve formě, díky tomu jsme stále mladí. Cestovat, dělat

    V současnosti se soustředíme právě na desku a neuvažujeme tolik o podobě koncertů. Co si tak pamatuji, zatím poslední cover, který jsme hráli, byla Guns of Brixton od The Clash. To už je ale tak tři čtyři roky. Asi je nejvyšší čas vymyslet nějaký nový cover! Zítra budu volat Dexterovi, tak mu hned řeknu, ať nad tím popřemýšlí.

     
     

    8

    rozhovor

    6

  •  

    The Offspring

    Americká punkrocková kapela z kalifornského Huntington Beach funguje už přes třicet let. Jejími členy jsou zpěvák, kytarista a také hlavní skladatel Dexter Holland, baskytarista Greg K., kytarista Kevin „Noodles“ Wasserman a bubeník Pete Parada. Spolu s kalifornskými kolegy z Green Day a Rancid jsou The Offspring považováni za kapelu, která v devadesátých letech pomohla znovu zpopularizovat punkrockový žánr. Po celém světě prodali přes čtyřicet milionů alb a patří ke komerčně nejúspěšnějším punkovým formacím všech dob. Průlomovou nahrávkou v kariéře The Offspring bylo album Smash z roku 1994. Kapela dosud vydala devět studiových alb, zatím poslední Days Go By nabídla v roce 2012.

    to, co vás baví a naplňuje, koncertovat, setkávat se s přáteli, to je to, co člověka udržuje pořád mladého.


    Takže vás nijak nechytly ty v současnosti tolik populární záležitosti jako je jóga nebo běhání?

    Bože! To ne! Na začátku roku se vždycky snažím dostat do formy. A tak jsem si letos říkal, že půjdu trochu do sebe, ale u mě nefunguje nic, do čeho se musím nějak nutit. Nesnáším cvičení, ale třeba rád jezdím na kole. Mám horské i silniční kolo. Takový Dexter rád běhá, věnuje se tomu už dlouhé roky, běhy na dlouhou trať, to má rád. Nikdo z nás není nějaký hardcore sportovec. Nemáme rádi pocení se v posilovně a podobné druhy cvičení. Jakmile to není sranda, pak nás to zkrátka nezajímá.


    Co děláte ve volném čase mimo turné?

    Původně jsem chtěl říct, že pořád a bez ustání cvičím na kytaru, ale to by mi opravdu nikdo nevěřil. Takže nebudu kecat a upřímně přiznám, že hodně jezdím na kole a surfuji a samozřejmě se také věnuji rodině, dětem a manželce. Ale i na tu kytaru si najdu čas. Jsem kytarista a miluji to, jen si tak hrát a brnkat, ale žádný dril a dřina.


    Jde některé z dětí ve vašich stopách? Máte doma budoucí rockovou hvězdu?

    No, nevím. Nemyslím si to. Moje dcera sice výborně zpívá, ale plánuje být šéfkuchařkou. Skvěle vaří a chce se tomu věnovat

    na profesionální úrovni. No a můj syn… obávám se, že z něj bude rapper. Sice se v poslední době docela šťourá v rozličných punkrockových záležitostech a ptá se mě na punk a různé kapely, ale spíš si myslím, že se zase brzo vrátí k hip hopu. Je to sranda vzhledem k tomu, že já už hraji v punkrockových kapelách snad čtyřicet let, to jsem přehnal, dobře, třicet let. Synovi je třináct, tak se to třeba ještě změní. Vnímám, že je celkem otevřený různým žánrům. Má rád pop, před rokem miloval Taylor Swift a Lorde, před tím zase sjížděl Metalliku a Black Sabbath. Pak byl asi rok na hip hopu a teď začal s punkem. Tak uvidíme, u čeho nakonec zakotví.

     
     

    8

    rozhovor

    7

  •  

    The Offspring – Coming for You

     
     
     
     
     
     
     

    The Offspring – Why Dont You Get a Job

     
     
     
     
     
     

    The Offspring – Hammerhead

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    8

    rozhovor

    8

 
×
Čtete:
2016/4
The Offspring:Už nikam nespěcháme

TOP

WTF

9+1 klip, které vypadají jako apríl

Enface

Kygo

Od fotbalisty k dýdžejské superstar

Rozhovor

Indy

Ideální míra druhé puberty

Fenomén

Dancehall Queen

Jak se vrtí zadkem na reggae

Hlášky

Zakk Wylde

Hlavně nesmí dojít pivo

Story

Last Shadow Puppets

Vedlejšák nejlepších kámošů

Téma

14 andělských objevů

Rozhovor

Years  & Years

Oslavujeme skutečnou sexualitu

Headliner

Gwen Stefani

To album mi zachráilo život

Televize

Videorama

Rozhovor

Beata Hlavenková

Story

Travis

Z hospody na Glastonbury

Rozhovor

The Lumineers

První deska byla jako první rande

Songstory

Tata Bojs

Virtuální duet

Enface

Klyne

Ať lidí tančí

Rozhovor

Radimo

Rap naživo a lesní školka

Jackie Crash

Pop punkový trip na ostrovy

Rozhovor

Toy Dolls

Považovali nás za vtip

TOP

12 vzrušujících bokovek

Insider

Pavel Fuksa

Jak předat pocit z hudby

Kvíz

Headliner test

Retro

Brian Eno

Nejlépe placená práce pro zbabělce

Vizuál

David LaChapelle

Zkáza s krásou

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak Dylan spustil revoluci

Rozhovor

King Charles

Enface

Patrick Wolf

Divočení všežravého vlka

Ženský element

Kesha

Bláznivý a krásný život?

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Crossfaith

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Josef Jindrák (Polí 5)

Ztraceno v překladu

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Pet Shop Boys

Super

Recenze

21. 4. 2016

Recenze

7. 4. 2016

Duel

Lucie Bílá

Hana

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Narozeniny Radia RockZone

Naživo

Lenka Dusilová

Naživo

Skepta

Naživo

Charles Aznavour

Naživo

Emma Smetana

Naživo

Mass

Božský Dyk a střípky hvězdného světa

Naživo

Trikot

Blízké setkání třetího druhu

Naživo

Mandrage

Diskopříběh z Plzně

Naživo

Adrian T. Bell

Koncert s nádechem luxusu

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.