Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Headparáda

Headparáda

Zaostřeno

Prokopat se ven

Pražské devadesátky ožijí ve filmu

Ve studiu

5 otázek pro… Oceán

Zaostřeno

Abendband

Tak trochu na severozápad

Festival

Metronome Festival

Zahájení bude ve velkém stylu

Obrazem

Mačkátkem Macháčka

Pohled

Nejúspěšnější hudební pořad

Zaostřeno

Čistý festival

Na Rec. Stage bude recyklovaná show i striptýz

Můj soundtrack

Petr Kopfstein

Na U2 se nedá zapomenout

Čerstvé (z)boží

Ivana Mer

Mezi námi vílami

Zaostřeno

Festival Respect

Co se hraje ve světě

Headliner

James Cole

Sestup do hlubin

Téma

Hudba vs. Politika

Mohou zpěváci mluvit?

TOP

Dobrý den, kozy ven

12 klipů nevhodných k práci

Rozhovor

Muse

Jsme jako loutky na šňůrkách

TOP

20 songů na zlomené srdce

aneb jak zvládnout rozchod

Albumstory

Prince

Purple Rain

Rozhovor

Royal Republic

My hrajeme Chuck Norris rock

Story

Skyline

Pořád stejně jako v osmnácti

Hlášky

Rob Zombie

Nejlepší věci přijdou, když máte hlad

Rozhovor

Hooverphonic

Žádný stres, jenom spousta zábavy

TOP

Bob Dylan

Jako solnej sloup aneb 10 Bobů po Česku

Ženský element

Rihanna

Ženu ani květinou neuhodíš

Příběh

Dj Derek

Záhadná smrt nejstaršího dýdžeje světa

Dotazník

Atmo Music

Nikdy jsme nekalkulovali

Rozhovor

Slowdive

Líbánky po dvaceti letech

Rozhovor

Caro Emerald

Jsem jen holandská holka

TOP

Hvězdy z ulice

aneb 9 bezdomovců mezi hudebníky

Story

Mumford & Sons

Jak se zrodil fenomén

Téma

Slavní a neznámí

Enface

Catfish and the Bottlemen

Chceme naplnit stadiony

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak prase obletělo Londýn

Retro

AC/DC

Drolící se monument

Televize

Videorama

Rozhovor

Of Monster And Men

Island nás vytvaroval

Rozhovor

Nano

Nové začátky i naděje

Jackie Crash

Angels & Airwaves

Po stopách Blink-182

Story

Richard Ashcroft

Mainstream sežral naši kulturu

Trip

At The Drive-In

Bolest, slast a husí kůže

Rozhovor

Gage

Bavte se. Beng!

Fakta

Eric Clapton

Jak se sklář stal kytaristou

Rozhovor

The Neighboorhood

Image je stejně důležitá jako hudba

Story

PJ Harvey

Koho bolí realita

  • text Veronika Ondečková

    foto MARIA MOCHNA, universal music

    PJ Harvey

    Koho bolí realita

     

    6

     

    Story

    1

  • Dvojnásobná vítězka Mercury Prize a nositelka Řádu britského impéria platí za jednu z nejrespektovanějších person rockové scény. V podstatě za vše, na co kdy sáhla, sklidila ovace. Po vydání novinky The Hope Six Demolition Project, která odhaluje citlivá místa společensko-politickými krizemi zmítaného světa, se však neomylnost jejího rukopisu ocitla pod palbou. Pojďme se podívat, co vadí kritikům.

    Britská rodačka se do povědomí veřejnosti zanesla jako umělkyně, která nikdy neváhala provokovat. Aniž by sklouzla k účelovosti, více než kdo jiný dokázala zneklidnit i inspirovat nekonformností své osobnosti. S odstupem času se dá říct, že její hvězda se rozzářila v nejpříznivější možnou dobu. Na počátku devadesátých let měl hudební svět daleko větší tendenci vytvářet si svoje hrdiny než dnes a pomohlo i to, že syrový sound jejích raných nahrávek Dry a Rid of Me představoval svébytnou paralelu k přetrvávajícímu grungeovému opojení. Nadčasovost a vzpírání se trendům pak přispěly k tomu, že i po dvou dekádách se dcera umělecky založených rodičů stále drží na vrcholu.

    Od sexu k vlastenectví

    Ať už se zrovna uchýlila k neučesaným kytarám, koketování s elektronikou, nebo subtilním akustickým polohám, tím, co definuje PJ Harvey, vždy byla odzbrojující intenzita jejího sdělení. A lyrická stránka její tvorby naprosto esenciálně dotvářela tu hudební. Sex, genderové stereotypy, nejtemnější zákoutí lidské duše a další niterná témata v jejích slovech rezonovala tak silně, že jste nepotřebovali nůž k tomu, aby se vám dostala hluboko pod kůži. K tomu všemu připočtěte charisma ženy, v níž se snoubí přirozená plachost s nevídanou tvrdošíjností, a máte před sebou ikonu několika generací.

     
     

    6

    Story

    2

  • PJ Harvey vždy definovala odzbrojující intenzita jejího sdělení

     

    První singl z nového alba vypráví příběh kosovské ženy, schraňující klíče k domům svých uprchlých sousedů, kteří se však již nikdy nevrátili.

    The Wheel

     

    Před časem se ale šestačtyřicetiletá song­writerka rozhodla pro radikální změnu. Opustila introspektivní úhel pohledu a začala se více soustředit na dění kolem sebe. Výsledkem tvůrčího přerodu se stala konceptuální deska Let England Shake z roku 2011, na které Harvey předkládá ambiciózní průsečík

    dějin i současnosti rodné Británie a zasazuje jej do zcela nového, obrazotvorně bohatého kontextu. Média o albu pěla samou chválu. Například magazín Uncut napsal, že jeho poslech je jako nechat se unést do minulosti přízraky národních postav, jež dosud neutichly. A rovněž samotná PJ považuje svou „vlasteneckou desku“, oceněnou Mercury Prize, za stěžejní.

    „Nestává se často, abych tak jako u Let England Shake dokončila skládání a věděla, že jde o velmi silnou desku, na které bych jedinou věc nedokázala udělat lépe. Jsem připravena, že něco takového se nemusí zopakovat třeba dalších deset let,“ uvedla. A navzdory tomu, že je pro ni důležité se neopakovat, přiznala, že si oblíbila nově objevený styl psaní a ráda by v něm pokračovala.

     
     

    6

    Story

    3

  • Nad verši o žebrajícím chlapci je velice snadné mávnout rukou a prohlásit je za kýč

     

    Takto vypadá chudinská čtvrť ve Washingtonu D. C., která se v minulosti stala předmětem rozporuplně vnímaného projektu na revitalizaci.

    The Community of Hope

     

    Pomineme-li výtky z úst obyvatel chudinské čtvrti Washingtonu, kteří se ohradili proti tomu, že singl The Community of Hope jejich domov vyobrazuje příliš zjednodušujícím způsobem, ozývá se také nemálo odmítavých hlasů z řad hudebních publicistů. Jako kámen úrazu nahrávky označují patos, falešný aktivismus, strohý komentátorský přístup nebo nesoudržnost. „Je to turistika za

    Tíživé momentky

    Jak PJ Harvey naznačila, tak se také stalo, a vrátila se s další sbírkou „momentek“ na albu The Hope Six Demolition. Zatímco jeho předchůdci jako zdroj inspirace posloužily především historické prameny, tentokrát PJ vyrazila nasát atmosféru přímo do terénu. Reálie rodné vlasti vyměnila za Afghánistán, Kosovo nebo Spojené státy a střípky ze svých cest zúročila v deseti nových písničkách. Nabízí se předpoklad, že vstupem na již prozkoumané pole by měla snadno navázat na předešlý ohlas, novinka se však navzdory kladnému přijetí setkala s vlnou kritických poznámek.

    Hudební kritiku je někdy potřeba brát s nadhledem, protože není založena na ničem jiném než více nebo méně subjektivním názoru konkrétního člověka. Na druhou stranu je ale zajímavé pozorovat, jaké reakce nahrávka vyvolala. A není to nic nepochopitelného. V každodenním životě se většina z nás, byť nepřímo, setkává s tíhou globálních událostí, často daleko brutálnějších než těch, o kterých PJ Harvey zpívá. A není nutné kvůli tomu cestovat přes půlku světa. Když proto v závěrečné skladbě Dollar, Dollar zazní tolik propírané verše o žebrajícím chlapci, je

    chudobou. Nic víc. Procházet se a opakovat: Tady to stojí za prd, není žádný aktivismus,“ psal například server Stereogum. „PJ Harvey si mohla odpustit kýčovitou píseň o chlapci, který s nataženou rukou žebrá o dolar,“ zaznělo pro změnu v českém tisku. A tak dále.

     
     

    6

    Story

    4

  • Stran zásadové autorky nelze očekávat žádný rozhovor nebo vyjádření, ve kterém by cokoli vysvětlila

     

    Nahrávání alba bylo zpřístupněno veřejnosti, prý jej to urychlilo a muzikanty přimělo se více soustředit.

    The Hope Six Demolition Project

     

    velice snadné mávnout nad ní rukou a prohlásit ji za kýč. Stejně jako zmínku o počtech dětských obětí v singlu The Wheel. Není to ale příliš unáhlený soud?


    Nic není omylem

    V souvislosti s The Hope Six Demolition Project se to hemží otázkami, jestli si PJ neukrojila velké sousto, a řadou dalších. Na většinu z nich se nejspíš nedočkáme odpovědi, protože stran zásadové autorky nelze očekávat žádný rozhovor nebo vyjádření, ve kterém by cokoli vysvětlila. Jedno je ale jisté. Její deváté studiové album není žádný přešlap nebo nedomyšlený experiment. Tohle pro PJ Harvey nikdy nebylo typické. Na

    každou desku se pečlivě připravuje a při psaní zvažuje každý detail. Textům k oceňovanému Let England Shake věnovala více než dva roky a v případě novinky, doprovozené fotografiemi Seamuse Murphyho, to bylo ještě déle. Navíc se přiznala, že v posledních

     
     

    6

    Story

    5

  • letech právě lyrické stránce věnuje čím dál více pozornosti. Veřejné předčítání poezie a vydání básnické sbírky The Hollow of the Hand budiž důkazem.

    Žijeme v době, se kterou je často těžké se srovnat, a od umělců se očekává, že dokážou nabídnout nový úhel pohledu. Jen málo hudebníků však nalezlo odvahu pustit se do její hlubší reflexe jako PJ Harvey na The Hope Six Demolition Project. Už jen z toho důvodu si tohle album zaslouží, aby si na něj každý udělal vlastní názor. Možná, že má svoje naivní nebo strohé momenty, ve výsledku je ale především zrcadlem každého posluchače a toho, jak vnímáme svět kolem sebe.

     

    pj harvey

    Polly Jean Harvey se narodila 9. října 1969 do rodiny sochaře a kameníka v anglickém Dorsetu. Už jako náctiletou ji to táhlo k hudbě. Nejdříve vystupovala s kapelou Automatic Dlamini, posléze se ale osamostatnila. První vystoupení skončilo fiaskem, což začínající Polly znejistělo, a pokračovala ve studiích sochařiny. Rané singly jejího eponymního tria ale zaznamenaly masivní úspěch stejně jako debut Dry i následující alba. Nahrávala se Stevem Albinim, inspirovala Kurta Cobaina, zahořel k ní Nick Cave a zpívala s Thomem Yorkem. Dvakrát si odnesla ocenění Mercury Prize. Po více než dvacetileté kariéře zůstává naplno oddaná umění. Soukromý život si střeží.

     
     

    6

    Story

    6

 
×
Čtete:
2016/5
PJ Harvey: Koho bolí realita

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Martina Trchová

Bráním se označení písničkářka

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Radiohead

A Moon Shaped Pool

Recenze měsíce

Beyoncé

Lemonade

Recenze

19. 5. 2016

Recenze

5. 5. 2016

Duel

Atmo Music

Sen

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Headliner Ponton

Ponurý nářez

Naživo

Hans Zimmer

Surové pohlazení geniálního šílence

Naživo

CocoRosie

Přehlídka individuality

Naživo

Marpo

Největší show českého rapu

Naživo

Motown muzikál

Příběh soulu stojí za vidění

Naživo

KLARA.

Divoký křest podomácku

Naživo

Prague Conspiracy

Falešná hra na rock'n'roll

Naživo

Protomartyr

Spalující emoce

Památné dny

Stalo se...

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.