Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Headparáda

Headparáda

Zaostřeno

Gaia Messiah

tvrdý holky jsou znovu spolu

Ve studiu

November 2nd

Zdrželi nás Reef

Zaostřeno

Street Food Rocks

Rock for People chce nabídnout nejlepší…

Pohled

Plastic People

aneb jak roztrhnout žížalu

Zaostřeno

Čistý festival

Můj soundtrack

Charlotte (Subways)

A6 umřu, všichni budou Kylie

Čerstvé (z)boží

Blacksheepboy

Dělat si svoje (v rouše beránčím)

Zaostřeno

Aerodrome

Metalová i punková vichřice pod střechou

Headliner 1/2

Midi Lidi

Přiznat vlastní slabost není slabost

Headliner 2/2

Give Masterpiece a Chance! Midi lidi píseň po písni

Headliner 1/3

Black Sabbath

A tak vznikl metal

Headliner 2/3

Black Sabbath

6,66 zásadních desek

Headliner 3/3

Ozzy Osbourne

48 památných výroků metalové legendy

Dotazník

Walk of The Earth

Spadlo mi na hlavu ukulele

TOP

Ty jsi zvíře (nebo kytka?)

Rozhovor

Eliza and the Bear

Nic úplně ujetého

Rozhovor

Oceán

Když chlapi brečí

Reportáž

Red Bull Flying Bach

Lidi na nás koukali skrz prsty

Insider

Gerry Leonard

Bowie mě hecoval

Téma

Radiohead

Po stopách mystéria

Rozhovor

Saul Williams

Rock for People hrozí hackerský útok

Rozhovor

Garbage

Zajímavé jsou chyby

  • text Iva Boková

    foto Joseph Cultice

    GARBAGE

    Zajímavé jsou chyby

     

    8

     

    rozhovor

    1

  • Garbage právě vydávají šesté album Strange Little Birds a zpěvačka Shirley Manson zůstává i po letech v rockovém hudebním byznysu stejně ostrá a přitažlivá jako na začátku. V exkluzivním rozhovoru pro Headliner vysvětlila, proč je nová nahrávka tak ponurá, proč se sama považuje spíš za pesimistku i co dělá, když není s Garbage.

    K fanouškům se nová deska dostane prostřednictvím vlastního labelu Stunvolume, po předchozí Not Your Kind of People to tedy bude druhá nezávislá deska Garbage v pořadí. Kapela novinku popsala jako „všeobjímající filmovou nahrávku s jednotnou náladou: temnotou“.


    Vaše nové album je skutečně velmi temné. Co vás k natočení takto ponuré desky inspirovalo?

    Je toho spousta, zkušenosti se současným světem, klima v současném světě. Osobně cítím jakési přesycení vším, největší v mém životě. Svět je krutý, společnost celkově je jaksi nemilosrdná, chybí pevné vedení, mnozí lidé jsou v mezních situacích, kdy nemají

    na výběr. Lidem chybí otevřenost, každý je spíš uzavřený ve vlastní hlavě a nezajímá se o ostatní. My jako kapela máme možnost toto všechno vyjádřit, naše vnímání tohoto světa převést do barev a tónů. Velmi jsme chtěli vytvořit autentickou desku, která bude reflektovat naše pocity. Ve výsledku tedy album zní dost temně. Navíc máme rádi ponuré desky a rádi zkoumáme temnotu.


    V dnešní době ale mají úspěch spíš pozitivně znějící skladby.

    A to je přesně ono. Lidé poslouchají rádia, poslouchají pozitivně znějící líbivý pop, chodí se bavit do klubů a předstírají, že svět neexistuje. Je to jen hra, únik od reality, popírání, umělá hra na radost a štěstí.

     
     

    8

    rozhovor

    2

  • Všichni chtějí být nejkrásnější, nejzářivější, nejúspěšnější...

    Lidé poslouchají rádia, poslouchají pozitivně znějící líbivý pop, chodí se bavit do klubů a předstírají, že svět neexistuje

    Odráží se na desce i nějaké vaše osobní temné zkušenosti?

    To, o čem jsem hovořila, je pro mě v podstatě velmi osobní. Do nových skladeb se promítla řada osobních aspektů, ale většina z nich je vlastně velmi univerzální. Myslím, že hnací silou zvuku této nahrávky je uvědomění si, že ti, kdo mají v dnešní společnosti vliv, zejména pak média, trpí určitou obsesí. Obsesí v tom smyslu, že se lidé prezentují tak, jak mají pocit, že by se měli prezentovat. Všichni chtějí být nejkrásnější, nejzářivější, nejúspěšnější, ale neexistuje dialog o tom, jak se stát opravdu hodnotnou lidskou bytostí. To nikoho nezajímá.

    A to je celkem škoda…

    Podle mě jsou lidé velmi komplikované a komplexní bytosti a právě všechny vlastnosti a všechny tyhle věci jsou to, co dělá člověka zajímavým. Je smutné, že se většina lidí snaží před společností

     
     

    8

    rozhovor

    3

  • Je v pořádku být zmatený a pociťovat beznaděj

    a překvapilo mě, že ji vykreslila jako velice pozitivní osobu. To mě naprosto šokovalo, protože právě do ní bych to nikdy neřekla. Donutilo mě to zastavit se, zamyslet se a začít víc číst sama v sobě. A vlastně až tehdy jsem si začala uvědomovat, že mám i tu pozitivní stránku. Vím, že je to smutný příběh, ale je holt pravdivý. Úplně mě to povzbudilo a inspirovalo k obohacení života o spoustu rozličných radostí. Spoustu radostí, které mě těšily po celý život, jsem si také poprvé byla schopná naplno uvědomit.


    Negativita zeslábla…

    No jistě, zjistila jsem, že tam někde hluboko uvnitř jsem pozitivní, jen jsem to ignorovala. Zní to neuvěřitelně, ale různé drobnosti a takové to čtení mezi řádky v Just Kids mi změnily život.


    Před třemi dny jsem viděla rozhovor, kde jste doslova zářila a byla neustále rozesmátá…

    Moc děkuji. Těší mě, že tak působím. A aspoň se můžeme shodnout na tom, že lidé mnohdy působí úplně jinak, než jací jsou uvnitř.


    Souhlasím. Ale ani dřív jste mi nepřišla nijak negativní.

    To jsem možná ani nebyla. Spíš jsem byla vyděšená, měla jsem spoustu strachů. Bála jsem se připustit si, že jsem cenná bytost, kolik jsem toho dokázala i jaké jsem měla obecně v životě štěstí.

    Vy jste to tedy udělali?

    Pokusili jsme se o to. Chtěli jsme udělat přesný opak toho, co je dnes běžné a co se očekává. Ukázat, že se nemusíte od rána do večera usmívat a být pozitivní, nebo předstírat, že jste celý den jen pozitivní, naopak, že je v pořádku být zmatený a pociťovat beznaděj. Že je běžné neznat odpovědi na některé otázky a každý občas propadá zoufalství. Všechno je to součástí člověčenství, a proto bychom to měli oslavovat stejným způsobem jako ty opačné, pozitivní prožitky. Na této desce jsme se snažili být absolutně upřímní.


    Všechno to na mě působí strašně negativně… Jste negativní osoba?

    Ó, ano, po většinu života jsem byla velmi negativní. Vždycky jsem se doslova koupala v temnotě a v negativitě. Až jsem si jednou přečetla knížku Just Kids od Patti Smith

    maskovat své skutečné já. Snaží se schovávat slabé stránky, to, co považují za negativní. Většinou právě chyby dělají člověka zajímavým, až fascinujícím, a hlavně lidským. V současné době absolutně nevidím, že by to někdo zohledňoval.

     
     

    8

    rozhovor

    4

  • Všechno je založené na odlišnosti, vždycky jsme byli, jsme a budeme jiní

    Kdy a jak začala deska Strange Little Birds vznikat?

    Tohle je otázka, na kterou vlastně nikdy neumím přesně odpovědět, protože v momentě, kdy máme hotové nové album, na všechnu tu práci a vývoj zapomínám. Jsem nadšená, že mám v ruce naše nové dítě, je to jako zázrak a s každým novým albem ho zažíváte znovu a znovu, a úplně mi to vymaže paměť. Samozřejmě si později leccos vybavím. S nahráváním jsme začínali už zhruba před dvěma lety, ale Butch pak šel do studia s Foo Fighters, takže se práce s Garbage na nějaký čas zastavily.

    Zpočátku to tedy šlo velice pomalu. Vůbec první skladbu, Sometimes, v instrumentální podobě přinesl kytarista Steve Marker. A ta vlastně udala tón celé desce. Její nálada, napětí, intenzita, to všechno bylo tak

     
     

    8

    rozhovor

    5

  • Pokud zmizí váš rukopis, váš odkaz, je to jistá smrt

    Udělali jsme složitou desku, o tom není pochyb

    Když si zpíváte nové texty, jste s nimi spokojená?

    Stojím si za nimi a můžu říct, že celkově jsem spokojená. Sice jsem psala většinu textů, ale nejkrásnější má podle mě píseň Even Though Our Love Is Doomed. A ten jsem nepsala já. Je to Butchovo dílo a já si jen přeji, abych právě tenhle text napsala já, je to úchvatná skladba. Je neuvěřitelně hluboká a já jsem k tomu nepřispěla jediným slovem. Butch přinesl hotovou písničku, a přestože obvykle pak text upravujeme spolu, abych také dostala prostor kreativně se projevit, tentokrát mi ta skladba přišla tak dokonalá, že jsem ji opravdu chtěla zpívat tak, jak byla.


    Pilotní singl Empty je rádiový hit. Celé album ale jinak není snadno uchopitelné.

    silné, když nám ji přehrával, že jsme hned měli jasno: takhle bude znít celá deska. Steve předvedl neuvěřitelné skladatelské dovednosti a všichni ostatní v kapele se ho pak po celou dobu, co jsme nové album tvořili, snažili překonat. Chtěli jsme být stejně dobří jako on.

    Všechno je teď založené na úspěchu. Každý umělec, každá celebrita, každá firma se snaží být co nejúspěšnější a samozřejmě je přirozené, že lidé chtějí být úspěšní, ale nemůžete mít celý život spojený jen s potřebou úspěchu, protože úspěch vyžaduje kompromis a s tím je spojený odklon od původního záměru, protože to jsou kompromisy za každou cenu. A tohle my nechceme. Cítíme, že nechceme měnit to, jací jsme, nechceme dělat kompromisy. Netuším, jak dlouho ještě budou Garbage fungovat nebo kolik dalších desek natočíme, ale jednou věcí jsem si jistá, je pro mě nesmírně důležité, aby se každé naše album počítalo, aby bylo hodnotné. Ano, udělali jsme složitou desku, o tom není pochyb. Možná právě proto bude fungovat.

    Myslíte, že bude nová deska komerčně úspěšná?

    Všechno je založené na odlišnosti, vždycky jsme byli, jsme a budeme jiní. A nebojíme se toho! Nesmíte se cíleně snažit strefovat do vkusu publika, protože když se o to pokoušíte, automaticky začíná slábnout a postupně mizet váš rukopis. A pokud zmizí váš rukopis, váš odkaz, je to jistá smrt.

     
     

    8

    rozhovor

    6

  • Jsem nesmírně nenasytná osoba

     

    Garbage

    Americká alternative rocková kapela má v čele excentrickou zpěvačku, klávesistku a kytaristku skotského původu Shirley Manson. Ve skupině, která s přestávkami existuje od roku 1993, dále působí baskytarista, kytarista a klávesista Duke Erikson, kytarista a klávesista Steve Marker a bubeník a věhlasný producent Butch Vig. Na hudební tvorbě i produkci se podílí všichni členové. Eponymní debutové album vyšlo v roce 1995. Diskografie Garbage čítá šest studiových desek. Nejnovější, Strange Little Birds, vychází právě tento měsíc.

     
     

    chodím na procházky se psem. Zmínila jsem, že ráda jím? Miluji jídlo!


    Kdo by to do tak drobné dámy řekl…?

    Děkuji… Ale opravdu miluji jídlo. Jsem nesmírně nenasytná osoba, proto se také snažím občas cvičit, abych to nějakým způsobem vyrovnala. Bože, miluji jídlo! Mám ráda lahodné nápoje, piva, vína. Mám ráda život, líbí se mi žít naplno. Dlouho jsem měla strach si užívat, co život nabízí, teď už ho nemám. Co se týče práce, když nejsem s Garbage ve studiu nebo na turné, vskutku toho nedělám moc. Občas se věnuji herectví, nahrávám něco na alba mých přátel. Nemám žádnou pracovní alternativu. Moje kapela je láskou mého života, naplňuje mě, naplňuje mě radostí.

    Co dělá Shirley Manson, když se zrovna nevěnuje aktivitám s Garbage?

    Řekla bych, že asi nic moc zajímavého. Hodně cestuji, to je zřejmě moje největší vášeň. Miluji cestování na hodně vzdálená místa a poznávání odlišných kultur, získávání nových zkušeností, zážitky, různé perspektivy. Ráda jím, dívám se na filmy,

    A teď z jiného soudku. Už je to nějaký pátek, co se objevila informace, že chystáte knihu. Je to stále aktuální?

    Ano, je. Vlastně jsme právě dokončili text. Ale objevil se jeden obrovský problém. Narazili jsme na opravdu zásadní stopku, protože nevlastníme žádné naše fotky, takže nemůžeme najít způsob, jakým ilustrovat náš příběh, což je velmi frustrující. Máme teď vlastní vydavatelství a nevlastníme práva k našim fotkám z minulosti. Dále také nemáme nikoho, kdo by se o tu knihu postaral po všech stránkách z ekonomického hlediska. Stoprocentně tu knihu chceme vydat a určitě ji také vydáme, jen si musíme ujasnit a vymyslet, jak to udělat s grafikou a jakým způsobem ji pak dostat do oběhu. Žádný konkrétní harmonogram ani termín vydání tedy teď nemůžu zmínit.

     
     

    8

    rozhovor

    7

  • Garbage – Empty

     
     

    Garbage – I Think I‘m Paranoid

     
     

    Garbage – Only Happy When It Rains

     
     

    Garbage – Cherry Lips

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    8

    rozhovor

    8

 
×
Čtete:
2016/6
Garbage: Zajímavé jsou chyby

Průvodce

Hard Rock Cafe

Madonna proti církvi i Hitlerovi

Televize

Videorama

Enface

Sun Kil Moon

Namyšlený sprosťák?

Rozhovor

Kovadlina

žádná debilní hierarchie part

Jackie Crash

Zebrahead

Nein! Scheisse! Nech ten autobus!

Art

7 nej pop punkových obalů

Příběh

Rodriguez

záhadná ikona revolty

Songstory

Ego

Žijeme len raz

Rozhovor

Suzanne Vega

Věřím na osudové okamžiky

Portrét

Paul McCartney

5 neznámých tváří Brouka

TOP

Druhé housle

10 zpěváků, kteří začínali jako křoví

Rozhovor

Kodaline

Zajímají nás skuteční lidé

Story

Roxette

Konec popové legendy

Insider

Vojtěch Lindaur

Lucie je pro holčičky!

Rozhovor

Protomartyr

Moc chlastám, kouřím a jsem tlustej parchant

Ženský element

Meghan Trainor

Úspěch skrze boky

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

ANOHNI – Hopelessness

Transgenderová vize beznadějného světa

Recenze

Recenze 2. 6. 2016

Duel

Eddie Stoilow

Jupiter

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Mumford&Sons

Euforie napříč arénou

Naživo

AC/DC

Axl to ustál

Naživo

Mika

Duhový kabaret radosti

Naživo

Noc lovců

hon na jedinečnost

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Červen

Festivaly 2016

Červenec

Festivaly 2016

Srpen – Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.