Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Headparáda

Headparáda

Zaostřeno

Gaia Messiah

tvrdý holky jsou znovu spolu

Ve studiu

November 2nd

Zdrželi nás Reef

Zaostřeno

Street Food Rocks

Rock for People chce nabídnout nejlepší…

Pohled

Plastic People

aneb jak roztrhnout žížalu

Zaostřeno

Čistý festival

Můj soundtrack

Charlotte (Subways)

A6 umřu, všichni budou Kylie

Čerstvé (z)boží

Blacksheepboy

Dělat si svoje (v rouše beránčím)

Zaostřeno

Aerodrome

Metalová i punková vichřice pod střechou

Headliner 1/2

Midi Lidi

Přiznat vlastní slabost není slabost

Headliner 2/2

Give Masterpiece a Chance! Midi lidi píseň po písni

Headliner 1/3

Black Sabbath

A tak vznikl metal

Headliner 2/3

Black Sabbath

6,66 zásadních desek

Headliner 3/3

Ozzy Osbourne

48 památných výroků metalové legendy

Dotazník

Walk of The Earth

Spadlo mi na hlavu ukulele

TOP

Ty jsi zvíře (nebo kytka?)

Rozhovor

Eliza and the Bear

Nic úplně ujetého

Rozhovor

Oceán

Když chlapi brečí

Reportáž

Red Bull Flying Bach

Lidi na nás koukali skrz prsty

Insider

Gerry Leonard

Bowie mě hecoval

Téma

Radiohead

Po stopách mystéria

Rozhovor

Saul Williams

Rock for People hrozí hackerský útok

Rozhovor

Garbage

Zajímavé jsou chyby

Průvodce

Hard Rock Cafe

Madonna proti církvi i Hitlerovi

Televize

Videorama

Enface

Sun Kil Moon

Namyšlený sprosťák?

Rozhovor

Kovadlina

žádná debilní hierarchie part

Jackie Crash

Zebrahead

Nein! Scheisse! Nech ten autobus!

Art

7 nej pop punkových obalů

Příběh

Rodriguez

záhadná ikona revolty

Songstory

Ego

Žijeme len raz

Rozhovor

Suzanne Vega

Věřím na osudové okamžiky

Portrét

Paul McCartney

5 neznámých tváří Brouka

TOP

Druhé housle

10 zpěváků, kteří začínali jako křoví

Rozhovor

Kodaline

Zajímají nás skuteční lidé

Story

Roxette

Konec popové legendy

  • text Iva Boková

    foto Warner Music

    ROXETTE

    Konec popové legendy

     

    6

     

    story

    1

  • Švédské duo vytvořilo úctyhodný počet nakažlivých poprockových hitů. Určitě znáte alespoň jeden. Začátkem dubna ovšem po třiceti letech přišla pro fanoušky smutná zpráva: Roxette definitivně přestávají vystupovat. Přišlo to nečekaně, ve chvíli, kdy se kapela chystala na závěrečnou část výročního turné.

    Roxette už sice nejsou tak žhavou kapelou, jakou bývali ke konci osmdesátých a začátkem devadesátých let, ale díky velmi široké fanouškovské základně po celém světě nadále patří ke stálicím. Jejich hity, ať už energické jako The Look, Joyride a How Do You Do!, nebo spíš v podobě romantických balad jako Listen to Your Heart, It Must Have Been Love či Fading Like a Flower se pravidelně linou z éteru všech mainstreamových rádií. Naživo už si je ale s Marií Fredriksson a Perem Gesslem nezazpíváme. Bezstarostná rychlá jízda skončila.

    Švédské duo mělo 3. června, v den vydání nové desky, vyrazit na závěrečnou část výroční koncertní šňůry RoXXXette 30th Anniversary Tour na oslavu třiceti let úspěšného působení v hudebním byznysu.

    Jeho management nicméně začátkem dubna vydal oficiální prohlášení, že turné se ruší a Roxette už nikdy nebudou koncertovat. Turné, které odstartovalo v říjnu 2014 v Moskvě tak definitivně skončilo v únoru 2016 koncertem v Kapském Městě v Jihoafrické republice. Jako důvod bez jakýchkoli podrobností management uvedl zdravotní stav zpěvačky Marie Fredriksson. Žádné další informace se dosud nepodařilo zjistit. Roxette nedávají rozhovory a jejich zástupci na žádosti o interview nereagují. Začaly se šířit spekulace, že zpěvačka znovu bojuje o život.

    Marie Fredriksson fanouškům poděkovala za přízeň a fantastických třicet let: „Když si vzpomenu na všechna světová turné Roxette, necítím nic jiného než radost a štěstí.

     
     

    6

    story

    2

  • Nyní jsou, žel, moje koncertní dny u konce, a proto bych ráda využila tuto příležitost a poděkovala našim skvělým fanouškům

    Všechny koncerty a vzpomínky za všechny ty roky vždycky budou důležitou součástí mého života. Jsem nesmírně hrdá a vděčná za to, že jsem se po vážné nemoci v roce 2009 mohla vrátit a znovu s Roxette několikrát vyrazit kolem zeměkoule. Nyní jsou, žel, moje koncertní dny u konce, a proto bych ráda využila tuto příležitost a poděkovala našim skvělým fanouškům, kteří nás na té dlouhé a vzrušující cestě doprovázeli.“

    S oficiálním vyjádřením přišel i její kolega Per Gessle: „Koho by napadlo, že kapela z malého města na západním pobřeží Švédska bude po třiceti letech stále v kurzu?! Odehráli jsme ohromující koncerty po celém světě a splnili jsme si víc než nejdivočejší a nejbláznivější sny. Rád bych poděkoval všem muzikantům

    a spolupracovníkům, kteří nás na této cestě provázeli. Díky patří také našim nádherným fanouškům, vám všem, kdo jste poslouchali, podporovali, čekali, cestovali, vám všem, kteří s námi zpívali, smáli se, radovali se i plakali. Většina z vás je stejnou součástí Roxette jako my! Bez vás by nic z toho nebylo možné.“

    Nezapomněl vyseknout vřelou poklonu Marii: „Nejvíc ze všeho chci ale poděkovat impozantní Marii, Amazonce s božským hlasem, bohyni se skvostným rockovým vystupováním, volnomyšlenkářské a velkolepé interpretce mých skromných textů a muziky, za jízdu na kouzelném koberci, která nás dovedla na vrchol. Ta velká jízda končí, ale užili jsme si ji vskutku na maximum.“

     
     

    6

    story

    3

  • Splnili jsme si víc než nejdivočejší a nejbláznivější sny

     

    How Do You Do!

     
     
     

    The Look

     
     
     

    Joyride

     
     
     

    Listen to Your Heart

     
     
     

    It Must Have Been Love

     
     
     

    Sleeping in My Car

     
     
     

    Dangerous

     
     
     

    Spending My Time

     
     
     

    Fading Like a Flower

     
     
     

    Vulnerable

     
     
     
     

    Největší hity
    z dílny Roxette

    Možná je lepší uchovat si Marii Frederiksson v paměti jako elegantní sympatickou dámu oděnou v pánském stylu se šmrncovním krátkým blond sestřihem a hlavně skvělým silným hlasem a plnou života a energie. A tak už před rokem v Praze nyní osmapadesátiletá umělkyně rozhodně nepůsobila. Na pódiu se objevil spíš jen jakýsi stín někdejší energické rockerky. Bylo nad slunce jasnější, že se podlomené zdraví na jejím dříve precizním výkonu nesmazatelně podepsalo. Místo nadšení a pozitivní energie tehdy její vystoupení vyvolávalo spíš lítost. Zpívala vsedě na barové stoličce, vypadával jí text, často byla mimo rytmus, působila nejistě a úchvatné výšky, jak je známe z nahrávek, zcela

    Ukončit koncertní část kariéry sice zřejmě bylo spíš nevyhnutelné, leč zároveň možná to nejlepší rozhodnutí, i když s tím mnozí fanoušci jistě nebudou souhlasit. Vždyť už když Roxette v rámci zmíněného výročního turné ke třiceti letům loni v květnu zavítali do České republiky, jejich vystoupení ve vyprodané pražské O areně vzbudilo četné rozpaky.

     
     

    6

    story

    4

  •  

    Roxette

    Roxette jsou švédské poprockové duo, které tvoří zpěvačka Marie Fredriksson a zpěvák a kytarista Per Gessle. Dohromady se dali v roce 1986 na radu ředitele jejich společného vydavatelství, do té doby každý z nich působil ve vlastních hudebních projektech. Druhé studiové album Look Sharp! jim vyneslo mezinárodní slávu. Stejně úspěšná byla o tři roky později i třetí deska Joyride. Roxette vyprodukovali řadu megahitů, vydali devět studiových alb, mnohá z nich se nejen v Německu, Americe a Velké Británii stala zlatými či platinovými. Po celém světě prodali přes 75 milionů desek.

    chyběly. Podpírána muzikanty z kapely se postavila až při závěrečné děkovačce. Samozřejmě že pravověrným skalním fanouškům se i takový koncert líbil… ovšem to velké ale je třeba přijmout jako fakt a přiznat si, že takhle vystoupení hvězdné kapely opravdu vypadat nemá. Navíc, kdyby Marie četla recenze, asi by si pobrečela, protože hudební kritici jsou občas i objektivní, jiní si absolutně neberou servítky a zdravotní stav umělce pro ně není žádnou omluvou pro slabý výkon, nad kterým by byli ochotní přimhouřit oči.

    Zdraví je v životě to nejdůležitější. Zní to jako otřepané klišé, leč opět se potvrdilo, že bez něj nefunguje nic a už vůbec se nedá pokračovat v úspěšné kariéře, ani v té hudební. Zpěvačce Marii Fredriksson lékaři v roce 2002 diagnostikovali zhoubný

    nádor na mozku, a to jí od základu změnilo život. Místo aktivního koncertování ji čekala operace, ozařování i chemoterapie, což Roxette na deset let vystavilo stopku a nemohli vyrazit na jediné turné. Mnohé zdroje uvádějí, že Marie oslepla na jedno oko, špatně se jí koordinuje pohyb, takže chodí pouze s hůlkou, a má problémy se čtením. Ačkoli se v roce 2009 psalo, že je vyléčená, problémy se zjevně začaly vracet. Nezbývá, než jí poslat pozitivní energii a popřát sílu.

     
     

    6

    story

    5

  •  

    Roxette by nicméně měli pokračovat ve společné tvorbě a plánují vydávat další desky. Právě nabídli zbrusu novou desátou studiovou nahrávku Good Karma s jedenácti sladbami, kterou před dvěma měsíci předznamenal pilotní singl It Just Happens (v překladu „to se stává“). Možná právě vzhledem k okolnostem je z ní zpěvačka nadšená a už před časem novinku zhodnotila: „Pro mě jde o naše vůbec nejlepší album.“ Fredriksson a Gessle ji považují za nejsilnější album, jaké kdy natočili. Na nahrávce spolupracovali s mladými švédskými producenty, např. s duem Addeboy vs. Cliff, kteří měli do jejich zvuku „nalít svěží krev“. Pokud si odmyslíme remixy, je to vůbec poprvé, co přistoupili k takovému kroku a dovolili někomu mimo Roxette, aby se na produkci jejich hudby podílel.

    „Na nové desce jsme chtěli zkombinovat klasický zvuk Roxette s moderní a poněkud neočekávanou produkcí a vytvořit kompozici, z níž snadno poznáte náš zvuk, ale zároveň v ní najdete něco nového,“ říkají.

    Fanouškům Roxette ale už každopádně zbyla jen půlka naděje. Samotného Pera Gesslea jistě v budoucnu na koncertech ještě zastihnou. Už v roce 2010 totiž vzkřísil někdejší kapelu Gyllene Tider, v níž působil ještě před Roxette. V dubnu 2013 s ní vydal nové album Dags att tänka på refrängen a v létě vyrazil na turné. Dá se tedy předpokládat, že se k této skupině či k sólovým aktivitám vrátí.

     

    Roxette – She‘s Got Nothing On
    (But the Radio)

    Pilotní singl z osmého studiového alba Charm School, které vyšlo v únoru 2011.

     

    Songy z poslední doby

     

    Roxette – It Just Happens

    První ochutnávka a zároveň první singl z čerstvě vydaného desátého studiového alba Good Karma.

     
     
     

    6

    story

    6

 
×
Čtete:
2016/6
Roxette: Konec popové legendy

Insider

Vojtěch Lindaur

Lucie je pro holčičky!

Rozhovor

Protomartyr

Moc chlastám, kouřím a jsem tlustej parchant

Ženský element

Meghan Trainor

Úspěch skrze boky

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

ANOHNI – Hopelessness

Transgenderová vize beznadějného světa

Recenze

Recenze 2. 6. 2016

Duel

Eddie Stoilow

Jupiter

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Mumford&Sons

Euforie napříč arénou

Naživo

AC/DC

Axl to ustál

Naživo

Mika

Duhový kabaret radosti

Naživo

Noc lovců

hon na jedinečnost

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Červen

Festivaly 2016

Červenec

Festivaly 2016

Srpen – Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.