Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Headparáda

Headparáda

Zaostřeno

Gaia Messiah

tvrdý holky jsou znovu spolu

Ve studiu

November 2nd

Zdrželi nás Reef

Zaostřeno

Street Food Rocks

Rock for People chce nabídnout nejlepší…

Pohled

Plastic People

aneb jak roztrhnout žížalu

Zaostřeno

Čistý festival

Můj soundtrack

Charlotte (Subways)

A6 umřu, všichni budou Kylie

Čerstvé (z)boží

Blacksheepboy

Dělat si svoje (v rouše beránčím)

Zaostřeno

Aerodrome

Metalová i punková vichřice pod střechou

Headliner 1/2

Midi Lidi

Přiznat vlastní slabost není slabost

Headliner 2/2

Give Masterpiece a Chance! Midi lidi píseň po písni

Headliner 1/3

Black Sabbath

A tak vznikl metal

Headliner 2/3

Black Sabbath

6,66 zásadních desek

Headliner 3/3

Ozzy Osbourne

48 památných výroků metalové legendy

Dotazník

Walk of The Earth

Spadlo mi na hlavu ukulele

TOP

Ty jsi zvíře (nebo kytka?)

Rozhovor

Eliza and the Bear

Nic úplně ujetého

Rozhovor

Oceán

Když chlapi brečí

Reportáž

Red Bull Flying Bach

Lidi na nás koukali skrz prsty

Insider

Gerry Leonard

Bowie mě hecoval

Téma

Radiohead

Po stopách mystéria

Rozhovor

Saul Williams

Rock for People hrozí hackerský útok

  • text Iva Boková

    foto smart Communication

    SAUL WILLIAMS

    Rock for People hrozí hackerský útok

     

    8

     

    rozhovor

    1

  • Všestranný americký umělec a aktivista Saul Williams letos vydal pátou studiovou desku MartyrLoserKing, která si vysloužila velmi kladné kritiky. K nám s ní přijede v úterý 5. července, kdy bude headlinerem dne na festivalu Rock for People. Saul nám prozradil, v čem spočívá koncept jeho nové desky, proč sekl s veganstvím, i to, že k nám přijede s hackerem…

    Chtěl jsem napsat podobenství moderní doby

    jsem zavítal na ostrov Réunion. Hledal jsem tam nové zvuky a příběhy. Po celém světě se děla spousta zásadních událostí jako hnutí Occupy, různé vzpoury, povstání a konflikty. Chtěl jsem napsat podobenství moderní doby. Říkal jsem si, že je dobrý nápad zvolit za hlavního protagonistu právě hackera.


    Rozhodně velice moderní zlosyn. Je to všechno?

    Inspiroval mě také Banksy a společenský dopad jeho práce, způsob, jakým zpochybňuje autority. Začal jsem přemýšlet nad tím, jak by se to promítlo do virtuální sféry. Co by se stalo, kdyby se Banksyho práce objevila na Facebooku všech lidí, aniž by ji někdo sdílel, podobně jako se nová deska U2 objevila

    Jak vás to téma napadlo?

    Zhruba před čtyřmi lety jsem cestoval a strávil nějaký čas v Senegalu, jižní Africe a také

    „Vypráví příběh horníka z Burundi, ze kterého se stane hacker, virtuální fenomén, který prostřednictvím internetu rozpoutá revoluci. Brzy ho ale označí za teroristu,“ říká Williams o své aktuální desce.

     
     

    8

    rozhovor

    2

  • Třeba v Somálsku si lidé na trhu kupují ovoce a platí za něj telefony

    Co by se stalo, kdyby se Banksyho práce objevila na Facebooku všech lidí, aniž by ji někdo sdílel?

    Znáte osobně nějakého afrického hackera?

    V Africe jsem se setkal s řadou technicky zručných mladých lidí. V Senegalu se každý procházel s iPhonem a Beats sluchátky dovezenými z Číny. Lidé mají hodně zkreslené představy o tom, co se v těchto zemích děje. Třeba v Somálsku si lidé na trhu kupují ovoce a platí za něj telefony. Na Haiti jsem zase v jedné odlehlé vesnici potkal člověka, který za ekvivalent dvaceti amerických dolarů 3D technologií tiskl protézy končetin.


    Jak vznikl název desky?

    Napadl mě v době, kdy jsem bydlel v Paříži a slýchal jsem frankofonní lidi, jak komolí výslovnost jména Martin Luther King. Dorazil jsem domů, popřemýšlel o tom a řekl jsem si: To je brilantní!

    v iPhonech všech uživatelů, aniž by o ni žádali. Setkal jsem se s Bonem a mluvil jsem s ním o jeho snahách to nějak napravit, ale je to tak, jak to je. Nicméně, osobně jsem obrovským fanouškem rebelů, těch lidí, kteří se umí postavit autoritám.

     

    8

     

    rozhovor

    3

  • Používáme speciálně vyvinutý software, který reaguje na to, co se děje na pódiu

    Teď už v Paříži nežijete?

    Bydlel jsem tam čtyři roky, ale teď už nějaký čas žiji v Los Angeles. Ovšem moje manželka pochází ze Rwandy a máme spoustu příbuzných, pro které není angličtina prvním jazykem, což mi otevírá cestu k novým perspektivám, jiným hudebním odkazům. Když jsem poslouchal pouze anglofonní hudbu, brzy mi začalo docházet, o jak moc přicházím.


    Jak dlouho trvaly práce na novém albu?

    Celkově tři roky. Ale nejde jen o desku jako takovou, jde o celý projekt.


    Co dalšího je jeho součástí?

    Grafický román. Práce zabraly opravdu spoustu času. Venku je tedy jedna deska a připravena je další, která vyjde právě ruku v ruce s komiksovou knihou. Muzika na těchto dvou albech tedy v podstatě dokresluje koncept knížky. A to ještě není všechno. Mám připravené také remixové album, které vyjde tento měsíc.


    S kým jste na tomto uceleném díle spolupracoval?

    Se spoustou lidí, nebo bych spíš měl říct, že s řadou osobností. Spolupracoval jsem s režiséry, grafickými a webovými designéry, scenáristy. A samozřejmě také s herci, protože jsem chtěl jistým způsobem streamovat hlavní linii příběhu. Taky jsem použil jejich hlasy na nahrávkách, díky čemuž jsou mnohem zajímavější a barevnější. Na grafické novele

    A teď mi vysvětlete, jak celý tento koncept dostanete na pódium? Předpokládám, že neprozradíte detaily, ale zajímalo by mě, co můžou, aspoň přibližně, lidé na Rock for People očekávat?

    Performance je velmi důležitou součástí mojí práce, doslova mě fascinuje. I na scénáři vystoupení jsem si tedy dal velmi záležet. Jistě nepřekvapí, že jsem spolupracoval s hackery. Neprozradím víc, ale hodláme výrazně zapojit publikum, které na vlastní kůži zakusí setkání s moderními technologiemi. Používáme speciálně vyvinutý software, který reaguje na to, co se děje na pódiu. Cestuje se mnou také muzikant a abych tak řekl technický guru. Je to velký profesionál, který vytváří různé tutoriály a umisťuje je na internet, ať už pro Apple, nebo Microsoft. Je to člověk, kterého vnímám jako mistra moderní doby.


    Takže návštěvníky festivalu aktivně zapojíte? Mají se bát napadení hackerem?

    jsem zase spolupracoval s ilustrátory. To, co se dostane k fanouškům, tak bude výsledkem propracovaného společného procesu.

     
     

    8

    rozhovor

    4

  • Na veganské stravě jsem byl sedm let

    Bude se toho dít spousta na pódiu a vlastně i pod pódiem. Bát se? Hmmm… Myslím, že to bude zábava, velká zábava.


    Dobře, nezbývá než se nechat překvapit. Kdy vyjde druhá část alba?

    Společně s grafickým románem ji plánuji vydat příští rok.


    A teď z jiného soudku. Dnes je moderní být veganem. Proč jste se jím stal vy?

    Byl jsem veganem, teď už nejsem. Byl jsem na veganské stravě poměrně dlouho, asi sedm let.


    Proč jste změnil názor?

    Nezměnil jsem názor, ale způsob stravování. Souvisí to s mým častým cestováním. Dostával jsem se na exotická místa a nechtěl jsem být k místním obyvatelům nezdvořilý. Dostal jsem se do různých komunit, kde jsem měl možnost pobývat a studovat jejich kulturu,

     
     

    8

    rozhovor

    5

  • Literatura a hudba jsou součástí mého života neustále

    proto bylo lepší nemít taková omezení, co se týče stravování, být otevřenější. Samozřejmě, pokud bych žil pouze ve Spojených státech, bylo by pro mě zdravější zůstat veganem, ale při tom všem cestování je lepší mít žaludek připravený téměř na cokoli. Jako vegan jsem také měl míň energie, stávalo se mi, že jsem na cestách onemocněl. Potřeboval jsem ve stravování najít rovnováhu, což se mi, myslím, povedlo.


    Dá se říct, které z těch míst, jež jste navštívil, bylo nejzajímavější?

    Určitě nedokážu vybrat jediné místo. Užil jsem si každý pobyt v Istanbulu, to je jedno z mých nejoblíbenějších měst. Nabízí pozoruhodnou všehochuť kultur a idejí. Pak se mi velice líbí v Dakaru v Senegalu. Mám moc rád Haiti, jsou tam nádherná místa. Rád objevuji nová místa, ale ano, jsou destinace, které jsem si zamiloval a rád se do těch končin vracím.


    Kolikrát do roka takhle někam cestujete? Tedy mimo turné.

    Cestuji právě takto. Většinou v rámci turné. Samozřejmě se nebavíme jen o hudebních turné, protože jsem toho spoustu najezdil také jako básník. Například právě na Haiti jsem posledně byl pozván tamním ministerstvem kultury a pracoval jsem s místními hudebníky, herci a básníky. Cestuji za mnoha účely, dost často jde o různé workshopy. Ani si nepamatuji, kdy jsem někam vycestoval jen tak na dovolenou. Většinou jsou opravdu

    Máte nějaké novinky i jako herec?

    Ano. Objevím se ve filmu Dreamstates, který se točil na dva iPhony a začátkem června bude mít premiéru na Filmovém

    cesty někam nebo pobyt na nějakém místě spojené s prací. Samozřejmě že jako muzikant na turné vidím tak maximálně back­stage nebo festivalový areál. Naproti tomu cestování v roli básníka mě vždy propojí se zajímavými segmenty různých kultur.


    Podle jakého klíče dělíte čas mezi práci básníka a muzikanta?

    Veškeré umění, jímž se zabývám, je svým způsobem propojené, ale řídím se inspirací. Přečtu si nějakou knihu a to mě přinutí začít psát básně, nebo třeba někde zaslechnu zajímavý zvuk, chopím se hudebního nástroje a skládám muziku. Literatura a hudba jsou součástí mého života neustále. Řídím se imaginací, tím, co mi právě přijde na mysl. Vždycky přesně vím, jestli budu v danou chvíli psát báseň nebo skládat písničku. Vždy mám jasno v tom, jakým kreativním způsobem zpracuji určitý nápad, záblesk inspirace.

     
     

    8

    rozhovor

    6

  •  

    Saul Williams

     
     

    Saul Stacey Williams je čtyřiačtyřicetiletý americký rapper, zpěvák, skladatel, hudebník, básník, spisovatel, scenárista, herec a aktivista. Proslavil se fúzemi poezie s alternativním hip hopem, elektrem i rockem, hlavní rolí ve filmu Slam z roku 1998 a v broadwayském muzikálu Holler If Ya Hear Me inspirovaném hudbou zesnulého Tupaca Shakura. Jako muzikant prorazil zhruba před osmnácti lety. Vystupoval např. s The Fugees, Christianem Alvarezem, Erykah Badu či Zackem De La Rocha. Po několika EP vydal v roce 2001 debutové album Amethyst Rock Star, které produkoval Rick Rubin. O tři roky později následovala druhá, velmi úspěšná eponymní deska. Spoustu fanoušků Williams získal v roli supportu na turné Nine Inch Nails či The Mars Volta. Opakovaně spolupracoval s Trentem Reznorem. Dosud vydal pět studiových alb.

    festivalu v Los Angeles. Scénář napsala a snímek režírovala moje žena Anisia Uzeyman, která v něm spolu se mnou hraje, já jsem navíc složil hudbu. Loni na podzim jsem také točil film nazvaný A Midsummer Night‘s Dream, který je moderní interpretací Shakespearova klasického díla Sen noci svatojánské. Zahrál jse si tam Oberona. Snímek se v těchto dnech edituje. Zatím nevím, kdy by měl mít premiéru. A ještě teď píšu scénář k dalšímu filmu. Zatím si nejsem jistý, jestli v něm budu také hrát, nebo pro něj dělat muziku. To se ukáže časem. Herectví a filmy jsou velkou a důležitou součástí mého života.


    Jakou hudbu máte nejraději?

    Mým nejoblíbenějším žánrem je elektronická hudba. Fascinuje mě, co všechno se s ní dá dělat, jaké prvky je možné implementovat, jak je úžasně variabilní. Jsem fanouškem řady moderních producentů, jako je například Arca. Jak jsem už zmínil, nedávno jsem se přestěhoval do L.A., a to je doslova líheň vynikajících elektromuzikantů. Hudbu si také vybírám podle skvělých muzikantů, kteří ji tvoří, či nahrávají. Mám rád spoustu moderních věcí jako třeba Stromae, oslovuje mě i šansoniér Jacques Brel. Velmi rád zkoumám zvuky, hledám nové zvuky. Nechávám se inspirovat také klasickou hudbou.


    Jste hudebník, herec, básník, scenárista, cestovatel… Děláte občas i něco, co nesouvisí s uměním?

    Dělám, ale ono to vlastně taky je umění. Jsem otec a manžel. Vařím večeře, uklízím a věnuji se všem těm nutnostem. Žiji život umělce, ale zároveň mě pohlcují každodenní všední povinnosti.

     
     

    8

    rozhovor

    7

  • Saul Williams – Horn of the Clock-Bike

    Saul Williams – Burundi feat. Emily Kokal

    Saul Williams – Dance

    Coververze známého hitu od U2. Williams ji natočil na album The Inevitable Rise and Liberation of Niggy Tardust, které produkoval Trent Reznor.

    Saul Williams – Sunday Bloody Sunday

    Saul Williams překvapil, když se náhle objevil na pódiu při vystoupení Nine Inch Nails v Atlantě. Bylo to 5. řijna 2009 v průběhu skladby Survivalism.

    Nine Inch Nails – Survivalism live

     
     
     

    8

    rozhovor

    8

 
×
Čtete:
2016/6
Saul Williams: Rock for People hrozí hackerský útok

Rozhovor

Garbage

Zajímavé jsou chyby

Průvodce

Hard Rock Cafe

Madonna proti církvi i Hitlerovi

Televize

Videorama

Enface

Sun Kil Moon

Namyšlený sprosťák?

Rozhovor

Kovadlina

žádná debilní hierarchie part

Jackie Crash

Zebrahead

Nein! Scheisse! Nech ten autobus!

Art

7 nej pop punkových obalů

Příběh

Rodriguez

záhadná ikona revolty

Songstory

Ego

Žijeme len raz

Rozhovor

Suzanne Vega

Věřím na osudové okamžiky

Portrét

Paul McCartney

5 neznámých tváří Brouka

TOP

Druhé housle

10 zpěváků, kteří začínali jako křoví

Rozhovor

Kodaline

Zajímají nás skuteční lidé

Story

Roxette

Konec popové legendy

Insider

Vojtěch Lindaur

Lucie je pro holčičky!

Rozhovor

Protomartyr

Moc chlastám, kouřím a jsem tlustej parchant

Ženský element

Meghan Trainor

Úspěch skrze boky

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

ANOHNI – Hopelessness

Transgenderová vize beznadějného světa

Recenze

Recenze 2. 6. 2016

Duel

Eddie Stoilow

Jupiter

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Mumford&Sons

Euforie napříč arénou

Naživo

AC/DC

Axl to ustál

Naživo

Mika

Duhový kabaret radosti

Naživo

Noc lovců

hon na jedinečnost

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Červen

Festivaly 2016

Červenec

Festivaly 2016

Srpen – Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.