Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Headparáda

Headparáda

Zaostřeno

Gaia Messiah

tvrdý holky jsou znovu spolu

Ve studiu

November 2nd

Zdrželi nás Reef

Zaostřeno

Street Food Rocks

Rock for People chce nabídnout nejlepší…

Pohled

Plastic People

aneb jak roztrhnout žížalu

Zaostřeno

Čistý festival

Můj soundtrack

Charlotte (Subways)

A6 umřu, všichni budou Kylie

Čerstvé (z)boží

Blacksheepboy

Dělat si svoje (v rouše beránčím)

Zaostřeno

Aerodrome

Metalová i punková vichřice pod střechou

Headliner 1/2

Midi Lidi

Přiznat vlastní slabost není slabost

Headliner 2/2

Give Masterpiece a Chance! Midi lidi píseň po písni

Headliner 1/3

Black Sabbath

A tak vznikl metal

Headliner 2/3

Black Sabbath

6,66 zásadních desek

Headliner 3/3

Ozzy Osbourne

48 památných výroků metalové legendy

Dotazník

Walk of The Earth

Spadlo mi na hlavu ukulele

TOP

Ty jsi zvíře (nebo kytka?)

Rozhovor

Eliza and the Bear

Nic úplně ujetého

Rozhovor

Oceán

Když chlapi brečí

Reportáž

Red Bull Flying Bach

Lidi na nás koukali skrz prsty

Insider

Gerry Leonard

Bowie mě hecoval

Téma

Radiohead

Po stopách mystéria

Rozhovor

Saul Williams

Rock for People hrozí hackerský útok

Rozhovor

Garbage

Zajímavé jsou chyby

Průvodce

Hard Rock Cafe

Madonna proti církvi i Hitlerovi

Televize

Videorama

Enface

Sun Kil Moon

Namyšlený sprosťák?

  • text Antonín Kocábek

    foto profimedia

    Sun Kil Moon

    Namyšlený sprosťák?

     
     

    6

    enface

    1

  • Pod alter egem s matoucím jedním „l“ v názvu se skrývá Mark Kozelek, jehož písničky všichni hipsteři milovali ještě dřív, než se jim kvůli tomu lidi začali posmívat. Člověk, který proslul jako autor zamyšlených křehkých songů, ale letošní desku natočil společně s kolegy, kteří si libují v tom nejhlasitějším rocku.

    Je to už skoro rok, co britským tiskem prolétla nemilá aférka. Mladá novinářka Laura Snapes zveřejnila svou nepříjemnou zkušenost. Žádala prý Marka Kozeleka o rozhovor, chtěla ho hned a odmítala se spokojit s tím, aby proběhl například po mailu či telefonu. Nutno podotknout, že Kozelek je známý tím, že rozhovory poskytuje jen minimálně. Odmítnutí bylo rázné: „Myslíš, že jsi jediná, kdo chce se mnou rozhovor face to face? Počkej si v řadě. Někoho jako já jsi ještě nepotkala a dost možná, že až přijde ten den, budeš pak chtít mít se mnou dítě,“ stálo prý v mailu. Sám Kozelek ovšem celou kauzu prezentoval poněkud jinak. Lépe řečeno, přesně naopak.

    Hned o několik dní později totiž v koncertním přídavku, před vyprodaným londýnským

    sálem Barbican s kapacitou 1900 míst, zahrál úryvek z nové písně. Její text je o dívce Lauře, „která je novinářka a zoufale moc ho chtěla šukat“. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat – obzvláště některé posluchačky zaplavily internet komentáři, že už si Sun Kil Moon nikdy neposlechnou, ale došlo i k projevům podpory – v magazínu Spin například vyšla rozsáhlá obhajoba Rachel Brodsky pod titulkem: Proč nebudu bojkotovat Sun Kil Moon. Novinářka v ní velmi plamenně hájí nutnost oddělovat uměleckou tvorbu a vystupování, či morální vlastnosti jejího tvůrce.

    Ať tak, nebo tak, podobný konflikt neměl Kozelek poprvé – jen o rok dříve naštval fanoušky War On Drugs ironickou skladbou War On Drugs: Suck My Cock. I ta ale mnoho jeho

     
     

    6

    enface

    2

  •  

    Mark Kozelek/Sun Kil Moon – Laura Snapes Totally Wants to Fuck Me

     

    Lidi milují zloduchy a já jsem snadný cíl

    příznivců nadchla. A „kamarádské“ pozdravy si vzájemně z pódií posílali i s rappery

    Run The Jewels. Jsou to všechno jen střípky zpěvákovy dlouhé hudební dráhy, ale dobře dokreslují, o jak komplikovanou osobnost jde. „Lidi milují zloduchy a já jsem snadný cíl, protože příliš netweetuju, nedávám rozhovory a nezajímá mě, jestli vyhovuju požadavkům tisku,“ napsal ostatně přímo na svém webu.

    Mark Kozelek není jen jeden z mnoha folkařů. Vypracoval si poměrně unikátní styl, který je charakteristický emotivně naléhavým, k posluchači přímo promlouvavým tónem, melodramaticky podmalovaný minimalisticky pojatými doprovody, až hypnoticky se opakujícími hudebními mantrami. Po celém světě jsou tak stovky těch, které jeho

     
     

    6

    enface

    3

  •  

    Sun Kil Moon – Neverending
    Math Equation

    styl – ať už vědomky, či nevědomky – ovlivnil. Stačí si poslechnout, co dělá slovenský písničkář Archívny chlapec nebo český projekt Děti mezi reprákama.

    Sun Kil Moon, titulovaný jako indie-folkový projekt, se objevil v roce 2002, poté, co se rozešla celá devadesátá léta funkční kalifornská čtveřice Red House Painters, jejímž byl Kozelek frontmanem. Na prvním albu Ghosts of the Great Highway ho dokonce doprovázela rytmická dvojice z řad bývalých spoluhráčů. Ačkoli ale debut byl velmi dobře přijatý, ihned poté se ukázalo, že pod novou hlavičkou míní být Kozelek všechno, jen ne očekávatelný. A že si – lidově řečeno – bude už nadále dělat jen to, co bude chtít. Bez ohledu na to, zda je to pro něj výhodné a už vůbec bez ohledu na to, co tomu řeknou jeho posluchači. Druhé album totiž pojal tak, že ho kompletně poskládal z coververzí kolegů Modest Mouse. A opět to vyvolalo nadšení.

    Příznivé reakce se navíc objevily i od kapely a na další nahrávce si s chutí zahostoval

    i Will Oldham, známější jako Bonnie Prince Billy. Na dalších dvou deskách se ovšem pro změnu obešel prakticky bez spoluhráčů. Navíc začala přímo explodovat jeho tvůrčí míza.

    Být skalním fanouškem Marka Kozeleka či sběratelem jeho nahrávek tak poněkud leze do peněz. Ještě než mu totiž vyšlo v roce 2014 šesté studiové album nazvané Benji, během roku předchozího vydal hned tři (!) sólová alba pod svým občanským jménem a s různými spoluhráči. Což ovšem zdaleka není všechno – tentýž rok mu zároveň vyšly i tři živáky z vystoupení ve Švédsku, Číně a Austrálii. Předloni pak přidal ke zmíněné posmutnělé studiovce i album koled a další dva live záznamy. Při bilanci deseti desek za pouhé dva roky se nelze ubránit dnes již klasickému řečnickému dotazu: Kdo z vás to má?

    Z do té doby hrstce věrných známého písničkáře se každopádně tou dobou stala indie celebrita, zvaná nejen na festivaly po celém světě. Mohl tak zvolnit – za loňský rok vydal „jen“ dvě alba a jedno EP.

    I při takovém množství vyprodukovaných skladeb stále platí, že Kozeleka jako textaře zajímají především silná témata. Důkazem je i třeba skladba Richard Ramirez Died Today of Natural Causes o případu hromadného vraha, který, ačkoli byl odsouzen k smrti, nakonec ve vězení strávil přes dvacet let a zemřel na selhání jater, nebo Pray for Newtown, reagující na masakr na základní škole v Newtownu v prosinci 2012.

    Kromě muzikantských aktivit se Kozelek rád mihne i ve filmu. Už před lety mu přítel Cameron Crowe dal roli v životopisném

     
     

    6

    enface

    4

  •  

    Sun Kil Moon – Pray for Newtown

    Na letošním prvním albu se Kozelek zdánlivě překvapivě spojil s Justinem Broadrickem, někdejší oporou metalových Godflesh a stěžejní postavou emotivních shoegaze-postapokalyptických hlukařů Jesu. Spojení intimního folkaře a někoho, pro koho je zpětná vazba základním stavebním prvkem, se jeví zdánlivě šílené, ale Kozelek s Broadrickem jsou dlouholetí přátelé a už v roce 2009 vyšlo EP Jesu na Kozelekově labelu. Do studia jako hosty oba navíc přizvali členy Low, Modest Mouse a Slowdive. V souvislosti s albem se dost mluvilo o písni Exodus, věnované všem rodičům, kteří

    dramatu Na pokraji slávy a ještě než vznikl projekt Sun Kil Moon si stihl zahrát i ve Vanilkovém nebi. Později se objevil například v dramatu Jeden navíc v hlavní roli se Stevem Martinem, kde zazněla i skladba Sun Kil Moon Lily and Parrots. A loni ztvárnil sám sebe v ceněném snímku Paola Sorrentina Mládí. I tam mimochodem zazněly hned dvě jeho skladby.

     

    6

     

    enface

    5

  • přežili své děti, a kterou konkrétně inspirovala úmrtí, jež postihla Nicka Cavea, Danielle Steelovou a Mikea Tysona. Společná nahrávka sklidila opět kladná hodnocení a nálepku „depresivní, ale krásné“.

    V pátek 17. června se konečně dočkají i čeští fanoušci – Mark Kozelek se Sun Kil Moon poprvé zavítá do Prahy. Není moc jasné, zda bude hrát divočejší skladby z alba s Jesu nebo spíš starší „hipsterský“ repertoár, známé už ale je, že ho bude doprovázet hvězdná dvojka – jednak kytarista Slowdive a Mojave 3 Neil Halstead a bubeník Steve Shelley, dlouhá léta pohánějící svými rytmy Sonic Youth. A návštěvníci mají prý očekávat zhruba tříhodinovou show.

    Ještě než se ovšem v Praze objeví, bude už venku další album – název Mark Kozelek Sings Favorites prozrazuje, že bude složené z coververzí. Opět dojde na Modest Mouse, Boba Segera, 10cc a další. Největší ozdobou ovšem jistě bude verze skladby Win z Bowieho alba Young Americans. K té si totiž zpěvák jako hosta v duetu přizval Mika Pattona z Faith No More.

     

    Sun Kil Moon – Richard Ramirez Died Today of Natural Causes

     
     

    6

    enface

    6

 
×
Čtete:
2016/6
Sun Kil Moon: Namyšlený sprosťák?

Rozhovor

Kovadlina

žádná debilní hierarchie part

Jackie Crash

Zebrahead

Nein! Scheisse! Nech ten autobus!

Art

7 nej pop punkových obalů

Příběh

Rodriguez

záhadná ikona revolty

Songstory

Ego

Žijeme len raz

Rozhovor

Suzanne Vega

Věřím na osudové okamžiky

Portrét

Paul McCartney

5 neznámých tváří Brouka

TOP

Druhé housle

10 zpěváků, kteří začínali jako křoví

Rozhovor

Kodaline

Zajímají nás skuteční lidé

Story

Roxette

Konec popové legendy

Insider

Vojtěch Lindaur

Lucie je pro holčičky!

Rozhovor

Protomartyr

Moc chlastám, kouřím a jsem tlustej parchant

Ženský element

Meghan Trainor

Úspěch skrze boky

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

ANOHNI – Hopelessness

Transgenderová vize beznadějného světa

Recenze

Recenze 2. 6. 2016

Duel

Eddie Stoilow

Jupiter

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Mumford&Sons

Euforie napříč arénou

Naživo

AC/DC

Axl to ustál

Naživo

Mika

Duhový kabaret radosti

Naživo

Noc lovců

hon na jedinečnost

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Červen

Festivaly 2016

Červenec

Festivaly 2016

Srpen – Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.