Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Skyline

Co poslouchá...

Iva Pazderková

Čerstvé (z)boží

20 Minutes

Headliner 1/3

Tata Bojs

Headliner 2/3

Tata Bojs

Headliner 3/3

Tata Bojs

Téma 1/2

Mladí a debilní?

Téma 2/2

7 milionových klipů

Rozhovor

Editors

En Face

Chris Cornell

Tajemství

Odmaskování

Téma 1/2

Bára Poláková

Téma 2/2

Jan P. Muchow

Retro

Rod Stewart

TOP

6 nej Lany Del Rey

Fenomén 1/2

Busking

Fenomén 2/2

Busking

Rozhovor

Michal Ambrož

Art

7 nejlepších vědeckých obalů

Headliner 1/2

Hurts

Comeback

The Libertines

Headliner 2/2

Hurts

Tip

Struny podzimu

TOP

10 nenáviděných dětí

Rozhovor

Richard Müller

TOP

Richard Müller

Story

Soak

Čerstvé (z)boží

WLW8

Rozhovor

Joe Satriani

Story

John Newman

Rozhovor

Jim Adkins

Seriál

Wohnout vs. Vypsaná fiXa III

Obrazem 1/6

Hudební léto 2015

Obrazem 2/6

Jan Nožička

Obrazem 3/6

Adam Hencze

Obrazem 4/6

Kryštof Kalina

Obrazem 5/6

jakub Macháček

Obrazem 6/6

Petr Klapper

Rozhovor

Jaroslav Uhlíř

Songstory

Jaroslav Uhlíř

Čerstvé (z)boží

Apollinaire

Enface

Disclosure

Rozhovor

No Name

Insider

Štěpán Suchochleb

Test

H-D Kvíz

Story

Vendula Kašpárková

TOP

007 skladeb, které musíte slyšet

Film

Filip Topol neznámý

Ženský element

Adele

Televize

Videorama

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM 1/2

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

New Order

Recenze

15. 10.

Recenze 1/2

1. 10.

Recenze 2/2

1. 10.

Duel

Cocote Minute

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Melvins

Naživo

The Soft Moon

Naživo

Joe Bonamassa

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Apocalyptica

Naživo

Soak

Naživo

Mans Zelmerlöw

Naživo

Lollapalooza

  • Impozantní, leč nepříliš šťastně využitý prostor Tempelhofu, několik perfektních koncertů a stejný počet organizačních selhání. Taková byla první evropská Lollapalooza, na které nás nejvíce nadchli FFS a Wolf Alice.

    text Šárka Hellerová

    foto Archív Lollapaloozy

    Lollapalooza

    Příští rok snad nebude mít chybu

     
     

    5

    naživo

    1

  • V době, kdy byl Západní Berlín izolován od zbytku světa, spojovalo ho letiště Tempelhof se zbytkem planety. Dnes je z prostoru působivý park, který druhý zářijový víkend přivítal první ročník evropské edice slavného amerického festivalu. Škoda, že na rozlehlé travnaté prostranství koukalo přes čtyřicet tisíc návštěvníků akce z betonové plochy pouze přes plot. Velkorysejší prostor by dovolil kromě volnějšího pohybu především důmyslnější rozmístění pódií. Takhle to sice nikam nebylo daleko, ale velmi trpěl program na Alternative Stage, kde se zvuk tloukl s se zvukem hlavních pódií, a vystoupení tam proto připomínala ono okřídlené „dva v jednom“.


    Kdo utrpěl

    Jen v sobotu tím byla poškozena například silná vystoupení Hot Chip, Chvrches a The Libertines. Hot Chip hráli bezstarostně a rozvlnili publikum. Jejich cover Bruce Springsteena v samotném závěru potěšil. The Libertines mají mnoho skvělých písní. Velkou část setu ale uvažujete o tom, pod vlivem čeho ten večer hrají. Jejich koncerty každopádně nepostrádají chemii. Tu mezilidskou samozřejmě.

    Mimochodem, když už jsme zmínili Chvrches, jejich silné elektropopové melodie poslouchala početná výprava Headlineru z fronty na jídlo. Ta fronta byla časově téměř dvakrát delší než koncert Skotů. Měli jsme hlad. Ráno jsme z Prahy spěchali, abychom stihli koncert alternativních rockerů Everything Everything a písničkáře Jamese

    Baye. Šťastnější z nás stihli půlku Baye, který své balady zpíval s velkou intenzitou, přestože se v odpoledním slunci musel na pódiu rozpouštět. Akreditované novináře, hosty a návštěvníky s platinovými a VIP vstupenkami čekala na uvítanou víc než hodinová fronta na vyřízení formalit souvisejících s volným vstupem na festival. Organizátorům totiž „padal“ internet.


    Uprchlíci vítáni

    Na hlavních pódiích byli první den největším úkazem FFS. Úkazem v nejlepším smyslu slova. Zaprvé to byl úkaz jedinečný. Jde o hudební setkání skotských Franz Ferdinand a sedmdesátkové americké kapely Sparks. Bratři Maellové dodali skupině Franz Ferdinand na pódiu obrovskou porci humoru, jejich společná hudba je nakažlivě optimistická a pódiový projev tak osobitý, že z nich na vteřinu nespustíte oko ani ucho. A zábavní jsou jen díky svému šarmu a hudbě, nepotřebují k tomu žádné berličky, o které se opíralo například pozdější vystoupení Macklemorea & Ryana Lewise.

    Macklemore kromě okázalé pódiové show zaujal svými lehce patetickými proslovy. Mimo jiné byl jeden z řady hudebníků, kteří vyjádřili německému publiku sympatie za to, jak se jejich země staví k uprchlické krizi.

    Lollapalooza také prokázala, že i v Německu jsou masivně populární příšerné kapely. Rapující a v komických převlecích hopsající Deichkeind a vyznavači šílených pokrývek hlav a milovníci reggae Seeed dostali

    naživo

     
     

    5

    2

  •  

    Nadchlo nás

    Otrávilo nás

    + Stovky kol zaparkovaných před vchodem. Přijet na festival na kole byla pro mnohé přirozená volba.

    + Wolf Alice. 26. února se nechte nadchnout i vy!

    + FFS. Šťastné hudební spojení Sparks a Franz Ferdinand.

    - Sobotní fronty. K nevydržení dlouhé.

    - Zvuk, který se na Alternative Stage křížil se všemi ostatními pódii.

    - Pohled na nekonečný trávník. Ten byl bohužel za plotem.

     
     

    v programu obrovský prostor i hlavní role. Německé publikum je zjevně adoruje, my ale nechápali proč.


    Wolf Alice!

    Neděli brilantně načali londýnští Wolf Alice. V Berlíně zakončili svou letošní festivalovou krasojízdu, kterou opěvovala světová hudební média. Neučesaný rock čtveřice zjemňuje a propojuje zpěv Ellie Rowsell. Až tahle kapela přijede 26. února do pražské Akropole, buďte pod pódiem, protože nás nadchla.

    Čest německé hudby zachraňovali Beatsteaks, kteří svou mohutnou rockovou show přitáhli davy. Bohužel také svým zvukem v podstatě zabili souběžné sympatické vystoupení naprostých hipíků Crystal Fighters, kteří svou hudbou šířili lásku a pohodu. Zní to sice strašně, ale oni to dělají dobře, i když jsou všichni oděni v bílém a mávají vonnými tyčinkami. Jejich set bohužel začal se

    zpožděním, a tak později byla chuť zaplést si do vlasů květiny a zpívat s davem rušena právě Beatsteaks. Smutné to bylo obzvlášť ve chvíli, kdy skupina vzpomínala na svého bubeníka, který před rokem a dnem zemřel. I přes hluk z vedlejšího pódia to byl silný moment.


    Televizní show Sama Smithe

    Podobně bezstarostnou náladu jako má hudba Crystal Fighters, mají i skotští indiepopoví Belle & Sebastian. Odpolední pohodička. Zpěv a melodika jejich písní chvíli připomínaly Simona a Garfunkela. Sam Smith, který získal privilegium nazpívat novou bondovku, přitáhl hodně diváků. „Já ti nevím, zpívá dobře, všechno je v pořádku, ale mám pořád pocit, jako že se dívám na televizní show,“ říkám kolegovi. „No, vždyť taky zpíval jako vzor v X-Factoru.“ Ehm. Vím. Samozřejmě, že to vím. Jen jsem si to zrovna neuvědomila. To ty

    naživo

     
     

    5

    3

  •  

    Tempelhof, Berlín, 12.–13. 9. 2015

    jeho oči, cvičil ten pohled pro kamery.

    Ten den se představili i stonerrockoví My Morning Jacket nebo Brand New se svými silnými melodiemi. Clean Bandit byla nudná retro diskoška za bílého dne. Stereophonics působili malinko unaveně, nicméně zahráli hity, na které jejich věrní čekali, a svými melodiemi prokázali, čím se jim za ta léta podařilo získat tolik fanoušků.


    Ještě vážnější Muse

    Kromě některých hudebních fajnšmejkrů, kteří šli na australské Tame Impala, a houseových fanoušků (devatenáctiletého!) nizozemského dýdžeje Martina Garrixe, si na závěr festivalu publikum vychutnalo Muse. Jejich set byl působivý. Hudebně byl i přes velký počet nových písní velmi blízký tomu, co předváděli v minulých letech. Na minulých turné byl jejich patos ovšem odlehčen

    tisícem barev světel. Nyní se do své megalomanie ponořili naplno a na černobílých projekcích se většinu času buď schylovalo k jaderné katastrofě, nebo jste sledovali Bellamyho skrz zaměřovací přístroje dronu. I když se zdálo, že už to ani není možné, podařilo se Muse ještě víc zvážnět. Jeden z mála úsměvů Bellamy hodil poté, co nukleární útok zničil celý svět. Při písni Mercy kapela na publikum mohutně zaútočila bílými konfetami. Bez toho už se dnes pomalu nikdo neobejde. To nevadí, protože je to pokaždé a znova krásné.

    První den prvního ročníku berlínské Lollapaloozy byl tak špatně zorganizovaný, že se člověku chtělo druhý den strávit výlety po Berlíně. Jenže chyba, většina front se zázrakem (a také například mohutným navýšením počtu toalet) rozplynula. Jestliže se pořadatelům podařilo takové zlepšení během jedné noci, je zřejmé, že další rok snad dopadne bez jakýchkoli zaškobrtnutí.

    naživo

     
     

    5

    4

  •  
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    naživo

     
     

    5

    5

 
×
Čtete:
2015/10
Lollapalooza

Naživo

James Harries

Naživo

Teepee, Václav Havelka III, Reublic of Two

Naživo

Sufjan Stevens

Naživo

Rapmasters

Naživo

Chinaski

Naživo

Please The Trees

Naživo

Euroconnections

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.