Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Skyline

Co poslouchá...

Iva Pazderková

Čerstvé (z)boží

20 Minutes

Headliner 1/3

Tata Bojs

Headliner 2/3

Tata Bojs

Headliner 3/3

Tata Bojs

Téma 1/2

Mladí a debilní?

Téma 2/2

7 milionových klipů

Rozhovor

Editors

En Face

Chris Cornell

Tajemství

Odmaskování

Téma 1/2

Bára Poláková

Téma 2/2

Jan P. Muchow

Retro

Rod Stewart

TOP

6 nej Lany Del Rey

Fenomén 1/2

Busking

Fenomén 2/2

Busking

Rozhovor

Michal Ambrož

Art

7 nejlepších vědeckých obalů

Headliner 1/2

Hurts

Comeback

The Libertines

Headliner 2/2

Hurts

Tip

Struny podzimu

TOP

10 nenáviděných dětí

Rozhovor

Richard Müller

TOP

Richard Müller

Story

Soak

  • soak

    Hlad po talentu

    text Veronika Ondečková

    foto Fource entertainment

     

    6

     

    story

    1

  • Písničkářce Bridie Monds-Watson, známé jako Soak, se splnilo víc, než o čem si začínající muzikanti troufají snít, a přitáhla pozornost ke světu teenagerů. Před jejím pražským koncertem jsme zjišťovali čím.

     

    Ještě před několika lety severoirskou zpěvačku a kytaristku zajímal hlavně skateboarding a trávení času s kamarády. Hudba ji sice bavila a doma ji slýchávala často, neznamenalo to však, že by pro ni kariéra v hudební branži byla odjakživa metou. K muzice prý malá Bridie přilnula až díky obyčejnému hecu. „Když mi bylo asi dvanáct, sledovala jsem staršího bráchu, jak hraje na kytaru Smoke On The Water. Tvářil se u toho jako strašný frajer, ale já jsem pochopila, že jde jen o jednoduché střídání akordů, a řekla jsem si, že to přece dokážu taky,“ vzpomíná.

    Terapie hudbou

    Brzy zvládla nejen Deep Purple, ale pustila se také do psaní vlastních písniček. Impulsy, které ji ke skládání přivedly, jako úzkost a nejistota, se v zásadě nelišily od toho, co zažívá většina puberťáků, umocnily je však dva důležité faktory – rozvod rodičů a odhalování své lesbické orientace. Mladá písničkářka tak v hudbě hledala především únik od reality a oporu. „Nedokážu skládat plánovitě. Píšu zpravidla ve chvílích, kdy cítím potřebu se někomu svěřit. Tehdy je

     
     

    6

    story

    2

  •  

    Bylo zvláštní, když k nám začalo chodit tolik lidí, mnohem starších než já, a dávali mi obchodní nabídky

    pro mě přirozenější vyjádřit se písničkou než řečí. To, co chci sdělit, najednou nezní tak trapně,“ říká o své terapii hudbou.

    Ani v rámci hudební scény se Bridie nijak výrazně nevymyká. Songwriterů se zajímavým projevem a citem pro melodie po světě chodí mnoho a rozhodně je nemusíte hledat až v Británii. Rodačka z irského Derry je však unikátní v tom, jak rychle a jak daleko to se svým neškoleným hlasem a úsporným stylem hry dotáhla. V osmnácti letech má na kontě debutové album, vyprodává koncerty v Evropě i za oceánem, vystupovala na Glastounbury a stanice BBC ji zařadila mezi favority ankety Sound of 2015. A to je pouze příkladný výčet z mnoha úspěchů, kterých dosáhla.

    Hlad po talentu

    „Nevzpomínám si na konkrétní okamžik, ve kterém bych si uvědomila, že se přede mnou otevírá život mých snů. Vše mělo pozvolný vývoj,“ podotýká oblíbenkyně britských ostrovů. Jakmile jí byly čtyři stěny pokoje příliš malé na to, aby v nich získala další zkušenosti, vrhla se s podporou rodičů do objevování irské scény a zjistila, že i doma v Derry funguje silná hudební komunita. Ta si děvče, které přijalo umělecké jméno Soak, vzala pod křídla a umožnila mu pravidelně vystupovat.

    Po sérii vydařených koncertů se daly věci do pohybu. Soak vytáhli na turné Snow Patrol nebo Chvrches a za dveřmi jejího domu se

     
     

    6

    story

    3

  • Nechtěla jsem se vracet zpátky do školní lavice a předstírat, že tam opravdu chci být

    chce zaměřit hlavně na koncertování, a to nově i s kapelou. Dveře do světa má přitom dokořán víc než kdy jindy, neboť momentálně ji nesvazují školní povinnosti. Základní vzdělání Soak sice dodělala, střední škola pro ni však skončila již po pěti měsících. „Bylo těžké vracet se zpátky do školní lavice a předstírat, že tam opravdu chci být, když se mi naskýtalo tolik jiných možností. Po základce jsem se zapsala na studia hudby. Čím dál častěji jsem ale chyběla, a tak mě vyhodili,“ vysvětluje.


    Zázrakem proti své vůli

    Kariéra na plný úvazek byla pro dospívající hvězdičku logickým krokem. A ne že by měla příliš na výběr. V charismatu holky od vedle a neposkvrněnosti, s jakou otevřeně zpívá o niterných tématech, britský hudební průmysl vycítil potenciál zalepit mezeru na trhu a učinil z ní svého černého koně. Stejně tak Soak milují i média, která jí věnují štědrý prostor, nešetří superlativy, a když o ní hovoří, ráda sahají po nejrůznějších klišé jako „předčasně vyspělá“ nebo „neobyčejně moudrá na svůj věk“.

    Navzdory nepopiratelnému talentu haló kolem Soak začíná nebezpečně připomínat hon za senzací a jejímu mediálnímu obrazu to bohužel zrovna nepřidává na uvěřitelnosti. Vývoje událostí si je podle všeho vědoma i zpěvačka samotná a není jí příjemný. „Všechny ty poznámky o mé moudrosti a věku byly možná na místě před dvěma lety. Dneska je mi ale osmnáct a lidé by si

    Bridie se nakonec po dlouhých jednáních spojila s labelem Rough Trade a producentem Tommym McLaughlinem. S jejich pomocí se na nedávno vydaný debut Before We Forgot How To Dream podařilo přenést kouzlo teenagerských zpovědí zcela věrně. Nahrávka nejen že nezastírá instrumentální rukopis začátečníka a dětskou křehkost hlasu, ale klade je do popředí, a co je sympatické, činí z nich přednost.

    S výsledkem je výhradní autorka všech skladeb spokojena a nyní se může pustit do další kapitoly své kariéry. V té se prý

    utábořili zástupci médií a vydavatelských firem. „Bylo zvláštní, když k nám začalo chodit tolik lidí, mnohem starších než já, a dávali mi obchodní nabídky. Nevěděla jsem pořádně, co dělám, a nevěděli to ani moji rodiče. Táta s mámou nade mnou ale naštěstí drželi ochrannou ruku. Díky nim jsem odolala nátlaku a dopřála si před vydáním alba tolik času, kolik jsem potřebovala,“ popisuje hudebnice hektické události provázející její začátky.

     
     

    6

    story

    4

  •  
     
     
     
     
     

    SOAK – B a noBody

     

    měli uvědomit, že spousta mých vrstevníků, dokonce i dětí, dokáže stejné věci co já,“ neubrání se komentáři.

    A ohrazuje se i proti tomu, aby její tvorba byla jakkoli dávána do souvislosti s tím, že je lesbička. „Nechápu proč, ale novináři mají tendenci klást důraz na moji sexuální orientaci. Když dělám interview, přeji si, aby se týkalo hudby, a ne věcí, které s ní nesouvisí,“ vyznává se Soak z obav, že bude stigmatizována jako gay muzikantka.

    Jak už to tak chodí, extrémní úspěch většinou bývá dvojsečný a zázračné dítě z Irska

    není výjimkou. Na tom není nic překvapivého. Na rozdíl od některých kolegů budiž Bridie Monds-Watson oporou vědomí, že její vzestup zdaleka nebyl jenom dílem marketingového tahu. Poctivě se vypracovala a stojí za ní loajální fanoušci. Klestit si cestu dál s puncem výjimečnosti pro ni ale i tak určitě nebude jednoduché.

     
     

    6

    story

    5

  •  

    Nepovedený rozhovor

    Vzhledem k tomu, že se Soak v rámci turné 10. října zastaví také v Praze v klubu Chapeau Rouge, usilovali jsme o to, aby nám poskytla alespoň krátký rozhovor. Po několika měsících se zadařilo a zpěvačka byla na několik minut naše. Tedy alespoň formálně. Jenže během povídání působila jaksi duchem nepřítomně a získat od ní odpověď i na jednoduché otázky byl nadlidský úkol. Předtím než nečekaně a bez rozloučení zavěsila telefon, jsme například zjistili, že nikdy netrpěla trémou z veřejného vystupování, neobává se, že by pro ni písničky z raného dospívání v budoucnu přestaly být aktuální a že všechno, co zažívá ve své hudební dráze, je „strašně cool“. Mezi pověstí vřelého a citlivého děvčete a skutečným vystupováním zkrátka nemohl být větší rozpor. Ať už se jednalo o momentální rozpoložení, nebo nikoli, Soak držíme palce a doufáme, že bude dávat do muziky stejný kus srdce, jako když jí bylo sladkých šestnáct.

     
     
     
     

    SOAK – Sea Creatures

     
     
     
     

    6

    story

    6

 
×
Čtete:
2015/10
Soak

Čerstvé (z)boží

WLW8

Rozhovor

Joe Satriani

Story

John Newman

Rozhovor

Jim Adkins

Seriál

Wohnout vs. Vypsaná fiXa III

Obrazem 1/6

Hudební léto 2015

Obrazem 2/6

Jan Nožička

Obrazem 3/6

Adam Hencze

Obrazem 4/6

Kryštof Kalina

Obrazem 5/6

jakub Macháček

Obrazem 6/6

Petr Klapper

Rozhovor

Jaroslav Uhlíř

Songstory

Jaroslav Uhlíř

Čerstvé (z)boží

Apollinaire

Enface

Disclosure

Rozhovor

No Name

Insider

Štěpán Suchochleb

Test

H-D Kvíz

Story

Vendula Kašpárková

TOP

007 skladeb, které musíte slyšet

Film

Filip Topol neznámý

Ženský element

Adele

Televize

Videorama

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM 1/2

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

New Order

Recenze

15. 10.

Recenze 1/2

1. 10.

Recenze 2/2

1. 10.

Duel

Cocote Minute

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Melvins

Naživo

The Soft Moon

Naživo

Joe Bonamassa

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Apocalyptica

Naživo

Soak

Naživo

Mans Zelmerlöw

Naživo

Lollapalooza

Naživo

James Harries

Naživo

Teepee, Václav Havelka III, Reublic of Two

Naživo

Sufjan Stevens

Naživo

Rapmasters

Naživo

Chinaski

Naživo

Please The Trees

Naživo

Euroconnections

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.