Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Headparáda

Headparáda

Zaostřeno

Prokopat se ven

Pražské devadesátky ožijí ve filmu

Ve studiu

5 otázek pro… Oceán

Zaostřeno

Abendband

Tak trochu na severozápad

Festival

Metronome Festival

Zahájení bude ve velkém stylu

Obrazem

Mačkátkem Macháčka

Pohled

Nejúspěšnější hudební pořad

Zaostřeno

Čistý festival

Na Rec. Stage bude recyklovaná show i striptýz

Můj soundtrack

Petr Kopfstein

Na U2 se nedá zapomenout

Čerstvé (z)boží

Ivana Mer

Mezi námi vílami

Zaostřeno

Festival Respect

Co se hraje ve světě

Headliner

James Cole

Sestup do hlubin

Téma

Hudba vs. Politika

Mohou zpěváci mluvit?

TOP

Dobrý den, kozy ven

12 klipů nevhodných k práci

Rozhovor

Muse

Jsme jako loutky na šňůrkách

TOP

20 songů na zlomené srdce

aneb jak zvládnout rozchod

Albumstory

Prince

Purple Rain

Rozhovor

Royal Republic

My hrajeme Chuck Norris rock

Story

Skyline

Pořád stejně jako v osmnácti

Hlášky

Rob Zombie

Nejlepší věci přijdou, když máte hlad

Rozhovor

Hooverphonic

Žádný stres, jenom spousta zábavy

TOP

Bob Dylan

Jako solnej sloup aneb 10 Bobů po Česku

Ženský element

Rihanna

Ženu ani květinou neuhodíš

Příběh

Dj Derek

Záhadná smrt nejstaršího dýdžeje světa

Dotazník

Atmo Music

Nikdy jsme nekalkulovali

Rozhovor

Slowdive

Líbánky po dvaceti letech

Rozhovor

Caro Emerald

Jsem jen holandská holka

  • text Michael Švarc

    foto Adrie Mouthaan

    Caro Emerald

    Jsem

    jen holandská holka

     
     

    7

    Rozhovor

    1

  • Patří možná mezi jednu z nejvýraznějších tváří evropského indie popu. Elektronické beaty prolíná s jazzem, latinou či swingem a právě touto fúzí si podmanila nejen své rodné Nizozemsko, ale s minulou deskou i Velkou Británii. Pětatřicetiletá Caro Emerald letos poprvé vystoupí v České republice v rámci festivalu Colours of Ostrava.

    Ve vyhrazených patnácti minutách se zpěvačka rozpovídala nejen o přípravě třetí studiovky, ale také o tom, co se za poslední rok událo v její hudební kariéře.


    Před rokem jste vypustila singl Quicksand, který měl předznamenat vydání třetí desky. Od té doby o ní ale nejsou žádné informace. Jak to s ní tedy vypadá?

    To je velmi dobrá otázka na úvod. Když jsme vydávali Quicksand, byli jsme plní entusiasmu, chtěli jsme už vypustit nějakou novou skladbu. Zdála se nám navíc jako letní hit, byla pro to příznačná doba. Později jsme začali pracovat i na zbytku desky, ale jako obvykle jsme si neuvědomili, že to

    zabere víc času, než kolik jsme si původně představovali. Ale stále na ní tvrdě děláme, čas od času už jdeme s mým týmem i do studia. Zatím nejsem schopná říct, kdy vyjde, protože jsme stále v procesu, zhruba na půli cesty.


    Hledáte pro album nový zvuk?

    Řekla bych, že u obou předešlých alb jsme se snažili o celistvý a charakteristický zvuk. Když si pustíte nějakou moji písničku, nejspíš poznáte, z které desky je. O to stejné se snažíme i teď. Odlišit ji a i nás samotné posunout zase o kus dál. V tuhle chvíli ale nejsem schopná definovat nějaký komplexní zvuk, protože nám půlka materiálu ještě chybí.

     
     

    7

    Rozhovor

    2

  • Je zábava ukázat světu, že Nizozemsko není jen zemí dýdžejů

     

    První a zatím jediný singl ze třetího alba vyšel už loni 22. dubna. Od té doby fanoušci zatím marně čekají na další materiál.

    Caro Emerald – Quicksand

    Když už je řeč o Británii, vaše minulá deska v ní zaznamenala nebývalý úspěch. Dostala se na vrchol žebříčku prodeje. Překvapilo vás to?

    Velmi, protože já nepatřím mezi velká jména hudebního průmyslu jako například Taylor Swift či Rihanna. Přece jen, jsem pouze holandská holka, moje země je malá a nebývá zvykem, že by se někdo vyhoupl na mezinárodní úroveň a už vůbec ne do Británie. Je totiž hodně obtížné proniknout do jejího hudebního průmyslu. Vím, že i můj debut se tam poměrně chytl, ale vstoupit s druhým albem na trh a obsadit hned první pozici, to byl úžasný pocit.


    Řekla byste, že je to určitá zodpovědnost, když reprezentujete svou zemi na mezinárodní úrovni?

    Pokud se nepletu, bylo to turné nazvané Absolutely Me. Bylo zatím vaše největší?

    Ano, odehráli jsme největší počet koncertů, myslím, že nějakých dvacet tři za sebou. Byl o ně velký zájem. A například v Londýně jsem poprvé hrála v Hammersmith Apollo, byla to závěrečná show, takže pro mě byla hodně výjimečná.

    Co konkrétně se tedy událo ve vaší kariéře od vydání singlu Quicksand doteď?

    Poprvé jsem navštívila Asii, kde jsem jela malé turné. Byla to úžasná zkušenost, kterou bych jednou ráda prožila znovu. Jinak jsem měla velmi nabité léto – hrála jsem na spoustě mezinárodních festivalů, třeba ve Finsku, Rakousku či Švýcarsku. Cestovali jsme opravdu hodně. A když léto skončilo, uspořádali jsme turné v Británii a Nizozemsku. Poté jsme už začali intenzivně pracovat na desce.

    Bude deska možná více popová?

    Těžko říct, protože naše skladby jsou už teď hodně popové. Samozřejmě jsou silně ovlivněny jazzem či jinými žánry. Jde vždy o produkci, o ingredience, které zahrnete.

     
     

    7

    Rozhovor

    3

  • Už při studiích na konzervatoři hledala nějaký můstek od jazzu k dalším žánrům

    Vy s popem kombinujete právě jazz. Jak je to s ním a Nizozemskem?

    Slyšel jste někdy o North Sea Jazz Festival? To je jeden z největších jazzových crossover festivalů v Evropě. Je vážně obrovský. Hraje se na něm i soul či r’n’b. Takže bych řekla,

    Maličko ano, ale nedělá mi to nějak velké vrásky. Je zábava ukázat světu, že Nizozemsko není jen zemí dýdžejů. Občas se mě hudební novináři ptají na holandské umělce a mnohokrát si ani neuvědomují, že některá ze známých jmen jsou právě od nás.


    A je popová scéna v Nizozemí silná? Mám pocit, že profláklejší jsou spíš rockové kapely jako třeba The Gathering nebo Within Temptation.

    Ano, to máte pravdu. Popová scéna není tak silná jako právě ta rocková. Ale ještě silnější je pozice taneční hudby. Musím však říct, že holandská pop music roste a objevuje se v ní spousta zajímavých kapel. Ale teď se bavíme spíše o úspěchu na mezinárodním poli. Jinak máme samozřejmě jako každá země svou popovou, jazzovou či jinou scénu.

     
     

    7

    Rozhovor

    4

  •  

    Jedná se o úplně první zpěvaččin singl, který vyšel v roce 2009. Autoři písně David Schreurs a Vince Degiorgio se shodli na tom, že hlas Caro Emerald se k jejich hudebnímu stylu skvěle hodí.

    Caro Emerald – Back It Up

    I když napíšete úplnou blbost, názor někoho druhého vám může pomoct

    že zájem o jazz v Holandsku je velký. Jen scéna je malá a není na ní tolik umělců.


    Studovala jste jazz na konzervatoři. Uvažovala jste někdy, že byste byla klasickou jazzovou zpěvačkou?

    Přiznám se, že jsem už při studiích na konzervatoři hledala nějaký můstek od jazzu k mých dalším oblíbeným žánrům, jako třeba k r’n’b. Když jsem absolvovala, objevila jsem producenty Jana van Wieringena a Vince Degiorgia, kteří mi pustili demo písně Back It Up. V ten moment jsem si uvědomila, že to je přesně ten druh hudby, který chci dělat – má v sobě jazz, hip hop, pop, je pohodový a zároveň chytrý. Ale nikdy jsem nechtěla být zpěvačka, která by nahrávala výhradně jazzová alba. Standardy už jsem se

    Je pro vás postupem času snazší?

    Má to hodně co dělat se sebevědomím. Na začátku jsem si ani nedovolila představu, že bych něco mohla složit. Moji producenti mi ale řekli, jdi domů a zkus nad něčím zapřemýšlet. I pak jsem se ale cítila hrozně trapně, když jsem jim měla ukázat výsledek. Ale je důležité tímhle procesem projít. I když napíšete úplnou blbost, názor někoho druhého vám může pomoct, protože má na věc zase trochu jiný pohled. Ale ano, skládání je pro mě teď snazší, i když by to mohlo být ještě lepší.

    prozpívala a mé zájmy teď směřují více k popové scéně a k elektronické hudbě. Ale to je nyní, uvidíme za deset let.


    Skládala jste vlastní skladby už od dětství?

    Vůbec ne. Nikdy jsem nebyla na psaní, spíš na zpěv a vystupování. Nějaké písně jsem si sama aranžovala, ale se skládáním jsem začala, až když jsem potkala své producenty, kteří mi dali tu příležitost a svým způsobem mě vedli. Díky nim jsem zjistila, že skládání mi vlastně docela jde.

     
     

    7

    Rozhovor

    5

  • Caro Emerald čeká tuzemská premiéra na festivalu Colours of Ostrava.

    Letos budete hrát poprvé v České republice, konkrétně na festivalu Colours of Ostrava. Máte nějaká očekávání?

    Je těžké nějaká mít, protože jsem Česko nikdy nenavštívila. Ale doufám, že mě lidé rádi uvidí. Koukala jsem se však na stránky festivalu a vypadá opravdu dobře – zdá se mi, že si zakládá na velké hudební diverzitě. Já mám hraní na festivalech obecně moc ráda, i všechno to cestování, které k tomu patří.


    Je velký rozdíl mezi hraním na festivalu a na běžném koncertě v rámci turné?

    To je. Kdyby nebylo festivalů, dělala bych v podstatě celý rok to stejné, a to by bylo hrozně stereotypní. A hlavně u festivalů záleží, na jakém konkrétně hrajete. Některé se odehrávají v noci, některé přes den. A když hrajete venku přes den, je to velmi rozdílné od hraní v klubech či koncertních halách večer.


    Budete na Colours hrát nějaké skladby z chystaného alba?

    Zatím těžko říct, já osobně bych byla moc ráda, kdybychom mohli s kapelou předvést novinky. Minimálně zahrajeme zmiňovaný Quicksand.

     
     

    7

    Rozhovor

    6

  •  

    Caro Emerald

    Celé jméno nizozemské zpěvačky, která užívá umělecký pseudonym Caro Emerald, zní Caroline Esmeralda van der Leeuw. Narodila se 26. dubna 1981 v Amsterdamu. Měla takové štěstí, že se muzikantské profesi mohla začít aktivně věnovat hned dva roky po ukončení studií na konzervatoři. Navázala totiž spolupráci s hudebním producentem Janem van Wieringenem. Zpěvaččin debut Deleted Scenes from the Cutting Room Floor vyšel na konci ledna 2010 a stal se nejprodávanějším albem roku v Nizozemí. Mimo to se deska stala šestkrát platinovou. Se svým druhým cédéčkem The Shocking Miss Emerald (2013) zaznamenala interpretka úspěchy i ve Velké Británii, kde si zahrála například na festivalu Glastonbury.

     
     

    7

    Rozhovor

    7

 
×
Čtete:
2016/5
Caro Emerald: Jsem jen holandská holka

TOP

Hvězdy z ulice

aneb 9 bezdomovců mezi hudebníky

Story

Mumford & Sons

Jak se zrodil fenomén

Téma

Slavní a neznámí

Enface

Catfish and the Bottlemen

Chceme naplnit stadiony

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak prase obletělo Londýn

Retro

AC/DC

Drolící se monument

Televize

Videorama

Rozhovor

Of Monster And Men

Island nás vytvaroval

Rozhovor

Nano

Nové začátky i naděje

Jackie Crash

Angels & Airwaves

Po stopách Blink-182

Story

Richard Ashcroft

Mainstream sežral naši kulturu

Trip

At The Drive-In

Bolest, slast a husí kůže

Rozhovor

Gage

Bavte se. Beng!

Fakta

Eric Clapton

Jak se sklář stal kytaristou

Rozhovor

The Neighboorhood

Image je stejně důležitá jako hudba

Story

PJ Harvey

Koho bolí realita

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Martina Trchová

Bráním se označení písničkářka

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Radiohead

A Moon Shaped Pool

Recenze měsíce

Beyoncé

Lemonade

Recenze

19. 5. 2016

Recenze

5. 5. 2016

Duel

Atmo Music

Sen

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Headliner Ponton

Ponurý nářez

Naživo

Hans Zimmer

Surové pohlazení geniálního šílence

Naživo

CocoRosie

Přehlídka individuality

Naživo

Marpo

Největší show českého rapu

Naživo

Motown muzikál

Příběh soulu stojí za vidění

Naživo

KLARA.

Divoký křest podomácku

Naživo

Prague Conspiracy

Falešná hra na rock'n'roll

Naživo

Protomartyr

Spalující emoce

Památné dny

Stalo se...

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.