Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Ve studiu

David Koller

Mucha i Hentai to vzali po svém

Headparáda

Headparáda

Zaostřeno

Čistý festival

Buskingem k recyklaci

Zaostřeno

Die Antwoord

Šílenství pokračuje

Ve studiu

5 otázek pro … Lazer Viking

Můj soundtrack

Jana Kománková

Devadesátkovej spirit byl nejvíc

Zaostřeno

Vypsaná fixa

Tlít se bude na Střeláku

Čerstvé (z)boží

Pandoo

Žádné druhé housle

Očima

Festivaly pod obraz

Zaostřeno

Brutal Assault- ekofestival

Headliner

Skrillex

Šťastlivec

Rozhovor

Foals

Na vrcholu pyramidy

TOP

Nudapláž aneb 10 nahatých obalů

Rozhovor

Moimir Papalescu

Robot s duší

Téma

Rock proti rasismu

Kladivem na nácky

TOP

11 trestanců Aneb z výsluní do chládku

Speciál

Festivaly

Na vlastní kůži

Zápisky

Rock For People

Mimo hlavní pódia

Rozhovor

Suuns

Nejlíp hrajeme po setmění

Rozhovor

Turbowolf

Bez špuntů na nás nechoďte

TOP

Pohoda

6 nálepek pro trenčínský fenomén

Pohled

Colours of Ostrava

Mezi osmi očima

5 minut s

Tame Impala

Na koncertě se chci nechat smést

Trip

Mighty Sounds

Kašlat na kapely

TOP

Srpnové hvězdy Aneb 7+1 festivalová ozdoba

Headliner

Stypka

Ten jeden co nejuchá

Story

Steven Tyler

Country je nový rock'n'roll

Hlášky

Steven Tyler

Sex je nejmocnější síla ve vesmíru

Téma

Vzestup a pád pop punku

Story

Blink-182

Jak přišla krize identity

Televize

Videorama

Rozhovor

Jake Bugg

Sám za sebe

Retro

Pezinok 1976 a 1977

Zapomenutá historie slovenského Woodstocku

Comeback

minus123minut

Na chvíli se sobě vzdálit

Insider

Jaroslav Beck

Další Hans Zimmer vzejde z videohry

Enface

Živé Kvety

Veselé písničky nám nejdou

Dotazník

Caravan Palace

Elektroswing přetrvá

  • text Veronika Ondečková

    foto Antoine Delaporte

    Caravan Palace

    Elektroswing přetrvá

    Swing rozhýbal první polovinu minulého století a své slovo má i v posledních letech díky renesanci, jakou zažívá na křídlech taneční elektroniky. Ozývá se z tančíren, klubů i arén a 13. srpna mu bude zasvěcen program pražského festivalu Swing Me Prague, který se koná v unikátním prostoru haly Pragovka. Programu události bude vévodit francouzská skupina Caravan Palace. Vyzpovídali jsme jejího zakládajícího člena, houslistu Huguese Payena.

     

    Se žádnou z kapel jsme se nepotkali osobně, moc rád mám ale Zdenku Trvalcovou, zpěvačku Voilà!. Jejich hudba je něčím odlišná a hodně expresivní. Odvádí pozoruhodný kus práce. Zdá se, že sound většiny účinkujících má v sobě jistý „východní“ element, a to je skvělá věc.

    12

     

    My takový problém naštěstí nemáme. Patříme k jedněm z prvních kapel žánru, kterým se podařilo získat tvář. Ve skutečnosti se často nacházíme spíš v opačné situaci. Lidé nás znají a na základě našich alb nebo koncertů pak objevují žánr. To je dobře vidět například v USA. Anonymita je sice denní chleba pro spoustu jiných kapel, všímáme si ale, jak moc se na scéně rozmáhá trend držet se zvuku jako přes kopírák, beze snahy přijít s něčím zajímavým, a tak nás to příliš netrápí.

    10

     

    Ano, elektroswing má vše potřebné k tomu, aby přetrval. Vychází z velice vyhraněného stylu, který milují lidé napříč celým světem, a navíc je jako stvořený k tomu, aby držel krok s aktuálními hudebními dobrodružstvími, která, jak sami dobře víme, občas dokážou být pořádně nepředvídatelná.

    9

     

    Především vůle vytvářet hudbu, kterou sami chceme slyšet, hudbu moderní, současnou a zkrátka takovou, která dokáže zaujmout kohokoli, kdo jí bude naslouchat.

    5

     

    V civilu jdeme s dobou, takže nás obvykle potkáte v úzkých džínách, těsných tričkách a sneakerskách. Hudebně nás baví hlavně současná elektronika. Pár lidí z kapely v tomhle směru ale vybočuje zálibou v lindy hopu (tanec založený na populárním charlestonu – pozn. redakce) a prohibičních parties.

    3

     

    Ani ne. Necítíme se být součástí této vlny. Na druhou stranu je ale fakt, že na pódiu pokaždé chceme být elegantní a snažíme se obnovit zvyk hodit se do gala, když lidi vyrazí ven.

    2

     

    Za vším stojí kamarádství! Už je to skoro patnáct let, co mě a Charlesovi zavolal Arnaud s tím, že se chce naučit na kytaru a jestli bychom s ním neměli chuť hrát gypsy jazz. Nikdy předtím jsme se jazzu nevěnovali, ale byla to výzva, a tak jsme se rozhodli, že do toho půjdeme. Když jsme založili Caravan Palace, elektroswing jako takový ještě nicméně neexistoval. Rozvinul se až o čtyři roky později.

    1

     

    Zcela upřímně, nástroje pro výrobu muziky jsou tak efektivní, že dokážeme téměř všechno dělat bez nahrání jediného tónu. Je to čistě pocitová záležitost. Pokud jde například o syntezátory, spousta z nich existuje v softwarové podobě, a i když disponujeme těmi hardwarovými, používáme jejich soft verzi, která je flexibilnější a plnohodnotnější.

    6

     

    V současnosti registrujeme hodně swingového crossoveru, kterému říkáme zjednodušeně „future swing“. Už nejde o pouhý mix tanečních beatů se swingovými postupy, ale o skutečnou reinterpretaci, která je pomalejší, dravější a má propracovanější produkci.

    7

     

    Je možné, že žádná budoucnost neexistuje. V nejlepším případě elektroswing vymizí, aby se stal jedním z mnoha ozvuků tolik dynamického a občas nesrozumitelného světa hudby. V nejhorším případě se zasekne v roce 2010 a bude navždy nosit tu samou nálepku.

    8

     

    Našimi tanečníky jsou Mighty Mezz a Colotis Zoé. Začali s tancem před pěti lety, nejdřív na lindy hop parties v Paříži, a poté sbírali zkušenosti i jinde v Evropě. Tvrdě dřeli, aby se dostali na takovou úroveň, jakou mají dnes. Kromě nich dvou jsme blízcí kamarádi také s dalšími předními lindy hop dancery, jako je Thomas Blacharz a Annie Trudeau ze Studia 88 Swing v Montrealu, Maxem Pitruzzellem nebo Sarou Deckhard.

    13

     

    Za téměř pět set koncertů, které máme za sebou, jsme měli tu čest zahrát na mnoha úžasných místech, na nábřežích, ve starobylých arénách nebo třeba v džungli. Vždycky jsme pyšní a šťastní za takovou příležitost. Pokud jde o koňské dostihy, ty patří k jedněm z mých nejkrásnějších vzpomínek z dětství. Dědeček mě brával na závody v Deauville, kde jsem občas vyhrál trochu peněz. Pamatuji si zvláštní klobouky, vysoké a svalnaté koně, slavné lidi přilétající v helikoptérách a vzrušení ze závodu. Všechno tohle pro mě jako pro malého kluka bylo velice působivé.

    14

     

    Singl Jolie Coquine z debutového alba pomohl Caravan Palace získat mezinárodní popularitu.

    Od samého začátku se snažíme hledat vlastní cestu, pracovat s odlišnými vlivy, technikou nebo nástroji, zkrátka odlišit se od zažité elektroswingové produkce. Naše pokusy neskončí vždy úspěchem, stejně ale nepolevujeme. Obvykle vyhledáváme „normální“ kluby a festivaly, aniž bychom se ohlíželi na to, vedle koho budeme hrát a pro koho. V tomhle smyslu je naše publikum nové pokaždé. Například ve Státech zrovna náš žánr zažívá rozmach, nás tam ale znají už šest let. Naštěstí jsme nemuseli čekat, než se tamější veřejnost o elektroswingu dozví. A je zajímavé, že nejsilnější odezvu, mám na mysli vyprodané show, nadšené fanoušky před backstagí a úspěch v prodeji merche, jsme zaznamenali právě v USA, a to v době, kdy jsme žánrově spadali do naprostého undergroundu. Sami jsme z toho byli trochu překvapeni.

    11

     
     

    Skupina ráda kombinuje vintage s modernou a takhle zní výsledek v prvním singlu z aktuálního alba <I°_°I>.

    To my sami netušíme a nikdy ani nebudeme. V tom je právě kouzlo celého projektu, být schopni dostat do něho všechno, co máme rádi, a prolnout s tou úžasnou záležitostí zvanou swing bez jakéhokoli plánování.

    4

     

    dotazník

     

    Caravan Palace

    Francouzská skupina vznikla původně jako trio roku 2008 v Paříži. V začátcích silně vycházela z tradičních jazzových kompozic, ovlivněných gypsy music, v posledních letech ale naopak inklinuje ke crossoveru s výraznými elektronickými prvky. Caravan Palace mají zatím na kontě tři studiová alba, vyprodávají koncerty v Evropě i za oceánem a mezi nejdůležitějšími zdroji inspirace uvádí Django Reinhardta, Vitalic, Cab Calloway, Justice nebo třeba Daft Punk. V sestavě skupiny kromě několika vokalistů naleznete například housle, klarinet, saxofon nebo trombón a na pódiu Caravan Palace slibují strhující taneční show.

    1

    1

    1

    1

 
×
Čtete:
2016/8
Caravan Palace: Elektroswing přetrvá

Ženský element

Tarja

žhavé srdce ledové královny

Art

7 nej kosmických obalů

Průvodce

Hard Rock Cafe

Elvisovy černé šaty

Rozhovor

Fat White Family

KAŽDÝ V SOBĚ MÁ KOUSEK HITLERA

Songstory

Xavier Baumaxa

Nazijazz

Enface

Teepee

NECHÁVÁME SE UNÉST

TOP

Barbra Streisand

Vysmívaná i inspirující

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Biffy Clyro

Ellipsis

Recenze měsíce

Prago Union

Smrt Žije

Recenze

Recenze

Duel

Blink-182

California

Recenze

SMS recenze

Naživo

Black Sabbath

V posledním tažení

Naživo

Iron Maiden

Chtělo to jen lepší zvuk

Naživo

Headliner pontony

Kotel i piánko

Naživo

Rodriquez

Nostalgie, pokora i rozpačitost

Naživo

Fingers Up

Naživo

Tyler The Creator

Když je rap víc punk

Naživo

Rihanna

Jak odzpívat koncert zadkem

Naživo

The Dead Daisies

Rockový večer v nóbl prostředí

Naživo

Republic of Two

Melancholie mezi stromy

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly 2016 úvod

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.