Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Ve studiu

David Koller

Mucha i Hentai to vzali po svém

Headparáda

Headparáda

Zaostřeno

Čistý festival

Buskingem k recyklaci

Zaostřeno

Die Antwoord

Šílenství pokračuje

Ve studiu

5 otázek pro … Lazer Viking

Můj soundtrack

Jana Kománková

Devadesátkovej spirit byl nejvíc

Zaostřeno

Vypsaná fixa

Tlít se bude na Střeláku

Čerstvé (z)boží

Pandoo

Žádné druhé housle

Očima

Festivaly pod obraz

Zaostřeno

Brutal Assault- ekofestival

Headliner

Skrillex

Šťastlivec

Rozhovor

Foals

Na vrcholu pyramidy

TOP

Nudapláž aneb 10 nahatých obalů

Rozhovor

Moimir Papalescu

Robot s duší

Téma

Rock proti rasismu

Kladivem na nácky

TOP

11 trestanců Aneb z výsluní do chládku

Speciál

Festivaly

Na vlastní kůži

Zápisky

Rock For People

Mimo hlavní pódia

Rozhovor

Suuns

Nejlíp hrajeme po setmění

Rozhovor

Turbowolf

Bez špuntů na nás nechoďte

TOP

Pohoda

6 nálepek pro trenčínský fenomén

  • text VOJTA TKÁČ

    POHODA FESTIVAL

    NÁLEPEK PRO TRENČÍNSKÝ FENOMÉN

    Pohoda ctí své jméno už dvacet let. Vyprodaný jubilejní ročník na začátku července potvrdil, že trenčínský fenomén patří k nejkvalitnějším festivalům Evropy. Cítíte se na něm jako doma, všichni se na sebe usmívají, a i když třeba výjimečně nehraje nic zajímavého, stejně se bez problému zabavíte. Tohle je šest nálepek, které si od nás vysloužil letošní bohatý program.

    Řekněme to na rovinu, všechny české i slovenské festivaly do programu rády zařazují něco zcela aktuálního. Stačí ale jen pár minut googlit a zjistíte, že stejného interpreta Pohoda přivezla už o dva tři roky dřív. Výčet mnoha současných ostrovních hvězd letos v Trenčíně vedl držitel Mercury Prize James Blake. Na Pohodu přijel představit čerstvé album The Colour in Anything, které mnozí kritizují za přehnaně dlouhou stopáž. „Upřímně řečeno, je to fakt dlouhá deska. Dostal jsem se do bodu, kdy jsem si nebyl jistý, jestli ji vůbec dokončím. Zároveň jsem ale nastřádal velké množství hudby, které jsem prostě potřeboval vydat,“ řekl mi James na tiskové konferenci před svou show. K jeho velkým fanouškům patří třeba Kanye West a Madonna, nepřekvapilo tedy, že ho s otevřenou náručí a hlasitými ovacemi přivítali i návštěvníci Pohody. Poslední festivalový den se utopil v krásách downtempo beatů a něžné písničkářské melancholie. Ano, Pohoda měla další pomyslné prvenství.

    Když už padlo slovo melancholie, tři dny v Trenčíně jí nabídly opravdu mnoho. Nic se však nemůže zdaleka rovnat hodině a čtvrt, kdy hlavní stage ovládli islandští Sigur Rós. Ano, plakalo se. A to i přes okolnost, že si deset tisíc fanoušků pod pódiem jen domýšlelo, o čem vlastně trojice muzikantů ve své mateřštině zpívá. Libozvučný skandinávský jazyk zněl v kombinaci s falsetem Jónsiho Birgissona zvukomalebně jako balzám na duši. Něžné post-rockové písně dotvářely výpravné projekce, které diváky přenesly do vesmíru i za krásami chladného Islandu. V opojení písní jako Starálfur se bohužel nedalo nevšimnout epického failu v podobě kompletního výpadku zvuku. Škoda, chyby se dějí. Frontman je ale jako nic vykompenzoval, když na svou kytaru začal hrát smyčcem.

    Samozřejmě se jen nebrečelo... Některé koncerty letošní Pohody nabídly rock’n’roll se vším všudy. Například ostrovní indie srdcaři The Vaccines se postarali o jeden z největších kotlů, které kdy slovenský festival zažil. V předních řadách diváci kromě mosh pitu postavili lidskou pyramidu a lezli si vzájemně na ramena, až v jednu chvíli vznikla věž na sobě sedících tří těl. Čtveřice v čele s Justinem Hayward-Youngem reagovala bezstarostnou kytarovou náloží, která při zapadajícím sluníčku prostě fungovala. Nakažlivosti starších hitů jako If You Wanna a některých nových kousků v čele s 20/20 se nedalo ubránit. Zároveň šlo o vystoupení, kdy statická projekce sytě červené barvy trumfla jakékoli rušivé světelné efekty.

    Naposlouchat si dopředu tvorbu vystupujících vlastně v případě Pohody nemá cenu. Vždy totiž objevíte něco nového, co vás osloví, nebo rovnou totálně sebere. Letos se tímhle překvapením pro mnohé stali ostrovní Eagulls. Menší venkovní Budiš Stage přilákala mnoho zvědavců i proto, že zní blonďatý frontman George Mitchell na první dojem jako Robert Smith z The Cure. Ano, tohle přirovnání už ho štve, ale je na místě. Jejich inteligentní sound zraje jako víno – s první deskou představili syrový undergroundový punkrock, kdežto na letošní novince jménem Ullages konečně našli sami sebe. Post-punková nahrávka s prvky goth rocku v záři slunce vynikala náramně a způsobovala přesně to, o čem pojednává song Euphoria. Stačí jen doufat, že Eagulls potká stejný osud jako před lety podobně začínající The Horrors.

    Na Pohodě se dá i v pohodě zapařit. A to v mnoha podobách. Tak třeba s mladými hvězdami elektroniky jako Flying Lotus a Nina Kraviz, s ostřílenými matadory v čele s The Prodigy i trochu kýčovitým kabaretem jménem Parov Stelar. Všechny syntezátory ale strčila do kapsy dámská londýnská smečka Savages. Její špinavý post-punkový sound zajistil větší odvaz, než možná přítomní diváci čekali. Zpěvačka Jehnny Beth ve střevících na vysokém podpatku lozila až za diváky a s partou nabuzených chlápků v prvních řadách si hrála jak s loutkami. Trochu feministická, hodně přidrzlá a naprosto skvělá černočerná show. S novinkou Adore Life se Savages posunuly do nejvyšší ligy, i přesto by jim pro další koncert „u nás“ slušelo menší pódium než hlavní stage.

    Pohoda Festival svůj line-up každoročně vyšperkuje hudebním velikánem, kterého musí nutně vidět starší i mladší návštěvnictvo. V minulosti šlo například o Lou Reeda, Patti Smith a Nicka Cavea. Letos tento post zastala o něco mladší, ale skoro stejně výjimečná PJ Harvey. Na pódiu vedla devět mužů, včetně Micka Harveyho, se kterým navzdory příjmení nemá žádný rodinný vztah. Na trenčínském letišti představila novou desku The Hope Six Demolition Project, plnou naděje i depresí. Stejné emoce vzbuzovalo celé vystoupení. Slzy, úsměv i čirý úžas nad sehraností desetičlenné formace. V některých momentech zpívali všichni najednou, jindy si PJ bohatě vystačila sama. Ze ztlumené instrumentální složky její vokál vynikal zcela přirozeně. Umělkyně každým coulem a malý úkaz hudební geniality, který Pohoda (většinou) nabízí. Na koncert PJ Harvey mimochodem můžete vyrazit už v říjnu do Fora Karlín.

    1. NADČASOVOST

    JAMES BLAKE

    2. MELANCHOLIE

    SIGUR RÓS

    3. ROCK’N’ROLL

    THE VACCINES

    4. OBJEVOVÁNÍ

    EAGULLS

    5. ODVAZ

    SAVAGES

    6. GENIALITA

    PJ HARVEY

    1

    1

    top

 
×
Čtete:
2016/8
Pohoda: 6 nálepek pro trenčínský fenomén

Pohled

Colours of Ostrava

Mezi osmi očima

5 minut s

Tame Impala

Na koncertě se chci nechat smést

Trip

Mighty Sounds

Kašlat na kapely

TOP

Srpnové hvězdy Aneb 7+1 festivalová ozdoba

Headliner

Stypka

Ten jeden co nejuchá

Story

Steven Tyler

Country je nový rock'n'roll

Hlášky

Steven Tyler

Sex je nejmocnější síla ve vesmíru

Téma

Vzestup a pád pop punku

Story

Blink-182

Jak přišla krize identity

Televize

Videorama

Rozhovor

Jake Bugg

Sám za sebe

Retro

Pezinok 1976 a 1977

Zapomenutá historie slovenského Woodstocku

Comeback

minus123minut

Na chvíli se sobě vzdálit

Insider

Jaroslav Beck

Další Hans Zimmer vzejde z videohry

Enface

Živé Kvety

Veselé písničky nám nejdou

Dotazník

Caravan Palace

Elektroswing přetrvá

Ženský element

Tarja

žhavé srdce ledové královny

Art

7 nej kosmických obalů

Průvodce

Hard Rock Cafe

Elvisovy černé šaty

Rozhovor

Fat White Family

KAŽDÝ V SOBĚ MÁ KOUSEK HITLERA

Songstory

Xavier Baumaxa

Nazijazz

Enface

Teepee

NECHÁVÁME SE UNÉST

TOP

Barbra Streisand

Vysmívaná i inspirující

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Biffy Clyro

Ellipsis

Recenze měsíce

Prago Union

Smrt Žije

Recenze

Recenze

Duel

Blink-182

California

Recenze

SMS recenze

Naživo

Black Sabbath

V posledním tažení

Naživo

Iron Maiden

Chtělo to jen lepší zvuk

Naživo

Headliner pontony

Kotel i piánko

Naživo

Rodriquez

Nostalgie, pokora i rozpačitost

Naživo

Fingers Up

Naživo

Tyler The Creator

Když je rap víc punk

Naživo

Rihanna

Jak odzpívat koncert zadkem

Naživo

The Dead Daisies

Rockový večer v nóbl prostředí

Naživo

Republic of Two

Melancholie mezi stromy

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly 2016 úvod

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Festivaly 2016

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.