Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Kipper Eldridge

Co poslouchá...

Tomáš Dvořák

Čerstvé (z)boží

Lo/Ve, Define Me, Y?

Headliner 1/2

Jan Haubert

Headliner 2/2

Visací zámek

Téma 1/4

Tři ztracené generace

Téma 2/4

Honza Peterka

Téma 3/4

Unholy Preachers

Téma 4/4

Just for Being

TOP

Abeceda

Story

Sex Pistols

Rozhovor

Kmeny

Rozhovor

Gallows

Headliner 1/2

Madonna

Headliner 2/2

Madonna

  •  
    GraphicLine

    text jaroslav špulák (právo)

    foto universal music

    GraphicLine

    Madonna

    Ví, jak na sebe strhnout pozornost. Je mistryní sebepropagace, provokace a změn. Umí být modelkou, vampem, ezoteričkou, kacířkou, prezidentkou Argentiny, lesbou, spořádanou ženou, Marilyn Monroe i šlapkou. To je Madonna.

     
    GraphicLineGraphicLine

    Co má za sebou

    Šestapadesátiletá Madonna patří k nejvlivnějším zpěvačkám popové historie a mnozí ji označují jako Královnu popu. V roce 1983 vydala stejnojmenný debut, po kterém následovaly desky Like A Virgin (1984), True Blue (1986), Like A Prayer (1989), Erotica (1992), Badtime Stories (1994), Ray Of Light (1998), Music (2000), American Life (2003), Confessions on a Dance Floor (2005), Hard Candy (2008), MDNA (2012) a Rebel Heart (2015). Obdržela sedm cen Grammy. Jako herečka se představila ve snímcích Hledám Susan. Zn.: Zoufale (1985), Dick Tracy (1990), Velké vítězství (1992), Tělo jako důkaz (1993), Čtyři pokoje (1995), Evita (1996) nebo Dnes neumírej (2002). Režírovala filmy Špína a moudrost (2008) a WE (2011).

    Group

    Nudistka

    Dosud poslední Madonnin skandál se odehrál v prosinci 2012 v Istanbulu. Při vystoupení nejenom tančila erotické tance, ale fanouškům ještě ukázala bradavku. Ti propukli ve frenetický jásot.

    2012

    Jako Ježíš

    Na The Confession Tour opět rozlítila církev. Na pódiu se totiž při skladbě Live To Tell objevila jako by byla ukřižovaná. Na hlavě měla trnovou korunu.

    2006

    Lesbička

    Na MTV Video Music Awards zpívala Madonna písničku Hollywood s Britney Spears a Christinou Aguilerou. Při tom je obě políbila.

    2003

    Politická aktivistka

    Další problém spojený s videoklipem. Ten k písničce American Life ze stejnojmenného alba kritizoval války a poukazoval na jejich devastující dopad. Stalo se to v době, kdy Amerika válčila v Iráku, a tak za oceánem raději klip plošně zakázali. Za kritiku amerického způsobu života, která je v textu písně, pak tamní rozhlasové stanice bojkotovaly další singly z alba.

    2003

    Prezidentka, manželka a matka

    Po takové dávce erotiky si Madonna dala na pár let klid. Ztvárnila Evitu ve filmovém muzikálu Alana Parkera, vydala úspěšnou desku Ray of Light, přivedla na svět dceru a vdala se za Guye Ritchieho. Nepokojná duše se ale ozvala ve videoklipu k písni What It Feels Like for Girl, v němž byly ostré provokace a humor. Nechce se věřit, že televizní stanice MTV a VH1 klip odmítly vysílat. Fanoušci jej ale ocenili jako jeden z nejlepších, který zpěvačka natočila.

    2000

    Na hraně porna

    Madonna se rozhodla, že bude kout železo, dokud je žhavé, a vyrazila na své eroticky nejodvážnější The Girlie Show Tour. Na scéně se svými tanečníky imitovala ostré sexuální scény. Ve stejném roce byl uveden film Tělo jako důkaz, ve kterém hrála. Byl to propadák, ale svět mimo jiné obletěla scéna, v níž zpěvačka dovádí s partnerem s pomocí horkého vosku ze svíčky.

    1993

    Nahá

    Vyšla fotokniha Sex, ve které jsou Madonniny akty. Dnes bychom asi ty snímky nazvali uměleckou erotikou, tehdy se ale objevily hlasy, že jde o čistou pornografii.

    1992

    Malá tanečnice

    Odbyla se premiéra filmu o Blond Ambition Tour nazvaného S Madonnou v posteli. Pikantní v něm byly postelové scény zpěvačky s tanečníky.

    1991

    Sexuální revolucionářka

    Jedním skandálem to neskončilo. Písnička Justify My Love v klipu propagovala několik podob sexu. Na tehdejší MTV to bylo moc a vyřadila ho z programu. Madonna jej tedy poslala do prodejen na videokazetě a vydělala 2,5 milionu dolarů.

    1990

    Za pět prstů

    Ukázalo se, že skandál zabral a album Like A Prayer mělo úspěch. Madonna vyrazila na Blond Ambition Tour a v Torontu na pódiu předstírala masturbaci. Byla za to zatčena a její koncert v Římě byl na to konto zrušen.

    1990

    svatoušek

    Vydala jednu ze svých nejlepších desek Like A Prayer a k titulní skladbě natočila klip, který vyvolal mezinárodní skandál. Důvodem byly dvě scény. V jedné Madonna líbá nohu černého svatého (někteří si jej spojili s Ježíšem), ve druhé tančí u hořících křížů. Přestože klip byl zaměřen proti rasismu, mnozí konzervativní katoličtí věřící obvinili Madonnu ze zlehčování víry. Vatikán ji odsoudil za míchání víry a erotiky.

    1989

    Tančící panna

    První skandál Madonny byl začátkem její legendy. V rámci propagace singlu Like A Virgin a blížící se premiéry alba se stejným názvem vystoupila během předávání cen MTV Video Music Awards. Její tanec z dnešního hlediska prakticky žádné známky provokace nenese, v té době se o něm ale diskutovalo jako o odvážném.

    1984

    Holka od koblih

    Jako devatenáctiletá přijela Louise Veronica Ciccone z Bay City, malého městečka nedaleko Detroitu, do New Yorku. Žila se svým chlapcem, pracovala v Dunkin’ Donuts a snila o kariéře tanečnice. Coby ambiciózní dívka se chtěla rychle uvést a nejjednodušší jí to přišlo v erotických magazínech. Tehdy to nebylo nic zvláštního, začínala tak řada mladých umělkyň. Mnohem větší skandál tehdejší snímky vyvolaly v době, kdy už byla pod uměleckým pseudonymem Madonna slavná. V roce 1984 je znovu připomněly magazíny Playboy i Penthouse. Dobové výtisky se dnes prodávají za 10 až 15 tisíc dolarů.

    1977

    GroupPolygon
     
     

    headliner 2/2

    GroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroup
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
×
Čtete:
2015/3
Madonna

Rozhovor

Kiesza

Rozhovor

Ektor

Story

Archive

Insider

Anthony Jouet

TOP

Největší turné

Rozhovor

Dandy Warhols

Rozhovor

Metronomy

Vítěz Apollo

Adrian T. Bell

Portrét

Noel Gallagher

Slova

Noel Gallagher

Rozhovor

Yarda Helešic

Rozhovor

Miroslav Wanek

Story

MikkiM

Film

Kurt Cobain

Televize

Videorama

Ženský element

Vivienne Westwood

Pohled

Ochránce umění Kanye West Beckovo album neslyšel

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Pio Squad

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Dagmar Pecková

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy 1/2

Ocelové srdce

Hard & heavy 2/2

Nightwish

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

HD Kvíz

Deska měsíce

Kid Rock

Recenze

Recenze 19. března

Recenze

Recenze 9. března

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Madonna

Naživo

José González

Naživo

The Preatures

Naživo

Death From Above 1979

Naživo

The Subways

Naživo

Metronomy

Naživo

Red Bull Music Academy Bass Camp

Naživo

Ennio Morricone

Naživo

Fink

Naživo

Jelen a Nebe

Naživo

Hitchcook Live, Psycho

Naživo

Mark Lanegan Band

Naživo

LA4

Naživo

Katy Perry

Naživo

Looptroop

Naživo

Macy Gray

Tipy

Kam vyrazit

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.