Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Headparáda

Headparáda

Co poslouchá...

Lenka Klicperová

Headliner 1/2

Pipes and Pints

Headliner 2/2

Kapely s dudama

Čerstvé (z)boží

Ponk

TOP

Chemical Brothers

Jídlo

Festivalové bašty

Publicistika

Zneužil mě manažer

Pozvánka

Desperados High Jump 2015

Rozhovor

Tomáš Klus

Kariéra

BÁJEČNÁ LÉTA S KLUSEM

Rozhovor

Julian Casablancas

Hlášky

Blackmore‘s Night

Headliner 1/3

Patti Smith

Headliner 2/3

Patti Smith

Headliner 3/3

Patti Smith

Rozhovor

Lindemann

Songstory

Do They Know It’s Christmas / We Are The World

Dialog

Primavera Sound 2015

TOP

Village People

Story 1/2

Frank Zappa

  • GroupGraphicLine

    text Ondřej Bezr (iDNES.cz)

    foto Profimedia

    GraphicLine

    Frank Zappa

    Posmrtný hráč

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    Story 1/2

    1

  • Tak Frank Zappa vydává jedenadvacet a půl roku po smrti nové album. A nejde o žádné výškrabky, ale o jeho skutečně rozpracované poslední album, tedy možná cosi jako jeho odkaz. A to má váhu. I když…?

    GraphicLineGraphicLine
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    Frank Zappa – Bobby Brown Goes Down

    Group
     

    Novinka Dance Me This by měla být stým Zappovým albem v pořadí. To je samozřejmě skvělý komerční slogan. Realita vlastně není tak úplně podstatná. U tak hyperaktivního tvůrce lze diskutovat o tom, jak jeho diskografii brát, co do ní zahrnovat.

    Zda počítat různá, na oddělených deskách či CD vydaná dvoj či trojalba, jichž je relativně požehnaně, jako jeden titul nebo podle počtu nosičů. A do toho samozřejmě spadají

    různé živé nahrávky, autorizované, a hlavně neautorizované bootlegy, tituly z jiných žánrů než toho hlavního, v Zappově případě tedy samozřejmě nahrávky jeho děl ze sféry klasické hudby. Jak se tedy té stovky vydavatelé dopočítali, je otázka. Nicméně zní to hezky.


    Bohatá posmrtná diskografie

    Samozřejmě že Dance Me This není ani náhodou první posmrtně vydané Zappovo album. Zní to možná bláznivě, ale různé diskografické soupisy s datem vydání po 4. prosinci 1993, kdy Zappa zemřel na rakovinu prostaty, zaznamenávají plus minus kolem čtyřiceti(!) alb, dvojalb, živáků ze všech možných období jeho tvorby, boxů s údajnými nevydanými klenoty a podobně.

    Asi se ptáte – jak to, že je Zappa tak dobrý byznys, že se vyplatí vydávat tolik jeho nahrávek, přestože ta hudba je v podstatě v kontextu současné scény dokonale menšinová

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Story 1/2

    2

  • GraphicLineGraphicLine

    Zappovských sběratelů je dodnes po světě spousta. Musejí „mít všechno“

    Two Hundred (200) Motels (1971)   Pers: Frank Zappa   Dir: Tony Palmer / Frank Zappa   Ref: TWO041AB   Photo Credit: [ United Artists / The Kobal Collection ]   Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement, Image: 60782802, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

    Frank Zappa ve filmu Two Hundred Motels z roku 1971

    a určená hlavně „pro pamětníky“? Ale právě v tom je odpověď. Poslouchat Zappu znamenalo kdysi v celém světě být příslušníkem vyhraněné komunity, která měla podobný náhled na svět a která držela právě v hudebním smyslu pohromadě. A Zappovy desky se nejen poslouchaly, ale také sbíraly. Zappovských sběratelů je dodnes ve světě spousta a jejich zásadním poznávacím znamením je, že od svého idolu musejí „mít všechno“. I tu „novou“ desku Dance Me This.


    stylová neposednost

    Už těsně před smrtí Zappa avizoval, že celé album vzniklo za pomoci elektronického

    syntezátoru synclavier a že koresponduje s hudbou, kterou tehdy produkovaly elektronické taneční kapely. To by bývalo možná od jiného muzikanta, kterému tehdy bylo 52 let, působilo poněkud absurdně, ale vzhledem k Zappově absolutní stylové neposednosti na tom nic divného není. Během své kariéry se vlastně vypořádával, a to vždycky po svém,

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Story 1/2

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Zappa ovládl vlastně všechny módní a ve své době progresivní hudební styly

    Reflexe hudebních výstřelků

    To ale nebylo zdaleka všechno. Zappa ovládl vlastně všechny módní a ve své době progresivní hudební styly, ale i vyjadřovací prostředky. Natočil – značně bláznivý – hudební film 200 Motels (1971). Jedním z jeho nejslavnějších děl je – velmi sarkastická – „rocková opera“ Joe’s Garage (1979). Natočil řadu instrumentálních alb, na kterých prezentoval svoji kytarovou bravuru a která vlastně dokonale vyhovovala parametrům nastaveným art rockem a jazzrockovou fúzí (Shut Up ´n Play Yer Guitar, 1981). Ale dokázal se od své kytary také odříznout a experimentovat s moderními elektronickými nástroji (Jazz From Hell, 1986). Nemluvě o paralelně jdoucí linii jeho tvorby v oblasti klasické, kde byl respektován i velkými osobnostmi žánru, jak můžeme vidět třeba už jen z alba Boulez Conducts Zappa: The Perfect Stranger. Na něm Zappovy symfonické skladby diriguje jeden z nejslavnějších dirigentů a skladatelů dvacátého století, Francouz Pierre Boulez.

    Zappova „novinka“ se s největší pravděpodobností k jeho zásadním dílům nepřiřadí, jeho tvorba je zpracovaná, zmapovaná, a lze pochybovat, že se objeví něco, co na ni vrhne zcela nový pohled. Každopádně se ale z Dance Me This možná dozvíme, jak reflektoval tehdy nejmodernější hudební výstřelky. Jak v něm rezonovaly. A v neposlední řadě: bral je vážně, nebo si z nich, jako vlastně skoro vždycky a ze všeho, dělal legraci?

    Už jeho začátky s kapelou Mothers Of Invention, která debutovala v roce 1966 dvojalbem Freak Out! (mimochodem patrně druhým dvojalbem v dějinách rockové hudby, Dylanovo Blonde on Blonde je ale předběhlo jen o pár dní) byly v podstatě do značné míry parodií na hnutí květinových dětí, na různá ta hipícká rozpínání mysli, na psychedelii. Zappa sice, stejně jako většina tehdejších hudebníků, vycházel původně z rhythm’n’blues, mixoval do něj ale postupy ze soudobé klasické hudby, z jazzu i své ryze vlastní bláznivé nápady. A přestože Mohers of Invention hráli i na scénách určených primárně hippies, vždycky tam byli jako jakýsi nepatřičný prvek odkudsi z Marsu. Když v roce 1968 své třetí studiové album pojmenovali We‘re Only in It for the Money, tedy Děláme to jen pro prachy, vlastně tím dokonale pojmenovali prorůstání tvrdého byznysu do té části hudební scény, která se tvářila jako spása lidstva. Sluníčkově, řekli bychom dnes.

    se spoustou stylů. Navíc často s velmi ostrým sarkastickým ostnem vůči představitelům hlavního proudu toho kterého z nich.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Story 1/2

    4

  • Frank Zappa (1940-1993) compositeur et musicien de rock, realisateur americain vers 1980 --- Frank Zappa (1940-1993) american rock composer and musician c. 1980, Image: 166654833, License: Rights-managed, Restrictions: Utilisation exclusivement editoriale. Droits additionnels requis pour utilisation commerciale ou promotionnelle, y compris couvertures de livres. RDA ne garantit pas les droits a l'image de la personne representee. L'image ne doit pas etre modifiee., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Rue des Archives
     
    GraphicLineGraphicLine

    Fenomén Zappa

    „Za vlády Franka Zappy / studuju tajný mapy,“ humorizoval v 80. letech Vladimír Merta. Jeho písničkářský kolega Petr Kalandra zase v jedné písni konstatoval při probírce svých desek „zbyl mi tu Dylan, Carole King a Zappa / ten malér snad ze mě udělá chlapa“. A Oskar Petr vepsal začnající hvězdičce Anetě Langerové do úst dadaistický obrat „Vyhni se botám, který vůní šlapou / Drtí řádky psané Zappou-hou / jen skývu málem zlatou / Prodají tě do výkladních skříní“. Nedebatujeme teď o kvalitě těch rýmů. Jen dokládáme, že Frank Zappa měl na českou scénu, a to zdaleka nejen alternativní nebo undergroundovou, jak by se zdálo, vliv větší než velký. Každý ho znal, každý o něm pochvalně musel pohovořit, mít na něj názor. A tvářit se, že si s ním minimálně tyká. Jak asi česká scéna zareaguje na jeho nové album?

     
    Polygon
     
     
     

    5

    GraphicLine

    Story 1/2

    5

 
×
Čtete:
2015/7
Frank Zappa

Story 2/2

Frank Zappa

Čerstvé (z)boží

Mayen

TOP

Knih’o’moll

Stop

Zákaz vjezdu

Anketa

Stalo se

Insider

Mel Bush

Story

Natalie Imbruglia

En Face

Noisy Pots

Rozhovor

Sifon

Reportáž

Rock For People

Téma 1/2

Sběratel

Téma 2/2

Sběratel

Pohled

Taylor Swift vs. Apple

Ženský element

Ella Eyre

Test

H-D kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky pod zem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Festival

Okoř PR článek

Recenze měsíce

Refused

Recenze

Recenze 23. 7. 2015

Recenze 1/2

Recenze 2. 7. 2015 1/2

Recenze 2/2

Recenze 2. 7. 2015 2/2

Duel

Tomáš Klus

SMS/REC

SMS/RECenze

Naživo

Lindsey Stirling

Naživo

Blackmore‘s Night

Naživo

Prague Proms

Naživo

The Gaslight Anthem

Naživo

Alt-j

Naživo

Body Count feat. Ice T

Naživo

United Islands

Naživo

Blur

Naživo

BiggBoss All Stars Team

Naživo

Tomáš Klus

Naživo

Dream Theater

Naživo

Eagles of death metal

Tipy

Kam vyrazit?

Festivalový speciál 1/3

FESTIVALY 2015

Festivalový speciál 2/3

FESTIVALY 2015 - červenec

Festivalový speciál 3/3

FESTIVALY 2015 - srpen/září

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.