Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Headparáda

Headparáda

Co poslouchá...

Lenka Klicperová

Headliner 1/2

Pipes and Pints

Headliner 2/2

Kapely s dudama

Čerstvé (z)boží

Ponk

TOP

Chemical Brothers

Jídlo

Festivalové bašty

Publicistika

Zneužil mě manažer

Pozvánka

Desperados High Jump 2015

Rozhovor

Tomáš Klus

Kariéra

BÁJEČNÁ LÉTA S KLUSEM

Rozhovor

Julian Casablancas

Hlášky

Blackmore‘s Night

Headliner 1/3

Patti Smith

Headliner 2/3

Patti Smith

Headliner 3/3

Patti Smith

Rozhovor

Lindemann

Songstory

Do They Know It’s Christmas / We Are The World

Dialog

Primavera Sound 2015

TOP

Village People

Story 1/2

Frank Zappa

Story 2/2

Frank Zappa

Čerstvé (z)boží

Mayen

TOP

Knih’o’moll

Stop

Zákaz vjezdu

Anketa

Stalo se

Insider

Mel Bush

Story

Natalie Imbruglia

En Face

Noisy Pots

Rozhovor

Sifon

Reportáž

Rock For People

Téma 1/2

Sběratel

Téma 2/2

Sběratel

Pohled

Taylor Swift vs. Apple

Ženský element

Ella Eyre

Test

H-D kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky pod zem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Festival

Okoř PR článek

Recenze měsíce

Refused

Recenze

Recenze 23. 7. 2015

Recenze 1/2

Recenze 2. 7. 2015 1/2

Recenze 2/2

Recenze 2. 7. 2015 2/2

Duel

Tomáš Klus

  • RectangleRectangle

    duel

    Svou transformací z milovníka v protiválečného ideologa Tomáš Klus překvapil řadu svých fanoušků a fanynek. Bez ohledu, jak deska uspěje, je z našeho duelu jisté, že Jardovi Konášovi se líbila o dost víc než Ondřeji Horákovi.

    Tomáš Klus

    Anat život není

    GraphicLineGraphicLinePolygonPolygonPolygonPolygon

    Klasický Klus, na jedné straně vtipné obraty a hraní si se slovy, na druhé pak snaha o jakýsi vyšší princip, kterému kromě autora asi nikdo jiný nerozumí. Těžko se ubránit úsměvu nad cimrmanovskými rýmy, jako třeba „všeho je moc, všichni chtěj moc“ v závěrečném MořiŠtik. Kdo právě texty dlouhodobě bere jako důkaz písničkářovy povrchnosti, najde na novince palebného materiálu ažaž.

    „Já nevěřím, že Bůh není, cítím se sám být jeho součástí,“ opakuje Klus naléhavě v písni Tamaře, kterou věnoval manželce. Druhá půle skladby ale zní jako nábor na křesťanský kemp. Jestli něco zaráží, je to soustředěné nicnedělání, jímž chce Klus udělat svět lepším, stejně jako prázdné rýmy. „Cokoliv si přeješ, napiš na papír, ať už je to auto, zdraví nebo mír,“ káže Klus v PřejuTi. Stačí, aby člověk u sebe přání nosil a každý večer si jej před spaním přečetl, vše se poté vyplní. Fanynky Klusovi v slzách děkují, za obrovské štěstí, které jim do života dává. Není divu, když nestojí absolutně žádnou námahu. Je instantní a přináší pocit sytosti, duše přesto umírá hlady.

    Texty

    GraphicLineGraphicLine
     

    Jarda

    ondřej

    vs.

    Polygon
     
     

    Naprosto spolehlivá. Tomáš Klus dlouhodobě buduje osobitý trademark, provázaný do detailů od prvního rozhovoru po poslední přídavek. Je nezaměnitelný, je svůj, je sympatický, občas mu není rozumět, občas zní roztomile naivně. A protože takhle mají Kluse fanynky rády, na nové desce jim to dopřává plnými hrstmi.

    Tomáš Klus zažil v posledních letech zásadní proměnu. Z eléva českého písničkářství a dívčího idola-intelektuála se stal přemýšlivý filozof a kazatel s láskou k východním náboženstvím. Pokud „klusovitost“ znamená pokračování tohoto trendu, je na místě jeden celý bod. Udělovat ho ale nebudeme. Uměle by zvýšil výsledné hodnocení jen proto, že Tomáš Klus daleko přerostl roli muzikanta. Pro své fanoušky je duchovním guru, který jim nejen zpívá a hraje, ale naplňuje jejich životy štěstím. Radí jim, jak docílit štěstí a jak žít. A protože jeho rady je jednoduché dodržovat, jsou šťastni. Alespoň zdánlivě.

    PolygonPolygon

    Osobitost

    GraphicLineGraphicLinePolygonPolygonPolygonPolygonPolygonPolygon

    Anat život není je dobrá deska dokazující, že Klus má v sobě tvůrčí přetlak a dokáže ho přenést i na spoluhráče z kapely. Do ztracena ale vyznívají myšlenky, které chtěl Klus na nahrávku dostat. Z úspěšného písničkáře se zde stává latentní světlonoš lásky, jehož „Ne válkám“ zaujme rozhodně víc napsané na tričku než jako sdělení v repertoáru.

    První hlasitější protestsong napsal Tomáš Klus v roce 2012. Skladba Iniciativní měla slušnou odezvu, ale čas ukázal její chatrnost. Byla mířena i míněna příliš konkrétně a dnes si na ni už nikdo nevzpomene. Víc než silnou písni byla ekvilibristickým jazykovým cvičením. Tomáš Klus si nyní vybral obecnější cíl. Pravděpodobně pod dojmem událostí na Ukrajině a sympatií českého prezidenta k Rusku začal Klus brojit proti válkám. To je stejně sympatické jako snadné. Jen málo lidí se shodne na tom, že války jsou skvělé a protiválečné kampani z bezpečného Česka lze těžko oponovat. Přesto se najdou fanynky, které chtějí zpět starého Tomáše Kluse. Toho kluka s kytarou, který je okouzlí dvojsmyslnými texty a usměvavým hlasem. Je tedy potenciálně možné, že Klus nějaké fanynky ztratí, jiné ale pravděpodobně zase nabere.

    GraphicLine

    Potenciál

    GraphicLine

    Nemá cenu si nic nalhávat, Anat Život Není po hudební stránce prostě baví. Klus opět střídá několik poloh, od klasického folku až po jemný rock, opravdu hodně si zde hudebníci pohráli s aranžemi a všemi možnými krabičkami, které jim přišly pod ruku. Každá skladba je jiná a po pár tónech rozpoznatelná, což je jev v tuzemském folku prakticky nevídaný.

    Klus neodbočil z akustického konceptu, umně ho ale narušuje příjemnými detaily. Rockové polohy lze zaslechnout ve skladbě OKuropění, syntezátory dodávají skladbě Tamaře vítaný nadhled. Klus má cit pro líbivé melodie, celé album přirozeně plyne. Přes všechnu líbivost, pěknost a štěstí jsou tu ale i písně podivné. Například PutOff stojí na repetitivním riffu, který je na poslech snad i nepříjemný. Podivná stavba písně a téma ale naznačují, že by se mělo jednat o záměr. HarmoNico je zase výletem do středověku, který by krásně zapadl do programu městských slavností v Pelhřimově. Přesto má překvapivě zapamatovatelný refrén. Jestli si je Klus v něčem jistý, jsou to právě refrény. Člověku se po prvním poslechu uhnízdí v hlavě a na albu je jich požehnaně.

    Hudba

    GraphicLineGraphicLinePolygonPolygonPolygonPolygon

    Klus má v kapele vynikající hudebníky a z nahrávky je slyšet, že se ve studiu skvěle bavili a nemuseli se do ničeho nutit ani tlačit na pilu, což s ohledem na krátkou prodlevu od poslední desky mile překvapí. Zároveň zůstali hlavou na zemi a dali skladbám podobu, která bude fungovat i naživo, vždyť Klus je především folkař, ne studiový experimentátor. Občas hapruje zpěv, ale to je Klusův dlouhodobý problém i značka zároveň.

    Klus se nikdy neprezentoval jako virtuos a to především proto, že jím nikdy být nemusel. Jeho úspěch nezáleží na tom, jestli umí domáčknout akord D a jestli ví, co je to Fmaj7. Nástroj pro své potřeby zvládá skvěle, lze zaslechnout i náznaky osobnosti. Se zvukem mu hodně pomáhá kapelní kolega Jiří Kučerovský, jehož um asi není třeba zpochybňovat. Málokdo by čekal, že tato deska bude po řemeslné stránce odfláknutá. Míra hýkavosti Klusova hlasu ale místy překračuje snesitelnou mez.

    Výkony

    GraphicLineGraphicLinePolygonPolygonPolygonPolygon
     

    4 inline Polygon

    verdikt

    :

    1,5 inline Polygon

    GraphicLinePolygon
     
     

    1

    1

    GraphicLineRectangleRectangle
     

    Tamaře

    Tomáš Klus

    Anat život není

    PolygonPolygon
    EPS
     

    1. Intro

    2. Tamaře

    3. Zmrzlým

    4. Přeju Ti

    5. OKuropění

    6. Poprvé

    7. HarmoNico

    8. PutOff

    9. Jde voZem

    10. Anat

    11. MořeŠtik

    GroupGroup
 
×
Čtete:
2015/7
Tomáš Klus

SMS/REC

SMS/RECenze

Naživo

Lindsey Stirling

Naživo

Blackmore‘s Night

Naživo

Prague Proms

Naživo

The Gaslight Anthem

Naživo

Alt-j

Naživo

Body Count feat. Ice T

Naživo

United Islands

Naživo

Blur

Naživo

BiggBoss All Stars Team

Naživo

Tomáš Klus

Naživo

Dream Theater

Naživo

Eagles of death metal

Tipy

Kam vyrazit?

Festivalový speciál 1/3

FESTIVALY 2015

Festivalový speciál 2/3

FESTIVALY 2015 - červenec

Festivalový speciál 3/3

FESTIVALY 2015 - srpen/září

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.