Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Headparáda

Headparáda

Co poslouchá...

Lenka Klicperová

Headliner 1/2

Pipes and Pints

Headliner 2/2

Kapely s dudama

Čerstvé (z)boží

Ponk

TOP

Chemical Brothers

Jídlo

Festivalové bašty

Publicistika

Zneužil mě manažer

Pozvánka

Desperados High Jump 2015

Rozhovor

Tomáš Klus

Kariéra

BÁJEČNÁ LÉTA S KLUSEM

Rozhovor

Julian Casablancas

Hlášky

Blackmore‘s Night

Headliner 1/3

Patti Smith

Headliner 2/3

Patti Smith

Headliner 3/3

Patti Smith

Rozhovor

Lindemann

Songstory

Do They Know It’s Christmas / We Are The World

Dialog

Primavera Sound 2015

TOP

Village People

Story 1/2

Frank Zappa

Story 2/2

Frank Zappa

Čerstvé (z)boží

Mayen

TOP

Knih’o’moll

Stop

Zákaz vjezdu

  • Polygon
     

    1

    1

    GraphicLine
     
    RectangleGraphicLine

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    foto Shutterstock

    GraphicLine

    ZÁKAZ VJEZDU

    Ne všude jsou popové a rockové hvězdy přijímány s otevřenou náručí. Na seznamu černých ovcí, které měly v posledních deseti letech do určitých zemí zákaz vjezdu, se ocitli třeba Oasis, Björk, Jay-Z, Lady Gaga, Miley Cyrus, a dokonce i Elton John. Čím si to zasloužili?

    OvalOvalOvalOvalOvalOvalOval

    Stop

    GraphicLineGraphicLine

    V Malaisii požadovali, aby Beyoncé změnila obsah některých svých textů

    OvalGroupOval
     
     
     
     
    OvalGroupGraphicLineGraphicLine

    „Neříkejte to Putinovi,“ nacpal si ruskou vlajku do kalhot basák Bloodhound Gang.

    GraphicLineGraphicLine

    Amy Winehouse nesměla do Ameriky kvůli tomu, že ji v roce 2007 v Norsku zatkli kvůli drogám

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine

    dosahu. Strážci zákona navíc při prohlídce hotelového pokoje nalezli sedm gramů drogy. Dvojice byla propuštěna až po zaplacení pokuty ve výši v přepočtu necelých patnácti tisíc korun.

    Cat Stevens byl obětí strachu americké vlády po útocích teroristů v roce 2001. V letech 2004 až 2006 nesměl do Ameriky vůbec, a to kvůli svému islámskému jménu. V roce 1978 se totiž stal z Cata Stevense Yusuf Islam. Mimochodem, civilní jméno tohoto muže je Steven Demetre Georgiou.

    Do Velké Británie „na oplátku“ nesměl Chris Brown. Důvodem bylo samozřejmě jeho fyzické napadení přítelkyně Rihanny v březnu roku 2009, po němž skončila v nemocnici. Britské ministerstvo vnitra oficiálně sdělilo, že tak brutální čin je důvodem k tomu zabránit občanovi cizí země, aby pobýval na Britských ostrovech. V letech 2014 a 2015 musel Brown odvolat své koncerty v Kanadě. Oficiálně mu bylo sděleno, že tam nechtějí hostit umělce s kriminální minulostí.

    V Rusku pozor na rozkrok

    Regulérní zákaz koncertovat v Rusku dostali v posledních letech američtí The Bloodhound Gang. V srpnu 2013 nesměli vystoupit na festivalu Kubana v Krasnodarském kraji. Postaral se o to ruský ministr kultury Vladimir Medinskij, kterého rozčílilo, že si baskytarista Jared Hasselhoff na předešlém koncertě v ukrajinské Oděse nacpal do kalhot ruskou vlajku. „Neříkejte to Putinovi,“ řekl při tom nadšeně tleskajícímu publiku. Ruský ministr kultury pak na Twitter napsal: „Mluvil jsem s příslušnými krasnodarskými orgány. Shodli jsme se, tihle idioti nesmějí na Kubanu.“

    Polští deathmetalisté Behemoth, kteří si libují v provokativní image a satanských textech, byli v květnu loňského roku zadrženi a zatčeni ruskou imigrační službou, přičemž bylo několik jejich koncertů zrušeno. „Byli jsme kontrolování imigrační službou kvůli špatným vízům. Když jsem řekl, že se z klubu nepohneme bez někoho z polského velvyslanectví, vyhrožovali nám vyhozením. Vzali nás do autobusu a pak v doprovodu deseti strážníků do

    Egypt versus královna

    Hvězdná Madonna dostala zákaz vystoupit v Egyptě už v roce 2004. A protože je to superhvězda, schválil ho rovnou egyptský parlament. Důvodem bylo, že v Izraeli oslavila židovský nový rok a navštívila Mezinárodní centrum kabaly, aby následně přijala tuto filozofii do svého života a začala ji propagovat.

    Zákaz vstupu do Egypta měl i britský zpěvák Elton John. Tamější vládu podráždil v roce 2010 vyjádřeními pro americký magazín American Parade. „Myslím, že Ježíš byl soucitný, superinteligentní gay, který rozuměl lidským problémům,“ nechal se slyšet Elton John. Ve stejném rozhovoru ještě řekl: „Zkuste být lesbičkou na Blízkém východě. Je to stejné, jako být mrtvý.“ Za to nesměl v Egyptě koncertovat.

    Proti koncertu však razantně vystoupila Fronta obránců islámu (FPI), podle níž by necudné šaty a vulgární styl zpěvačky mohly pokazit morálku indonéské mládeže. Někteří náboženští radikálové hrozili, že použijí fyzickou sílu, aby jí zabránili vystoupit z letadla na indonéskou půdu.

    Beyoncé v říjnu roku 2009 dopadla o něco lépe, když pouze naneurčito odložila plánovaný koncert v Malajsii. Chystané vystoupení kritizovala opoziční islamistická strana, jejíž zástupci argumentovali tím, že zpěvačka je proslulá provokativním oblékáním a vyzývavou koncertní choreografií. Požadovali, aby Beyoncé změnila obsah některých svých textů a některé skladby raději vůbec nezpívala. Na to konto se zpěvačka rozhodla koncert nejprve přeložit a nakonec neuskutečnit. Zajímavé je, že mládežnická odnož Všemalajsijské islámské strany (PAS) přiměla Beyoncé zrušit koncert v Malajsii již v roce 2007. O rok později se neúspěšně snažila zabránit vystoupení Avril Lavigne.

    Důvody k tomu, aby umělci nebyli do země vpuštěni, jsou různé. Někde vadí, že je zatkli za držení marihuany, jinde podpora Tibetu, někomu stačí, když si na fotce zešikmili oči. A v Rusku zase nemají rádi, když si někdo strká jejich vlajku do kalhot.

     

    Čínská politická linie

    Jednou ze zemí, kde to světová hudební esa nemají jednoduché, je Čína. Pochopit pohnutky tamních kulturních cenzorů k rozhodnutí nevpustit hudebníky na území země je přitom velmi těžké, protože systém „vyřizování“ žádostí o přicestování za účelem odehrání koncertu je zatraceně propracovaný. Spolehnout se vždy lze jenom na to, že ten, komu byl vjezd do země odepřen, se zpronevěřil zásadám politické linie komunistické země.

    Kvůli podpoře organizace Free Tibet nesměli do Číny Oasis ani Björk. Islandská zpěvačka protestovala proti záboru Tibetu přímo na pódiu při svém vystoupení v Šanghaji v roce 2008, když křičela: „Tibet! Tibet!“ Čínské úřady to považovaly za její totální selhání a napříště ji odmítly do země vpustit. Oasis se po prvotním zákazu podařilo v Číně

    koncertovat až v březnu roku 2009, kdy už ve velké zemi hráli i Rolling Stones nebo Elton John.

    Aby ale mohli umělci v některém významném čínském městě vystoupit, musí předem odevzdat seznamy skladeb. Rolling Stones pořadatelé během jejich čínského hraní v roce 2006 dokonce požádali, aby nehráli některé písně s dvojznačnými a provokativními texty. Šlo například o Brown Sugar, Honky Tonk Woman, Beast of Burden či Let’s Spend Tonight Together.

    Nepolitické důvody byly za zrušením koncertů Jay-Z a Miley Cyrus. Rapper nesměl do země, protože jeho texty klasifikovali bystří čínští cenzoři jako obscénní. Ministr kultury se dokonce nechal slyšet, že je jeho povinností chránit domácí mládež před písničkami, v nichž se stále jenom hovoří o drogách, prostitutkách a střelbě.

    Miley Cyrus nesměla do země už v roce 2006, tedy v době, kdy ještě coby teenagerka neměla potřebu provokativně kroutit zadkem a vyplazovat jazyk. Důvodem byl snímek, na němž si natáhla oči a vypadá jako... Číňanka. Kvůli tomu nemohla v zemi vystoupit ani o pět let později.

    zpěvačkou byl zadržen i její manžel Blake Fielder-Civil, přičemž si policie oba vytipovala podle zápachu marihuany v jejich

    Na západě žádný klid

    Zákazy vjezdů nevyhlašují pouze země s nedemokratickými režimy. Do Spojených států v posledních letech nesmělo několik umělců z Velké Británie. Lily Allen za to, že byla zatčena za napadení fotografa, Amy Winehouse kvůli tomu, že ji v roce 2007 v Norsku zatkli kvůli podezření z držení a dovozu drog. Spolu se čtyřiadvacetiletou

    V celé věci šlo o to, že při kontrole dokladů vyšlo najevo, že polští muzikanti přijeli do Ruska na pracovní víza, která nedávají povolení ke koncertní činnosti. Podle Nergala bylo rozhodnutí soudkyně velmi humánní a lidské.

    budovy Federálních migračních služeb. Snažili jsme se spojit s polským velvyslanectvím v Jekatěrinburgu, ale nikdo tam nezvedal telefon,“ napsal zpěvák Nergal. Později dodal: „Vypadá to, že to bude normální zatčení. Brzy nám vezmou telefony. V devět ráno budeme mít soudní proces, poté rozsudek a možná i deportaci.“ Nakonec byla kapele udělena pokuta a musela opustit Rusko.

    Mělo se jednat o největší show v rámci tehdejšího asijského turné Lady Gaga.

    Ztraceno v asijském překladu

    V květnu 2012 zakázala indonéská policie koncert Lady Gaga, který byl plánován na 3. června. „Nedáme povolení k uspořádání koncertu Lady Gaga v Jakartě,“ řekl mluvčí indonéské policie Saud Usman Nasution. Uvedené vystoupení na stadiónu s 52 tisíci místy bylo přitom již delší dobu beznadějně vyprodáno. Polovina vstupenek byla rozebrána během prvních dvou hodin od zahájení prodeje.

 
×
Čtete:
2015/7
Zákaz vjezdu

Anketa

Stalo se

Insider

Mel Bush

Story

Natalie Imbruglia

En Face

Noisy Pots

Rozhovor

Sifon

Reportáž

Rock For People

Téma 1/2

Sběratel

Téma 2/2

Sběratel

Pohled

Taylor Swift vs. Apple

Ženský element

Ella Eyre

Test

H-D kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky pod zem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Festival

Okoř PR článek

Recenze měsíce

Refused

Recenze

Recenze 23. 7. 2015

Recenze 1/2

Recenze 2. 7. 2015 1/2

Recenze 2/2

Recenze 2. 7. 2015 2/2

Duel

Tomáš Klus

SMS/REC

SMS/RECenze

Naživo

Lindsey Stirling

Naživo

Blackmore‘s Night

Naživo

Prague Proms

Naživo

The Gaslight Anthem

Naživo

Alt-j

Naživo

Body Count feat. Ice T

Naživo

United Islands

Naživo

Blur

Naživo

BiggBoss All Stars Team

Naživo

Tomáš Klus

Naživo

Dream Theater

Naživo

Eagles of death metal

Tipy

Kam vyrazit?

Festivalový speciál 1/3

FESTIVALY 2015

Festivalový speciál 2/3

FESTIVALY 2015 - červenec

Festivalový speciál 3/3

FESTIVALY 2015 - srpen/září

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.