Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Headparáda

Headparáda

Co poslouchá...

Lenka Klicperová

Headliner 1/2

Pipes and Pints

Headliner 2/2

Kapely s dudama

Čerstvé (z)boží

Ponk

TOP

Chemical Brothers

Jídlo

Festivalové bašty

Publicistika

Zneužil mě manažer

Pozvánka

Desperados High Jump 2015

Rozhovor

Tomáš Klus

Kariéra

BÁJEČNÁ LÉTA S KLUSEM

Rozhovor

Julian Casablancas

Hlášky

Blackmore‘s Night

Headliner 1/3

Patti Smith

Headliner 2/3

Patti Smith

Headliner 3/3

Patti Smith

Rozhovor

Lindemann

Songstory

Do They Know It’s Christmas / We Are The World

Dialog

Primavera Sound 2015

TOP

Village People

Story 1/2

Frank Zappa

Story 2/2

Frank Zappa

Čerstvé (z)boží

Mayen

TOP

Knih’o’moll

Stop

Zákaz vjezdu

Anketa

Stalo se

  • RectangleRectangleGraphicLine

    text jaroslav špulák

    GraphicLine

    stalo se

    PolygonPolygonPolygon

    Období festivalů je nejenom semeništěm dobré i špatné hudby, sexu, drog, rock’n’rollu, setkání, selhání, radosti či smutku. Je to také doba historek. Headliner tedy oslovil některé hudebníky a požádal je, jestli by si nemohli na nějakou vzpomenout. Když pak oddělil nepublikovatelné od publikovatelných, zbyly tyto.

     
    Rectangle

    Matěj Homola (Wohnout)

    My si vás najdeme

    Bylo to v době, kdy u nás ještě moc festivalů nebylo. Hráli jsme, tuším, někde u Dobrušky a šlo o festival, který pořádali dřevorubci. Byli to zkrátka ostří a tvrdí chlápci. V plné nahotě se to ukázalo ve chvíli, kdy jsme dohráli a požadovali honorář. Nechtěli nám ho dát a postavili to tak, že nám dávají dvě možnosti – buď odjedeme, anebo dostaneme do držky a odjedeme. Nešlo proti tomu moc protestovat, protože to byli opravdu velcí a silní lidé a bylo jich mnoho. Rozhodli jsme se tedy odjet, ale z auta jsme hrdinsky řvali: „My si vás najdeme!“

    Rectangle

    Jindra Polák (Jelen)

    Podepsaná Debbi

    Jednou jsme po cestě z festivalu zastavili na benzince. Zároveň s námi tam zastavilo auto, ve kterém jela Debbi a její kapela. Kecali jsme, procházeli si obchod a brzy jsme zjistili, že ve stojanu s cédéčky mají album Debbi. Začali jsme ji tedy hecovat a dělali jsme to tak dlouho, až to cédéčko tajně vzala, otevřela, podepsala a vrátila zpátky do stojanu. Kdo si u té pumpy to cédéčko koupí nebo koupil, bude nebo byl mile překvapen. Stalo se to u jedné z benzinek na dálnici mezi Brnem a Prahou.

    Rectangle

    Voxel

    To jednou na skautském táboře...

    Na skautských akcích hraju hrozně rád, protože cítím, že mě tahle komunita přijala a že jsem s ní spjat čím dál víc. Jedna akce ale byla tak specifická, že mi uvízla v paměti a s celou naší tourbandou na ni často vzpomínáme. Hráli jsme tenkrát na středoevropském Jamboree v Doksech, což je takový megasraz skautů nejen z Evropy. Hned po příjezdu nám byla sličnou skautskou vedoucí s přezdívkou Žížala odebrána, nebo přesněji vytrhnuta z ruky lahev vína s pokáráním, že jestli nás uvidí s alkoholem, budeme vyhoštěni. Po půl hodině se mi ztratil tour manažer, klasicky si chtěl zakouřit, samozřejmě mimo areál, protože se bál Žížaly. Tam jej nicméně odchytila skautská „tajná policie“, která ho nakonec bez cigarety a s pokáráním vpustila zpět do areálu. Ještě že ten koncert proběhl v pohodě a nemusel jsem dělat „deset kliků“ za výraz „srala“ v jedné z písní! Mimochodem, na téhle akci kvůli skautské tajné policii vznikl nový výraz skautskapo.

    Rectangle

    Petr Harazin (Nebe)

    Fanatický fanoušek

    Na podzim roku 2014 jsme hráli na slavnostech pivovaru Starobrno a společně s námi tam, mimo jiné, hrála i kapela Mandrage. Jelikož jsme s ní téhož roku jeli jako support na jejím turné k desce Siluety, dost jsme se skamarádili a od té doby se neviděli, domluvili jsme se, že si na hotelové recepci uspořádáme menší party. Z menší party se ale stala pořádná show, která byla zakončena někdy kolem páté hodiny ráno. V tu dobu se z ničeho nic ocitl za okny hotelové recepce náš klávesák Tom. Recepce byla už zavřená a jedinou možností, jak se dostat do hotelu, pro něho bylo zazvonit a poprosit recepční, aby odemkla dveře. Jenže my jsme se i s kluky z Mandrage domluvili, že slečně recepční řekneme, ať toho pána za žádnou cenu nepouští, že je to nebezpečný fanatický fanoušek. Chudák na nás mával, my jsme se smáli jako blázni, ale recepční byla neoblomná a náš unavený klávesák to s kufrem v ruce, rudou tváří a s ústy, ze kterých jsme odezírali jednu nadávku za druhou, po chvilce vzdal a odešel na zastávku MHD. Trvalo dlouho, než jsme ho přesvědčili o tom, že to byla jen legrace. Později jsme zjistili, že už si dokonce stihl zarezervovat pokoj na jiném hotelu.

    Rectangle

    Samir Hauser (Vanessa)

    Když není na honorář

    Na jednom festivalu, kde jsme hráli, byl pořadatel teplej. Chodil tam v dámských botách a na vodítku měl bílého bišonka. Byl ale zároveň zoufalej, že mu na festival nepřišli lidi. Neměl jak zaplatit, a tak nám v šatně nabízel místo honoráře blowjob. To víš, pořadatelé festivalů... Co od nich tak můžeš čekat?

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Thom (Imodium)

    Rána jablkem

    Hořkosladký zážitek jsem zažil na jednom z posledních ročníků festivalu Rock for People v Českém Brodě. Sedím v dodávce cestou tam a volá mi produkce. Slečna, která měla pro akci připravovat Festivalové noviny, tedy celé je zkompletovat a odesílat do tiskárny, kvůli rodinné tragédii odřekla. Oni věděli, že v té době jsem něco takového dělal, a asi tušili, že mám rád výzvy. No a já na tu nabídku řekl, že do toho jdu. Sotva jsme dohráli svůj set, upoceného a nesbaleného mě odtáhli do produkce, místa, kde bylo stanoviště redakce. Hned ve dveřích jsem se zarazil a řekl: „Díky, sorry, nejde to.“ Totiž na čestném místě se blýskal vrchol všech uživatelů téhle techniky, stroj značky Apple! Jsem celoživotní PCčkář a věděl jsem, že se na téhle pekelné mašině nechytám. V tu chvíli se ozvalo: „Už jsi to slíbil, takže musíš, vole!“ Překonal jsem sám sebe, strávil tři dny intenzivní prací na Festivalových novinách Rock for People, zažil spoustu adrenalinu při tvorbě a těšil se každý následující den z úsměvů a radosti návštěvníků při četbě mého celoživotního tištěného díla.

    Rectangle

    Petr Kadlček a Daniel Andel (Natural)

    ABBA pantomima show

    Ještě když se letní Sázavafest konal v Benešově, hráli jsme na jednom jako úplně poslední. Úplně na konec jsme hráli písničku Já na to mám, při které lidi tak dováděli, že jsme ji prodloužili asi na čtyřicet minut. Pak jsme se rozloučili a začali balit. Vypadalo to, že je opravdu konec festivalového dne, jenomže zvukaři si ke svému balení pustili jako kulisu nějakou desku od kapely ABBA. My si při tom balili své nástroje, ale protože ABBA dělala dobrou hudbu a my byli ve skvělé náladě, občas někdo z nás vstal a třeba předstíral do mikrofonu, že zpívá refrén nějaké písně z té desky. Postupně jsme u toho zůstávali a kromě předstírání zpěvu jsme napodobovali hru na nástroje. Za malou chvíli se k nám začali přidávat lidé kolem, náš kámoš si sedl na praktikábl, na kterém už nebyly bicí, ale předstíral, že na ně hraje. Protože to byla jediná scéna, která na Sázavafestu v tu noc ještě dělala hluk, začali se k ní stahovat lidé. K nám se mezi tím přidávali na pódiu další a najednou z toho byl regulérní koncert. Hráli jsme asi hodinu, přehráli jsme takhle celou desku kapely ABBA. Na pódiu nás bylo asi patnáct, ženské zpívaly vokály, a vždycky když skončila skladba, zněl obrovský aplaus. Mělo to mnohem větší úspěch než předtím skončený regulérní koncert Naturalu. Vůbec bychom řekli, že to byl největší úspěch Naturalu na festivalech vůbec. Co na tom, že jako pantomimické revivalové kapely.

    Rectangle

    Albert Černý (Lake Malawi)

    Chvilka napětí

    Jednou jsme hráli na nějakém festivalu, kde byl krásný trávník. Při jedné písničce mě napadlo, že by si všichni lidé mohli sundat boty spolu se mnou, já vběhnu mezi ně a budeme tančit bosky. Zpěvák mé oblíbené kapely Tame Impala hraje bosky pořád. Je to fajn, ale teď v Anglii nám v několika klubech takzvaně probíjely mikrofony, a když jsem k němu přiložil rty, dostal jsem elektrický šok. Na těch festivalech ale stejně miluju být bos. Za tu chvilku napětí, jestli mě to kopne, to stojí.

    Rectangle

    Řezník

    Telefon, nebo co?

    Kámošovi na festivalu spadnul mobil do toiky a lovil ho v těch hovnech. Pak ho našel, zavolal nám a za hodinu ho zase ztratil v nějakém tanečním stanu. Měli jsme pracovní teorii, že z té toiky místo telefonu vylovil hovno, ze kterého se nám pak nějakým záhadným způsobem dovolal, a následně se mu rozpustilo v kapse.

     
    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine

    FOTO: Titulka – Petr Klapper | Matěj Homola – Archiv Headliner | Jindra Polák – Jan Zeman | Voxel – Tomáš Třeštík | Petr Harazin – Ondřej Pýcha | Samir Hauser – Adam Holý | Thom – Jan Nožička | Albert Černý – Archiv Lake Malawi | Daniel Andel – www.janatomam.cz | Řezník – Archiv Řezník

    anketa

    Polygon
     
     
     

    1

    1

    GraphicLineGroup
 
×
Čtete:
2015/7
Stalo se

Insider

Mel Bush

Story

Natalie Imbruglia

En Face

Noisy Pots

Rozhovor

Sifon

Reportáž

Rock For People

Téma 1/2

Sběratel

Téma 2/2

Sběratel

Pohled

Taylor Swift vs. Apple

Ženský element

Ella Eyre

Test

H-D kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky pod zem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Festival

Okoř PR článek

Recenze měsíce

Refused

Recenze

Recenze 23. 7. 2015

Recenze 1/2

Recenze 2. 7. 2015 1/2

Recenze 2/2

Recenze 2. 7. 2015 2/2

Duel

Tomáš Klus

SMS/REC

SMS/RECenze

Naživo

Lindsey Stirling

Naživo

Blackmore‘s Night

Naživo

Prague Proms

Naživo

The Gaslight Anthem

Naživo

Alt-j

Naživo

Body Count feat. Ice T

Naživo

United Islands

Naživo

Blur

Naživo

BiggBoss All Stars Team

Naživo

Tomáš Klus

Naživo

Dream Theater

Naživo

Eagles of death metal

Tipy

Kam vyrazit?

Festivalový speciál 1/3

FESTIVALY 2015

Festivalový speciál 2/3

FESTIVALY 2015 - červenec

Festivalový speciál 3/3

FESTIVALY 2015 - srpen/září

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.