Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

  • RectangleGraphicLine

    text MICHAEL ŠVARC

    foto Warner Music

    GraphicLine

    Gabrielle Aplin

    PolygonPolygonPolygon
     

    5

    GraphicLine
     

    enface

    1

  • Britská hudební scéna chrlí každým rokem nové talenty. Mladá písničkářka Gabrielle Aplin spadá ve svých dvaadvaceti do kategorie těch, které září. Za jejím průnikem do hudebního byznysu se skrývá především jedno – YouTube.

    GraphicLineGraphicLine
     
    GraphicLineGraphicLine

    My Heart – Paramore Cover

    Group
     

    Je léto roku 2008, za pianem sedí patnáctiletá dívka a chystá se zazpívat píseň My Heart od kapely Paramore, kterou se nedávno naučila. Vše točí její kamarádka, jež posléze naléhá, aby video nahrály na YouTube. Ani jedna z dívek netuší, že je to první krok k tomu, aby se zrodila populární britská zpěvačka Gabrielle Aplin. Zní to možná trochu pateticky a dramaticky, ale v podstatě je to tak. Kdyby totiž nebylo prvního videa, které vše odstartovalo, možná by se Gabrielle letos na podzim nechystala vydat již druhou řadovku.

    „Nikdy jsem neuvažovala o točení videí na YouTube, ani jsem dlouho netušila, že tam lidé videa se svým zpěvem dávají. Ale když jsem se po dvou týdnech podívala na cover My Heart, měl spoustu zhlédnutí. Takže

    Gabrielle Aplin začala se skládáním vlastních písní právě kolem patnácti let. Dříve prý psa

    jsem se později rozhodla sdílet i své vlastní písničky,“ uvedla zpěvačka v rozhovoru pro Hunger TV.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    2

  •  
    GraphicLineGraphicLine

    Home – EP verze

    Group
     

    la především básně a jednoho dne zjistila, že může slova vměstnat i do hudby. Z tohoto raného období pochází celá řada písní, které byly zařazeny na její debut English Rain z roku 2012. Svou tvorbu na YouTube však nesdílela s nějakou vyšší ambicí, skládání písniček doma v pokojíčku ji prostě bavilo a toužila pouze po nějaké vnější reflexi.


    Debut v první dvacítce

    Uběhly však dva roky a Gabrielle Aplin cítila, že by měla jít se svou hudbou ven i jiným způsobem než přes YouTube. Založila si tedy vlastní indie label Never Fade Records. „Mým záměrem nebylo vést vysoce funkční podnik, chtěla jsem jen vydat vlastní hudbu, abych ji mohla hodit na iTunes. Až později, když vyšlo album English Rain, jsem se rozhodla posunout to dál. Takže teď pomáhám dalším začínajícím umělcům,“ vzpomíná zpěvačka.

    I přesto, že pracovala na vlastní tvorbě a v roce 2010 vydala první EP, které se dokonce dostalo do Top 25 na britském iTunes Store, stále netoužila být zpěvačkou na plný úvazek. „V podstatě jsem se chtěla jen učit a bavit se tím,“ tvrdí. Nabídky na různá vystoupení se však začaly hromadit a Gabrielle je přijímala. Podle jejích slov se tedy jednalo spíš o plynulý proces než o jedno rázné rozhodnutí.

    Další ípíčko na sebe nenechalo dlouho čekat, vyšlo už rok po tom prvním. V témže roce si Gabrielle také pozvali do BBC Introducing, což je pořad, ve kterém se v Británii

    Ani ne měsíc po vydání, tedy koncem února 2012, podepsala Gabrielle smlouvu se zástupci vydavatelství Parlophone. „Skvěle rozuměli všemu, co jsem chtěla já, a nenutili mě být někým, kým nejsem. Díky smlouvě jsme mohli mé skladby posunout o úroveň výš a znovu nahrát některé staré, ale s lepším zvukem,“ vypráví zpěvačka v rozhovoru pro nizozemský server Face Culture.

    představují neokoukaní hudebníci. „Skládání pro mě bylo nejprve koníčkem, ale přerostlo v něco mnohem většího,“ tvrdí zpěvačka o své kariéře.


    SONG VE VÁNOČNÍ REKLAMĚ

    A opravdu, zásadní zlom nastal o další rok později, když Gabrielle vydala třetí a zároveň poslední EP před debutem. Ústřední píseň Home se na iTunes stala singlem týdne a nasadilo ji také rádio BBC. Zpěvačka ji tehdy označila za to nejupřímnější, co kdy složila.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    3

  • Rectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Reklama pro řetězec John Lewis

    Group
     
    GraphicLineGraphicLine

    Skládání pro mě bylo nejprve koníčkem, ale přerostlo v něco mnohem většího

    NA TURNÉ S EDEM SHEERANEM

    Přeskočíme do dalšího roku, v květnu 2013 konečně spatřilo světlo světa debutové album English Rain, sofistikovaná folkpopová nahrávka, které se v Británii prodalo na sto tisíc kopií. „Jsem hrdá na to, že jsem Angličanka. Chtěla jsem, aby to bylo na desce znát – na písních, na oblečení v klipech, přebalu, ale i na smyčcovém aranžmá. Vše dohromady vytváří danou atmosféru,“ uvedla písničkářka v rozhovoru pro Telegraph.

    Na jaře 2012 začala tedy Gabrielle s nahráváním svého debutového alba. Dostalo se mu velké pozornosti díky předělávce písně The Power Of Love, která byla součástí vánoční reklamy obchodního řetězce John Lewis. „Trochu jsem se bála, že mě budou lidé nenávidět, protože byli na původní verzi tolik vázáni,“ vzpomíná zpěvačka. To se však nestalo, píseň se v britské hitparádě vyšplhala na první místo. Zajímavostí je, že ve slovenské na čtvrté, v české na dvacáté druhé místo.

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    enface

    4

  •  
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    Please Don’t Say You Love Me

    Group
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    Light Up The Dark

    Group
     
    GraphicLineGraphicLine

    Gabrielle Aplin

    Group
     

    Narodila se 10. října 1992 v Suton Bengeru, vesničce na jihu Anglie. Domácnost, ve které vyrůstala, popisuje jako trochu hipísáckou. Jejími hudebními vzory jsou Bruce Springsteen, Leonard Cohen či Bob Dylan. První kytaru dostala v jedenácti letech, od dvanácti se učila na klavír – na oba nástroje zcela sama. Studovala hudbu na City of Bath College. Svou fanouškovskou základnu si vybudovala sdílením videí na YouTube, kam umísťovala covery písní Katy Perry, Adele, Ellie Goulding a mnoha dalších. Vlastní nezávislé vydavatelství Never Fade Records, od roku 2012 má smlouvu s Parlophone Records. Vydala čtyři EP – kromě prvních tří, které předcházely debutu, vydala i EP English Rain, jež vyšlo v USA a obsahovalo šest písní z alba. Gabrielle o sobě také tvrdí, že je i dobrá kuchařka.

    trochu jinde. Navíc si dopřávám více autorské svobody, na English Rain jsem byla ovlivněna svými oblíbenými muzikanty,“ přiznává.

    O tom, že si dopřává větší svobody, není pochyb. Z titulní písně alba Light Up The Dark je na první poslech znatelná změna stylu, od folku k rockovým prvkům.

    Díky úspěchu desky se Gabrielle dostala mimo jiné i na Glastonbury, ale jela také s Edem Sheeranem na jeho australské turné. „Potkali jsme se na jednom festivalu a pak jsme si psali. Ed se prostě zeptal: Chceš se mnou jet do Austrálie? Skoro jsme se neznali, ale pozval mě, což bylo hrozně milé,“ tvrdí písničkářka.

    V létě 2014 začala pracovat na druhé desce, která má vyjít letos v září. Drobně se o ní zmínila na slavnostní premiéře snímku Hvězdy nám nepřály. „Myslím, že bude mnohem lepší než debut. Na něj jsem přece jen napsala písničky, když mi bylo kolem šestnácti. Teď je mi ale dvacet jedna, jsem už někde

    Na drobné hnědovlásce překvapí její skromnost i poté, co bylo cédéčko English Rain certifikováno jako zlaté. „Když jsem začínala s videi na YouTube, chtěla jsem jen zpětnou vazbu, vědět, jak zpívám. Ani teď si ale nejsem jistá, jestli vlastně zpívám dobře – rozhodně si nemyslím, že bych byla Pavarotti nebo Beyoncé.“

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    5

 
×
Čtete:
2015/8
Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.