Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

  • RectangleGraphicLine

    text Pavel Kučera

    foto shutterstock

    GraphicLine

    Stardust

    Music Sounds Better With You

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    song story

    1

  • Klukovský sen o létání, text na dva řádky a sampl z více než třicet let staré soulové skladby daly společně vzniknout jednomu z největších letních hitů všech dob. Stála za ním mimo jiné polovina francouzských tanečních bohů Daft Punk a jeho zpěvákovi v podstatě zničil kariéru.

    GraphicLineGraphicLine

    Debutové album Homework, které francouzská dvojice Daft Punk vydala v roce 1997, bylo jednou z největších senzací elektronické taneční hudby 90. let. Bylo to album, které po letech, kdy taneční scéně vládl zejména rave, ve velké míře vrátilo do centra dění house. A také upřelo pozornost na francouzskou scénu, na níž se tehdy děly velké věci.

    Homework se dostalo mimo jiné do britské albové desítky, což byl na album plné rovných elektronických beatů v době doznívající britpopové éry skutečně mimořádný výsledek. Zejména zásluhou singlů Da Funk a Around The World se ho ve světě prodalo více než dva miliony kusů, což mu vysloužilo několik zlatých a platinových alb. Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo už byli ale tehdy známí svojí plachostí, kvůli níž ostatně začali nosit slavné helmy, které

    místo jejich tváří známe dodnes. A zatímco většinu jiných muzikantů by úspěch podpořil v ještě dravějším dobývání nových území, oni se rozhodli stáhnout do ústraní a dát si trochu oddech. Přitom se však chtěli bavit na svých vedlejších projektech, od nichž neměli velká očekávání. Jedním z nich byl Stardust.


    Chaka je fajn

    Thomas Bangalter a Alan Braxe, mimo jiné další dnes slavný francouzský producent a remixér, byli kámoši a potkávali se v pařížských klubech. Začínající Braxe mnohem zkušenějšího Bangaltera v roce 1997 požádal, aby produkoval jeho singl Vertigo. Bangalterova verze s upraveným názvem Virgo Edit se v pařížských klubech stala poměrně velkým hitem

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    song story

    2

  • GraphicLineGraphicLine

    Přestože jim bylo jasné, že skladba na parketu zafunguje, neměli od ní žádná velká očekávání

    GraphicLine

    Info









    Interpret: Stardust

    inline GraphicLine

    Skladba: Music Sounds Better With You

    inline GraphicLine

    Autoři: Thomas Bangalter Dominic Bugatti Benjamin Cohen Frank Musker Alain Quême

    inline GraphicLine

    Label: Roulé

    inline GraphicLine

    Datum vydání: 27. července 1998

    inline GraphicLine

    Stopáž: 4:20

    inline GraphicLine

    Hitparády: US Billboard Hot Dance Club #1 Velká Británie #2 Španělsko #2 Kanada #2 Austrálie #4

    Group
     

    hecuje lidi na parketu. Líbilo se jim to, a tak se Bangalter, Braxe a Diamond následujícího dne zavřeli do studia, a dokud to měli ještě v hlavě, skladbu nahráli. Sampl a beat vytvořil Braxe, Diamond nazpíval svůj part a finální produkce se ujal Bangalter. Společně to pak podepsali jako Stardust.

    a oba uvažovali, že společně udělají něco většího. A také spolu hrávali jako dýdžejové.

    Jejich další kamarád, producent a DJ Alain Queme, někdy v té době na jedné party pouštěl skladbu Fate, kterou v roce 1981 vydala americká soulová zpěvačka Chaka Khan. Braxe byl u toho, a když krátce poté společně s Bangalterem dýdžejoval v pařížském klubu Rex, pustil tuhle skladbu a její intro zasmyčkoval. Na pódiu s nimi tehdy byl ještě další kámoš, pařížský zpěvák Benjamin Cohen alias Benjamin Diamond, který ihned chytil nahozenou udičku a začal do toho improvizovat vokál s vlastním textem. Mimo jiné v něm zaznělo i toto: „Ou bejby, cítím se fajn. S tebou zní hudba líp. Láska by nás mohla sblížit.“ To je v podstatě typický text od někoho, kdo v klubu svým zpěvem do dýdžejského setu

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    song story

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Nemělo to žádné pokračování, a tak se kolem vytvořil určitý nádech tajemství

    A například fiktivní hudebník Dave Stavroz se skladbou Hollipz je lehkou parodií Roberta Palmera a jeho klipu Addicted To Love. Stardust na obrazovce neukazují tváře, všichni jsou oblečení do metalických overalů, což je věc, kterou si do Stardust přinesl Bangalter z Daft Punk. V závěru klipu pak kluk dokončí model letadla, na kterém pracuje, a jde jej hodit z kopce. To vyletí do oblak, na němž hrají Stardust, aktuálně vedoucí i televizní hitparádu. Model mu hodí zpět a zamávají. Gondry vlastně udělal totéž co Stardust. Místo příběhu se zaměřil spíš na celkovou náladu. Jednu věc ale trefil dokonale. A to hitparádový úspěch.


    JEDNOU A DOST

    Kombinací obrovského a okamžitého úspěchu v klubech Ibizy i poetického klipu skladba začala pronikat do jedné skutečné hitparády za druhou. První byla sice jenom ve Španělsku a v US Billboard Hot Dance Club Chart, v Británii a Kanadě však byla druhá a například v Austrálii čtvrtá. Firma Sony Music v reakci na úspěch Bangalterovi nabídla tři miliony (!!!) dolarů za to, že Stardust natočí a vydají celé album. A Bangalter, přestože přesně to měl v plánu, nabídku odmítl a celý projekt okamžitě zastavil.

    Ne snad z nějaké přehnané skromnosti, ale protože se obával, že by úspěch Stardust zastínil jeho hlavní projekt Daft Punk, který pro něj byl cennější. Dost možná si byl také vědom toho, že zopakovat podobný úspěch by nebylo jednoduché, a nechtěl si kazit

    Klip se točil v Austinu v Texasu a je příběhem kluka, který si žije ve vlastním světě, a zatímco se jeho rodiče hádají, sní o létání a přitom sleduje televizní hitparádu. V ní nahoru žebříčkem stoupá právě trojice Stardust v konkurenci dalších čtyř písní a interpretů.

    A ZASE TEN GONDRY

    Skladba Music Sounds Better With You vyšla na letní hit poměrně pozdě, na konci července roku 1998. Bangalter ji vydal na svém vlastním labelu Roulé, u něhož předtím vyšel i Braxeho singl Vertigo. Několik kopií s sebou vzali na Ibizu, kde tehdy vrcholila letní klubová sezóna, a kromě toho, že ji sami pouštěli, rozdali je i mezi spřízněné dýdžeje. Přestože jim bylo jasné, že skladba na parketu zafunguje, neměli od ní žádná velká očekávání a brali to spíš jako příležitost upozornit na budoucí album svého projektu, které měli v plánu natočit. Navíc se ji rozhodli podpořit i videoklipem, jehož výrobu svěřili svému dalšímu starému známému. Tím byl už ověřený režisér Michel Gondry, který předtím pro Daft Punk natočil slavné video Around The World. (Mimo jiné je též autorem filmů Věčný svit neposkvrněné mysli či Nauka o snech.)

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    song story

    4

  • Alan Braxe – Vertigo (Virgo Edit)

    GraphicLineGraphicLineGroup

    Chaka Khan – Fate

    GraphicLineGraphicLineGroup

    Robert Palmer – Addicted To Love

    GraphicLineGraphicLineGroup

    Madonna – Get Together

    GraphicLineGraphicLineGroup
     
     
     
     

    reputaci projektem, který už dopředu nemůže naplnit očekávání do něj vkládaná.

    Celá trojice se pak už nikdy ke společné práci nesešla. Nejvíc to odskákal Benjamin Diamond, který sice vydal tři sólová alba, ale v jednom rozhovoru si povzdechl, že úspěch Music Sounds Better With You naprosto zastínil jakýkoli zájem o jeho vlastní tvorbu. Bangalter se následně opět přimkl k Daft Punk, kteří se o dva roky později triumfálně vrátili s albem Discovery, na němž jsou i stopy disko zvuku, jímž zaujali Stardust.

    A Alan Braxe, který se poté zavedl zejména jako žádaný remixér ve dvojici s producentem Fredem Falkem, na otázku, jestli se Stardust ještě někdy dají dohromady, odpověděl: „Stardust byli opravdu mimořádné úspěšné jméno. Myslím, že kvůli tomu, že to nemělo žádné pokračování, se kolem něj vytvořil určitý nádech tajemství. A přesně tak se nám to líbí.“ Líbí se to patrně i takové Madonně, která kostru téhle písně v roce 2005 použila do své skladby Get Together.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    song story

    5

 
×
Čtete:
2015/8
Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.