Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Nano

Můj soundtrack

Veronika Arichteva

Čerstvé (z)boží

Saved by the Fortune

Headliner 1/4

David Bowie

Headliner 2/4

Tvůrčí vrchol ve stínu Berlínské zdi

Headliner 3/4

9+1 podoba ikonického Davida

Headliner 4/4

Plný šatník převleků

Headliner

Marpo

Art

7 nej politických obalů

Hlášky

Slipknot

Rozhovor

Bloc Party

Téma

Móda v hudbě

Ženský element

Sia

Rozhovor

Everything Everything

Rozhovor

Michal Pavlíček

Story

Imagine Dragons

TOP

10 nejmastnějších klipů

Téma 1/3

Best of 2015

  • Ušima redakce

    Best of 2015

    Tak dlouho jsme se radili o tom, jak správně shrnout uplynulý rok v hudbě, až jsme zjistili, že máme každý úplně jiný názor. A proto nevyhlašujeme žádné ceny, nesestavujeme žádné pochybné žebříčky. Namísto toho dostal každý z redaktorů Headlineru prostor, aby se ohlédl za tím, co ho bavilo, a tipnul, co nás bude bavit letos. Nechte se inspirovat.

     

    12

     

    téma 1/3

    1

  • Můžeme očekávat, že se budou ještě víc otevírat nůžky mezi generací YouTube a elektronických projektů, jejichž písničky mají miliony views, a kapel, které ještě věří tomu, že mohou uspět tradiční cestou v klubech. Vzhledem k chystaným deskám Atmo Music a Sebastiana by se novou tuzemskou hudební hvězdou, respektive šedou eminencí mohl stát liberecký producent ODD, u nějž zbývá, aby ho ke spolupráci přizval někdo zavedený. Protože má profláklé jméno a zajímavou produkci, mohla by také v nové roli zpěvačky zarezonovat debutující Emma Smetana.
    A ze zahraničních jmen, kde se přece jen pořád vybírá lépe, mě hodně baví Rat Boy, i když tedy zní jako nepřiznanej parchant od Jamieho T. Nebo možná právě kvůli tomu.

    Jasně, Sleaford Mods jsou spíš objevem roku 2014, ale až loni díky hostovačkám u Prodigy nebo Leftfield prorazili i mimo Britské ostrovy, kde žijí jediní humanoidi, kteří jejich minimalistické smršti plné textu a frustrace naplno rozumí. Jejich striktnosti to samozřejmě neubralo.

    Mydy Rabycad tu také už chvíli jsou, ale loni ze sebe dokázali setřást elektroswingové začátky a vydat se vstříc plným klubům a dospělejší taneční muzice. Na konci roku navíc klávesák Nèro Scartch vydal sebevědomý debut v mnohem temnějších odstínech.

    A naopak. Skvělý hudebník, ale na první pohled klaun, který facky obyčejně rozdává, se na desce Pijano zjevil bez šklebu. A výsledkem je nej­dojemnější, a přitom prožitá tuzemská skladba roku.

    Punková energie, chuligánství, a přitom hitovost. Současný ufňukaný, přecitlivělý a vykalkulovaný mainstream si o takovou přímočarou facku koledoval už dlouho. Aneb usměj se, Londýne, už jsi dávno mrtvej.

    Žbirkovo album z Abbey Road pro mě není deskou roku, jenom protože jsem v minifotkách na obalu našel i sám sebe, jak ve slavných studiích dělám rozhovor s producentem. Hlavně je to elegantní a opravdu velká deska se skvělými písničkami a poselstvím, že když vám „hoří hlava“, ani po šedesátce nemusíte hudebně zakrnět a ztratit vášeň. Stačí se koukat kolem sebe a nebát se hrát. K písničkám All My Days a Fair Play není třeba nic dodávat.

    Přiznávám, že tahle deska ve mně musela uzrát. V době vydání jsem ji minul, ale pak přišel podzim a zjistil jsem, že vyjma nových nahrávek je v mém přehrávači tou suverénně nejposlouchanější. Silné písničky, které nejsou prvoplánové, nádherný zvuk a britská suverénnost. A každé pondělí si navíc po poradě v refrénu písničku Go Out můžeme zpívat, že se jde do Lokálu.

    Tip: Kdo se proslaví v roce 2016?

    Objev

    Sleaford Mods

    Objev

    Mydy Rabycad a Nèro Scartch

    Nejlepší domácí skladba

    Xavier Baumaxa: Dvě labutě

    Nejlepší zahraniční skladba

    Slaves: Cheer Up London

    Nejlepší domácí album

    Miro Žbirka: Miro

    Nejlepší zahraniční album

    Blur: Magic Whip

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Honza Vedral

     
     

    12

    téma 1/3

    2

  • Nová deska Kid Cudiho je za horizontem progresu, z jiné planety a redefinuje hip hop tím, že vůbec není hiphopová. A Refused dokázali natočit i po velké pauze stylovou silnou desku, která představuje jejich potenciál nové doby a důstojně přitom navazuje na kultovní epos The Shape Of Punk To Come.

    Na zahraniční scéně bude těch jmen spousta, napadá mě jich dobrých dvacet napříč žánry. Osobně jsem ale hodně zvědav a myslím, že dobrý feedback bude mít nová deska Adore Life od Sava­ges. Co se české scény týče, jsem víc než kdy jindy skeptický, protože v středněproudém kurzu jsou bezduché instantní odrhovačky typu Slza a underground je momentálně fatálně oslaben tím, že všechny mladé kapely najednou chtějí zpívat česky a znít jako revival Roberta Kodyma, i když říkají, že ne. Takže se sice jistě neproslaví, ale mojí jistotou v roce 2016 budou Wild Tides, kteří chystají novou desku. A moje sympatie i nadále budou mít kapely, na něž sice chodí a bude chodit do padesáti lidí, ale dá se jim jejich tvorba alespoň věřit.

    Strašně bych chtěl tuhle kapelu vidět naživo, protože jejich koncerty jsou esence punkové brutality, industriální tenze a živé prezentace bez mantinelů, kde neexistuje rozdíl mezi pódiem a prostorem pod ním. Ho99o9 vrací do hry autenticitu a princip, proč se vůbec takové koncerty hrajou – pro pot, atmosféru a zážitek.

    Geniálně paroduje pomatence, co se v batice vydali vstříc duševní i tělesné harmonii.

    The Garden jsou úchyláci a já mám úchyláky rád. All Smiles Over Here :) a klip k ní je nejúchylnější song a video, který jsem letos slyšel a viděl.

    Protože humor, ten pořád moc neumíme. Baví mě, že se lidé při poslechu tracků z Demovy desky tlemí, je vtipná a dělá si srandu i sama ze sebe, a to se sakra počítá.

    Nejlepší zahraniční album

    Kid Cudi: Speedin‘ Bullet 2 Heaven

    Refused: Freedom

    Tip: Kdo se proslaví v roce 2016?

    Objev

    Ho99o9

    Nejlepší domácí skladba

    Kapitán Demo: Láska, pokora a sluníčko

    Nejlepší zahraniční skladba

    The Garden: All Smiles Over Here :)

    Nejlepší domácí album

    Kapitán Demo: Okamžitě odejdi do svého pokoje a vrať se,
    až budeš normální

     
     
     
     
     
     
     

    kay buriánek

     
     

    12

    téma 1/3

    3

  • Zaslouženě nejúspěšnější skladba letošního roku. Jakmile se Adele opře do refrénu, běhá mráz po zádech.

    Překvapit (částečně protože od ní to asi nikdo moc nečeká) může Emma Smetana, respektive to, co z ní dostane Jiří Burian v producentském a autorském křesle. Ze zahraničí tipuju zpěvačku Rae Morris – před rokem vydala slibný debut a pomalu se prokousává z role nenápadné mladice do pozice suverénní interpretky. Zásadní pro ni bude odezva na letošních velkých festivalech.

    Výjimečná debutová deska, skvělé živé sety. Tuhle kapelu sledujme velmi pozorně, pokud spolu kluci vydrží, můžou nás ještě hodně překvapit.

    Český pop konečně našel písničkáře západního střihu a přestává oscilovat mezi Xindlem a Klusem.

    Krásná jemná práce dělaná s úctou k Londýnu a studiu Abbey Road, které se Žbirkovi odvděčilo špičkovým zvukem a dodalo desce příběh.

    Víceméně holobrádci hrají rock‘n‘roll jako staří mazáci. Deska šlape od začátku do konce, hodí se na mejdan, do sluchátek, do auta i na ranní nakopnutí.

    Nejlepší zahraniční skladba

    Adele: Hello

    Tip: Kdo se proslaví v roce 2016?

    Objev

    Ghost Of You

    Domácí skladba

    Thom Artway: I Have No Inspiration

    Nejlepší domácí album

    Miro Žbirka: Miro

    Nejlepší zahraniční album

    The Strypes: Little Victories

     
     
     
     
     
     
     
     

    jarda konáš

     
     

    12

    téma 1/3

    4

  • Z domácích interpretů bych přál prorazit Davidu Stypkovi s novou deskou Neboj, protože je to spousta skvěle udělaný muziky. Ze zahraničních bych si přál, aby se proslavili třeba Green River Ordinance nebo The Dirty Guv’nahs, protože pak by snad vyrazili do Evropy na turné a já bych je viděl naživo.

    Proč The OXX? Protože jsme je objevili na Mighty Sounds a pozvali si je na Headliner Ponton, kde předvedli skvělej punkrock set a nakonec všichni včetně fanoušků naskákali do Vltavy. Opravdovej rock and roll.

    Nemám vysloveně domácí hit roku 2015. Na singly se nějak letos neurodilo, možná Bára Poláková s Nafrněnou, ale mně to přijde tak nablbý, že to nominovat nechci.

    Bieleve je skvělá pecka, nejenže obsadila přední příčky americké a britské hitparády, ale je ukázkou, jak téhle kapele svědčí změna zvuku a posouvá se dál. I když Snake Eyes je taky skvělá…

    David Koller vydal skvělé vyrovnané album, které má co říct jak po hudební, tak textové stránce, a Tonye její návrat ke kořenům rozhodně sluší. Tolik dobrého blues na jednom CD se v našich zemích slyší málokdy.

    I když je víceméně souhrnem předchozích EP, jsem rád, že konečně vyšlo řadové album Jamese Baye, který je zjevením v kategorii songwriters, a kdo ho viděl třeba v Berlíně na Lollapalooze, ví, o čem mluvím. Nicméně albem roku jsou pro mě rozhodně Mumford & Sons, z desek vydaných v roce 2015 mě zkrátka zasáhlo nejvíc jejich album Wilder Mild.

    TIP: Kdo se proslaví v roce 2016?

    Objev

    The OXX

    Nejlepší domácí skladba

    Nejlepší zahraniční skladba

    Mumford & Soons: Believe

    Nejlepší domácí album

    David Koller: ČeskosLOVEnsko

    Tonya Graves: Back to Blues

    Nejlepší zahraniční album

    James Bay: Chaos & Calm

    Mumford & Sons: Wilder Mild

     
     
     
     
     
     
     
     

    Dany Stejskal

     
     

    12

    téma 1/3

    5

  • Inteligentní psycho-pop s trochou štěstí může zabodovat
    nejen doma v UK.

    All-inclusive balíček proti zaprdlosti.

    Klaustrofobický debut texaského producenta trůní na piedestalu současné elektroniky.

    Srdcovka a skvělý koncertní otvírák.

    Vítěz v kategorii husina versus nechutný počet přehrání.

    Spolehlivá pomůcka při pravidelné psychohygieně.

    Nekompromisní pankáči z Toronta válcují přelétavost trendů.

    TIP: Kdo se proslaví v roce 2016?

    Gengahr

    Objev

    Boy Wonder & The Teen Sensations

    Objev

    Rabit: Communion

    Nejlepší domácí skladba

    Please The Trees: All I Want To Do

    Nejlepší zahraniční skladba

    Young Fathers: Rain Or Shine

    Nejlepší domácí album

    Please The Trees: Carp

    Nejlepší zahraniční album

    Metz: II

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Veronika Ondečková

     
     

    12

    téma 1/3

    6

  • Moderní tuzemská kapela se skvělým zvukem, obratně kombinuje metal s prvky elektroniky, skvělý zpěvák, naživo nezkrotná smršť.

    V zahraničí už roste delší dobu, na tuzemské scéně, doufejme, poroste v příštím roce. Skvělé skladby, talentovaný, skromný, úžasný.

    Prostě mě baví! Energická, veselá, chytlavá.

    Je to pomalá procítěná věc s obrovskou, nepopsatelnou energií. Při každém poslechu vyvolává ohromný proud emocí. Je silná, intenzivní, skvěle zazpívaná, má hymnický refrén, píseň hodná Michaela Jacksona.


    Další songy:

    Chris Cornell: Nearly Forgot My Broken Heart

    Trivium: Silence In The Snow

    Disturbed: The Vengeful One

    Letos mě žádné nezaujalo, nechytilo natolik, abych ho chtěla zmiňovat.

    Jedno ze tří letošních alb, které mě baví poslouchat od začátku až do konce. Z těch tří je navíc nejpropracovanější a obsahuje nejvíc silných songů.

    TIP: Kdo se proslaví v roce 2016?

    The Truth Is Out There

    Objev

    James Bay

    Nejlepší domácí skladba

    Support Lesbiens: K.I.D.

    Nejlepší zahraniční skladba

    Adam Lambert: There I Said It

    Nejlepší domácí album

    Nejlepší zahraniční album

    Muse: Drones

     
     
     
     
     
     
     

    Iva Boková

     
     

    12

    téma 1/3

    7

  • Pokud se bavíme ne o hudbě, ale o „proslavení se“, tak u nás tipuju Elišku Mrázovou alias Elis a možná že třeba dojde i na tu dlouho slibovanou desku Lenny. A ve světovém měřítku bych tipoval třeba Benjamina Clementina nebo Jamese Baye.

    Neuchopitelnost, nezařaditelnost a uvěřitelnost.

    Něco víc než jen hudba a text. Prožitek, historické kořeny, nálada.
    Opak Ortelu a všech dalších, kteří o národním cítění jen tlachají.

    Živelná a živočišná písnička, plná energie a možná i zážitek z jednoho z osobních koncertů roku.

    Neutuchající zásobárna vynikajících melodií a textů, které jen nepředstírají, že o něčem jsou.

    Nápaditá a současná deska od kapely, která neusnula v minulosti.

    TIP: Kdo se proslaví v roce 2016?

    Objev

    Algiers a Děti mezi reprákama

    Nejlepší domácí skladba

    Kittchen: Sudety

    Nejlepší zahraniční skladba

    Sleater-Kinney: No Cities To Love

    Nejlepší domácí album

    Květy: Miláček slunce

    Nejlepší zahraniční album

    Blur: The Magic Whip

     
     
     
     
     
     
     
     

    Tonda Kocábek

     
     

    12

    téma 1/3

    8

  • Drobná skejťačka aka irská písničkářka SOAK dokázala svými melodiemi vyzařujícími klid a pohodu loni pobláznit snad půlku světa. A mě taky.

    Tipuju Sebastiana. Známý už díky singlům je, ale teprve teď vydá desku.

    Tahle pecka z desky ČeskosLOVEnsko má syrový příběh, chytlavou melodii, a navíc ještě skvělý klip. Od dob Lucie pro mě asi nejlepší skladba Davida Kollera.

    Chladná, tvrdá a zároveň i neuvěřitelně sexy hitovka, ze které energie cáká na všechny strany. A ty kytarové riffy...

    Hravé texty i melancholická nálada, které se na albu A/B snoubí, mi v tuzemských vodách připravily nejpříjemnější hudební zážitek uplynulého roku.

    Srdeční záležitost, v níž tahle čtveřice skvěle míchá výrazné refrény se širokou paletou nálad a to celé pak servíruje s odzbrojující naléhavostí v hlase Dana Reynoldse.

    Objev

    SOAK

    TIP: Kdo se proslaví v roce 2016?

    Nejlepší domácí skladba

    David Koller: Recidiva

    Nejlepší zahraniční skladba

    Muse: Psycho

    Nejlepší domácí album

    Tata Bojs: A/B

    Nejlepší zahraniční album

    Imagine Dragons: Smoke + Mirrors

     
     
     
     
     
     
     
     

    Lucie Drugdová

     
     

    12

    téma 1/3

    9

  • James Harries už své renomé dávno má a dost dobře by mohl být jmenován v dalších kategoriích této ankety. Přesto si myslím, že by si zasloužil v příštím roce povyrůst natolik, aby se při vyslovení jeho jména chytali i lidé, kteří hudbou zas tolik nežijí.

    Nenápadně se se svými singly objevovali už trochu déle, ale v roce 2015 ukázali svým albem My Love Is Cool celému světu, že jsou opravdu dost cool a je radost, že v únoru to ukážou v Praze.

    Málem potopili Headliner ponton a mě hodně mrzelo, že jsem tam nebyla, protože je to jedna z českých novinek, které zní světově, a s písní Dance The Sadness Out překonáte leckterou melancholickou chvilku.

    Vždyť si poslechněte ten refrén.

    Distant Past od Everything Everything a Flesh Without Blood od Grimes, kterou mě nakazil Honza Vedral, jsou dvě písničky roku 2015, jež mají na první poslech úroveň chytlavosti 100 %.

    Miro Žbirka se ocitl ve vlastním snu o nahrávání ve slavném studiu Abbey Road a na jeho desce je slyšet, jakou lásku a nadšení k odkazu tohoto místa chová.

    Novou rockovější etapu této kapely nevítají všichni s radostí, ale já jsem si to album pro jistotu poslechla asi dvěstěkrát a tvrdím, že je jedním z nejlepších alb roku 2015.

    TIP: Kdo se proslaví v roce 2016?

    Objev

    Wolf Alice

    Objev

    V/R Nobody

    Nejlepší domácí skladba

    David Koller: Gypsy Love

    Nejlepší zahraniční skladba

    Everything Everything: Distant Past

    Grimes: Flesh Without Blood

    Nejlepší domácí album

    Miroslav Žbirka: Miro

    Nejlepší zahraniční album

    Mumford And Sons: Wilder Mind

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Šárka Hellerová

     
     

    12

    téma 1/3

    10

  • V den, kdy jsem ji slyšel poprvé, jsem ji pustil ještě minimálně padesátkrát. Je éterická, ale přitom má neuvěřitelnou sílu a skvělé rockové podbarvení.

    Hudebně se asi nejedná o tu nejsilnější skladbu, která v Česku loni vznikla, ale rozhodně mě svou bezprostředností pobavila nejvíc.

    Mladá britská písničkářka, která má příjemný projev a na svůj věk píše i promyšlené písničky. Začátkem roku 2015 vydala debutovou desku, se kterou v létě hrála i na festivalu Glastonbury.

    Devatenáctiletá písničkářka z Norska vydává v únoru svůj debut. Ale už má venku několik singlů, jedno ípíčko a vyšlo s ní několik rozhovorů. Její cover na Half World Away od Oasis byl použitý ve vánoční reklamě pro britský obchodní řetězec John Lewis, takže by se dalo říct, že našlápnuto má velmi dobře. Je navíc neuvěřitelně svá, dalo by se říct skoro až divná, ale právě její bezprostřednost je na ní tak moc okouzlující. Do její hudby se navíc celkem promítá i takový klasický severský naturel.

    Snad úplně cokoli, do čeho se Dyk pustí, je radost poslouchat, ale hravý swing mu sedí zatím asi nejvíc.

    Žádná deska mě za loňský rok nedostala tolik jako právě ta od Florence. Je barevná, dynamická, má skvělou atmosféru a vracím se k ní prakticky neustále.

    Nejlepší zahraniční skladba

    Of Monsters And Men: Human

    Nejlepší česká skladba

    Barbora Poláková: Nafrněná

    Objev

    Rae Morris

    TIP: Kdo se proslaví v roce 2016?

    Aurora

    Nejlepší české album

    Vojta Dyk: Deska

    Nejlepší zahraniční album

    Florence + The Machine: How Big How Blue How Beautiful

     
     
     
     
     
     
     
     

    Michael Švarc

     
     

    12

    téma 1/3

    11

  • Legenda švédského hardcoru, která dávno překročila hranice všech možných žánrů, se letos vrátila, aby potom, co před sedmnácti lety změnila navždycky podobu alternativní hudby, potvrdila svoji vládnoucí pozici. Úspěšně.

    Fúze mezi kytarovým popem „college“ střihu a inteligentním punk rockem. Nejopravdovější nahrávka, co u nás letos vznikla.

    Trochu Motörhead palba od Kabátů o ústavu pro choromyslné si prvenství zaslouží už za text: „Nadopovat lexaurinem – už se na tě voda v kotli vaří.“

    Doufejme, že konečně zbrusu nový projekt Jimmyho Page, ačkoli to je možná trochu sci-fi. Z domácích pak Noire Volters, velice sympatická indie-rocková banda z Mostu, která začíná nabírat rychlost. Příští rok bude jejich.

    Australská písničkářka, která letos vydala debutovou desku plnou špinavého indie-rocku pod názvem Sometimes I Sit And Think And Sometimes I Just Sit. Rozhodně stojí za poslech.

    Singl z nové desky, na kterém Maiden zachycují esenci toho, co z nich pořád ještě dělá jednu z největších kapel planety. Plus super stylový klip jako bonus.

    Zahraniční album roku

    Refused: Freedom

    Domácí album roku

    Worldhood: Nerd Love

    Domácí skladba roku

    Kabát: Do pekla/do nebe

    TIP: Kdo se proslaví v roce 2016?

    Objev

    Courtney Barnett

    Zahraniční skladba roku

    Iron Maiden: Speed Of Light

     
     
     
     
     
     
     
     

    Vojta Libich

     
     

    12

    téma 1/3

    12

 
×
Čtete:
2016/1
Best of 2015

Téma 2/3

Songy roku

Téma 3/3

Best of 2016

RIP

Vzpomínáme

RIP

Lemmy Kilmister

Obrazem 1/12

109 fotek roku

Obrazem 2/12

Jan Nožička

Obrazem 3/12

Petr Klapper

Obrazem 4/12

Adam Henze

Obrazem 5/12

Andrea Sovová (Andy Owl)

Obrazem 6/12

Jakub Macháček

Obrazem 7/12

Magdaléna Lindaurová

Obrazem 8/12

Michal Havlíček

Obrazem 9/12

Rusty Shepherd

Obrazem 10/11

Vojta Florian

Obrazem 11/11

Kryštof Kalina

Obrazem 12/12

Ivan Prokop

Rozhovor

Suede

Enface

Savages

Poradna

Jarda, sex a něžnosti

Insider

Rikk Scholvinck

Retro

Elton John

Televize

Videorama

Dialog

Jarda Svoboda vs. Nèro Scartch

Jackie Crash

Limp Bizkit

Songstory

Red Hot Chilli Peppers

Test

Headliner test

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

DJ Friky

Heavy

Natvrdo

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Klasika

Teď vážně

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Slnko Records - Máme jen naprosté nadšení

EDM

MDMA

Recenze měsíce

Bloc Party

Recenze měsíce

David Bowie

Recenze

Recenze 7. 1. 2016

Recenze

Recenze 21. 1. 2016

Duel

The Chancers

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Jelen

Naživo

Kabát

Naživo

Vypsaná Fixa

Naživo

Michal Prokop & Framus Five

Naživo

Ennio Morricone

Naživo

Imagine Dragons

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.