Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Co poslouchá

Kamu ra

Čerstvé (z)boží

Matt, John Wolfhooker, Fanfan

Headliner

Ed Sheeran

Anketa

Album roku

Téma

Bootlegáři

Promo

Skutečně nebeská hudba

  • RectangleGraphicLine

    text Veronika Kratochvílová

    foto archiv emirates, jan nožička

    GraphicLine

    Skutečně nebeská hudba

     

    Redakce Headlineru dostala příležitost vstoupit na palubu nejnovějšího Boeingu společnosti Emirates a otestovat jeho zábavní systém s poměrně napěchovanou hudební složkou.

    Polygon

    5

    GraphicLine

    promo

    1

  • Posadit se v kabince first class pro mě bylo podobně intenzivní jako dotknout se kytary Kurta Cobaina

    GraphicLineGraphicLine

    Kdo se letadlem proletěl zhruba třikrát v životě na dovolenou a zpátky, vnímá nejspíš tento druh cestování jako příjemný adrenalinový zážitek. Radost ze vzletu a přistání spolu s palubní atmosférou jsou dostatečnou kompenzací hodin strávených v letadle. Jenže někomu všemožné služební cesty, meetingy a kongresy po celém světě dříve „zábavné“ cestování proměňují v rutinu a nutné zlo. Které se dá ale – jak ukazují u Emirates – zpříjemnit.

    Pokud bychom si měli zaletět na nějaký showcase, festival nebo rozhovor do zámoří, nabídce jejich letů obsluhovaných boeingy a airbusy bychom se rozhodně nebránili. Ukázalo se totiž, že v čele českého zastoupení společnosti Emirates sedí lidé, kteří Headliner nejen pravidelně čtou, ale dokonce je pro ně náš názor relevantní do té míry, že nás pozvali, abychom zkusili a ohodnotili úroveň jejich palubního systému.

    Uplatnit zkušenosti z hudební kritiky na palubě letadla zní sice jako přitažené za vlasy, ale kdo by to odmítl. A tak jsme se jednoho lednového odpoledne ocitli uvnitř nejnovějšího boeingu.


    První třída

    Na Ruzyni nás vyzvedla standardně uniformovaná letuška Emirates, ověnčila nás povolením k pohybu na letišti, a ačkoli redaktorky i fotografové čas od času čelí opravdu zvláštním zážitkům, rozhodně se jim denně nestává, že by se do bezcelní zóny dostali vchodem pro delegáty. Ale všechno je

    Přes počáteční problémy, s nimiž se potýká každá průměrná blondýna, která se poprvé setká s dotykovou obrazovkou, jsem se úspěšně proklikala k hudební složce. Systém, který je k dispozici pouze v angličtině, by mohl dělat problémy snad jen starším ročníkům a těm, kteří by si hudbu chtěli vyhledávat i jinak než na základě názvů interpretů. Žánrové rozřazení je však přehledné a jasné také z úvodních fotografií, které jednotlivé složky provázejí.

    V nabídce je k dispozici téměř vše, na co

    jednou poprvé, a tak jsme i my s cedulkami na krku za pár minut stanuli na připravené palubě jednoho z nejluxusnějších letadel.

    Přiznám se, že posadit se v kabince first class pro mě bylo podobně intenzivní a neuvěřitelné jako dotknout se kytary Kurta Cobaina. Když jsem stranou svých úvah nechala pečující krémy, polštáře i pestrou nabídku palubního baru, dostala se do centra mojí pozornosti širokoúhlá obrazovka, ve které se mělo ukrývat štěstí všech znuděných cestujících. Náš (vý)let hudebním světem mohl začít.

    Polygon

    5

    GraphicLine

    promo

    2

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
     

    FIRST CLASS

    si průměrný hudební konzument, ale i náročnější posluchač vzpomene. Starší diskografie, jednotlivé aktuální singly, videoklipy i živé koncerty jsou zde shromažďovány podle intuitivního klíče.

    Dokážu si představit upřímné nadšení fanouška Foo Fighters, který nestihl živé vystoupení a na YouTube se mu ze všech videí z mobilu točí hlava, když narazí na kvalitní záznam jejich nedávného koncertu.

    I když předpokládám, že tato zpráva skalní příznivce post-punku a metalu asi příliš nerozhodí, oni musí na koncerty svých oblíbených kapel během letu s Emirates zapomenout. Art rock je asi nejtvrdším žánrem, kterým se paluba pyšní. A nabídka soundtracků k bollywoodským filmům jejich výhled letu za zvuku tvrdých kytar také nezvyšuje.

    Co však ocení cestující first class bez

    výjimky, jsou kvalitní uzavřená sluchátka, která nejenže z venku nepropustí ani smítko nechtěného ruchu, ale zajišťují opravdu kvalitní zvuk, což nebývá úplně běžné.


    Kvalita i v ekonomické

    Čím větší bylo okouzlení první třídou, tím více jsem se obávala propadu do míst, která by připadla nám, obyčejným smrtelníkům s omezeným rozpočtem. Jenže ani economy class v zábavním směru nezaostává. Obrazovka sice není tak velká, je menší a zabudovaná v sedadle před vámi, takže se člověk z halucinace v podobě pohádky tisíce a jedné noci snadno vrátí zpět do reality, ale nabízí úplně stejné množství programů, a to je to podstatné. Hudební složky tudíž i zde nabízejí zábavu na dobu neurčitou.

    Polygon

    5

    GraphicLine

    promo

    3

  • Sluchátka v této třídě sice rozhodně nejsou tak kvalitní jako ve first class, ale pozitivní je, že si je v případě zájmu mohou cestující nahradit svými vlastními, když tedy najdou, kam je strčit, s čímž, pravda, mé blonďaté já chvíli zápasilo.

    Ladytron nebo Phantogram jsem v systému sice nenašla, ale takový Andy Bull nebo Lily Allen se zde pyšní kompletní diskografií. Aktuální hudební žebříčky si tudíž člověk na palubě snadno zrekapituluje a poslechem starších klasických diskografií si za dlouhého letu snadno doplní své hudební vzdělání. Kdyby ale bez určitého interpreta přece jen nemohl opustit pevnou zem, stačí, aby vyplnil formulář a s předstihem jej odeslal. I takové přání mu totiž může být splněno.

    Takže sečteno podtrženo, dělat sám sobě dýdžeje na palubě letadla Emirates může být vlastně docela zábavné.

     
    GraphicLineGraphicLine

    Zábava na palubě

    Palubní systém ice v sobě zahrnuje tři položky. Informace, komunikaci a zábavu. Již po desáté v řadě získal tento systém celosvětovou cenu SKYTRAX World Airline Awards za nejlepší palubní zábavu. Boduje především výběrem z více než 2 000 zábavních kanálů, včetně více než 400 filmů z různých koutů světa, stovkou TV programů a více než tisíci hudebních skladeb jak moderních, tak klasických.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupPolygon

    5

    GraphicLine

    promo

    4

  •  
    GroupGroupOLYMPUS DIGITAL CAMERAGroup
    GroupOLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupGroup
    GroupOLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupGroup
    GroupOLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupGroup
    GroupOLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupGroup
    GroupOLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupGroup
    GroupOLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupGroup
    GroupOLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupGroup
    GroupOLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupGroup
    GroupOLYMPUS DIGITAL CAMERAGroupGroup
    Polygon

    5

    5

    GraphicLine

    promo

 
×
Čtete:
2015/2
Skutečně nebeská hudba

5 otázek

Kabát & Yarda Helešic

Rozhovor

Smrtislav

Téma

Indies

TOP

Goran Bregovič

Enface

Katarzia

Insider

Nick Hobs

Headliner 1/3

Jiří Burian

Headliner 2/3

10 tváří Jiřího Buriana

Headliner 3/3

Kapitán Demo

Fenomén

Večírky na úrovni

TOP

11 Nejlepších oscarových hitů

Story 1/2

Queen

Story 2/2

Queen & Adam Lambert

Rozhovor

Cirkopolis

Rozhovor

DJ Tráva

Rozhovor

LA4

Rozhovor

Dorian Concept

Story

The Subways

Rozhovor

Enter Shikari

Story

Jelen

Ženský element

Katy Perry

Portrét

Kid Rock

Pohled

Madonna

Pohled

Protesty do větru

Enface

Modest Mouse

V hlavě

Honzy Kaliny – Sto zvířat

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Test

H-D Kvíz

Deska měsíce

Mark Ronson

Recenze

Recenze 19. února 2015

Recenze

Recenze 5. února 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Marilyn Manson

Naživo

Kiesza

Naživo

Goran Bregović

Naživo

Ed Sheeran

Naživo

The Afghan Whigs

Naživo

25 let Indies

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Royal Blood

Naživo

Zoot Woman

Naživo

Battlelines

Naživo

Undercover Games

Tipy

Kam vyrazit?

Demence

Nickelback

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.