Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Ve studiu

5 otázek pro … Prago Union

Zaostřeno

Glastonbury

Největší festival vzbuzuje kontroverzi

Zaostřeno

Žánrové ceny Anděl

Důstojnější, ale haproval zvuk

Obrazem

Očičkem Nožičky

Headparáda

Redakční tipy

Zaostřeno

Čistý festival

Zaostřeno

Deftones

Už to bude...

Můj soundtrack

Michaela Doubravová

Anojsem řekla u Eda Sheerana

Čerstvé (z)boží

Cocaine Party

Bordel za všech okolností

Headliner

Bára Poláková

Fakt jsem vyjukaná?

Fenomén

Jednou a dost

TOP

Máš na to!

Rozhovor

The Offspring

Už nikam nespěcháme

TOP

WTF

9+1 klip, které vypadají jako apríl

Enface

Kygo

Od fotbalisty k dýdžejské superstar

Rozhovor

Indy

Ideální míra druhé puberty

Fenomén

Dancehall Queen

Jak se vrtí zadkem na reggae

Hlášky

Zakk Wylde

Hlavně nesmí dojít pivo

Story

Last Shadow Puppets

Vedlejšák nejlepších kámošů

Téma

14 andělských objevů

  • text Šárka Hellerová

    foto profimedia

     
     
     

    16

     

    téma

    1

  • Ta otázka se opakuje každý rok. K čemu jsou vlastně Ceny Anděl? Letos je s pěti nominacemi bezkonkurenčně nejúspěšnější skupinou Kryštof. Ale není to zas tak dlouho, co ji v jejích začátcích Akademie populární hudby objevila. I proto jsme se zevrubně podívali na to, jaké jsou příběhy andělských objevů a jak jim ocenění pomohlo.

     

    Kategorie Objev roku existuje od prvního ročníku cen v roce 1991. Prvními třemi objevy byly kapely Zoo, Burma Jones a Ilona Csáková. Headliner se ale u příležitosti dubnového vyhlašování Cen Anděl za rok 2015, které se udílejí 9. dubna v pražském Hudebním divadle Karlín, podíval na ty, co byli objeveni po Kryštofu. Tedy kapele, která svou první sošku získala v roce 2001 a od té doby jen sebevědomě rostla až k loňskému albu Srdcebeat a mimo jiné dvakrát vyprodané pražské O areně.

    Úspěch těchto čtrnácti interpretů se nedá exaktně porovnávat už třeba proto, že každý z nich se na hudební scéně pohybuje jinak dlouho. Headliner se proto těchto muzikantů zeptal, jakého úspěchu si cení oni sami.

    Ne všechny oceněné kapely se ovšem dožily roku 2016. Nejkratší životnost zaznamenal projekt Black Milk, skončily i skupiny Clou a Charlie Straight, v současné době si dávají pauzu i Toxique. Dobrá zpráva ovšem je, že členové všech těchto uskupení fungují v jiných projektech nebo sólově.

    V následujících medailoncích se tedy dozvíte, co pro oceněné znamenalo, když získali cenu Objev roku, co jim z jejich práce dělá největší radost a na čem nyní pracují. Jejich vzpomínky jsme doplnili dobovými videoklipy, a můžete si tak připomenout, jak zněli v čase, kdy jste o nich nejspíš i vy slyšeli poprvé.

    P. S. Letos se Objevem roku stane buď Slza, Barbora Poláková nebo Sebastian.

     
     

    16

    téma

    2

  •  
     

    „Děly se krásné věci.“

    1

    „Zažívali jsme první intenzivní rok s deskou Magnetické pole a děly se krásné věci. Ta cena patřila k vyvrcholení toho všeho, pro nás to byla velká věc. Jsme upřímně rádi, že během dalších let nezůstalo jenom u ní. Dodnes mám radost, že ač jsme považováni za v podstatě komerční kapelu, tak si nás vždy všímala i hudební kritika,“ vzpomíná zpěvák Richard Krajčo na prvního z kapelní sbírky Andělů. „Těší nás, že kromě komerčního úspěchu se občas dostaví i pozornost od lidí z branže. To je vždycky milé.“

    Kryštof má dnes na kontě osm studiových desek, dva živáky a jedno best of. Loňské album Srdcebeat kapela hrála mimo jiné před vyprodanou O arenou. Dvakrát za sebou. Halová turné, turné po divadlech i kinech s vlastním dokumentem v zádech, vlastní série rodinných festivalů Kryštof Kemp, která se letos dočká opakování. Kapele Kryštof se daří. Na co je Krajčo nejvíc hrdý?

    „Nedá se úplně vypíchnout jen jedna věc, protože to je cesta, na které pořád jsme. Proto doufám, že zatím nemůžu mluvit o žádném vrcholu a že další věci ještě přijdou. Na té cestě jsme uskutečnili několik věcí, na které jsme pyšní. Opravdu je těžké zmínit jednu. Mohli bychom říct, že jsme pyšní, že jsme dvakrát vyprodali O arenu, ale stejně pyšní jsme třeba na to, že jsme přišli s Kinotour, kterému se všichni ze začátku smáli,“ bilancuje. „Lidé si nedovedli představit, že budeme hrát do nějakého dokumentu, který za námi poběží na plátně. Měl jsem tehdy hroznou radost, že se to povedlo, a absolvovali jsme s tím asi jedenáct představení. Nebo že se nám povedl Kryštof Kemp. Těch věcí je hodně a jsou to střípky, které se skládají dohromady.“

    V letošním roce kapela fanoušky potěší především množstvím koncertů. „Na jaře zase vyrazíme po pár městech, pak budeme dělat Kempy a řekli jsme si, že na podzim si to ještě zopakujeme, ať si tu desku také konečně trochu zahrajeme a není to jen stadionová záležitost,“ plánuje Krajčo s tím, že příští rok se nebudou držet jen hranic České republiky. „Chystáme si udělat radost a absolvovat naše první evropské turné. Doufám, že nám to vyjde, není to nic velkého, chtěli bychom v kuse objet města, kde je nějaká koncentrace Čechů a kde je šance, že třeba dvě stě, tři sta až třeba šest set, sedm set lidí přijde. Pomalinku také začneme pracovat na hudbě pro jeden film.“

    Kryštof budou ještě nějaký čas žít především Srdcebeatem. „Myslím, že než v roce 2018 oslavíme dvacet pět let, žádné nové album nevyjde,“ dodává frontman.

    rok 2001

    kryštof

     
     
     
     
     

    16

    téma

    3

  •  
     

    „Byly jsme dobře vymyšlený produkt.“

    2

    Dívčí trio Black Milk, tvořené Terezou Černochovou, Terezou Kerndlovou a Helenou Zeťovou, mělo krátký život. Rozpadlo se v roce 2005 po třech letech existence. „Black Milk byl produkt, který někdo vytvořil, nevznikl spontánně. Marketingově byl dobře promyšlený. Celé to tak dobře fungovalo díky tomu, že jsme si všechny tři hlasově dobře seděly,“ vzpomíná na skupinu Tereza Černochová. „Dohromady to tvořilo něco jedinečného, co tu do té doby nebylo. Když spojíte dohromady nějaký počet hlasů, nemáte nikdy záruku, že se to bude barevností a hlasovou vybaveností dobře pojit. Tady se to stalo a vzniklo něco výjimečného. My jsme byly opravdu vokální trio, to byla naše největší deviza.“

    Černochová dnes kromě své sólové kariéry zpívá s Monkey Business a v projektu Vojty Dyka Mše. Z celého tria je její dnešní hudební kariéra zdaleka nejzajímavější. „Teď jsme dokončili první set koncertů s Bernsteinovou Mší. V létě a na podzim nás čekají další představení. Je to opravdu výjimečné dílo a jsem ráda, že v něm můžu být. Navíc se střídám s Tonyou Graves v Monkey Business, Tonya má touhu dělat i svou sólovou kariéru, a proto už není stálá členka a já už jsem na téměř stejné pozici. To mě naplňuje, protože tu kapelu zbožňuji,“ říká zpěvačka, která navíc loni vydala album Škrábnutí. I Tereza Kerndlová zůstala u zpěvu. V roce 2008 reprezentovala Českou republiku v soutěži Eurosong. Helena Zeťová, která žije v Řecku, také stále zpívá, především však na soukromých akcích.

    rok 2002

    Black Milk

     
     
     
     

    16

    téma

    4

  •  
     

    „Anděly jsem prodala v dobročinných aukcích.“

    3

    Radůza si jde od počátku vlastní cestou, kterou hudební ceny nemají velkou šanci jakkoli ovlivnit. Jak si zpěvačka pamatuje chvíli, kdy ji v roce 2003 „objevila“ andělská akademie? „Moc si nevzpomínám, ale mám pocit, že mě to pobavilo,“ vypráví Radůza. Přitom Anděly získala v roce 2003 rovnou tři. Stala se i Zpěvačkou roku a dostala žánrového anděla v kategorii Folk a country. Radůzu následně oslovila dvě velká vydavatelství s nabídkou smlouvy na album. „Nepodepsala jsem je. Chtěla jsem a chci dělat muziku po svém. Anděly jsem prodala v dobročinných aukcích, a když se mě nedávno někdo ptal, v jakém roce a za co jsem je dostala, nemohla jsem si vzpomenout,“ říká zpěvačka. „Myslím, že by mezi sebou muzikanti neměli soutěžit. A ani to nevnímám, že soutěžíme,“ dodává s tím, že podobné hudební ceny jsou dobré pro to, aby upozornily na začínající umělce, nebo mohou dát signál, že se někomu povedlo album nebo písnička. Když se Radůzy zeptáte, na co je ve svém životě pyšná, její myšlenky se od hudby stočí k rodině. „Na to, že mi děti každý den namalují obrázek, každý den mi řeknou, že mě mají rády a že mi syn píše básně,“ říká zpěvačka, která má ovšem důvody k hrdosti i v profesním životě.

    Jak sama říká, vždy pracuje aspoň na pěti projektech zároveň. „Když jsem psala Marathon, psala jsem zároveň i veršovanou divadelní hru se zpěvy Uhlíř, princ a drak, která měla nedávno premiéru u nás v Kladně v divadle Lampion. Tento týden jsem vydala druhé vydání knížky Čáp nejni kondor a píšu k ní pokračování. Doplnila jsem jej audioknihou a fotkami z dětství, ilustrace jsou od mých dětí, to je také radost. Teď právě připravuji vánoční album a moc mě to baví, je to příjemné vybočení z řady. Také píšu další knížku, která vyjde opět s písničkami jako Marathon. Teď jsem napsala pár písniček na objednávku, to se mi velmi líbilo,“ uvedla Radůza pro Headliner do svých aktuálních aktivit. „A začala jsem se znovu učit na klavír, to je ohromná zábava.“

    rok 2003

    Radůza

     
     
     
     
     

    16

    téma

    5

  •  
     

    „Bylo to jako hrát poprvé na festivalu.“

    4

    Při poslechu loňského alba Na Radosti už si člověk skoro nevzpomene, že poprvé Anetu Langerovou viděl v soutěži Česko hledá SuperStar, jejíž byla první vítězkou. Od té doby téměř neuplyne rok, aby tato zpěvačka v některé z anket či cen nezískala titul Zpěvačka roku, případně Album roku. Podobné ocenění získala za každé ze svých čtyř alb s výjimkou prvního, které ovšem bylo v roce 2004 nejprodávanější deskou roku. Jak vzpomíná na svého prvního Anděla? „Cena Objev roku byla přijetím a také možností dělat to, co jsem vždy chtěla. Byl to další krok k tomu, co máme dnes. Podobně jsem se cítila, když jsem poprvé měla možnost vystoupit živě na festivalu. Chtěla jsem dát najevo, že toužím hrát živě, pro lidi, mít koncerty a zpívat, jak mi síly budou stačit,“ vzpomíná Aneta na své začátky.

    Langerová od svého vítězství vydala alba Spousta andělů, Dotyk, Jsem a Na Radosti a s každým z nich se posunula v osobitosti i ve výrazu. A jsou to právě tyto desky, které zpěvačka považuje za svůj největší úspěch: „Každá vydaná deska je pro mě velký úspěch. Vždy se spojí síly a dílo se dokončí a následně už žije vlastním životem. Úspěch pro mě spočívá v tom něco přinášet, umět se vyjádřit a přijímat nové a nové podněty, které mě inspirují k psaní textů a hudby.“

    Nyní zpěvačka se svou kapelou pokračuje v úspěšném turné Na Radosti. „Čeká nás ještě mnoho koncertů a letos budeme mít k mé radosti samostatné koncerty i v létě na krásných místech, budeme na čerstvém vzduchu, což naše vystoupení obohatí novou atmosférou,“ těší se Langerová. V létě ji kromě vlastních koncertů čekají další vystoupení v muzikálu Touha jménem Einodis, ve kterém společně s Martou Kubišovou ztvárňuje hraběnku Sidonii Nádhernou.

    rok 2004

    Aneta Langerová

     
     
     
     
     

    16

    téma

    6

  •  
     

    „Byl to neuvěřitelný start.“

    5

    Skupina Clou, která se rozpadla před dvěma lety, si svou sošku pro Objev roku (a zároveň Skladbu roku, kterou byla Island Sun) osobně nepřevzala. „Zdálo se nám totiž, že si z toho ODS tehdy udělala předvolební kampaň. Tehdy jsme si na místě řekli, že si pro tu cenu nepůjdeme. O převzetí jsme poprosili zástupce z vydavatelství. Nicméně to pro nás znamenalo hodně. Byl to neuvěřitelný start kapely,“ vzpomíná na ceremoniál zpěvák Lukáš Vyhnal.

    „Vážím si toho, že jsme spolu vydrželi dvanáct úžasných let. Důležité pro nás byly koncerty na všech velkých hudebních festivalech. Krásné bylo zažít vlastní turné. Moc rád vzpomínám na předskakování před Green Day a Good Charlotte,“ říká frontman kapely, která má na svém kontě čtyři alba. To poslední Old Dogs New Tricks vydala v roce 2012.

    Dnes se nejaktivněji hudbě věnuje bubeník Radek Tomášek, který hraje ve skupinách Support Lesbiens a v Ráji houbařů. Také se mluví o Fvtvre, chystaném projektu s Karlem Buriánkem. Lukáš Vyhnal je sólo pod jménem Lukemo. „Mám singl Ptám se. Budu teď mít několik koncertů, kde budu písničky hrát v akustických verzích. Ještě nemám celý svůj repertoár. Teď pojedu šest věcí autorských a dva covery a jdu na bar. Chtěl bych v roce 2016 vydat desku,“ plánuje Vyhnal.

    rok 2005

    clou

     
     
     
     
     

    16

    téma

    7

  •  
     

    „Byla to pro mě meta.“

    6

    rok 2006

    Gipsy.cz

     
     
     

    „Cítil jsem se jako ve snu. Anděl pro mě byl meta, ale časem jsem dospěl k závěru, že člověk musí dělat hlavně to, co ho baví. Ceny jsou pěkné, ale nesmí se stát vaším jediným cílem,“ hodnotí Radek Banga význam ocenění Objev roku, které v Andělech získal v roce 2006. „Za svůj největší úspěch považuji to, že i po to všem, co jsme s Gipsy.cz dokázali, jsem zůstal nohama na zemi. Člověk musí chápat, že být nahoře neznamená, že jednoho dne nemůžete být zase dole. Je nutné nebýt líný a neustále se snažit vylepšovat,“ říká Banga, který s kapelou nahrál čtyři alba, naposledy tři roky starou desku Upgrade. Gipsy.cz reprezentovali Českou republiku v soutěži Eurovize a vystoupili na Glastonbury. V poslední době fanoušci místo nové hudby napjatě sledovali Bangův tanec v soutěži StarDance. Nyní ovšem podle Bangy nastal čas pro nový materiál:
    „Po StarDance se konečně vracím k tvorbě, nejen pro ostatní, ale i pro kapelu. Brzy chceme s Gipsy.cz vydat nový singl, ke kterému chci natočit videoklip. Jinak stále jezdím prevence po základních školách, to mě velmi naplňuje,“ dodává.

     
     

    16

    téma

    8

  •  
     

    „Ta soška sama je uměleckým dílem.“

    7

    Andělská akademie Markétu Irglovou objevila těsně poté, co ji objevil celý svět. Oscara za píseň Falling Slowly z filmu Once dostali s Glenem Hansardem měsíc před Anděly. Co pro Irglovou, která v té době s Hansardem vystupovala jako The Swell Season, znamenala cena Anděl? „Každé ocenění je vyjádřením úcty a obdivu práce, kterou jeho držitel odvedl. Myslím, že přirozená reakce je pocit vděku a možnost být na sebe hrdý. Asi si všichni ceníme pochvaly našich vrstevníků, vzorů a idolů. Alespoň já ano. Pro mě bylo potěšením obdržet takové ocenění v zemi, odkud pocházím, navíc ve formě tak krásné sošky, která je sama o sobě uměleckým dílem,“ říká Irglová, která v současné době žije na Islandu.

    The Swell Season vydali tři alba, poté Irglová vydala dvě sólové desky Anar a Muna. Za svůj největší úspěch zpěvačka považuje, že může dělat, co ji baví. „Největší radost mi vždy dělá nový materiál, na kterém pracuji, neboť tak vždy cítím, že se zase někam posouvám. Těší mě ale i dílo již odvedené, které zpětně dokážu ocenit a nechat se jím teleportovat do dob, kdy bylo tvořeno.“

    V současné době Irglová pracuje na soundtracku pro rakouský film, nových písních pro příští album a vybudování nahrávacího studia na Islandu.

    rok 2007

    Markéta Irglová

     
     
     
     
     

    16

    téma

    9

  •  
     

    „Byla jsem jak Alenka v říši divů.“

    8

    „Byla jsem spíš jak Alenka v říši divů z toho, že jsme hráli se spoustou známých muzikantů na jednom pódiu v přímém přenosu České televize. Měli jsme tenkrát čtyři nominace, vůbec jsem to nechápala a vlastně jsem ani nečekala, že něco dostaneme,“ vzpomíná zpěvačka Klára Vytisková na moment překvapení, kdy její kapela vyhrála Anděla za Objev roku. Následoval prý velký mejdan. Na co z kariéry Toxique, která je nyní neaktivní, vzpomíná zpěvačka nejraději? „Na to, že jsme si mohli zahrát spoustu skvělých koncertů u nás a taky, že jsme hodně jezdili hrát po celé Evropě. Zkrátka živé koncerty jsou pro mě vždycky zážitek,“ dodává.

    Klára Vytisková v listopadu vydala jako Klara. sólové album Home. „Deska Home vyšla koncem listopadu a teď v dubnu k ní pojedu turné s nově postavenou kapelou (Tereza Vytisková – synth, drumpad, Adam Koller – drums, drumpad, Matěj Belko – bass, guitar, Jan Aleš – keys, pozn. aut.) Moc se těším, až se potkám s lidmi v klubech a budu jim moct dát celou desku live,“ zve zpěvačka fanoušky na koncerty, které začínají 13. dubna v Českých Budějovicích.

    Ani ostatní členové Toxique z hudební branže neodešli. Patrick Karpentski hraje s Lenkou Dusilovou v projektu Baromantika a v kapele Lake Malawi. Viliam Béreš se věnuje především studiové práci. Honza Lstibůrek hraje v Cílové skupině Tomáše Kluse a Roman Vícha s kapelou Muff a s Ewou Farnou.

    rok 2008

    Toxique

     
     
     
     
     

    16

    téma

    10

  •  
     

    „Konečně jsme měli na naftu.“

    9

    Charlie Straight v roce 2009 získali kromě Objevu roku Anděla za Album roku za debut She’s a Good Swimmer a třetí sošku za Videoklip roku. Jaký měl ten večer frontman kapely Albert Černý pocit? „Říkal jsem si: Tak to vyšlo. Pro nás cena Anděl znamenala, že jsme konečně mohli někam jet hrát a neskončili jsme v minusu. Že jsme měli na naftu. Když jsme před Anděly jeli do Karlových Varů, byla celková bilance minus dva tisíce. Po Andělech nám v Karlových Varech dali za koncert nějaké prachy a aspoň už jsme nebyli v minusu. Nemusel jsem si pak už od táty půjčovat,“ vypráví Albert.

    Charlie Straight se v roce 2013, po sedmi letech existence, rozpadli. Zanechali po sobě dvě alba příjemně melodického indie rocku a čtyři hudebníky, kteří své síly napřeli do jiných projektů. Nejvýrazněji zní hudba skupiny Lake Malawi, ve které už z Charlie Straight dnes zůstal pouze Albert Černý. Aktivní je i kapela Noisy Pots klávesisty Michala Šupáka.

    „Jako vrchol vždy vnímám, když hrajeme nějakou písničku, která je pro mě v životě důležitá, protože jsem ji třeba napsal poté, co jsem něco významného zažil, a několik set lidí si ji zpívá. Z toho mám krásný pocit. Je to, jako kdyby ten moment prožili se mnou. Říkají mi tím, že je všechno v pohodě a život je super,“ hodnotí Albert filozoficky úspěchy Charlie Straight.

    rok 2009

    Charlie Straight

     
     
     
     
     

    16

    téma

    11

  •  
     

    „Ceny vystoupení šly nahoru.“

    10

    rok 2010

    Republic of Two

     
     
     

    V roce 2010 získalo cenu Objev roku duo Republic of Two. „Přestože hudba není sport a ceny jsou, jaké jsou, je to ocenění vaší práce, a to vám udělá radost. Asi bych lhal, kdybych tvrdil, že jsme ji neměli,“ vzpomíná Jiří Burian, který s Mikolášem Růžičkou kapelu tvoří. „Bylo to příjemné období. Ta cena umělci pomůže, víc se o něm ten rok mluví a i ceny za vystoupení stoupnou,“ dodává Burian s tím, že i když podle jeho názoru nejde o nic převratného, je to přece jen určitá prestiž.

    Skupina má na kontě čtyři alba a nespočet nádherných videoklipů, Burian si ovšem nejvíc váží vztahů, které v Republic of Two panují. „Jsem pyšný především na přátelství, které mezi sebou s Mikolášem máme. Že nám to funguje po kreativní i lidské stránce,“ říká.

    Na jaře vyjde dvojici nové album. Burian se mimo Republic of Two věnuje úspěšnému projektu Kapitán Demo a spolupracuje s Emmou Smetanou, jíž produkoval album What I‘ve Done a koncertuje s ní.

     
     

    16

    téma

    12

  •  
     

    „Pomáhá nám to dodnes.“

    11

    rok 2011

    Goodfellas

     
     

    „Jestli to bylo důležité? Rozhodně ano, protože taková cena kapele otevře dveře na spoustu akcí, kde by si normálně nezahrála. Začnou se o vás zajímat pořadatelé všelijakých pivních a městských slavností. Díky tomu se nám tehdy nakupilo hraní a musím říct, že nám to pomáhá dodnes,“ vzpomíná na ocenění Objev roku kapely, která si dnes říká jen The Fellas, kytarista a zpěvák Jan Anděl s tím, že je cena překvapila. „Pamatuji si, že před námi to vyhráli Toxique, Republic of Two a Charlie Straight. Tahle konkrétní kategorie mě vždycky zajímala, protože z ní často vypadla nějaká dobrá jména nebo projekty, obzvlášť v té době. Nevím, jestli se v poslední době změnila akademie, nebo čím to je, ale ty ceny jsou komerčnější,“ říká Anděl, který hudební ceny považuje za přínosné ve chvíli, kdy upozorní veřejnost na zajímavý projekt, o kterém zatím není tolik slyšet.

    The Fellas letos vydají své druhé album nazvané Scarecrow. „Napsal jsem ho kompletně sám. Byl jsem v takové životní etapě. Jsem s ním spokojený, dali jsme si na něm hodně záležet. Očekávám, že až to vydáme, vydrží mi přesvědčení, že jsem pro to udělal všechno, dlouho. Obvykle to člověk třeba po dvou letech začne přehodnocovat a říkat si, co měl udělat jinak,“ vypráví Anděl o albu, které vypráví o překonávání strachu ze smrti. „I když je to docela temné téma, přistoupili jsme k němu pozitivněji. Je o existenčním vyrovnání, ale je svižné a pozitivní. Pojedeme k tomu poměrně velké turné. Vzali nás asi na třicet pět festivalů. Je to pro nás trochu těžší hrát, protože v rámci toho, jak jsme na tom dřeli, začal například zpěvák hrát na piano, já na ukulele a na mandolínu. Je tam spousta nástrojů, na které jsme se naučili hrát za poslední dva roky.“

    Skupina, která vznikla v roce 2008 v Karlových Varech, měla vždy zájem uspět i v zahraničí. Proto už s debutovým albem Roberry Blues pravidelně vyjížděla koncertovat především do Velké Británie. „V zahraničí jsme nezaznamenali nějaký významný obchodní úspěch, ale řekl bych, že jsme především v Anglii zaznamenali úspěch na profesní úrovni v tom smyslu, že jsme tam poznali hodně lidí. Mají nás tam rádi, a když se tam vracíme, dost z nich si nás pamatuje. Líbí se jim naše texty, to pro mě bylo hodně důležité,“ hodnotí Anděl zahraniční působení kapely. „V Americe jsme ještě mockrát nehráli. I v Čechách už je ta kapela poměrně etablovaná, a když někam zavolám, lidé většinou ví, kdo jsem.“

     
     
     

    16

    téma

    13

  •  
     

    „Začalo na nás chodit víc lidí.“

    12

    rok 2012

    zrní

     
     

    „Pomohlo nám to hodně. V té době o nás nikdo nevěděl a cena způsobila, že na nás začalo chodit víc lidí. Ukázala nás těm, kteří by nás rádi poslouchali, ale netušili, že existujeme. Pořád to tu funguje tak, že když je něco v televizi, lidi na to slyší. Je to asi přirozené,“ vzpomíná na prvního Anděla Jan Unger, zpěvák a flétnista Zrní. „V té době to byla v podstatě jediná taková cena, měla a pořád má u lidí velké slovo. Dozví se o vás i lidé, kteří třeba sami hudbu tolik nevyhledávají.“ Jak vzpomíná na ceremoniál? „Jsme spíš z alternativní scény, takže předávání pro nás byl poměrně bizarní zážitek, kdy jsme se setkali s daleko mainstreamovějšími věcmi na jednom pódiu. Bylo zvláštní se najednou ocitnout v tomto světě. Ale byli jsme rádi za nějaké obecné dění, že jsme se v takových cenách ocitli,“ vysvětluje Unger.

    „Pro nás byla hodně úspěšná právě deska Soundtrack ke konci světa, za kterou jsme byli ocenění. Pak jsme si přáli sami sebe nevykrást a jít dál tak, aby nás to pořád naplňovalo,“ bilancuje zpěvák kapely Zrní. „Takže za největší úspěch považuji desku Následuj kojota, se kterou jsme spokojení a která se pohnula zase někam jinam a měla také úspěch. Jsem rád, že jsme neustrnuli.“

    Zrní nyní pracuje na novince. „Děláme na další nové desce. Ten zlom je podle mě teď zase ještě radikálnější. To, co teď děláme, je pro nás něco úplně nového, takže nás to hodně baví. Jsme tak v půlce práce a chtěli bychom ještě letos nahrávat,“ vzkazuje Unger fanouškům.

     
     
     

    16

    téma

    14

  •  
     

    „Hrála jsem si na to, že tu cenu dostanu.“

    13

    rok 2013

    lenny

     
     

    „Pro mě to byl doslova splněný sen, protože máme doma u piana vystaveného Anděla, kterého získala moje máma, a když jsem na to piano cvičila, hrála jsem si na to, že tu cenu dostávám,“ vzpomíná zpěvačka Lenny na dětství. „Ta cena je hrozně těžká a já jsem si ho jako malá vždycky chytla a představovala jsem si, že ho obdržím já. A je to i čest, že vám ho udělí akademie složená z kritiků.“

    Ze své dosavadní tvorby je Lenny nejpyšnější na svá dvě EP a to, že si už dokázala získat věrné fanoušky. „Ještě nemám celé album, ale těší mě, že jsem měla možnost své písničky zaznamenat a vydat na nějakém nosiči. Těší mě, že jsem si vybudovala fanouškovskou základnu. Je pro mě důležité vědět, že když přijdu s dalšími nápady nebo s dalším albem, vím, že si to lidé pořídí, protože už na tu muziku čekají,“ říká Lenka Filipová mladší, která studuje hudební skladbu v Londýně.

    „Otevřeně přiznávám, že jsem si poslední dva roky myslela, že vím, o čem psát, a že to nemusí být nic až tak těžkého, ale teď vím, že je opravdu důležité mít o čem psát a psát ze srdce,“ vysvětluje zpěvačka, proč ještě nevyšlo její dlouho očekávané album. Nyní prý ví, jak na to. „Na ten moment jsem čekala a začátkem roku se začaly objevovat úplně nové věci. Nikdy jsem si nemyslela, že vzniknou nové písničky, které vytlačí ty staré, ale teď si myslím, že ty nové nápady jsou ještě lepší. Mám teď úplně nový materiál a poprvé v historii si myslím, že to opravdu má smysl, že to je opravdu od srdce,“ říká zpěvačka. Headliner se stejně jako nedočkaví fanoušci na nové album těší.

     
     
     

    16

    téma

    15

  •  
     

    „Dozvěděli se o nás promotéři.“

    14

    rok 2014

    jelen

     
     

    Jindra Polák, zpěvák skupiny Jelen, stejně jako řada dalších laureátů Objevu roku přiznává této ceně, že má schopnost kapelu dostat do povědomí veřejnosti i pořadatelů hudebních akcí: „Pro nás byla velká čest, že si nás akademie všimla a rozhodla se nás ocenit. Jelen je v první řadě koncertní kapela a určitě nám to pomohlo i v tom, že se o nás dozvědělo víc organizátorů různých akcí, zvou nás a my se dostaneme i na místa, kam bychom se jinak nepodívali,“ říká Polák s tím, že v současné době si na nedostatek koncertní činnosti nemůže stěžovat. „Zrovna čtu deník Ron­nieho Wooda z doby, kdy hrál s The Birds. Říkal jsem si, jak to mohl zvládat, hrát každý den někde jinde, na druhé straně Anglie, a včera jsem se koukl do našeho kalendáře a zjistil, že ho možná pomalu začínáme dohánět,“ směje se zpěvák.

    „Právě včera jsme se vrátili z Mariánských Lázní, kde jsme hráli na plese. Strašně příjemně nás překvapila atmosféra, to jak si to lidi užívali, i když původně nepřišli v první řadě na nás… a to je myslím ta největší odměna pro každého muzikanta, když někam přijede, zahraje a lidi to strhne, aby tančili a zpívali s ním. To si vážně užívám,“ líčí Polák, co mu dělá na kapele radost.

    Jelen nyní mezi koncertováním pracuje na své druhé desce, kterou naváže na úspěšný debut Světlo ve tmě. „V současné době akorát finišujeme sérii koncertů, které jsme si po třech měsících jeleního „zimního spánku“ maximálně užili, chystáme se na letní festivalovou sezonu a každou volnou chvilku trávíme ve studiu, kde chystáme materiál na naši druhou desku, kterou bychom rádi vydali koncem září,“ přibližuje Jindra Polák plány kapely Jelen. „Materiál máme, z písniček jsme nadšení a už se nemůžeme dočkat, až si je otestujeme naživo!“

     
     
     

    16

    téma

    16

 
×
Čtete:
2016/4
14 andělských objevů

Rozhovor

Years  & Years

Oslavujeme skutečnou sexualitu

Headliner

Gwen Stefani

To album mi zachráilo život

Televize

Videorama

Rozhovor

Beata Hlavenková

Story

Travis

Z hospody na Glastonbury

Rozhovor

The Lumineers

První deska byla jako první rande

Songstory

Tata Bojs

Virtuální duet

Enface

Klyne

Ať lidí tančí

Rozhovor

Radimo

Rap naživo a lesní školka

Jackie Crash

Pop punkový trip na ostrovy

Rozhovor

Toy Dolls

Považovali nás za vtip

TOP

12 vzrušujících bokovek

Insider

Pavel Fuksa

Jak předat pocit z hudby

Kvíz

Headliner test

Retro

Brian Eno

Nejlépe placená práce pro zbabělce

Vizuál

David LaChapelle

Zkáza s krásou

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak Dylan spustil revoluci

Rozhovor

King Charles

Enface

Patrick Wolf

Divočení všežravého vlka

Ženský element

Kesha

Bláznivý a krásný život?

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Crossfaith

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Josef Jindrák (Polí 5)

Ztraceno v překladu

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Pet Shop Boys

Super

Recenze

21. 4. 2016

Recenze

7. 4. 2016

Duel

Lucie Bílá

Hana

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Narozeniny Radia RockZone

Naživo

Lenka Dusilová

Naživo

Skepta

Naživo

Charles Aznavour

Naživo

Emma Smetana

Naživo

Mass

Božský Dyk a střípky hvězdného světa

Naživo

Trikot

Blízké setkání třetího druhu

Naživo

Mandrage

Diskopříběh z Plzně

Naživo

Adrian T. Bell

Koncert s nádechem luxusu

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.