Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Ve studiu

5 otázek pro … Prago Union

Zaostřeno

Glastonbury

Největší festival vzbuzuje kontroverzi

Zaostřeno

Žánrové ceny Anděl

Důstojnější, ale haproval zvuk

Obrazem

Očičkem Nožičky

Headparáda

Redakční tipy

Zaostřeno

Čistý festival

Zaostřeno

Deftones

Už to bude...

Můj soundtrack

Michaela Doubravová

Anojsem řekla u Eda Sheerana

Čerstvé (z)boží

Cocaine Party

Bordel za všech okolností

Headliner

Bára Poláková

Fakt jsem vyjukaná?

Fenomén

Jednou a dost

TOP

Máš na to!

Rozhovor

The Offspring

Už nikam nespěcháme

TOP

WTF

9+1 klip, které vypadají jako apríl

Enface

Kygo

Od fotbalisty k dýdžejské superstar

Rozhovor

Indy

Ideální míra druhé puberty

Fenomén

Dancehall Queen

Jak se vrtí zadkem na reggae

Hlášky

Zakk Wylde

Hlavně nesmí dojít pivo

Story

Last Shadow Puppets

Vedlejšák nejlepších kámošů

Téma

14 andělských objevů

Rozhovor

Years  & Years

Oslavujeme skutečnou sexualitu

  • text Veronika Ondečková

    foto Mike Massaro

    Years & Years

    Oslavujeme skutečnou sexualitu

     

    rozhovor

  • Patnáctiminutové povídání s tak vytíženou kapelou jako jsou Years & Years, ještě ke všemu uprostřed příprav prvního pražského koncertu, to byla sázka do loterie. Trojice členů britské senzace, která loni vyhrála anketu BBC Sounds Of, ale během krátké chvíle setřásla vlažnou náladu a pěkně od srdce se rozpovídala.

    Nejvíce pozornosti se přirozeně upíná k frontmanovi Ollymu Alexanderovi. Nelze ale přehlédnout, že všichni tři členové skupiny drží pohromadě, dopřávají jeden druhému prostor a hudba jim kromě slávy přináší hlavně spoustu radosti. Olly se před každou odpovědí duchaplně zamyslí, jakmile ale začne mluvit, je bezprostřední jako dítě. A stejně tak i s blond vlasy a pozůstatky třpytek na obličeji vypadá. V současné době patří mezi nejvýraznější gay osobnosti hudební scény. Svoji sexuální orientaci nejenže nezastírá, ale naopak čím dál hlasitěji usiluje o změnu zajetých hetero poměrů v popovém ranku. I o tom byla řeč.

    Předpokládám správně, že momentálně žijete novým klipem k písničce Desire?

    Olly (zpěv): Ano, je to pro nás jedna z nejdůležitějších událostí poslední doby.


    Klip se otevřeně zabývá sexuální tematikou. Snažili jste se nějak zabránit tomu, aby byl vnímán jako kontroverzní?

    Olly: Uvědomovali jsme si, že se pouštíme na tenký led. Osobně jsem ale v tomhle směru hodně spoléhal na intuici. Nemám rád umění, které je za každou cenu kontroverzní nebo zneklidňující, na druhou stranu ale věřím, že je v pořádku být konfrontační.

    rozhovor

  • Je v pořádku být konfrontační

    A stejného přístupu jsme se drželi i při natáčení klipu k Desire. Chtěli jsme nabídnout pohled, který ukáže lidskou sexualitu ve skutečném světle a stane se její oslavou. Doufám, že je to z výsledku cítit.


    Uvedli jste, že klip reaguje na sexuální stereotypy, které se v pop music uplatňují. Proč tomu tak podle vás je?

    Olly: Těžko říct. Dost možná to souvisí s tím, do jaké míry popkultura obecně podléhá trendům. V minulosti se na to, co je nebo není sexy, pohlíželo už tolika různými způsoby. V osmdesátkách frčel glamour styl, okázalost

    a celkově umělečtější přístup k vystupování. Dnes se zase popové hvězdy prezentují v úplně jiném světle. Pořád se to mění.

    Mikey (kytara): Řekl bych, že každá generace má tendenci si myslet, že žije v době, která je mnohem lepší než ta, která jí předcházela. Ve skutečnosti ale jenom zapomíná nebo nechce vidět, jaké sračky letěly ještě před pár lety. Pro pop music bude vždycky snazší držet se trendů, které jsou zrovna na špičce oblíbenosti, a najde se jenom několik výjimek, které dokážou dělat skutečně kvalitní věci. Třeba Beyoncé mezi popovými hvězdami vyniká. Za ní jsou zpěvačky, které jsou dobré o něco méně, a na konci spousta

    rozhovor

  • Pořád jsem ten stejný kluk, který byl ve škole za otloukánka

     

    Podívejte se na klip k písni Desire, o kterém se hodně mluví.

    Years & Years – Desire ft. Tove Lo

     

    Hodláte i nadále pokračovat v tak odvážné estetice jako v Desire?

    Olly: Pokaždé, když pracujeme na klipu nebo jiném projektu, máme možnost vybrat si, jak se jako kapela budeme prezentovat. A po tom, co jsme udělali Desire, jsme se jenom utvrdili v tom, že čím výraznější a osobnější téma si zvolíme, tím silnější pocit smysluplnosti z naší práce se dostaví. A v neposlední řadě je to pro nás větší zábava. Takže odpověď je jednoznačně ano.


    Olly, vy jste klip představil také prostřednictvím nezvykle osobního dopisu fanouškům. Co vás přimělo k jeho sepsání?

    Olly: Dopis jsem napsal hlavně kvůli tomu, jak moc pro mě klip znamená. Doposud

    dalších, které se ji snaží jen kopírovat. Takhle je celý ten kolotoč nastavený a internet jej pouze podporuje.

    Emre, Mikey, jak se ztotožňuje s tím, že Olly vnáší do kapely tak silný osobní element?

    Mikey: Pro nás je důležité, že všechno, co děláme, je upřímné. A myslím, že mluvím

    jsme natočili už hodně videí, tohle ale svojí intenzitou předčí všechny ostatní. Připadalo mi to jako dobrá příležitost, jak se s fanoušky spojit na osobní úrovni a podělit se s nimi o to, co mě inspirovalo.


    V dopise jste fanouškům děkoval za sebedůvěru, jakou vám pomohli získat. O kolik silnější se díky úspěchu kapely cítíte?

    Olly: Uvnitř mě je pořád malá část, která se rozklepe, když nastoupíme na pódium a vítá nás tisícový dav. Pořád jsem ten stejný kluk, který byl ve škole za otloukánka a někde v skrytu se bojí, že bude pro smích. Tenhle pocit ale postupně slábne spolu s tím, jak se rozrůstá základna našich příznivců. A moje druhá část, která touží se svobodně vyjádřit, postupně získává převahu. Bez energie a podpory, jaké se mi dostává od fanoušků, bych se ale nikdy tak daleko nedostal. Za to jsem jim nesmírně vděčný a mám chuť se s nimi o nově objevenou sílu podělit.

    rozhovor

  • Je lepší, když texty něčím vybočují.

    za oba, když řeknu, že je úplně jedno, jestli Ollyho výpovědi vychází z odlišné perspektivy, než je ta naše. Věci, o kterých zpívá, se týkají především vztahů jako takových. Každý tak do nich dokáže promítnout nějakou svoji zkušenost nebo prožitek, ať už je jakékoli sexuální orientace. A rozhodně je lepší, že jeho texty něčím vybočují, než kdyby byly fádní.


    A co vy, Olly? Spoléháte při psaní na svobodomyslnost vašich kolegů nebo si někdy říkáte: Ne, o tomhle psát nemůžu. To je moc osobní…?

    Mikey: Ale ano, někdy s námi texty konzultuje.

    Olly: Většinou se snažím pustit z hlavy, že tihle dva vůbec existují. Přiznávám ale, že občas se dostanu do situace, kdy přemýšlím nad tím, jak asi Mikey s Emrem budou reagovat, až uslyší, co zrovna píšu, a řešíme spolu, jestli něco neupravit.

    Mikey: Nakonec si to ale stejně napíše
    po svém.

    Olly: Ne vážně. Texty jsou moje osobní záležitost a nesnažím se jimi reprezentovat nikoho jiného než sebe. Neznamená to ale, že bych na kapelu nebral ohledy.

    rozhovor

  • Texty jsou moje osobní záležitost a nesnažím se jimi reprezentovat nikoho jiného než sebe

     

    HRDÍ STRÁŽCI POPU

    Dancepopová trojice se dala dohromady v roce 2010 a na počátku kariéry bojovala o povšimnutí s několika nepřesvědčivými indie songy. I když své vratké rozjezdy skupina nepopírá, jejich pozůstatky smetla z povrchu zemského a nyní její jméno nikdo nezmiňuje jinak než v souvislosti s vítězstvím prestižního výběru BBC Sound Of za rok 2015 a sérií masově oblíbených singlů. Years & Years postavili svůj úspěch na kombinaci naivního soundu devadesátek a moderní produkce, které vyvažuje emotivně vypjatými texty zpěváka a příležitostného herce Ollyho Alexandera. A stejný recept se osvědčil i u českého publika, které zaplnilo prostor karlínského Fora.

    Co všechno je letos ještě před vámi?

    Olly: Strašně moc věcí. Jakmile skončíme evropskou část turné, čekají nás Státy, festivaly a na podzim Austrálie, kde budeme hrát společně s Ellie Goulding.


    Váš start byl velmi rychlý a vypadá to, že se jen tak nezastavíte. Stačili jste navázat vztahy s domácí scénou nebo jste zatím spíš solitéři?

    Olly: Na turné je to samozřejmě něco jiného, kapela je na čas odříznutá. V sezóně ale díky festivalům potkáváme spoustu lidí, takže si nepřipadáme sami ani trochu. A vždycky je to velká zábava.

    Momentálně jste na svém druhém turné po Evropě. Liší se nějak od toho předchozího?

    Emre: Nemyslím si, že by mezi oběma turné byl velký rozdíl. Tentokrát se ale cítíme mnohem uvolněnější a jistější v tom, co děláme. Pořád sice přemýšlíme o tom, co bychom mohli ještě zlepšit, v tuhle chvíli jsme ale spokojení s tím, jakou show se nám podařilo dát dohromady.

    Olly: Přesně tak. V tomhle směru je tohle turné zatím naše nejlepší.

    A jak vám vyhovuje Ollyho frontmanství obecně? Jste rádi, že máte tak výrazného leadera?

    Emre (syntezátory): Jasně, pro mě a Mikeyho je velká výhoda, že máme Ollyho a můžeme ho nechat oddřít všechnu práci. Kdyby měly být naše show nebo videoklipy postavené na nás dvou, dopadly by otřesně.

    Mikey: Mrkněte se schválně na libovolné video z našich koncertů. Až mě uvidíte, jak tam tak stojím a hraju na kytaru, myslím, že z mého výrazu velice snadno vyčtete, jak moc jsem s tím v pohodě.

    rozhovor

 
×
Čtete:
2016/4
Years  & Years : Oslavujeme skutečnou sexualitu

Headliner

Gwen Stefani

To album mi zachráilo život

Televize

Videorama

Rozhovor

Beata Hlavenková

Story

Travis

Z hospody na Glastonbury

Rozhovor

The Lumineers

První deska byla jako první rande

Songstory

Tata Bojs

Virtuální duet

Enface

Klyne

Ať lidí tančí

Rozhovor

Radimo

Rap naživo a lesní školka

Jackie Crash

Pop punkový trip na ostrovy

Rozhovor

Toy Dolls

Považovali nás za vtip

TOP

12 vzrušujících bokovek

Insider

Pavel Fuksa

Jak předat pocit z hudby

Kvíz

Headliner test

Retro

Brian Eno

Nejlépe placená práce pro zbabělce

Vizuál

David LaChapelle

Zkáza s krásou

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak Dylan spustil revoluci

Rozhovor

King Charles

Enface

Patrick Wolf

Divočení všežravého vlka

Ženský element

Kesha

Bláznivý a krásný život?

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Crossfaith

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Josef Jindrák (Polí 5)

Ztraceno v překladu

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Pet Shop Boys

Super

Recenze

21. 4. 2016

Recenze

7. 4. 2016

Duel

Lucie Bílá

Hana

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Narozeniny Radia RockZone

Naživo

Lenka Dusilová

Naživo

Skepta

Naživo

Charles Aznavour

Naživo

Emma Smetana

Naživo

Mass

Božský Dyk a střípky hvězdného světa

Naživo

Trikot

Blízké setkání třetího druhu

Naživo

Mandrage

Diskopříběh z Plzně

Naživo

Adrian T. Bell

Koncert s nádechem luxusu

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.