Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Ve studiu

5 otázek pro … Prago Union

Zaostřeno

Glastonbury

Největší festival vzbuzuje kontroverzi

Zaostřeno

Žánrové ceny Anděl

Důstojnější, ale haproval zvuk

Obrazem

Očičkem Nožičky

Headparáda

Redakční tipy

Zaostřeno

Čistý festival

Zaostřeno

Deftones

Už to bude...

Můj soundtrack

Michaela Doubravová

Anojsem řekla u Eda Sheerana

Čerstvé (z)boží

Cocaine Party

Bordel za všech okolností

Headliner

Bára Poláková

Fakt jsem vyjukaná?

Fenomén

Jednou a dost

TOP

Máš na to!

Rozhovor

The Offspring

Už nikam nespěcháme

TOP

WTF

9+1 klip, které vypadají jako apríl

Enface

Kygo

Od fotbalisty k dýdžejské superstar

Rozhovor

Indy

Ideální míra druhé puberty

Fenomén

Dancehall Queen

Jak se vrtí zadkem na reggae

Hlášky

Zakk Wylde

Hlavně nesmí dojít pivo

Story

Last Shadow Puppets

Vedlejšák nejlepších kámošů

Téma

14 andělských objevů

Rozhovor

Years  & Years

Oslavujeme skutečnou sexualitu

Headliner

Gwen Stefani

To album mi zachráilo život

  • text Iva Boková

    foto universal Music

    GWEN STEFANI

    To album mi zachránilo život

     

    6

     

    Headliner

    1

  • Gwen Stefani je výrazná a charismatická osobnost, sexy žena s platinovými vlasy a výraznými rudými rty, s figurou, kterou jí závidí o generace mladší dívky. Přesto v posledních letech zažila nenadálé turbulence v soukromém životě. Její nová deska, to je zlomené srdce, pád na dno, nová láska i cesta vzhůru.

     

    Psalo se o tom už docela dost. Gwen Stefani se na novém albu, které nazvala This Is What the Truth Feels Like vypořádává s bolestí, kterou jí způsobil rozvod s dlouholetým životním partnerem, frontmanem kapely Bush Gavinem Rossdalem, a zároveň upřímně vystihuje moment, kdy se její srdce otevřelo pro novou lásku, jež ji totálně oslepila. Je to koktejl silných emocí, podobný tomu, jaký už jednou v minulosti fanouškům naservírovala.

    Největší hity její kariéry totiž před lety vznikly, když skončil její vztah s bývalou životní láskou a zároveň kolegou z kapely No Doubt, baskytaristou Tonym Kanalem. Byl to její osudový muž a Gwen ho doslova zbožňovala: „Vždycky, když jsem se na něj

    dívala, modlila jsem se, aby nám Bůh dovolil mít spolu miminko.“ Po krachu vztahu se vypsala a vyzpívala z totální beznaděje, třeba v hitovém songu Don‘t Speak z alba Tragic Kingdom, který bývalý pár spolu s kapelou na dva a čtvrt roku dlouhém turné denně hrál a tím jitřil čerstvé rány. V každém rozhovoru se navíc novináři na bolestivý rozchod ptali. Kanal později prohlásil, že to byla ničivá a brutální zkušenost a doteď netuší, jak to mohli přežít. Gwen ale postupně i prostřednictvím muziky léčila zlomené srdce, díky vší té bolesti se z ní prý stala lepší skladatelka. A hlavně, pak přišel další osudový muž, kterého si později vzala. Gavin Rossdale z kapely Bush.

     
     

    6

    Headliner

    2

  • Cítila jsem se, jako kdybych neměla kůži. Jako by celé moje tělo bylo rozedřené

    Žádné jistoty

    Platili za jeden z nejkrásnějších a nejstabilnějších rockových párů, takže loni v srpnu opravdu šokovali svět oznámením, že navenek zdánlivě idylické partnerství končí. Žili spolu dvacet let a jejich manželství trvalo třináct let. V oficiálním prohlášení pro média Stefani a Rossdale napsali: „Přestože jsme došli ke společnému rozhodnutí, že už dál nebudeme partnery v manželství, zůstáváme partnery v rodičovství a chceme společně vychovávat naše tři syny ve šťastném a zdravém prostředí.“ Tehdy ještě důvod rozvodu neuvedli.

    V listopadu ovšem média zaplavily články o tom, že příčinou rozpadu manželství byla Rossdaleova nevěra. Údajně měl po tři roky Gwen podvádět s chůvou jejich dětí Mindy Mann, která je vizuálně zpěvaččinou kopií, ačkoli její atraktivity zdaleka nedosahuje. Bývalí manželé se k těmto spekulacím nikdy přímo nevyjádřili, bývalá chůva se před médii začala skrývat. Jen zdroje z okolí Gwen Stefani zmiňovaly, že se zpěvačka bojí, aby takové články neměly negativní vliv na děti: „Snaží se je ochránit. Snaží se, aby se k nim nedostaly tyhle zprávy o jejich otci a někom, komu důvěřovala. V posledních týdnech vysvětlila blízkým přátelům, co se stalo. Teď už je připravená se posunout dál a otevřít novou životní kapitolu.“

    Gwen také okamžitě přerušila veškerý kontakt s bývalou chůvou. Manželovu nevěru prý odhalila díky textovým zprávám na rodinném iPadu, na nějž chůva jejímu manželovi posílala nahé fotky a domlouvala si s ním setkání kvůli sexu.

    Rozvod a tři děti

    Přestože nic takového ani jeden z nich neplánoval, protože doma měli už dva syny, nyní devítiletého Kingstona a sedmiletého Zumu, počal v té době ještě navenek šťastný pár další dítě. Gwen to Gavinovi oznámila mailem, když byl na turné. „Přišel mi e-mail od Gwen a v předmětu stálo velkými písmeny: PODÍVEJ SE, COS MI PROVEDL. Trochu jsem se vyděsil. Krevní tlak mi vystřelil až na střechu. Otevřel jsem mail a tam byl těhotenský test,“ vzpomínal Rossdale. V pořadu Howarda Sterna muzikant taky uvedl, že dítě zplodili v době, kdy měli Bush na turné krátkou pauzu a Gavin tak trávil Den otců

    Spekulace o tom, že je něco ve vztahu Gwen Stefani a Gavina Rossdala v nepořádku, se začaly šířit už v roce 2012, kdy měl napětí mezi partnery způsobit fakt, že Rossdale se hodně věnoval práci a trávil většinu času na turné s kapelou Bush, kde propagovali povedené a úspěšné album The Sea of Memories. Pár dokonce docházel na manželskou terapii, která zřejmě zafungovala jen na určitou dobu.

     
     

    6

    Headliner

    3

  • s rodinou. Třetí syn Apollo se narodil koncem února roku 2014 a manželský pár jeho zrození popisoval jako absolutní zázrak.

    O to překvapivější loňské oznámení o rozvodu bylo. Život Gwen byl vzhůru nohama, otřesená zpěvačka měla pocit, že se rozpadá na kousky. „Cítila jsem se, jako kdybych neměla kůži. Jako by celé moje tělo bylo rozedřené. Nikdo nevěděl, co se děje, držela jsem to v tajnosti. Měla jsem pocit, že jsem na absolutním dně, že níž už to nejde. Byla jsem tak smutná a zklamaná,“ popsala Gwen Stefani svoje pocity. Přestože doteď skutečný důvod rozpadu manželství nezveřejnila, v jednom z letošních rozhovorů uvedla, že je to „opravdu velká a šťavnatá story“.


    Nová láska na obzoru

    Jenže stejně rychle jako rozchod přišlo i další zásadní setkání. Osud už začátkem loňského roku svedl životní cestu Gwen Stefani dohromady s o sedm let mladším americkým zpěvákem Blakem Sheltonem, který tehdy pro změnu absolvoval rozvodové řízení s country zpěvačkou Mirandou Lambert. S Gwen se potkali v porotě talentové soutěže The Voice, v níž frontwoman No Doubt nahradila Christinu Aguileru. Gwen a Blake na sebe už ve vysílání postupně začali vrhat zamilované pohledy, rozechvění a chemie mezi nimi byly nepřehlédnutelné. Že se mezi nimi rodí romantický vztah, poprvé přiznali loni v listopadu.

    A přesně o těchto zvratech, o tom tornádu protichůdných pocitů, citových eskapádách

     

    Měla jsem pocit, že jsem na absolutním dně, že níž už to nejde

     
     
     

    6

    Headliner

  • Přišlo vyhoření, byla jsem vyčerpaná

    natolik zamávaly jejími emocemi a tvůrčími schopnostmi, že všechno dopadlo úplně jinak, než bylo původně v plánu. Gwen se rozhodla, že se pustí do práce od začátku a původně vytvořený materiál vyhodila do koše. „Ta deska s Bennym vznikla, jak vznikla, protože jsem měla krátce po porodu a zrovna jsem začínala pracovat v The Voice. Cítila jsem, že chci přijít s něčím novým, ale neměla jsem na to dost času. Proto jsem se tehdy rozhodla udělat desku, na které se budu podílet jen do jisté míry. Dělá to tak spousta lidí. Jak se ale ukázalo, u mě to nefunguje,“ přiznává zpěvačka. Gwen zkrátka potřebovala složit všechny skladby sama.


    To byl ale rozchod

    Deska, která je teď venku, je výsledkem spolupráce s producenty J. R. Rotemem, duem Mattman & Robin a Gregem Kurstinem a skladateli Justinem Tranterem a Julií Michaels. Gwen dala materiál dohromady během několika měsíců a výsledek označila za „rozchodovou desku“. „Pocítila jsem obrovský nával kreativity. Všechny songy jsem měla hotové během osmi týdnů a pořád jsem psala dál. Ve finále z toho bylo snad dvacet písniček,“ vypráví.

    Umělecké vyjádření u ní zafungovalo jako dokonalá terapie. Vydavatelství ale z její nové tvorby moc nadšené nebylo: „Řekli mi, že ta deska je příliš osobní a že se s ní nikdo nebude schopný ztotožnit, že není šance, aby se ty písničky chytily v rádiích. To pro mě bylo jako kopanec do břicha,“ přiznává

    Síla hudby

    Gwen Stefani prohlásila, že tato deska jí zachránila život. Původně měla vyjít o dva roky dříve. Zpěvačka natočila dva singly Baby Don‘t Lie a Spark the Fire. První, který vytvořila s producenty Bennym Blancem a Ryanem Teddrem, získal smíšené recenze a v hitparádách se nijak zvlášť neuchytil. Druhý v produkci Pharrella Williamse ve výsledku také propadl. Gwen měla kreativní blok, rozhodla se proto, že vydání alba odloží. „Přišlo vyhoření, byla jsem vyčerpaná. Porodila jsem dvě děti, s No Doubt jsme vydali album Push and Shove a byli dva roky na turné, pak jsem nečekaně otěhotněla, narodil se mi třetí syn, což byl naprostý zázrak, a do toho jsem ještě dostala nabídku angažmá v The Voice. Už mi nezbývala energie.“

    Události v soukromém životě následně

    a emocionální vichřici pojednává nové album This Is What the Truth Feels Like. Deska sice obsahuje i temnější songy jako Misery a Red Flag o beznaději a bolesti, postupně se ale vyvíjí v celkově pozitivní nahrávku plnou naděje, přes pomstychtivou Lovable, křehkou Used to Love You o zranitelnosti až po štěstím a radostí nabitou píseň Make Me Like You.

     
     

    6

    Headliner

    5

  •  

    Řekli mi, že ta deska je příliš osobní a že se s ní nikdo nebude schopný ztotožnit

    Gwen v klipech

     

    První singl z nové desky, který vyšel loni v říjnu.

    Gwen Stefani – Used to Love You

     
     
     
     

    Druhý singl z aktuálního alba. Gwen Stefani ho zveřejnila letos v únoru.

    Gwen Stefani – Make Me Like You

     
     
     
     

    Dva roky starý singl z produkce Pharrella Williamse, který se nechytil a na novou desku se nedostal.

    Gwen Stefani – Spark the Fire

     
     
     
     

    Hitovka z debutového sólového alba Love. Angel. Music. Baby.

    Gwen Stefani – What You Waiting For?

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Upřímnost a silné emoce totiž zafungovaly. Hned první singl Used to Love You, který vyšel už v říjnu loňského roku, kritika vychválila. Letos v únoru následovala další ochutnávka v podobě singlu Make Me Like You. I ten hudební publicisté přijali s nadšením a vyzvedli zejména pulsující rytmus a chytlavý text.

    Původně složený materiál byl podle zpěvačky sarkastický a plný černého humoru, další songy popsala jako upřímné a s „puncem pravosti“. A posluchače ujišťuje, že druhou půlku tracků už tvoří veskrze „radostné a šťastné“ písně. Gwen se odrazila ode dna a po deseti letech od předchozí nahrávky The Sweet Escape se vrátila na scénu s grácií, plná života, naděje a pozitivní energie.

    Není divu, že nejen kritici o aktuálním albu vesměs hovoří jako o nejlepší sólové desce ze všech tří, které zatím Gwen Stefani vydala.

    Gwen. Nakonec se ale projevila jako rebelka, pokračovala ve skládání a hned druhý den po oné nepříjemné komunikaci se zástupci labelu napsala dnes už hitovku Used to Love You. A světe div se, firma tenhle song přijala. Jak se později ukázalo, udělala dobře.

     
     

    6

    Headliner

    6

 
×
Čtete:
2016/4
Gwen Stefani: To album mi zachráilo život

Televize

Videorama

Rozhovor

Beata Hlavenková

Story

Travis

Z hospody na Glastonbury

Rozhovor

The Lumineers

První deska byla jako první rande

Songstory

Tata Bojs

Virtuální duet

Enface

Klyne

Ať lidí tančí

Rozhovor

Radimo

Rap naživo a lesní školka

Jackie Crash

Pop punkový trip na ostrovy

Rozhovor

Toy Dolls

Považovali nás za vtip

TOP

12 vzrušujících bokovek

Insider

Pavel Fuksa

Jak předat pocit z hudby

Kvíz

Headliner test

Retro

Brian Eno

Nejlépe placená práce pro zbabělce

Vizuál

David LaChapelle

Zkáza s krásou

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak Dylan spustil revoluci

Rozhovor

King Charles

Enface

Patrick Wolf

Divočení všežravého vlka

Ženský element

Kesha

Bláznivý a krásný život?

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Crossfaith

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Josef Jindrák (Polí 5)

Ztraceno v překladu

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Pet Shop Boys

Super

Recenze

21. 4. 2016

Recenze

7. 4. 2016

Duel

Lucie Bílá

Hana

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Narozeniny Radia RockZone

Naživo

Lenka Dusilová

Naživo

Skepta

Naživo

Charles Aznavour

Naživo

Emma Smetana

Naživo

Mass

Božský Dyk a střípky hvězdného světa

Naživo

Trikot

Blízké setkání třetího druhu

Naživo

Mandrage

Diskopříběh z Plzně

Naživo

Adrian T. Bell

Koncert s nádechem luxusu

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.