Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Ve studiu

5 otázek pro … Prago Union

Zaostřeno

Glastonbury

Největší festival vzbuzuje kontroverzi

Zaostřeno

Žánrové ceny Anděl

Důstojnější, ale haproval zvuk

Obrazem

Očičkem Nožičky

Headparáda

Redakční tipy

Zaostřeno

Čistý festival

Zaostřeno

Deftones

Už to bude...

Můj soundtrack

Michaela Doubravová

Anojsem řekla u Eda Sheerana

Čerstvé (z)boží

Cocaine Party

Bordel za všech okolností

Headliner

Bára Poláková

Fakt jsem vyjukaná?

Fenomén

Jednou a dost

TOP

Máš na to!

Rozhovor

The Offspring

Už nikam nespěcháme

TOP

WTF

9+1 klip, které vypadají jako apríl

Enface

Kygo

Od fotbalisty k dýdžejské superstar

Rozhovor

Indy

Ideální míra druhé puberty

Fenomén

Dancehall Queen

Jak se vrtí zadkem na reggae

  • Jak se vrtí zadkem na reggae

    text Jakub Reindl

    foto Jiří Grussman

    Dancehall Queen

     

    8

     

    Fenomén

    1

  • Nechte mě, abych vás vzal na jeden kouzelný ostrov uprostřed Karibiku. Ostrov, který, ač malý, tak světu dodává spoustu vjemů a talentů. Tak například King Tubby se jednoho dne rozhodl, že zvukové inženýrství posune na stejnou úroveň jako hudební skladatelství nebo muzikantství. A povedlo se. Bob Marley si řekl, že se stane největší světovou hudební hvězdou. A splnil to. Usain Bolt si usmyslel, že předběhne blesk. Nepodařilo se, ale jen asi o dvě desetiny sekundy. A co holky z ghetta, které umí tančit, tak jako nikdo jiný? Ty to také zvládly. Jak?

     

    Že vám úvod článku nic neřekl a spíš vás zmátl? To se dalo čekat. Jestli se chceme k něčemu dobrat, musíme se vrátit na úplný začátek. Musíme se dostat k prapůvodnímu a nejsprávnějšímu významu slova dancehall, které dnes rezonuje světovou hudbou od diskotéky s Major Lazer až po hitparádové úspěchy nové desky Rihanny. Jenže ve skutečnosti to prostě není nic jiného než místo, kde se tančí. Tam, kde se tančí, hraje hudba. Ta se tedy neobejde bez přehrávače,

    reprobeden a někoho, kdo ji pouští. Pokud jsou tyto komponenty na svém místě, to místo se pak jmenuje dancehall. A může jím být kdeco. Sál, dvorek, jakákoli místnost.


    Co bylo první

    Takže zapomeňte na to, že dancehall je hudební nebo taneční styl. Není! A přesto tímto slovem musíme jedno i druhé pojmenovávat. První používání tohoto slova se datuje do

     
     

    8

    Fenomén

    2

  •  
     
     

    Takhle se na Jamajce soutěží tanci. Sex je u toho až na prvním místě.

    Dancehall queen stacey

     
     
     
     
     

    Ska byl nejprve název tanečního kroku a až následně se začal používat i jako označení celého hudebního stylu

    padesátých let na Jamajce. Tehdy si majitelé prodejen alkoholu plně uvědomili, že jim byznys bude lépe prosperovat, pokud nalákají zákazníky i na něco navíc. V tomto případě to byla právě hudba. To už zbýval jen krůček k organizaci vlastních mejdanů, kde se dal alkohol dál prodávat.

    Čili tu máme majitele obchodu s lihovinami, který vlastní zvukový aparát a buď sám, nebo někým zastoupen, pouští lidem hudbu, kterou jen těžko uslyší v rádiu (v té tobě šlo o americké rhytm and blues a jeho vedlejší větev shuffle). To nemohlo skončit jinak než úspěchem. A taky že ano. Pro většinu populace se tyto první soundsystemy staly plnohodnotnou náhradou rádií a koncertů. Fanoušci je věrně následovali a klidně protančili celou noc, i když je druhý den čekala práce. To se na Jamajce v podstatě děje dosud, ač je situace už úplně jiná. Jak bylo výše řečeno, z reprobeden se linulo r’n’b a k němu již byly taneční kroky vymyšlené.

    Jamajčané ovšem patří k nejinvenčnějším národům na světě, a tak netrvalo dlouho a přišli s něčím vlastním. Kdo se trochu orientuje, ví, že šlo o ska. Ska je jamajská odpověď právě na rythm and blues. Hrané hudebníky, kteří využili i své zkušenosti s hraním jazzu a karibských stylů jako mento nebo kalypso.

     
     

    8

    Fenomén

    3

  •  

    Na Jamajku dorazila největší hudební revoluce od založení prvních lokálních hudebních studií

    Co se ovšem málo ví, je, že ska byl nejprve název tanečního kroku a až následně se začal používat i jako označení celého hudebního stylu, který v počátcích nesl i názvy jako bluebeat nebo jamaican shuffle. A tak to bylo i s rocksteady, které je mostem mezi ska a reggae. A opět… Jestliže Toots z kapely The Maytals zpíval Do the Reggay, nevyzýval tak k uchopení nástrojů a založení kapely, ale k tanci nového kroku. Na Jamajce jsou prostě hudba a tanec naprosto svázané, propojené a závislé jeden na druhém. Přirozeně.

    Koloběh tanečních kroků

    Ovšem toto je článek o Dancehall Queen, a ne historie jamajské hudby. Ač se to dá těžko oddělit, tak to zkusím. Tedy… Máme tu nepřetržitý koloběh nových tanečních kroků od časů ska až do dnešních dnů. Ale první soutěže Dancehall Queen se objevily až v roce 1992. Co se dělo do té doby? Tančilo se. Co jiného? V osmdesátých letech začalo docházet k zásadní změně. Rytmy s těžkou basou a údernými bicími ideální pro párové tance začaly být

     
     

    8

    Fenomén

    4

  •  

    Pokud šlo o to obléci se správně na večírek, hesla byla jasná: vyzývavost, sexualita, šperky a dokonalá paruka

    v polovině dekády nahrazovány digitalizovanými instrumentálkami. Na Jamajku dorazila největší hudební revoluce od založení prvních lokálních hudebních studií.

    To začalo přinášet obrovskou nadprodukci riddimů. Do té doby nebylo tak snadné skládat hudbu. Poté již nebylo zapotřebí velkého studia a celé kapely. Už stačil jen jeden producent. Tato nadprodukce měla za následek také to, že se začaly vymýšlet nové a nové taneční kroky. A na parketu se čím dál tím více vytvářely oddělené pánské a dámské skupiny. Někdy v té době začali někteří tanečníci a tanečnice vyčnívat, přinášet více vlastní invence. Někteří z nich získali téměř stejný status jako zpěváci a zpěvačky. Tehdy konečně je začali brát vážně i ostatní.

    Hudebně již bylo završeno jakési rozštěpení reggae. Zjednodušeně: té pomalé tradičnější tváři se stále říká reggae, ale ta modernější,

    taneční se označuje jako dancehall. Což vytváří menší zmatek. Někteří puristé na veškerou jamajskou hudbu od sedmdesátých let hledí jen a pouze jako na reggae, jiní striktně oddělují hudbu reggae a hudbu dancehallovou. No, nikdy nikdo neřekl, že to bude jednoduché. Každopádně, tehdy někdy vznikl tanec, kterému se také říká taneční sál… pardon, dancehall. Za jeho kmotra je označován tanečník Mr. Wacky, který tak zpopularizoval jeden taneční krok, až mu jeho jméno zůstalo. Řeč je o kroku jménem Bogle. Ten v terminologii patří do oldschool steps. Což je vcelku sranda, když si člověk uvědomí, že Jamajka v té době už za sebou měla tři dekády narvané originálními kreacemi jako Water Pumping, Shadow Move, Cool & Deadly nebo Della Move. Ale ještě stále jsem se pořádně nedostal k Dancehall Queen.

     
     

    8

    Fenomén

    5

  •  
     
     

    Podívejte se, jaká atmosféra jiskří vzduchem na soutěži Dancehall Queen.

    Dancehall Queen Aga Bialon – Dancehall Challenge

     
     
     
     
     
     

    Ač ti, kdo vymýšleli nové kroky, byli převážně muži, v machistickém prostředí dancehallu se zraky více stáčí na tančící ženy. K dancehallové módě vždy patřil u žen styl oblékání, který zakrýval jen to nepodstatnější. Pokud šlo o to obléci se správně na večírek, hesla byla jasná: vyzývavost, sexualita, šperky a dokonalá paruka. Je nutné připomenout, že právě jamajské dámy mimo jiné mají na svědomí návrat náušnic v nose nebo legín do moderní doby. A už nechybělo mnoho k tomu, aby se našla výmluva, proč postavit na pódium skupinku tanečnic a očekávat od nich ty nejkrkolomnější a zároveň nejsexuálnější taneční kreace.

    Některé prvky obnášejí stojky na hlavě, vý­skoky zakončené provazem nebo naznačování sexuálního styku v oblíbené pozici „na koníčka“ či prachsprosté vrtění zadkem (to víte, twerk se neobjevil jen tak zčistajasna). Tak nějak vznikla taneční soutěž Dancehall Queen. Její první ročník v létě 1992 vyhrála legenda Carlene. A tato soutěž jede nepřetržitě dál do dnešních dnů.

     
     

    8

    Fenomén

    6

  •  
     

    Co je to?

    Pum pum – v jamajském patois se jedná o jedno ze slangových označení pro ženský genitál.

    Riddim – instrumentální verze songu. V reggae je již dlouho zažité, že na jeden hudební podklad nazpívá svoji verzi nepřeberné množství umělců. Vznikají tak celé riddimové řady a mnohé se recyklují již od šedesátých let.

    Ještě nikdy ji nevyhrála žádná Evropanka, zato Japonka Junko má titul z roku 2002. Od devadesátých let se také tanec dancehall rozšířil po celém světě a dorazil i do České republiky. Od úsměvných začátků, kde nějaká lektorka hip hopu v televizi tvrdila, že se jedná o styl pocházející z Nizozemska, sice už uplynula nějaká voda, ale situace se mění jen pomalu.

    Většina lektorek má znalosti omezené jen po Boglovy časy, pokud vůbec. Hodně slečen tento styl považuje za atraktivnější alternativu aerobicu. Ovšem nemalujme čerta na zeď. Zároveň mnoho jich pro styl dýchá a dychtí po dalších informacích. Díky tomu se po letech menších undergroundových soutěží poprvé v tomto roce v České republice uskuteční oficiální Dancehall Queen Contest, otevřená soutěž pro tanečnice ze všech koutů světa.

    Vítězka klání, které se bude skládat z několika specializovaných kol, získává přímý postup na oficiální jamajské finále International Dancehall Queen. Je nutné vypichovat, že taková příležitost se tu doposud nikdy

    neobjevila? Poprvé tedy 20. 5. 2016 v pražském Rock Café. Očekávejte večer nabitý dancehall atmosférou, plný neskutečných tanečních kreací, a jednu z vítězek International Dacehall Queen v porotě. To vše ošperkované živým vystoupením jamajského hudebního talentu jménem Gage.

     
     

    8

    Fenomén

    7

  •  

    Dívka točí hlavou v mírném předklonu.

    Dutty wine

     
     
     
     
     

    Tanečnice se ohne tak, že má hlavu mezi koleny (což je pozice 6:30), a následně udělá kotrmelec. Ve videu si počkejte na čas 01:10, ať máte lepší představu, oč jde.

    Broad Out

     
     
     
     
     

    Klasický provaz, který by každá pružná dívka měla zvládat. Často zahájeno výskokem a dopadem přímo do provazu.

    Split / jump & split

     
     
     
     
     

    Sidung v jamajském dialektu patois znamená sit down, čili sedni si. Na co? Na něj… no... přesně na něj. Ve videu uvidíte, oč jde, v čase 00:15.

    Sidung

     
     
     
     
     

    Jde o jakési dupání s jednou nohou mírně vzadu. Tím se začne celý zadek třást. Jasně to uvidíte v čase 00:35 ilustračního videa.

    One drop

     
     
     
     
     

    Jedná se o stojku na hlavě. Ale do toho ještě tanečnice musí rytmicky vrtět dolní částí těla… která je v tomto případě nahoře.

    Headtop

     
     
     
     
     
     

    Jedná se o třas celým tělem. To zní snadně, ne?

    Jiggle

     
     
     
     
     
     

    ZÁKLADNÍ KROKY

     
     
     

    8

    Fenomén

    8

 
×
Čtete:
2016/4
Dancehall Queen: Jak se vrtí zadkem na reggae

Hlášky

Zakk Wylde

Hlavně nesmí dojít pivo

Story

Last Shadow Puppets

Vedlejšák nejlepších kámošů

Téma

14 andělských objevů

Rozhovor

Years  & Years

Oslavujeme skutečnou sexualitu

Headliner

Gwen Stefani

To album mi zachráilo život

Televize

Videorama

Rozhovor

Beata Hlavenková

Story

Travis

Z hospody na Glastonbury

Rozhovor

The Lumineers

První deska byla jako první rande

Songstory

Tata Bojs

Virtuální duet

Enface

Klyne

Ať lidí tančí

Rozhovor

Radimo

Rap naživo a lesní školka

Jackie Crash

Pop punkový trip na ostrovy

Rozhovor

Toy Dolls

Považovali nás za vtip

TOP

12 vzrušujících bokovek

Insider

Pavel Fuksa

Jak předat pocit z hudby

Kvíz

Headliner test

Retro

Brian Eno

Nejlépe placená práce pro zbabělce

Vizuál

David LaChapelle

Zkáza s krásou

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak Dylan spustil revoluci

Rozhovor

King Charles

Enface

Patrick Wolf

Divočení všežravého vlka

Ženský element

Kesha

Bláznivý a krásný život?

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Crossfaith

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Josef Jindrák (Polí 5)

Ztraceno v překladu

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Pet Shop Boys

Super

Recenze

21. 4. 2016

Recenze

7. 4. 2016

Duel

Lucie Bílá

Hana

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Narozeniny Radia RockZone

Naživo

Lenka Dusilová

Naživo

Skepta

Naživo

Charles Aznavour

Naživo

Emma Smetana

Naživo

Mass

Božský Dyk a střípky hvězdného světa

Naživo

Trikot

Blízké setkání třetího druhu

Naživo

Mandrage

Diskopříběh z Plzně

Naživo

Adrian T. Bell

Koncert s nádechem luxusu

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.