Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Ve studiu

5 otázek pro … Prago Union

Zaostřeno

Glastonbury

Největší festival vzbuzuje kontroverzi

Zaostřeno

Žánrové ceny Anděl

Důstojnější, ale haproval zvuk

Obrazem

Očičkem Nožičky

Headparáda

Redakční tipy

Zaostřeno

Čistý festival

Zaostřeno

Deftones

Už to bude...

Můj soundtrack

Michaela Doubravová

Anojsem řekla u Eda Sheerana

Čerstvé (z)boží

Cocaine Party

Bordel za všech okolností

Headliner

Bára Poláková

Fakt jsem vyjukaná?

Fenomén

Jednou a dost

TOP

Máš na to!

Rozhovor

The Offspring

Už nikam nespěcháme

TOP

WTF

9+1 klip, které vypadají jako apríl

Enface

Kygo

Od fotbalisty k dýdžejské superstar

Rozhovor

Indy

Ideální míra druhé puberty

Fenomén

Dancehall Queen

Jak se vrtí zadkem na reggae

Hlášky

Zakk Wylde

Hlavně nesmí dojít pivo

Story

Last Shadow Puppets

Vedlejšák nejlepších kámošů

Téma

14 andělských objevů

Rozhovor

Years  & Years

Oslavujeme skutečnou sexualitu

Headliner

Gwen Stefani

To album mi zachráilo život

Televize

Videorama

Rozhovor

Beata Hlavenková

Story

Travis

Z hospody na Glastonbury

Rozhovor

The Lumineers

První deska byla jako první rande

Songstory

Tata Bojs

Virtuální duet

Enface

Klyne

Ať lidí tančí

  • text Veronika Ondečková

    foto archiv kapely

    Klyne

    Ať lidé tančí

     

    4

     

    enface

    1

  • Žijeme v době, která přeje oslnivým startům. Kariéra hvězd jako James Blake, Disclosure nebo Years & Years se rozjela na plné obrátky jako mávnutím kouzelného proutku. A podobný zážitek mají i elektropopoví Klyne, které jsme ještě rozklepané odchytili na pár otázek poté, co posledně jmenovaným předali euforické publikum karlínského Fora.

    Ještě donedávna byla pro dvojici z nizozemského maloměsta hudba pouze koníčkem. Ferdous Dehzad, coby student na plný úvazek, si v poklidu svého pokoje hrál s beaty a stavěl svůj vlastní elektronický svět, a kamarád Nick Klein k němu odbíhal z pizzerie, kde pracoval jako manažer, aby ho rozsvítil svými sametovými vokály. Těmhle dnům už je ale konec.

    Poprvé na sebe Nick a Ferdous výrazně upozornili zhruba před rokem, kdy na Sound­cloud umístili track s názvem Paralyzed a rozeslali jej několika hudebním blogům. „Vůbec jsme nečekali, že by nám někdo odpověděl. Druhý den ráno jsme se ale

    vzbudili a ve schránce na nás čekaly stovky zpráv od nejrůznějších lidí, včetně zástupců nahrávacích společností. Nemohli jsme věřit vlastním očím a říkali si: Ok, jestli takovou lavinu spustila první písnička, co bude dál?“ popisuje začátek celého příběhu nesmělý Ferdous.

    Story jako vypůjčená od známějších kolegů dostává nový kontext díky přetrvávajícímu překvapení ve tvářích mladíků a ryku fanoušků Years & Years, který se během rozhovoru ozývá z haly, a tak se s upřímnou zvědavostí ptám na pokračování. „Na úspěch prvního singlu jsme se přirozeně snažili navázat. Věděli jsme, že jestli se chceme posunout,

     
     

    4

    enface

    2

  •  

    Sametové, tak trochu záhadné vokály, chytlavé beaty a citlivé aranže v singlu Paralysed odstartovaly úspěch projektu a staly se jeho poznávacím znamením.

    Klyne – Paralyzed

     

    Ráno nás v e-mailu čekaly stovky zpráv od nejrůznějších lidí, včetně zástupců nahrávacích společností

    Ferdous s Nickem mají štěstí, že navzdory odlišnému hudebnímu cítění se dobře doplňují, a tak jim nedělalo potíže si nově objevený vibe udržet. „Je vtipné, jak jsme rozdílní. Ferdous je blázen do Soulwax, Erola Alkana a elektroniky vůbec, já mám zase rád Stevieho Wondera, Jamieho Woona a hodně soulové muziky. Vzájemně se ale respektujeme a v těch důležitých věcech se potkáváme. Naše spolupráce byla od začátku velice spontánní. Nikdy jsme nic nezkoušeli, v podstatě všechno zaklaplo na první dobrou,“

    musíme dát rychle dohromady co nejvíc písniček. Od nátlaku jsme se ale snažili oprostit a soustředili se hlavně na to, abychom si muziku dál užívali. Koncerty pro nás v tu chvíli byly ještě daleko, i na to, jak si povedeme naživo, jsme ale pomýšleli. Stěžejní pro nás v tomhle ohledu bylo držet se jednoduchosti a zároveň zůstat přesvědčiví,“ říká Ferdous.

    Po několika měsících intenzivního skládání Klyne čekala zkouška ohněm v podobě předskakování kolegům Years & Years, jedné z nejúspěšnějších britských kapel současnosti. „Neměli jsme vůbec žádné zkušenosti s hraním naživo a museli jsme se rychle naučit, jak to funguje na pódiu. Otrkali jsme se na třech menších samostatných koncertech a pak rovnou naskočili na turné. Trémě se samozřejmě nedá vyhnout a bude to ještě chvíli trvat, než se budeme cítit ve své kůži. Zatím to ale zvládáme, čerpáme energii z publika a užíváme si koncert s nimi,“ svěřuje se Ferdous a jedním dechem děkuje managementu kapely, bez kterého by prý nebyli schopni tak rychle ujít takový kus cesty.

    poznamenává na slovo skoupější, ale o to ráznější Nick a dává najevo, kdo je tady frontman. „Navíc si vyhovujeme i jako osobnosti. Někdy mám tendenci pouštět se do extrémů a potom jsem trochu chaotický. V takovou chvíli naštěstí dokáže Nick zasáhnout a věci zase uspořádat, abychom se z toho nezbláznili,“ dodává se smíchem Ferdous.

     
     

    4

    enface

    3

  •  

    PRVNÍ LIGA
    NA DOSAH

    Debutovali pod jménem zpěváka jako Nick Klein, paralelní vzestup jmenovce je ale donutil změnit název. Od začátku Klyne fungovali jako rovnocenné duo a prvních pár singlů stačilo, aby si jich všimla přední hudební média včetně serveru Noisey a Radia 1 britského BBC. Minimalistické tanečně popové beaty Ferdouse Dehzada, jimiž prostupují elegantní melodické linky, se staly jejich poznávacím znamením. Jako předskokana evropského turné si Klyne vybrali Years & Years. V současné době pracují na svém debutovém albu.

    Jakmile skončí kolotoč kolem turné, prioritou se stane debutové album, které by tandem chtěl dokončit ještě v letošním roce. „Podrobnosti jako název desky nebo termín jejího vydání jsou zatím ve hvězdách, základní vizi už ale máme. Rádi bychom nahrávku pojali jako showcase všech žánrů a vlivů, které nás formují. Nemyslím to tak, že bychom jednou cíleně udělali čistě popový a jindy zase dubstepový song, rozhodně se ale nechceme držet jednoho soundu,“ shodují se oba protagonisté na tom, že nemají v zásobě jenom jeden trik.

    „Pokud jde o produkční stránku věci, jsme rozhodnutí si všechno dělat sami, tak jak jsme na to zvyklí. Pracovat po vlastní ose se nám osvědčilo. Je ale možné, že se na někoho obrátíme kvůli masteringu, aby se album lépe usadilo,“ odpovídá Ferdous bez váhání na otázku, jestli mají vyhlédnutého producenta.

    Klyne mají po skvělém ohlasu na první nahrávky a vřelém přijetí jejich show všechny dobré důvody k tomu cítit se silní v kramflecích. Za sebou mají renomovaný britský label Because music, který je spojený se jmény jako Moby, Selah Sue, Metronomy nebo London Grammar a podobně jako třeba Disclosure se mohou opřít o masivní trend vokály ovládané pop music s přesahem do tanečně orientované elektroniky. Zůstávají ale při zemi a jsou věrní domácí půdě, kde prý existuje rozvinutá hudební scéna.

    „Zážitky z turné jsou nepopsatelné. Nic lepšího než hrát pro tisícový dav plný nadšení už snad ani být nemůže. V žádném případě to ale nebereme jako

    samozřejmost. Uvědomujeme si, že vlastní cestu si budeme muset teprve vyšlapat a těšíme se na to. Bylo by fantastické, kdyby lidé na naši hudbu tancovali. To je asi naše největší přání. Jestli nás to zavane na koncertní pódia nebo do klubů, to ale v tuhle chvíli nedokážeme říct. Nemáme k tomu potřebné srovnání. Věříme ale, že ve výsledku nerozhoduje prostředí, kde člověk hraje, jako spíš energie a atmosféra, kterou muzika dokáže navodit,“ uzavírají Ferdous s Nickem naše povídání.

    Pro začínající kapely je obvykle rozhodující, jak se zadaří jejímu prvnímu albu. Klyne nejsou výjimkou, tím spíš, že směřují na tak obrovský trh. Mají ale velice slibně nakročeno, drží se své vize a nesedají si z hudebního průmyslu na zadek. To nejlepší tak dost pravděpodobně mají teprve před sebou.

     
     

    4

    enface

    4

 
×
Čtete:
2016/4
Klyne: Ať lidí tančí

Rozhovor

Radimo

Rap naživo a lesní školka

Jackie Crash

Pop punkový trip na ostrovy

Rozhovor

Toy Dolls

Považovali nás za vtip

TOP

12 vzrušujících bokovek

Insider

Pavel Fuksa

Jak předat pocit z hudby

Kvíz

Headliner test

Retro

Brian Eno

Nejlépe placená práce pro zbabělce

Vizuál

David LaChapelle

Zkáza s krásou

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak Dylan spustil revoluci

Rozhovor

King Charles

Enface

Patrick Wolf

Divočení všežravého vlka

Ženský element

Kesha

Bláznivý a krásný život?

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Crossfaith

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Josef Jindrák (Polí 5)

Ztraceno v překladu

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Pet Shop Boys

Super

Recenze

21. 4. 2016

Recenze

7. 4. 2016

Duel

Lucie Bílá

Hana

SMS REC

SMS Recenze

Naživo

Narozeniny Radia RockZone

Naživo

Lenka Dusilová

Naživo

Skepta

Naživo

Charles Aznavour

Naživo

Emma Smetana

Naživo

Mass

Božský Dyk a střípky hvězdného světa

Naživo

Trikot

Blízké setkání třetího druhu

Naživo

Mandrage

Diskopříběh z Plzně

Naživo

Adrian T. Bell

Koncert s nádechem luxusu

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.