Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

  • RectangleRectangleGraphicLine

    text pavel kučera

    foto Warner Music

    GraphicLine

    Blur

    Song 2

    Má dvě minuty a dvě vteřiny. Sestává ze dvou slok, dvou refrénů a dvou meziher. Byl druhým singlem z alba i druhou skladbou na kompilaci největších hitů kapely. Druhého místa hitparády dosáhl ve dvou zemích a zazněl v reklamách dvou rozdílných automobilových značek. Song 2 vznikl jako vtip a toto je jeho příběh.

    Polygon
     

    5

    GraphicLine

    song story

    1

  • Stačí primitivní riff a jednoduchý, zapamatovatelný slogan

    Damon Albarn

    GraphicLineGraphicLine

    „Primitivní riff a jednoduchý, zapamatovatelný slogan, to je všechno, co fanoušci grunge opravdu potřebují,“ tvrdil Albarn. A své tvrzení se rozhodl dokázat skladbou, kterou si současně chtěl z grunge, jeho hvězd a fanoušků tak trochu vystřelit.

     

    Blábolení a kravál

    Albarn prý pro skladbu inspirovanou grungem složil hned několik hudebních základů. Ty pak přinesl Coxonovi, o jehož tajné vášni pro žánr samozřejmě věděl, a požádal jej, aby jeden vybral a rozpracoval. Kytarista zvolil riff, který dnes uvozuje patrně nejslavnější skladbu Blur vůbec, přičemž většina lidí ji zná nikoli pod skutečným jménem, ale jako „Whoo-Hooo!“. Coxon prý Albarnův motiv přibližně o třetinu zrychlil, aby měla ty správné rockové grády. A Albarn pak melodii opatřil záměrně nesmyslným textem, ve kterém neustále přeskakuje z tématu na téma, aniž by dva po sobě jdoucí verše na sebe jakkoli navazovaly. Tím prosluli například Pixies, kteří sice nepatří přímo do grungeové scény, ale jsou považováni za její praotce.

    Na samotné nahrávání skladby vzpomínal basák Alex James takto: „Pamatuji si, že jsem ten den měl děsnou, upocenou kocovinu. A bylo krásně slunečno. Byli jsme v Mayfair Studios a všechno šlo hodně rychle, moc jsme nad tím nedumali. Graham začal tím rif­fem, Dave se přidal na bicí a v refrénu hrají dvě zboostrované basy přes sebe. A do toho Damonův zpěv. Byl to pro nás svým způsobem návrat do úplných začátků. I když

    Možná v tom byla i jistá zhrzenost, protože britpop nikdy opravdu neprorazil v USA, zatímco grunge doslova otřásal planetou. V každém případě se mezi britpopovými hudebníky nadšení pro grunge nenosilo. Totéž platilo i pro tehdejší miláčky britského publika Blur, ovšem s jednou výjimkou. Tou byl jejich kytarista Graham Coxon, který prý, aby spoluhráče zbytečně nedráždil, poslouchal grungeové kapely tajně a ze sluchátek. Frontman kapely Damon Albarn však zastával názor, že většina tehdejšího amerického rocku nemá žádné opravdové sdělení ani hudební nápad. A že je to jenom triviální hudba s rádoby mnohoznačnými texty, které ale ve skutečnosti neříkají vůbec nic.

    Britpop byl v polovině devadesátých let podle řady lidí ostrovní odpovědí na americký grunge. Mezi oběma žánry byla řada spojitostí, k sobě navzájem se však chovaly spíše jako nevlastní sourozenci, kteří k sobě měli pramálo porozumění a úcty. Oba žánry například vycházely z hudebních vlivů 70. let, zejména z punku, ovšem s tím rozdílem, že zatímco britpop inklinoval ke glamrockovému nakrucování, grunge si hověl spíše v heavymetalové temnotě.

    Polygon
     

    5

    GraphicLine

    song story

    2

  • Rectangle

    Ve zkušebně jsme vždycky hodně blbli při podobných bezduchých nářezech

    GraphicLineGraphicLine

    se to o nás moc neví, ve zkušebně jsme vždycky hodně blbli a odvazovali se při podobných bezduchých nářezech.“

    Producentem skladby byl dvorní spolupracovník Blur Stephen Street, podle kterého muzikanti skladbu natočili v podstatě na první dobrou. Kapela původně plánovala nahrávku dodatečně upravit, ale Street jim to rozmluvil. „Damonův zpěv je vlastně čiré blábolení, ale fungovalo to skvěle, tak jsem ho začal přesvědčovat, že to musíme použít, jak to je. V podstatě souhlasil, jenom potřeboval ujistit, že to, co udělal, bylo opravdu dobré,“ vzpomíná Street. Zajímavé je, že o tom, že ve skladbě hrají dvě basy přes sebe, prý neměl basák Alex James dlouho vůbec ponětí. Sám si to prý z nahrávání vůbec nepamatuje a zjistil to až po pár letech, když mu to náhodou Street připomněl.

    Mercedes ano, bombardér ne

    Blur si zpočátku nebyli jisti, jestli Song 2 patří na desku, anebo to bude jenom singlové béčko. Jejich americký vydavatel si ale skladbu okamžitě zamiloval, a tak se objevila příznačně jako číslo dvě jejich bezejmenného alba z roku 1997. A Albarnova teorie se ukázala být správná. Chytlavý riff a sloganový refrén publiku skutečně postačil, a to jak americkému, tak britskému. Skladba sice nedosáhla na vrchol žádné hitparády, na to je to přece jenom asi trochu moc velký nářez, byla však druhá v Británii či v oficiální hitparádě australského rádia Tripple J. A s šestou příčkou v US Modern Rock Tracks to byl do té doby třetí největší hit Blur v Americe, kde je tahle skladba vlajkovou písní kapely, přestože je pro její tvorbu a zvuk vlastně spíš netypická.

    Polygon
     

    5

    GraphicLine

    song story

    3

  • nohyphenationGraphicLine

    Fakta

    Group

    V americkém úspěchu paradoxně sehrála zásadní roli tamní univerzitní rádia, která obvykle hrála přesně tu hudbu, z níž si Blur v Song 2 tak trochu stříleli. Na MTV skladba slavila velký úspěch s jednoduchým klipem režisérky Sophie Muller, ve kterém kapela hraje v malé místnosti se zdmi obloženými koberci, do kterých muzikanti při hraní skáčou a narážejí. Koncept klipu je pak záměrnou připomínkou jejich o pár let staršího videa k méně známé skladbě Popscene.

    Pokud jste hráli videohru FIFA: Road To The World Cup 98, možná si vzpomenete, že skladba Song 2 byla ústřední melodií hry. V televizní reklamě pak pomáhala prodávat Mercedes-Benz třídy S, Nissan Sentru a také počítačový procesor Pentium II. V seriálu Simpsonovi podkreslovala scénu, při které Homer s kamarády vyrazili na Super Bowl. V South Parku byla slyšet v epizodě s názvem Stanley’s Cup. Ve filmu Charlieho Andílci duněla při bojové scéně Drew Barymoore. A americká armáda dokonce požádala o práva do reklamy na nový neviditelný bombardér, což ale známý pacifista Damon Albarn rezolutně odmítl. Dodnes je však spojená se sportovními zápasy a z reproduktorů hrála na bezpočtu fotbalových, hokejových či ragbyových klání.

    Jak říkají Asiaté, kopírování je nejvyšší forma pocty. A jako každý správný hit se i Song 2 dočkal řady coververzí. Například od bubnující Avril Lavigne společně s Davidem Desrosiersem během jejího turné Bonez. Na svých koncertech Song 2 hráli i Plain White T‘s, My Chemical Romance, AFI, a dokonce Robbie Williams.

    Sampl ze Song 2 použila zpěvačka Ke$ha do své nevydané skladby Whoo Hooo, její kolegyně Pink se jím inspirovala do písničky Slut Like You z desky The Truth About Love, producent a rapper Will.I.Am jeho kousek zakomponoval do skladby Go Home s Mickem Jaggerem. S odstupem bezmála dvaceti let od svého vzniku je Song 2 dokonalá punk­rocková vypalovačka, která neztratila nic ze svého náboje a břitu. Sám Albarn se sice dnes snaží teorie o tom, že ji složil jako parodii na grunge, trochu mírnit, ostatní členové kapely ale trvají na svém.

    Umístění UK Singles #2, Tripple J Hottest 100 (Austrálie) #2, US Modern Rock Tracks #6

    Vydavatel Food / Parlophone / EMI

    Album Blur

    Stopáž 2:02

    Vydání 7. dubna 1997

    Producent Stephen Street

    Autor Damon Albarn, Graham, Coxon, Dave Rowentree, Alex James

    Název skladby Song 2

    Interpret Blur

    Polygon
     

    5

    GraphicLine

    song story

    4

  • Group

    Song 2 devětkrát jinak

    Ke$ha – Whoo Hooo

    GraphicLineGraphicLineGroup

    Blur – Song 2

    GraphicLineGroupGraphicLine

    Blur – Popscene

    GraphicLineGroupGraphicLineGraphicLine

    Will.I.Am & Mick Jagger Go Home (Dubstep)

    GraphicLineGraphicLineGroup

    Pink – Slut Like You

    GraphicLineGraphicLineGroup

    Avril Lavigne + David Desrosiers – Song 2 (live)

    GraphicLineGraphicLineGroup

    Robbie Williams – Song 2 live in Dublin

    GraphicLineGraphicLineGroup

    Plain White T’s – Song 2

    GraphicLineGraphicLineGroupGraphicLine

    My Chemical Romance – Song 2

    GraphicLineGroupPolygon
     
     

    5

    GraphicLine

    song story

    5

     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
×
Čtete:
2015/5
Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

Story

Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

Rozhovor

Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.