Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

  • RectangleGraphicLine

    text Ondřej Horák

    foto Che Kothari

    GraphicLine

    Protoje

    Proč reggae? Protoje!

    Polygon
     

    6

    GraphicLine
     

    story

    1

  • Říká si Protoje a je vycházející hvězdou reggae. Ctí tradice žánru a zároveň se ho snaží aktualizovat současným zvukem. Výsledkem je aktuální album Ancient Future, které Jamajčan naživo představí na letním festivalu Mighty Sounds.

    GraphicLineGraphicLine

    Říká se „Co Čech, to muzikant“. Pokud by ale tohle pořekadlo mělo platit pro nějakou jinou zemi, byla by to pravděpodobně Jamajka. Karibský ostrov je od 50. let minulého století líhní hudebních talentů a autentických žánrů, které se úspěšně šíří po glóbu. Jamajčané mají hudbu, a rytmus především, v krvi a kariéra muzikanta je pro ně jednou z mála vyhlídek, jak opustit chatrč v ghettu, postarat se o rodinu a nenechat se přitom zastřelit a podívat se do světa.

    Na tu nejlepší tradici reggae navazuje i zpěvák Protoje, vlastním jménem Oje Ken Ollivierre.
    Jeho cesta byla ale jiná, než je na karibském ostrově zvykem. Díky vydání desky Ancient Future má poslední dobou napilno, Headliner ho zastihl na telefonu ve Francii.

    Protoje měl k hudbě blízko už od narození. Jeho matkou je Lorna Bennett, reggae zpěvačka, která v roce 1972 bodovala hitem Breakfast in Bed. Otcova interpretace

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    story

    2

  • GraphicLineGraphicLine

    Hudba je svobodná, nepatří nikomu

     
    GraphicLineGroup

    Protoje

    This Is NOT A Marijuana Song

    GraphicLine
     

    Mírumilovný venkov

    Realita Jamajky má daleko ke karibskému ráji, v němž stále svítí slunce a všichni se objímají v marihuanovém dýmu za poslechu reggae. Montego Bay, Spanish Town a především metropole Kingston, to jsou města, která dlouhodobě svírá válka gangů. Do jejich ghett se po západu slunce nedoporučuje chodit, vraždy nejsou ničím neobvyklým. Jaké to je, vyrůstat na Jamajce?

    „Všechno záleží na perspektivě. Nejsem z města a vyrůstal jsem na venkově, který je mírumilovný, tichý a klidný,“ říká Protoje, který se narodil v oblasti Saint Elizabeth. Ta je na rozdíl od zmiňovaných měst po desítky let turisty vyhledávanou destinací. „V každé zemi existuje násilí, zdaleka to není jen problém Jamajky,“ odmítá jakoukoli generalizaci.


    Hudba je pro všechny

    Přestože tvoří v rámci žánru částečně svázaného pravidly a postupy, odmítá cílit pouze

    Mladí lidé na Jamajce dnes na rozdíl od něj mnohdy ani nevědí, co je to ska nebo dub. Protoje přesto odkaz pionýrů těchto žánrů ctí a snaží se mladé vzdělat. „The Skatalites u nás nikdo moc nezná, ale snažíme se naši generaci poučit o lidech, kteří tu byli před námi,“ říká. Tanečním večírkům na Jamajce dnes kraluje r‘n‘b amerického střihu a dancehall, přes všechnu lásku k reggae revivalu, jak bývá jeho styl označován, se Protoje snaží zvuk moderních žánrů ve své tvorbě reflektovat.

    kalypsa proslavila jméno Michael „Lord Have Mercy“ Ollivierre především na ostrově Svatý Vincenc a Grenadiny, kde se narodil.


    Vzdělávat mladou generaci

    „Vyrůstal jsem s hudbou a bylo mi s ní dobře. Doma jsme poslouchali spoustu starého reggae, kolem hudby jsem se cítil přirozeně a se stejnou přirozeností jsem hudbu začal dělat,“ vzpomíná Protoje na své dětství. Není divu, že tíhne k reggae. Respektuje jeho tradici, ale moderním zvukem se snaží zachytit rok 2015. Hudba je jazyk, jemuž se učil už od narození a který perfektně ovládá.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    story

    3

  • Rectangle
     
    GraphicLineGroup

    Chronixx & Protoje – Who Knows

    (živě v Electric Brixton)

    GraphicLine
     
    GraphicLineGraphicLine

    V každé zemi existuje násilí, zdaleka to není jen problém Jamajky

    na fanoušky reggae. „Hudba je pro lidi, prostě jen pro lidi jako takové,“ říká a plynule přechází ke vzpomínkám na nedávný koncert v londýnském Brixtonu, který je evropskou Mekkou reggae. Když v roce 1949 původně válečná loď Empire Windrush přivezla na Britské ostrovy první Jamajčany, usadili se totiž právě na severu vnitřního Londýna a položili základ silné komunitě, která funguje dodnes.

    „Když jsem hrál v Brixtonu, byla tam spousta lidí, kteří nebyli fanoušky reggae. Byli to

    především lidé, kteří jednoduše mají rádi hudbu. Subkulturní základ je v reggae cítit pořád, přesto je to dnes mnohem více mainstream,“ přemýšlí Protoje nad popularitou žánru. Přestože je značně kolísavá, čas od času se ho chytí i světové hvězdy. I když někteří fanoušci remcají nad autenticitou, umělcům jako je Protoje to dělá velkou službu.

    Všeználek Kanye West přiznal dancehall jako velký vliv na desce Yeezus, na druhou dobu občas zahraje i Rihanna, Snoop Dogg se někdy promění ve Snoop Liona. „Hudba je svobodná, nepatří nikomu. Takže rozhodně nemám problém s tím, že někdo hraje reggae,“ reaguje Protoje na reggae výlety celebrit hudebního nebe.


    Klidný venkov

    Jak už bylo řečeno, na Jamajce je nepřeberné množství talentovaných muzikantů, kteří se skrze hudbu snaží změnit svůj osud.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    story

    4

  •  
    GraphicLineGroup

    Protoje - Sudden Flight
    ft. Jesse Royal & Sevana

    GraphicLineGraphicLineGraphicLine

    Dodnes nemám skladbu, která by byla tak velká jako hit mé mámy

     

    Mista Jam, rezidentní DJ rádia zaměřeného na fenomén urban music, zařadil Protojeho na exkluzivní seznam Hot For 2015. Ten sdružuje několik málo umělců, kteří podle Mista Jama „produkují kvalitní hudbu, jež zákonitě musí v příštích dvanácti měsících prorazit. Je to list neskutečně talentovaných umělců, kteří jsou v současnosti ve své nejlepší formě“. A pokud se o tom chcete přesvědčit, nezbývá než si poslechnout Ancient Future nebo vyrazit na festival Mighty Sounds.

    Deska navzdory limitům

    Tím krokem do budoucnosti je i jeho třetí deska Ancient Future, kterou vydal v březnu. „Chtěl jsem, aby měla masivní a těžký zvuk. Chtěl jsem se na ní otevřít a hlavně jsem se snažil překonat vlastní limity. Především proto, aby album mohli ocenit i lidé, kteří neposlouchají jen reggae,“ popisuje Protoje nahrávku, která sbírá pozitivní recenze. První singl Who Knows nahrál s mladším a slavnějším Chronixxem a vydobyl si slušný prostor v rotaci respektovaného britského rádia BBC 1Xtra.

    kvalitní a že ovládám řemeslo,“ odpovídá na otázku, jestli mu přijde těžké uspět na Jamajce coby profesionální zpěvák.

    Není se čemu divit. Vyrůstal mimo ghetto a rodiče ho v hudbě vždy podporovali. Do Anglie se podíval poprvé, když doprovázel mámu na koncert. Ta je nejen zpěvačkou, ale i právničkou a syna zastupuje jako manažerka. „Dodnes nemám skladbu, která by byla tak velká jako její. Ještě jsem nedosáhl toho bodu, kam se dostalo Breakfast in Bed,“ hrdě srovnává svou kariéru s její.

    Z rozhovoru má člověk pocit, že Protojemu jde vše samo. Nechává věcem volný průběh a ony se jednoduše dějí. „Snažím se dělat hudbu tak, jak mi zní v hlavě. Nepřemýšlím o tom, jestli to bude hit, nebo ne,“ přibližuje kreativní proces. Přesto se snaží neopakovat to, co tu už bylo. „Je to starý a tradiční žánr, proto se vždy snažím, aby moje věci zněly nově a svěže. Vždy se chci posunout o kus dál, vždy chci udělat krok kupředu,“ říká a jeho slova potvrzují lehké přesahy do hip hopu a dalších žánrů.

    Protoje měl ale štěstí i v tomhle. „Ne, nepřijde mi to nijak těžké, byl to přirozený proces. Nezajímal jsem se o to, co se děje někde jinde, jen jsem se soustředil na to, co dělám já. Musel jsem si být jistý, že má hudba je

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    story

    5

  • Rectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Protoje

     
     

    Protoje, vlastním jménem Oje Ken Ollivierre, je jamajský zpěvák. Pochází z muzikantské rodiny a stejně jako jeho matka se věnuje především reggae. Jeho stylu se říká reggae revival. Aktivním muzikantem je od roku 2005, kdy vydal mixtape Lyrical Overdose Volume 1. V roce 2011 vydal další mixtape This Is Protoje, v roce 2013 Music From My Heart. Debutová deska The Seven Year Itch vyšla roku 2011, dva roky nato vydal The 8 Year Affair. Na začátku letošního března vyšla oceňovaná deska Ancient Future.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    story

    6

 
×
Čtete:
2015/5
Protoje

Story

Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

Rozhovor

Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.