Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

  • RectangleGraphicLineGraphicLine

    text Veronika Ondečková

    FOTO Universal Music,

    Sub Pop Records

    HODINA ŠPÍNY

    grunge

    Polygon
     

    4

    GraphicLine
     

    Téma 1/3

    1

  • Květen se nese ve znamení rozervaných kytar. Přináší totiž dokument Montage of Heck, první autorizovaný snímek mapující život a dílo Kurta Cobaina. Vznikl v produkci HBO a jeho tvůrci slibují mimořádně intimní portrét nejen jeho hudební osobnosti. V Česku se grunge hlásí o slovo tím více, že 13. května k nám zavítají legendární Mudhoney a brzy na to pionýrky žánru L7. Ideální příležitost pro malou rekapitulaci.

    GraphicLineGraphicLine

    Začalo to před třemi dekádami v Seattlu. Nastupující generace se musela vyrovnat s šedivou realitou, jejíž běžnou součástí byly válečné konflikty, drogy, AIDS a utahování opasků. Staří dinosauři spolu s glam-metalisty a popovými prefabrikáty přitom pro frustrovanou omladinu jen stěží mohli být těmi správnými mluvčími. Pomocnou ruku tak podaly vroucí vody undergroundu.

    Mezi prvními, kdo úřadoval v továrně na zformování hlasu tápající generace, byly kapely Melvins, Green River nebo Malfunkshun. Pohrály si se součástkami hard rocku a punku, které si do té doby příliš

    netykaly, tu a tam je propojily s hardcorem, a tím daly vzniknout tvrdému řezavému zvuku, který vyfasoval označení grunge. Obecně se má za to, že původcem nálepky „špína“ se stal již v roce 1981 Mark Arm, pozdější frontman Mudhoney, nicméně nedávno se k jejímu zavedení přihlásil například Marilyn Manson a před ním mnoho jiných.

    Major labely a komerční média s grungem v době jeho vzestupu nakládaly jako s něčím dosud neslýchaným, producent Jack Endino však poukazuje na zřejmou kontinuitu. „Grunge je pouze označením pro další odnož klasického hard rocku. Mladší generace si

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Téma 1/3

    2

  • Mudhoney 2013 Band Photo

    Mudhoney patří mezi průkopníky blátivého žánru, jsou legendární kapelou, která tvořila raný zvuk Seattlu. Jako svou inspiraci je uváděla i mnohem slavnější Nirvana.

    může myslet, že vynalezla něco nového, tak to ale není. Cítím v grunge přímou návaznost na sedmdesátá léta, kterou přerušila pouze éra new wave,“ vysvětluje.

    Velkou zásluhu na šíření čerstvého větru ze severozápadního teritoria měl mini label Sub Pop, který, byť ne jako první, ale o to rozsáhleji zmapoval tamní scénu kompilací Sub Pop 100 a rychle si ustájil vycházející talenty. Na kompilačce Sub Pop 200 (1988) se již objevili předáci zlaté éry grunge, lavinový úspěch však čekal za dveřmi ještě tři roky a na svědomí jej nemá nikdo jiný než Nirvana s albem Nevermind (1991).

    Není náhodou, že revoluci odstartovala právě Nirvana. Kurt Cobain si po vydání relativně úspěšného debutu Bleach umínil, že natočí tvrdou, ale zároveň přímočaře popovou desku. „Vyměnil zálibu v syrových noisových záležitostech za popové melodie a přiměl Nirvanu vyvíjet se. Na turné jsme najednou mnohem víc času trávili poslechem skupiny ABBA než čehokoli jiného, a když mi poprvé pustil demo Smells Like Teen Spirit, jenom jsem nevěřícně konstatoval, že slyším Pixies,“ vzpomíná zvukař Craig Montgomery.

    Nirvana nastavila světu čitelnější tvář a ten se jí nemohl nabažit. Nevermind bylo jasným

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Téma 1/3

    3

  • hitem už před oficiálním vydáním, kdy kolovalo pouze mezi zasvěcenými. Po uvedení na pulty a zařazení songu Smells Like Teen Spirit do vysílání MTV však nastalo davové šílenství. Deska lámala rekordy v prodejnosti a ze členů Nirvany se staly celebrity z donucení, což se bohužel neblaze podepsalo na Cobainově už tak dost podlomeném psychickém stavu.

    Léta 1992 až 1994 se odvíjela plně pod taktovkou subpopácké diktatury. Průlom potkal například Mudhoney, technicky bravurní Soundgarden nebo méně vyhraněné Screaming Trees, kteří na něj již léta čekali. Zároveň se na scéně objevila řada nových kapel, z nichž dominantní podíl na trhu si urvali debutanti Pearl Jam s albem Ten a feťácká sebranka Alice In Chains.

    U Nirvany však celý humbuk začal a také skončil. Cobain se zoufale dusil pod tíhou slávy, zdravotních problémů a heroinu, ze které se vykřičel na svém posledním, provokativně drsném albu In Utero. Nahrávka se sice suverénně držela na prvních příčkách žebříčků, nicméně spekuluje se, že by si nestála tak dobře nebýt Kurtovy sebevraždy.

    Přetlak všeho grungeového pomalu začal vyvolávat alergické reakce a scéna přebujelému marketingovému kolosu neměla jak čelit, tím méně tvůrčí silou. Jako mor se v muzikantských řadách šířila drogová závislost, což vedlo nejen k tragickým úmrtím, ale k celkové kreativní stagnaci. Žezla mainstreamu se chopil nu-metalový trend a z velkých jmen pád grunge vlastně přežili pouze Pearl Jam, Mudhoney a Melvins. Ostatní to zabalili v nejlepším a dostáli tak Kurtovým posledním slovům. V grungi se holt vyhasínání nenosí.

    RectangleGraphicLineGraphicLine

    Na turné Nirvana najednou trávila čas poslechem skupiny ABBA víc než čehokoli jiného

    Polygon
     
     
     

    4

    GraphicLine

    Téma 1/3

    TextFrame
 
×
Čtete:
2015/5
Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

Story

Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

Rozhovor

Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.