Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

Story

Brian Wilson

  • RectangleGroupGraphicLine

    text Jarda Konáš

    foto Universal Music

    GraphicLine

    Brian Wilson

    Labutí píseň kluka z pláže

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    story

    1

  • Brian Wilson, člen legendárních The Beach Boys, přichází po sedmi letech s autorskou deskou a brzy se o něm v kinech bude promítat celovečerní film. Dost možná poslední počin shrnuje jeho kariéru plnou sladkých melodií i psychických problémů a manipulace.

    GraphicLineGraphicLine

    Je to zvláštní deska. Potvrzuje, že Wilson už je dávno členem americké popové šlechty, dokáže posluchače okouzlit na první poslech. Ale stejně tak umí polít kýblem studené vody, například v písni Runaway Dancer, což je ryzí diskotéka. Sice voní létem, ale stejně, „Wilson a disko?“, bude si říkat překvapený posluchač. Jenže právě tato ochota surfovat mezi žánry a pozvat si různorodé hosty dělá z No Pier Pressure desku, která rozhodně stojí za poslech.

    „Když jsme dodělali poslední album
    s The Beach Boys, inspirovalo mě k dalšímu skládání vlastní hudby, chtěl jsem toho nahrát ještě víc. Práce na nové desce byla bezvadná, protože mi pomohla dostat ze sebe

    špatné emoce a nasát zase dobrou náladu,“ vysvětluje Wilson a slova, která by z úst jiného hudebníka mohla znít jako klišé, v jeho případě rezonují naopak velmi vážně.

    Když přišel úspěch The Beach Boys, ruku v ruce s tím naoko slušní chlapci ve vyžehlených košilích začali experimentovat s drogami. A právě na Wilsonovu psychiku měly fatální dopad. Od poloviny šedesátých let střídavě bojoval se závislostmi na halucinogenních látkách a psychickými poruchami, které byly jejich následkem. Ačkoli určitou formou deprese a schizofrenie trpí doteď, pod pečlivým dohledem lékařů se mu podařilo vrátit se plně do osobního i tvůrčího života.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    story

    2

  • RectangleGroup

    Práce na desce mi pomohla dostat ze sebe špatné emoce a nasát zase dobrou náladu

    „Teď, když už je album nahráno, můžu se zpětně ohlédnout za jeho začátky. Vidím obrovskou horu a chci ji zdolat. Album, to je ta hora, a já jsem dole pod ní, sedím u piana, dívám se na vrchol a říkám si: ‚Nevím, jestli to dokážu.‘ Každá nová skladba byla krokem výš. Skrze svou hudbu vyprávím o tom, jak se cítím. Jak funguje má hlava, mé srdce. Zvuk těch melodií mě hladí po duši. Cítím, že znovu žiju. Že vidím, že dýchám.“


    Vynechaná Lana

    Deska No Pier Pressure na první pohled zaujme velkým počtem hostů. Fanoušky The Beach Boys jednoznačně potěší, že se v pár písních objeví původní členové Al Jardine a David Marks. V těchto místech deska

    logicky nejintenzivněji odkazuje na slavnou kapelu, ale jsou to právě další hosté, kteří Wilsonovu novinku posouvají nad rámec starších desek. Překvapí třeba přizvání dvojice She & Him, v níž zpívá populární herečka Zooey Deschanel. Ta ke spolupráci dodává: „Jasně že to pro nás byla obrovská pocta. Za ty roky, co hrajeme, vědí už téměř všichni, že jsme velcí fanoušci Briana Wilsona. Je to snad jediný interpret, na kterého odkazujeme ve všech našich nahrávkách. Během práce permanentně přemýšlí, jeho mozek běží rychleji než mozek ostatních, proto jsme měli problém stačit jeho nasazení. Navíc je puntičkář, když s ním pracujete, bude spokojený až ve chvíli, kdy je výsledek absolutně perfektní. To pro nás byla příjemná změna, žádné dohadování, žádné dumání na místě, prostě jen dvě možnosti – je to dobře, je to špatně.“

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    story

    3

  •  
    GraphicLineGroup

    Poslechněte si The Last Song,
    která může být poslední
    písní Briana Wilsona.

    GraphicLine
     

    Pokud bychom měli desku charakterizovat, asi by hlavními motivy byly klid a radost. Recenze na obou stranách Atlantiku jsou zdvořile pozitivní, což je vlastně přesný dojem, který mnohý posluchač bude mít. No Pier Pressure nabízí příjemné melodie a silně nostalgický zvuk, ale je to právě Wilsonovo charisma a projev, které táhnou. On je středobodem, vypravěčem, kterému visíme na rtech, i když už oheň dávno nehoří. V tomto směru je důležité pozastavit se nad závěrečnou skladbou The Last Song. Je velká škoda, že se na desku nedostala verze s Lanou Del Rey (stejně tak vypadla skladba s Frankem Oceanem). Na druhou stranu, Wilson se takto loučí sám a ve velkém stylu. Jde o silnou baladu o konci kariéry. Doslova, autor se loučí s posluchači, fanoušky, kolegy, kamarády, naposledy se ukloní a nechá spadnout oponu, která už se nezvedne. Takové jsou dojmy ze závěrečné skladby. Pokud jde o skutečný postoj a Wilson už opravdu žádnou studiovku nevydá, The Last Song bude jednoznačně labutí písní jako z učebnice hudebky.

    Trable s terapeutem

    I kdyby deska No Pier Pressure byla pomyslnou tečkou na konci úctyhodné kariéry, o Brianu Wilsonovi se letos bude hodně mluvit ještě jednou. V létě totiž do kin půjde film Love & Mercy, který se řadí do stejné kategorie vysokorozpočtových životopisných snímků, jako jsou Ray nebo Walk The Line. Vypráví o životě Briana Wilsona ve dvou paralelních rovinách.

    Ta první zachycuje mladého zpěváka v éře přípravy desky Pet Sounds, tedy na vrcholu úspěchu, ale i na okraji propasti psychických problémů. Druhá příběhová část se odehrává v 80. letech. V ní Wilsona ztvárnil John Cusack a z hlediska zpěvákova života jde o nejproblematičtější část. Může za to Eugene Landy, psychiatr, který mu nejprve pomáhal s léčbou schizofrenie, ale postupem času psychicky podlomeného zpěváka ovládl do té míry, že se stal jeho agentem, obchodním partnerem, producentem, a dokonce spoluautorem debutového sólového alba. Problematická postava Eugenea Landyho doteď nad hudebníkovou kariérou visí jako stín, jelikož, ačkoli psychiatr, postupně zhoršoval Wilsonovu psychickou kondici a udělal z něj loutku ždímanou skrze pavučinu smluv. Zpěvák dokonce v poslední vůli Landyho jmenoval většinovým dědicem svého majetku. Situace zašla tak daleko, že byl lékař na začátku devadesátých let uznán vinným z porušování etických zásad a až do své smrti měl s Wilsonem zakázaný veškerý kontakt.

    Ačkoli je tato aféra poměrně známá a Eugene Landy bývá zmiňován v mnoha článcích

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    story

    4

  • jako odstrašující příklad člověka, kterého v hudebním průmyslu opravdu nechcete potkat, detaily jejich vztahu poprvé podrobněji rozebere právě až snímek Love & Mercy. Těžko říct, nakolik bude bodovat v českých kinech, jedno je ale jisté: Brian Wilson je hudebník, který má za sebou obdivuhodnou kariéru i životní příběh hodný hollywoodského dramatu.

    Rectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Kdo je
    Brian Wilson?

     
     

    Brian Douglas Wilson se narodil
    20. června 1942 v kalifornském Inglewoodu. V devatenácti letech založil s bratry Dennisem a Carlem, bratrancem Mikem Lovem a kamarádem Alem Jardinem skupinu The Beach Boys, která se velmi rychle stala senzací na obou březích USA. Je považována za zakladatelku surf rocku, s deskou Pet Sounds, která propojuje pop s prvky psychedelie, pronikla definitivně i do Evropy.
    The Beach Boys zásadně ovlivnili desítky známých interpretů a získali nespočet cen, jsou v Rock’n’rollové síni slávy a mají svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Brian Wilson má dvě sošky Grammy a jeho rodný dům byl zařazen do seznamu Národních kulturních památek USA.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    story

    5

    Polygon
 
×
Čtete:
2015/5
Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

Rozhovor

Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.