Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

Story

Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

Rozhovor

Rise Agains

  • RectangleGraphicLine

    text Kay Buriánek

    foto Universal Music

    GraphicLine

    Rise Against

    Jenom punk nestačí

    Polygon
     

    6

    GraphicLine
     

    rozhovor

    1

  • Přiznáme se. Nejmenovaní členové redakce si ty dvě kapely na poradách pořád pletou. Tak aby bylo jasno, Against Me! už v Praze letos hráli a koncert to byl skvělý. Rise Against naopak na svůj „gig“ teprve čekají. Povídali jsme si o něm se zpěvákem a kytaristou Timem McIlrathem.

    GraphicLineGraphicLine

    Na naši obranu. Jeden by snadno zaměnil dvě kapely podobného jména, protože na obě u nás publikum slyší. Jedna je ze severu východního pobřeží Států, druhá naopak z jeho jihu. Obě hrají hardcore punk, jedna jeho sofistikovanější odnož pro relativně menší publikum, druhá melodičtější, pro univerzálnější fanoušky. 9. června bude patřit holešovická Incheba Arena právě Rise Against z Chicaga. Jejich frontman nám poskytl sice krátký, ale zato výstižný telefonický rozhovor.


    Time, těšíte se už na evropské turné?

    Jasně, Evropa je naše nejoblíbenější místo, těšíme se na fanoušky. Třeba v Praze jsme hráli, pokud si dobře pamatuji, tak

    minimálně dvakrát a pokaždé to byl skvělý, hodně zpocený koncert, což je vždycky záruka, že si to všichni vrchovatě užijí.


    Vrátíte se k nám znovu s poslední deskou The Black Market?

    Ano, převážně. Je pořád relativně nová, hodně lidí věci z ní naživo ještě neslyšelo, tak jim chceme dát šanci. V poslední době se také bavíme tím, že měníme playlist a vytahujeme staré věci, které jsme dlouho nehráli, takže můžete čekat i nějaké rarity a starý materiál.


    A kdy se dočkáme nové desky?

    Zatím jsme o ní ještě ani nezačali přemýšlet. The Black Market budeme na turné

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    rozhovor

    2

  • Group

    Ovlivnily mě věci, které hrála rádia v půlce devadesátých let. To se nedalo ignorovat

    GraphicLineGraphicLine

    promovat asi do konce roku. Je hodně míst, kde jsme ji ještě živě nehráli. Možná pak přijde doba otočit pomalu stránku a začít novou kapitolu, ale teď je na to ještě brzy. Samozřejmě že i na turné jamujeme a trochu skládáme, ale není to nic, co by se dalo považovat za základ nových skladeb.


    Rise Against reprezentují melodickou odnož hardcore punku. Můžete zmínit kapely, které vás zásadně ovlivnily a stále ovlivňují?

    Pro mě osobně to budou určitě Minor Threat, Jawbreaker, Descendents, hodně kapel DC scény kolem labelu Dischord, Fugazi, ale i Bad Religion a raný katalog Epitaphu. Potom samozřejmě post hardcoreové kapely jako Refused, Quicksand a podobné. Vždycky pro nás bylo zásadní z toho těžit něco, co

    můžeme ve svém pojetí proměnit v hmatatelnou energii, která zapůsobí hlavně naživo.


    Vaše skladby mají sice pořád punkovou estetiku, ale zároveň se zdají být i přístupné třeba pro rádia. Je to ovlivněné i tím, co jste poslouchali mimo punkový žánr? Jinak řečeno, máte ambice být přístupní i lidem, kteří poslouchají rockový střední proud?

    Je to tím, že třeba já jsem vyrůstal jednou nohou v punku a poslouchal už zmíněné, a druhou nohou jsem byl rozkročený do rockového mainstreamu. Ovlivnili mě Nirvana, Helmet, Soundgarden, Rage Against The Machine, prostě věci, které hrála rádia v půlce devadesátých let. To se nedalo ignorovat. Punk a hardcore, to byl můj svět, ale

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    rozhovor

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Punk a hardcore, to byl můj svět, ale hudebně jsem začal postrádat dobrou melodii

    bylo se Sick Of It All. Trvalo asi šest týdnů, a to už potom člověk zažívá ty malé ponorky a chce se mu hrozně domů. Tak po čtyřech týdnech si začnete uvědomovat, že se trápíte, lidé kolem vás se tím pádem také necítí dobře, rodině doma se stýská a nakonec ani koncerty nejsou zase tak dobré, protože tohle všechno se do nich promítá. Ale je to ve finále přesně tak, že když je potom člověk doma, tak už za týden dva se mu chce zpátky na turné.


    Poslední, už zmiňovaná deska má dost silné texty. O čem pojednává singl s názvem I Don’t Want To Be Here Anymore?

    Je to únikový song. Jednoduše je o stavu, kdy si člověk uvědomí, že situace, do které se dostal, je nadále neudržitelná. Uvědomuje si fyzické i psychické následky nějaké konstelace a ví, že prostě musí udělat jasné rozhodnutí, protože v opačném případě ho daná situace a její konsekvence zničí. Je o jasném prozření, že člověk už někam nepatří a musí jít dál.


    Máte za sebou sedm alb a každé z nich má jasná textová poselství. Není těžké se neopakovat?

    Je. Na druhou stranu, některá témata jsou časově neomezená a platná neustále. Já se snažím k nim pokaždé přistupovat novou, čerstvou cestou, vidět jiné souvislosti.


    Co vás momentálně nejvíc tíží v globálním kontextu?

    To je těžká otázka. Asi nejvíc, když nad tím přemýšlím, sledovat vývoj na Blízkém

    Pořád vás baví být na turné?

    Určitě. Má to svá pro a proti, ale je to něco, co jsme si dobrovolně zvolili, takže je třeba na tom pořád hledat pozitiva a být skromný, protože turné nenabízí žádný komfort. Proto se to snažíme vyvažovat tím, že si užíváme nových míst, vracení se na místa, která máme rádi, setkávání se s novými lidmi, nebo naopak s těmi, které známe roky a jsme přátelé, užíváme si netypická jídla a podobné věci. Naše nejspíš nejdelší turné

    hudebně jsem začal víc a víc postrádat dobrou melodii a popovou refrénovou chytlavost.


    Zmiňujete devadesátá léta. Co by byl hypoteticky váš ideální song na koncertní předělávku?

    Coververze hrajeme pořád. Předělali jsme Sick Of It All, Boba Dylana, Lifetime, pochopitelně Black Flag. Dokonce jsem sám udělal na kompilaci protestsongů Civil War od Guns N’ Roses, což je jedna z jejich nejostřejších politických skladeb. V podstatě všechno, co k nám nějak promlouvá a můžeme se s tím hudebně i textově ztotožnit, je pro nás dobrá věc na předělávku.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    rozhovor

    4

  • RectangleGraphicLineGraphicLine

    Bez rozdílu žánru, hudba musí být, nebo by měla být, politická

    východě a uvědomovat si, jak velký podíl na tom všem zlu má Amerika. Neustále se snažíme hledat odpovědi a neuvědomujeme si, že žádné nenalézáme a veškeré naše pokusy situaci řešit vedou k další eskalaci problému. Intervence jsou slepé cesty do nikam.


    Když došlo k teroristickému útoku v Paříži, celý svět na to reagoval velmi hlasitě. Ale poměrně nedávno bylo v Keni zabito téměř sto padesát nevinných studentů a odezva na tuto tragédii nebyla ani desetinová. Jak se díváte na nesouměrnou citlivost k podobným situacím?

    Je to smutné a jen to poukazuje na fakt, že západní civilizace se stará jen sama o sebe a své zájmy. Nerozumíme jiným kulturám, etnickým skupinám, národům, náboženstvím. Co je horší, ani jim nechceme rozumět. Je to elementární problém, který už dlouho volá po nápravě, k níž nedochází. Takže absence jisté lidské sounáležitosti je

    v tomto případě celkem logická, ale pochopitelně velmi trpká.


    Trochu v kontextu s předchozím tématem – myslíte si, že punk má svůj etický význam jako médium poukazující na problémy ve společnosti?

    Myslím si, že bez rozdílu žánru, hudba musí být, nebo by měla být, politická. Jen bych si přál, aby v současnosti existovalo víc kapel s pevným názorem a nějakým textovým poselstvím. Jednoduše proto, že hudba je nesmírně silná sama o sobě, dokáže zasáhnout mladé lidi a donutit je něco dělat se svým životem, což bez patosu může mít zásadní dopad na celou společnost. Mít kapelu neznamená jen prodávat co nejvíce desek a lístků na koncerty. Je to zodpovědnost a zhostit se jí dobře přináší mnohem větší nadšení a uspokojení než fajn pocit z plných klubů a vyprodaných turné. Sledovat, že můžeme měnit myšlení lidí nebo jim alespoň k tomu dávat podnět, je velmi vzrušující.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    rozhovor

    5

  • GroupGroupGraphicLine

    Civil War (Guns N’ Roses acoustic cover)

    GraphicLineGraphicLineGroup

    Rise Against  Prayer Of The Refugee

    GraphicLineGroupGraphicLine

    Rise Against

    Give It All

    GraphicLineGroupGraphicLine

    Tragedy + Time

    GraphicLineGraphicLine

    Savior

    GraphicLineGroup
     
    GraphicLineGraphicLine

    Rise Against

    Americká hardcore punková kapela z Chicaga (Illinois) funguje zhruba od přelomu století. Od kultovního labelu Fat Wreck Chords, vydávajícího celou řadu populárních punkových kapel (NOFX, Strike Anywhere, Good Riddance, Lagwagon, No Use for a Name, Rancid, Against Me! atd.), přestoupila velmi záhy ke Geffen a následně Universal Music. Vydala doposud sedm alb, z nichž poslední The Black Market vyšlo loni. Během let nepřetržitého koncertování sdílela pódium s každým důležitým jménem současné, podobně laděné scény (Gaslight Anthem, Hot Water Music, Foo Fighters, Flogging Molly, Rancid, Billy Talent, AFI, Alkaline Trio, The Used, Bad Religion, My Chemical Romance a mnoho dalších). Je známá pro své radikální politické postoje, podporu organizací jako Amnesty International, PETA a demokratických kandidátů ve volbách. Tři čtvrtiny kapely jsou straight edge, tedy ultimátně proklamují vegetariánství či veganství a život bez alkoholu a drog.

     
     
     
     
     

    rozhovor

    Polygon
     
     
     

    6

    GraphicLine

    6

    Polygon
 
×
Čtete:
2015/5
Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.