Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

  • RectangleGraphicLine

    text Ondřej Horák

    foto Universal Music

    GraphicLine

    Paul McCartney

    Rectangle

    Mrtvý Brouk

    Polygon
     

    4

    GraphicLine
     

    Konspirace 1/2

    1

  • Paul McCartney zemřel v roce 1966 a byl nahrazen dvojníkem, který se vzdal svého života, aby hvězda The Beatles mohla žít dál. Zbytek kapely celou věc popřel, do nahrávek a obalů desek ale šifroval tajemné vzkazy. Ten příběh znovu ožil v nedávném rozhovoru s bubeníkem Ringo Starrem. Jak to celé bylo?

    GraphicLineGraphicLine

    „Když Paul zemřel, všichni jsme zpanikařili.“ Tahle věta v dubnu rozvířila monotónně neklidné vody internetu, pro časopis Hollywood Inquirer ji totiž řekl Ringo Starr. Bubeník The Beatles se s nečekanou upřímností rozhovořil o tragické autonehodě, která jeho kamaráda a kolegu připravila o život. „Nevěděli jsme, co dělat. Náš manažer Brian Epstein navrhl, že najmeme Billyho Shearse jako dočasné řešení,“ vzpomínal Starr v sugestivním rozhovoru.

    Podle Starra měl dvojník krýt McCartneyho smrt pouze na týden nebo dva, jak ale čas plynul a nikdo si ničeho nevšiml, kapela tu hru hrála dál. „Ukázalo se, že Billy je velmi dobrý muzikant. Naživo hrál snad lépe než samotný Paul,“ přiznal Starr v rozhovoru. „Jediný problém byl v tom, že si Billy vůbec nesedl s Johnem,“ naznačil důvod rozpadu možná nejslavnější kapely historie.

    Jeho teorie má ale hned několik háčků. Zaprvé, časopis Hollywood Inquirer neexistuje. Zadruhé, server WorldNewsDailyReport.com, který o rozhovoru informoval, je humoristický web se specializací na blamáže. A především za třetí, dvojník, který Paula McCartneyho nahradil, se nejmenuje Billy Shearse, ale William Campbell.


    Třeskutá blamáž

    Začalo to v lednu 1966, kdy se černý Mini Cooper Paula McCartneyho ocitl v ošklivé nehodě v Londýně. Nebo se alespoň měl ocitnout. The Beatles za sebou měli sedm alb, John Lennon už prohlásil, že jsou větší než Ježíš, a uječené fanynky je sledovaly na každém kroku. Přes to všechno se pozvolna začaly šířit povídačky o tom, že jeden z Brouků podlehl vážným zraněním hlavy při

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Konspirace 1/2

    2

  • RectangleRectangleGroupGraphicLine

    Přesvědčivý dvojník

    GraphicLine

    Dvojník Paula McCartneyho se roli naučil výborně. Z dotěrného dotazu na mýtus nenápadně přešel ke vzpomínkám na Michaela Jacksona.

     
    GraphicLineGraphicLine

    Naživo hrál snad lépe než samotný Paul

     

    nehodě na rychlostní komunikaci M1, která spojuje Londýn a Midlands.

    Zvěsti o monstrózní konspiraci se začaly více šířit pravděpodobně až v roce 1969. Tehdy mýtus žil především na amerických univerzitních kampusech a první tištěný článek se objevil právě v tamním studentském časopise na podzim toho roku. Naplno to ale vypuklo 12. října 1969. Ten den obdržel Russell Gibb, diskžokej detroitského rádia WKNR-FM, velmi zvláštní telefonát od člověka, který se představil jako Tom.


    Tajemný telefonát

    Tom v přímém přenosu diskžokeji oznámil, že Paul McCartney je už tři roky mrtev a nahradil ho dvojník William Campbell. Pro Gibba to byla novinka, a tak si nechal Toma na lince déle, aby spolu mohli probrat

    všechny okolnosti a především stopy, které The Beatles zašifrovali do písní a obalů desek. Po zavěšení telefonu mýtus o mrtvém Broukovi ožil vlastním životem. Zprávu převzala seriózní média a nabyl obskurní velikosti.

    V době vydání Abbey Road se kapela pomalu rozpadala, což v celé věci sehrálo svou roli. The Beatles spolu moc nekomunikovali

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Konspirace 1/2

    3

  • GraphicLineRectangleRectangleRectangleRectangleGraphicLine

    Skrývá falešný Paul McCartney svou tvář? Bojí se odhalení?

    GraphicLine

    a McCartney se na delší dobu stáhl z očí veřejnosti. Po několika týdnech uklidnil mediální paniku plnou spekulací až článek Paul is still with us (Paul je stále mezi námi), který 7. listopadu 1969 vydal týdeník Time. Jeho reportéři vypátrali pravého, případně falešného a již připraveného McCartneyho ve Skotsku, kam odjel se svou novou ženou Lindou a kde se mimo jiné připravoval na sólovou kariéru.


    Silná symbolika

    Přestože se o McCartneyho úmrtí šuškalo už od roku 1966, pomyslnou hořlavinou, která rozdmýchala nekontrolovatelné plameny spekulací, byl obal desky Abbey Road. Fanouškům přišlo zvláštní, že Paulova postava je až

    příliš vytržena z konceptu fotografie. Basák a zpěvák je jako jediný na přebalu desky ostrý, kráčí bos a svým vlastním krokem, jako by ke zbytku kapely snad ani nepatřil.

    A protože konspirační teorie jsou společensky oblíbenou kratochvílí už od dob Protokolů sionských mudrců z roku 1903, fanoušci začali na albech Brouků nacházet skryté zprávy, které smrt McCartneyho zaručeně dokazují. A že jich bylo. Nezůstalo přitom jen u interpretace obalů. Převážně mladí lidé, ovlivněni teoriemi o UFO a východním náboženstvím, pouštěli tvorbu The Beatles od roku 1966 pozpátku a v psychedelických písních hledali zašifrované vzkazy. Podrobného průvodce mytologií o desítky let mrtvém broukovi najdete na následující straně.

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Konspirace 1/2

    4

 
×
Čtete:
2015/5
Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

Story

Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

Rozhovor

Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.