Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

Story

Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

Rozhovor

Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

  • RectangleRectangle

    duel

    Někdy se může zdát, jako by se funky rytmus part kolem Romana Holého snad nikdy neměnil. Znát je to i na novince Monkey Business nazvané vtipně Sex and sport? Never! Alespoň to vyplývá z duelu Jardy Konáše a Tondy Kocábka.

    Monkey Business

    Sex and sport? Never!

    GraphicLineGraphicLine

    Monkey Business patří mezi kapely, které v rámci naší scény poznáte na první poslech. Roman Holý naučil tleskat Čechy na druhou dobu a kdo má k tanečním parketům blízko, bezpochyby bude na novou desku zvědavý. V dlouhodobějším kontextu si ale nelze nevšimnout určitého tvůrčího zacyklení, které u nemalé skupiny posluchačů může očekávání tlumit. Další negativní efekt má fakt, že deska vychází trochu v tichosti.

    V tomto případě je možné čekat úplně vše, protože jen málo tuzemských interpretů má premisu, že nic není nemožné, natolik vloženou v základním kódu jako právě Monkey Business. Ale zároveň jsou na to tak nějak všichni kolem už dávno připravení. Představa, že by tahle parta výrazně odbočila z toho, co ji proslavilo, se nejeví jako příliš pravděpodobná a stejně tak asi všichni už dávno před příchodem kapely do studia tušili, že tu zase budou nějací netypičtí hosté.

    Očekávání

    GraphicLineGraphicLinePolygonPolygonPolygonPolygonPolygonPolygonPolygon

    Nenechte se zmást prvními skladbami, které se snaží vydupat ze sebe singlový potenciál možná trochu křečovitě. Okolo písně Beat Crusher se situace mění a přichází vynikající tracky, v nichž kapela upřímně baví, hraje si, trumfy tahá až do konce. Vynikající výběr hostů, kouzelný Wabi Daněk, jak ho nikdo předtím neslyšel. Nechybí aranžérské bonbónky, nasamplovaná melodie ze znělky s panem Vajíčkem je jeden příklad za všechny.

    Aranžérsky i zvukově vypiplaná záležitost, možná místy až tak, že je naopak příjemné, když někde tenhle boeing trochu ubere, přiškrtí klapky, vsadí na větší jednoduchost a rozbije tím sterilitu hrozící z instrumentální dokonalosti. Trocha syrovosti by občas prostě neuškodila. Až příliš často se dostavuje pocit déjà vu: Tohle jsme přece už slyšeli tisíckrát! Nejvýrazněji ze všeho vystupuje a nejinvenčněji působí nápad nechat Wabiho Daňka zpívat ukázkové disko – je ale tohle konstatování pochvala, nebo spíš problém? Nicméně hodnotit rozjetou taneční párty, na níž alkohol teče proudem, nikdo nemyslí na zítřejší povinnosti a všichni jsou šťastní, právě teď mravoučným pohledem opuštěného moralisty z křesla bytu, ve kterém právě vypnuli elektřinu, rozhodně není nejlepší nápad.

    Hudba

    GraphicLineGraphicLine
     

    Jarda

    Tonda

    vs.

    Polygon
     
     

    Těžko hádat, zda nové album přitáhne kapele nové fanoušky. Kdyby se taková muzika hrála na českých diskotékách, tak jsme mnohem dál, o tom žádná. Výše zmíněné tvůrčí zacyklení se ale chtě nechtě promítá i do konzervace fanouškovské skupiny. Monkey Business a jejich posluchači v posledních letech připomínají uzavřené spojené nádoby a asi to tak bude i nadále. To ale neznamená, že kapela nestojí za pozornost, pokud jste ji doteď neposlouchali. Zajděte si na ni, až bude hrát poblíž, nové skladby bezpochyby mají minimálně potenciál vás rozhýbat.

    Posun v tomto případě ocení hlavně dobří znalci, povrchním pohledem se toho příliš nemění. Při detailnějším zkoumání je ale patrné, jak tvůrci o své hudbě přemýšlejí a neustávají ve snaze dostat do ní vše, co mají rádi a o co se chtějí s ostatními podělit. Nekompromisnost tkví v tom, že tu není snaha se zavděčit všem. Že by ale díky právě tomuto albu kapela získala davy nových příznivců (nebo naopak je výrazně kvůli němu ztratila), se nejeví příliš pravděpodobné. Další dobytá kóta u těch, kteří se nevzdávají, se ale také počítá.

    PolygonPolygon

    Potenciál

    GraphicLineGraphicLinePolygonPolygon

    Pro někoho bude mít deska pomalý rozjezd, ale jinak nabízí velmi příjemný zážitek bez hluchých míst. Holý a lidé okolo něj jsou puntičkáři i hračičkové zároveň a aplikují to na všechny písně bez rozdílu. Jedenáct skladeb uteče jako nic a na konci máte chuť pustit si desku znovu. Od začátku a celou.

    Sevřenost jde u Monkey Business vždy se snahou o zvukovou dokonalost. A ačkoli je tu hned několik hostů „odjinud“, nic nenarušuje celkový dojem. Osvědčený přístup i charakteristický skladatelský rukopis jsou pevným lepidlem, skutečnost, že ho nenarušuje výraznější překvapení, to ještě posiluje. Vše do sebe zapadá jako dětské puzzle, a tak jako ve funkční partě kamarádů se drobné odlišnosti vzájemně doplňují.

    Celistvost

    GraphicLineGraphicLinePolygonPolygonPolygonPolygonPolygonPolygonPolygonPolygon

    Opět tradiční poetika Monkey Business. Notná dávka humoru, ironizace sebe i žánru skrze floskule, koutky rtů se zvedají už při čtení názvů písní. Příjemně překvapí nárazové používání českého jazyka.

    Obsahují zajímavé výpovědi i naprosto záměrné legrácky, otevřeně deklarující uvědomění tvůrců, že některé věci asi těžko pochopí někdo jiný. Název závěrečné Autism of Internal Jokes ostatně hovoří jasně. Oproti minulosti ovšem na desce přesto najdete nejspíš nejlépe srozumitelné a nejsnáze pochopitelné sdělení. A kontrast nezávazné zábavy a prvního českého textu v The Golden Age Is Gone, ze kterého mrazí, nemůže být větší.

    GraphicLine

    Texty

    GraphicLine
     

    4 inline Polygon

    verdikt

    :

    3 inline Polygon

    GraphicLinePolygon
     
     

    1

    1

    GraphicLineRectangleRectangle
     

    Sex And Sport? Never!

    Monkey Business

    Sex and sport? Never!

    EPS
    PDF
    PolygonPolygon

    1. Sex and sport? Never!

    2. Guru in subaru

    3. Pick that bone

    4. Unhappy hippie

    5. Beat crusher

    6. Be a man

    7. Blue light baggie bingo

    8. Mr. Egg

    9. Jolana the exciter

    10. The golden age is gone

    11. Autism of internal jokes

    GroupGroup
     
     
     
     
    audio
     
     
 
×
Čtete:
2015/5
Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.