Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

Story

Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

  • RectangleGraphicLine

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    Foto Warner Music

    GraphicLine

    ROXETTE

    Kaviár a rakovina

     
     
     
     
     
     
     
     

    top

    Group
     
     

    1

    Perův talent

    Gyllene Tider – Himmel No 7

    S trochou nadsázky lze říct, že Per Gessle, který se narodil 12. ledna 1959 ve švédském Halmstadu, snil o vlastní kapele prvních dvacet let života. Pak ji založil. Pojmenoval ji Gyllene Tider, kromě něho v ní byli Mats Persson, Anders Herrlin, Göran Fritzon a Micke „Syd“ Andersson a první singl se nesl ve znamení chytlavého refrénu „ah-ha, o-o-o“. Napověděl mnohé o budoucím mainstreamovém úspěchu svého zploditele. Jeho talent totiž později způsobil, že od konce osmdesátých let mohl pro koncertní repertoár svých Roxette vybírat z písniček, které dobře znaly teplotu nejvyšších příček hitparád.

    GraphicLineGroup
     

    2

    Mariiny sladké vokály

    Dr. Feelgood – Roxette

    Marie Fredriksson se narodila 30. května 1958 v Össjö a už jako malá chtěla být zpěvačkou, nejlépe sólovou. Perovu uměleckou cestu premiérově přeběhla, když Gyllene Tider nahrávali první desku v angličtině, jinak svou čtvrtou The Heartland Café. Zazpívala na ní vokály a měla se vrátit do tenat lokálních kapel, s nimiž vystupovala v klubech a nálevnách. To jí ale Per po setkání ve studiu rozmluvil. Natočili spolu několik písniček, poslali je vedení EMI a dočkali se příslibu vydání minialba. O jejich jméně rozhodli šéfové EMI sami. Při „setkání mozků“ firmy kdosi přišel s nápadem pojmenovat tandem podle písně skupiny Dr. Feelgood Roxette a nikdo nebyl proti. Psal se rok 1985 a pro Pera se Gyllene Tider stali minulostí. Anglicky zpívané album totiž zcela propadlo. „Mezinárodní kariéra skončila dříve, než začala,“ konstatoval. Později s Gyllene Tider uskutečnil několik krátkodobých comebacků. Ten poslední v roce 2013.

    GraphicLineGroup
     

    3

    Vize Rolfa Nygrena

    Roxette – Neverending Love

    Rolf Nygren byl dlouho šéfem finské a pak i švédské pobočky EMI. Byl to on, kdo přišel s nápadem, aby v Roxette byly dvě rovnocenné osobnosti, nikoli muž v pozadí a žena u mikrofonu. První singl Neverending Love jeho dobrý úsudek potvrdil. Uspěl v domácí hitparádě a debut Pearls Of Passion (1986) si to zopakoval, pak i v Kanadě, Itálii, Austrálii i Japonsku. „Skvěle si s Perem rozumíme,“ tvrdila Marie v rozhovorech. „Máme stejný smysl pro humor, smějeme se stejným věcem, stejné nás rozčilují a k tomu jsme oba dost tolerantní.“ O dva roky později se stali celosvětovými popovými hvězdami. Vše odstartovalo album Look Sharp!, jehož se dosud prodalo na deset milionů kopií.

    GraphicLineGroup
     

    4

    Suvenýr Deana Cushmana

    Roxette – The Look

    V roce 1988 se americký student Dean Cushman vracel ze Švédska do rodného Minneapolisu a jako suvenýr si vezl album Look Sharp!. Doma ho půjčil k přehrání kamarádům z rozhlasové stanice KDWB 101.3 FM a ti se nestačili divit, jak obrovský zájem o písničky nastal. Ředitel rádia byl úspěchem desky tak nadšen, že na magnetofonové kazety pořídil kopie a poslal je svým kolegům z dalších stanic. Singl The Look se v následujících týdnech dostal na první místo žebříčku Billboard Hot 100 a Roxette se stali jednou z nejznámějších evropských kapel v Americe. „Idea, kterou jsme s Roxette měli od začátku, byla mezinárodní úspěch. Netušil jsem, že to bude tak rychlé,“ uvedl Gessle.

    GraphicLineGroup
     

    5

    Šuplíkovka pro Pretty Woman

    Roxette – It Must Have Been Love

    Dalším důkazem náklonnosti šťastných okolností bylo zadání vydavatelství Touchtone. Hledalo pro producenty filmu Pretty Woman hudební leitmotiv. Kapela vybrala skladbu It Must Have Been Love, kterou měla napsanou, a dokonce zveřejněnou, neboť dva roky předtím vyšla na singlu pod názvem Christmas for the Broken Hearted. Zadáním sice bylo složit úplnou novinku, Gessle ale trval na svém. Napsat zcela novou skladbu ostatně ani nemohl, protože byli na turné v Austrálii. Producenti nakonec přitakali a neudělali zle. V roce 1990 se písnička stala celosvětovým hitem a přičinila se o úspěch filmu. Dodnes nechybí na žádné dobré kompilaci pecek pro zamilované.

    GraphicLineGroup
     

    6

    Stopka od Nirvany

    Roxette – Joyride

    V roce 1991 vyšlo album Joyride a turné k němu čítalo 108 koncertů s návštěvností půl druhého milionu lidí. Pak ale nastal pád, který podle Gessleho způsobil nástup Nirvany a grunge. „Byl to počátek konce vlády popu,“ vzpomíná. „Na jedné straně byla Nirvana a grunge, na druhé hip hop.“ V roce 1994 kapela vydala nejrockovější desku Crash! Boom! Bang! a po skončení světového turné si dala na tři roky pohov. Návrat s alby Have a Nice Day (1999) a Room Service (2001) už takovou pozornost nevzbudil.

    GraphicLineGroup
     
     
    Polygon
     

    1

    1

    GraphicLine
     

    7

    8

    Síla malování

    Roxette – Dangerous

    Největší droga – fanoušci

    Roxette – It’s Possible

    V jeden zářijový den v roce 2002 spadla Marie v koupelně a udeřila se do hlavy. Vyšetření ukázalo, že za pádem byl nádor mozku. Podstoupila zákrok, intenzivní léčbu, chemoterapii a nádor porazila. Došlo ale k trvalému poškození mozku, jehož důsledkem byla ztráta schopnosti číst, počítat a funkčnosti jednoho oka. Zpěvačka zmizela z dosahu médií a o svém návratu na scénu nechtěla ani přemýšlet. V lednu 2003 se ale na veřejnosti ukázala, to když s Gesslem převzala od krále Carla Gustafa XVI. medaili s modrou stuhou. Měla evidentně problémy s prostorovou orientací, ale našla už novou vášeň – malování. V roce 2005 měla první výstavu svých skic nazvanou After the Change. „Nikdy jsem se necítila tak svobodná, jako když jsem malovala,“ řekla. Další výstavy, radost z tvorby a rehabilitace se podle lékařů nejvýrazněji podepsaly pod jejím lepšícím se zdravotním stavem. V roce 2009 se fanoušci dočkali – Marie a Per se vrátili.

    „Kdyby se mě před několika lety někdo zeptal, jestli ještě někdy bude nějaké turné Roxette, řekl bych, že ne. Je to něco neskutečného, čistá magie. Bylo milé potkat se zase s lidmi z celého světa,“ řekl Per o světovém turné k albu Charm School (2011). Album Travelling (2012) se svezlo s vlnou zájmu o kapelu a nikomu nevadilo, že k největším hitům z osmdesátek a devadesátek vlastně žádný nový nepřibyl. Loni Roxette ohlásili XXX – The 30th Anniversary Tour k oslavě třiceti let na scéně. „Strašně se těšíme do Evropy. Fanoušci jsou naše droga, ti mohou za to, že tu ještě jsme,“ uvedl Per. Za celou svou kariéru ostatně prodali na 75 milionů alb, takže fanoušků mají opravdu požehnaně.

    GraphicLineGraphicLineGroupGroup

    Třicet let historie švédské popové dvojice Roxette je souběhem událostí, které do sebe pohádkově zapadly, nechybí jim kontext, dramatická zápletka, beznaděj a zatím ani šťastný konec. Předtím, než se kapela 21. května představí v Praze a 15. června v Ostravě, připomínáme osm klíčových momentů její kariéry.

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine
     
     
     
     
     
     
     
     
 
×
Čtete:
2015/5
Roxette

Rozhovor

Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.