Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

  • GroupGraphicLine

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    foto (c) Oliver Rath

    GraphicLine

    Scorpions

    Odchod,

    který nevyšel

    Polygon
     

    4

    GraphicLine
     

    Fenomén 1/2

    1

  • V roce 2010 Scorpions vydali album Sting In The Tail a vyjeli na rozlučkové turné. Byli pětačtyřicet let na scéně, prý dost unaveni, a jedním dechem avizovali, že již nevydají žádné další album. Píše se rok 2015, na světě je nová kolekce Return To Forever a Scorpions jsou na turné. 8. května zahrají v Pardubicích.

    GraphicLineGraphicLine

    Nejčastější otázka, kterou dnes Scorpions dostávají, se týká toho, jestli si před pěti lety dělali z fanoušků legraci. Kytarista Matthias Jabs to vysvětluje: „Chtěli jsme odejít, ale nevyšlo to. Opravdu. Byli jsme rozhodnuti, že až v roce 2012 odehrajeme v Mnichově poslední koncert, bude to konec. Jenomže když jsme za pár měsíců dostali od MTV nabídku, abychom hráli unplugged, nebyli jsme schopni ji odmítnout. No a pak přišlo padesát let kapely… a už jsme zase na turné.

    Nevím, co se v našich hlavách přesně stalo, ale vím jedno – máme naplánované koncerty do konce března roku 2016. Možná pak zahrajeme naposledy. Kdo ví?“

    O aktivitě z roku 2010 kytarista Rudolf Schenker řekl, že rozhodnutí skončit se narodilo během poslechů tehdy chystaného alba. „Náš manažer nás přesvědčoval, že jsme povinni opustit scénu v nejlepší formě. Zpočátku jsme si mysleli, že vtipkuje. Teprve později jsme se přesvědčili, že to myslí

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Fenomén 1/2

    2

  • RectangleRectangleRectangleRectangleGraphicLineGraphicLine

    Shodli jsme se na tom, že na slova manažera dáme

    vážně. Hráli jsme přes čtyřicet let a vymysleli spoustu skvělých věcí. Udělali jsme mimořádnou kariéru, i když málokdo věřil, že německá kapela může takhle prorazit. My ale vždycky věřili tomu, co jsme dělali, a ještě jsme se u toho báječně bavili. Naše tehdejší album zní jako klasická deska Scorpions. Proto jsme se shodli na tom, že na slova manažera dáme,“ popisoval tehdejší situaci.

    Dnes už kapela své rozhodnutí mírní vysvětlením, že říci definitivní sbohem je těžké.

    „Muzika je celý náš život,“ míní zpěvák Klaus Meine. „Je těžké držet se jednou vyřknutého ne, když vám začnou chodit opravdu zajímavé nabídky na hraní z celého světa. Bylo to šílené. Všichni nám říkali, že přece nemůžeme skončit, protože fanoušci chtějí naše koncerty. A my si uvědomili, že o to, abychom své rozhodnutí přehodnotili, nás žádá i spousta mladých příznivců, kteří si nás oblíbili teprve nedávno. Při takové odezvě se nedá skončit.“

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Fenomén 1/2

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Dosáhli jsme všeho, čeho jen může rocková skupina z Německa dosáhnout

    zemí, které byly v jeho područí. Tyhle změny ovlivnily celou Evropu. Wind Of Change je píseň plná naděje, se kterou se mohou ztotožnit všichni, kteří věří v lepší zítřky a mír ve světě. To platí dodnes. Na Východě se dějí změny, které se jednou mohou rovnat změnám před pětadvaceti lety v Evropě. I o tom ta písnička pojednává.“


    Další kontrakt?

    Během kariéry Scorpions spolupracovali s Berlínskou filharmonií a vyzkoušeli si i experimenty s elektronickou hudbou (album Eye II Eye) či akustickým hraním (album Acoustica). Televize VH1 je zařadila na 46. místo v žebříčku 100 nejlepších hardrockových interpretů.

    „Žili jsme svůj sen a dosáhli jsme všeho, čeho jen může rocková skupina z Německa dosáhnout,“ řekl o kariéře Scorpions zpěvák Meine. Představil tím obsah nedávno vydaného alba Return To Forever, na kterém se to jenom hemží vzpomínkami a odkazy na časy, kdy se kapela drala na výsluní a neměla to jednoduché.

    „Jestli je to naše poslední deska? Nevím. Vím jen, že když jsme v roce 2010 vydali album Sting In The Tail a mysleli si, že je poslední, naše vydavatelská firma nám nabídla kontrakt na dvě další desky. Když budu počítat i MTV Unplugged z roku 2013, Return To Forever je teď tou druhou. A zkuste uhádnout, co jsme pak my a firma udělali…“ nabízí na závěr poměrně lehkou hádanku Jabs.

    Jeden ze svých prvních úspěchů zažili v roce 1984, kdy se balada Still Loving You dostala na druhé místo ve francouzském singlovém žebříčku. Další vavříny sklidila skladba Wind of Change. Vyšla několik měsíců po pádu Berlínské zdi a stala se nejprodávanější kapelní kompozicí v USA a ve Francii. Její úspěch vedl k tomu, že Scorpions pozvali na návštěvu k tehdejšímu prezidentovi Svazu sovětských socialistických republik (SSSR) Michailu Gorbačovovi.

    „Byla to pro nás opravdu přelomová písnička, ale je potřeba zasadit ji do politického kontextu doby,“ vysvětluje Jabs. „Došlo k rozpadu Sovětského svazu a osvobození

    Schůzka s Gorbačovem

    Scorpions vznikli v německém Hannoveru v roce 1965. Debutové album Lonesome Crow vydali v roce 1972 a od té doby nabídli osmnáct studiových desek. Mimo jiné Lovedrive (1979), Blackout (1982), Love at First Sting (1984), Savage Amusement (1988), Crazy World (1990), Face the Heat (1993) či Sting in the Tail (2010). Na kontě mají také množství kompilací či koncertních záznamů.

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Fenomén 1/2

    4

 
×
Čtete:
2015/5
Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

Story

Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

Rozhovor

Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.