Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

  • text Jarda Konáš

    Foto Shutterstock

    Máte ve svém okolí hudební nadšence, a nevíte, co jim koupit pod stromeček? Nevadí, Headliner pro vás připravil výběr toho nejzajímavějšího, co se na hudebním trhu v poslední době objevilo. Od cédéček přes krásné sběratelské edice až po neokoukaný merch.

     

    Francouzská zpěvačka se u nás těší velké popularitě, zrovna před pár dny se opět vrátila, aby vystoupila v Praze a Ostravě. Její loňská deska Paris, věnovaná městu nad Seinou, se letos dočkala zajímavé úpravy. Na festivalu Jazzopen Stuttgart ji (včetně vlastních skladeb) přezpívala za doprovodu SWR Big Bandu, německého jazzového tělesa čtyřikrát nominovaného na Grammy. Deska pod názvem Paris, Encore! vyšla v listopadu v několika verzích, od živáku na CD až po blu-ray.

    Jazzwoman Zaz s bigbandem

    Cena: cca 400–500 Kč

    Loňská deska X od charismatického písničkáře se před několika týdny dočkala speciální edice. Dostala nový obal i obsah, přibylo šest skladeb včetně známé I See Fire z filmového Hobita nebo aktuální singl s Rudimental Lay It All On Me. Důležité ale je, že obsahuje i DVD se záznamem z letošního Wembley. Připomeňme, že Sheeran dokázal stadion vyprodat třikrát po sobě, což je famózní výkon. Koho nadchl pražský koncert, nemusí s koupí vůbec váhat. Celkově je ale X – Wembley Edition deska, kterou se vyplatí mít doma v archivu tak nějak z principu.

    Ed Sheeran znovu a ještě lépe

    Cena: 449 Kč

    Ještě než Kylie Minogue ukončila na jaře v Dubaji světové turné ke své poslední studiovce Kiss Me Once, měla už venku jeho zvěčnění. Pečlivá dokumentace koncertu z Glasgow vyšla jako poměrně velká kolekce dvou CD a jednoho DVD/blu-ray letos v březnu a nabízí kromě kompletního audio a videozáznamu z vystoupení i několik bonusů včetně koncertní projekce od režiséra Williama Bakera. Ta stojí za zhlédnutí sama o sobě, vždyť Baker kromě mnohaleté spolupráce s Kylie režíroval třeba klipy Björk, Garbage nebo Jamiroquai.

    Kylie do obýváku

    Cena: 479 Kč

    Elpíčka. Tak prostě se jmenuje balení osmi CD, které před svátky vydal Supraphon. Je to jedna velká a krásná vzpomínka na zesnulého Pavla Bobka, neboť shrnuje sedm studiových desek z let 1970–1993, na osmé placce pak najdete nově sestavenou kompilaci Espíčka.

    Bobkova kronika

    Cena: 999 Kč

    Patnáct let od vydání kompilace zahrnující všechny hity Beatles na špici hitparád přichází její nové a luxusní vydání. Je doplněné o dva blu-ray (či DVD) disky, které obsahují remasterované záznamy oněch hitů v různých obrazových verzích. Klipy, vystoupení, televizní vysílání, to vše prošlo podle vydavatelství Universal stovkami hodin čištění, restaurování a pečlivé digitalizace. Tohle je zkrátka nutnost pro každého Beatlemaniaka. U Žbirků už jistě mají.

    Beatles jsou jedničky

    Cena: 1 399 Kč

    Sedmnáct studiovek, dvě CD s výběrem filmové tvorby a jedna placka s bonusy a raritami. Toť ve zkratce nová edice Serge Gainsbourga, která shrnuje jeho tvorbu mezi lety 1958 až 1987. Na to, že jde o striktně limitovanou kolekci s opravdu velkou hromadou materiálu, má u nás poměrně sympatickou cenu.

    Kompletní Gainsbourg

    Cena: 2 379 Kč

    Ve striktně limitované edici na takzvaný Black Friday Record Store Day se pro Česko a Slovensko uvolnilo jen několik kusů listopadové kolekce singlů Nine Inch Nails na stodvaceti­gramových vinylech. Rarita nese název Halo I-IV, a navíc obsahuje album Pretty Hate Machine.

    Černý pátek s Reznorem

    Cena: 2 949 Kč

    Queen – A Night At The Odeon, tak se jmenuje unikátní krabice, kterou na konci listopadu vydala společnost Universal. Po čtyřiceti letech přináší remasterovaný záznam výjimečného koncertu, který se konal na Štědrý večer v Londýně roku 1975. Kromě CD a blu-raye s živákem ale obsahuje i DVD s dokumentem, dvanáctipalcový vinyl, knihu v pevných deskách a repliky suvenýrů – vstupenku, plakáty, odznaky, nálepky… no zkrátka ultimátní dárek pro všechny milovníky skupiny Queen.

    Noc s Queeny

    Cena: 3 299 Kč

    Spirituál Kvintet letos na jaře oslavil pětapadesát let existence ve velkém stylu. Vyšla mu totiž masivní kolekce deseti CD, na kterých najdeme osm studiovek od debutu po Rajskou zahradu, na dalších dvou nosičích se pak skrývá poklad v podobě nikdy nevydaných nahrávek. Jako bonus je přibaleno DVD s dokumentem 45 let českého folku.

    Dědeček Spirituál

    Cena: 1 199 Kč

    Výročí sto let od narození Edith Piaf máme teprve před sebou, ale už teď můžete sehnat bezpochyby ultimátní kolekci jejího díla. Jmenuje se Intégrale 2015 a počítejte se mnou – tři sta padesát skladeb, jedenadvacet disků, přes dvacet hodin písní a dalších audiozáznamů včetně živých vystoupení, zkoušek nebo rozhovorů. Součástí balení je i třicetistránková knížka obsahující životopis a obrazový materiál. Edice je limitovaná počtem deseti tisíc kusů a vyjde na osmdesát euro, sté výročí pak doprovází ještě dvoudisková bestofka bez omezení nákladu.

    Kompletní Piaf

    Cena: 2 170 Kč, best of 2CD 432 Kč

    zaručených vánočních dárků

    Se smutnou nadsázkou by se dal letošek nazvat rokem Amy Winehouse. Do kin šel životopisný film, který slavil překvapivě úspěch i u českých diváků, a 11. prosince se zpěvačka dočká další pocty. Vyjde totiž osmivinylová kolekce nazvaná jednoduše The Collection, která bude obsahovat dvě studiové desky, posmrtnou kompilaci, dva vinyly živých vystoupení v rámci Shepherd’s Bush show z roku 2007 a další rarity. Balení bude doplněno o litografii a malou, ale exkluzivní kolekci fotografií z nahrávání a studiových soustředění. Víc toho už po zpěvačce prý ani nezbylo.

    Amy dopodrobna

    Cena: 3 299 Kč

    Britský bubeník a výtvarník Josh Stadlen se v posledních letech zaměřil na zajímavou formu – na činely maluje portréty hudebníků. A nutno říct, že to vypadá stylově! Cena je jen orientační, pokud mu napíšete, je ochotný smlouvat.

    Činel jako obraz

    Cena: cca 4 750 Kč

    S Paramore na cestách

    Cena: 2 500 Kč

    Pokud má někdo z vašich blízkých rád Paramore a chcete mu udělat opravdu velkou radost, dál už hledat nemusíte. Skupina totiž letos vrátila do prodeje sadu cestovních zavazadel (rozuměj archaicky vypadajících kufrů), která byla zhotovena před čtyřmi lety v limitovaném nákladu pěti set kusů. Jméno kapely nejde na bagáži přehlédnout, kromě historické mapy je na ní napsán i text z jedné jejich písně, volně přeložený jako: „Křižujeme světem, zatímco spí.“ Objednávat můžete přímo z jejich e-shopu, cena je rovných sto dolarů.

    Ztracen v supermarketu: Indierocková kuchařka, tak by se dal volně přeložit zajímavý titul z roku 2008, který se letos konečně dočkal dotisku. Autoři posbírali recepty od mnoha hudebníků, od The Melvins po Einstürzende Neubauten, a čtenáři vzkazují jediné: „Nejste to, co jíte, ale to, co posloucháte. Neutrácejte v supermarketu, šetřete na cédéčka!“

    V kuchyni s Blixou

    Cena: cca 450 Kč

    A další tři po sobě jdoucí vyprodané koncerty. Roxy v Los Angeles sice není to samé jako Wembley, o to větší to byl mejdan. Na konci října na DVD vyšel film Roxy: The Movie, což je naprostá nutnost pro všechny fanoušky Franka Zappy. Obsahuje totiž přes čtyřicet let starý, ale pečlivě vyčištěný záznam onoho kouzelného okamžiku, kdy se na pódiu i v publiku děly věci nečekané, šílené, kouzelné i fascinující. Zappa a jeho kapela jsou v něm zachyceny v plné síle, jako kdyby hráli včera.

    Zappa v nejlepším

    Cena: 579 Kč

     
     

    Frank Zappa – Roxy: The Movie

     

    Americká parta The Story So Far v červnu vystoupila v pražském Futuru. Kromě hudebního dojmu po sobě zanechala mezi českými fanoušky bezpochyby i pár kousků svého originálního merche. Třeba takovou pozlacenou drtičku s logem kapely a obrázkem draka ocení i lidé holdující jiným žánrům. K dostání je stále na několika zahraničních e-shopech.

    Smotni s drakem

    Cena: 1 000 Kč

    Teď jedna opravdu velká lahůdka. Americká televize NBC v letech 1972 až 1981 vysílala pořad The Midnight Special, což bylo devadesát minut živých hudebních vystoupení i humorných vložek od ikonických komiků, jako byl třeba Andy Kaufman. Netradiční byl pořad v tom, že drtivá většina hudebníků zpívala živě, což šlo proti proudu tehdejší televizní zábavy. A nyní vychází masivní krabice s jedenácti DVD obsahující kompletně všechna vystoupení. Aerosmith, Ray Charles, The Village People, Aretha Franklin, Tom Petty, Alice Cooper a desítky dalších. Doporučujeme zhlédnout hlavně lidem z vedení TV Barrandov.

    Historie v kostce

    Cena: 5 475 Kč

    Jedna hipsteřina je vydat desku na USB, druhá na kazetě. Tohle kombo ale nic netrumfne, nyní už můžete totiž vydávat desky i na USB kazetě! Dobře, je to spíš takový designový fetiš, ale něco nám říká, že po tom příští rok nějaká kapela skočí.

    Kazety nejsou dead!

    Cena: 760 Kč

    Co si budeme namlouvat, lednička Marshall je velký sen mnoha muzikantů i hudebních fandů. Ti šťastnější už si v ní chladí pivo, těm nejšťastnějším dokonce kraluje ve zkušebně, ostatním nezbývá než čekat na Ježíška. Poměrně limitované zboží se dá sehnat i u nás, nabízí jej ve svém e-shopu například Music City.

    Pivo z komba

    Cena: 13 999 Kč

    Foo Fighters nejenže mají smysl pro humor, ale zašli s merchem tak daleko, až si můžete doma udělat hotové Foo Vánoce. Kromě ozdob na stromeček prodávají třeba ponožky na krb nebo svetry. S jelenem. Fakt.

    Foostromeček

    Cena: 370–1 000 Kč

    Až zase budete pořádat mejdan, buďte styloví! Tento stojan na koláčky bezpochyby bude středem pozornosti minimálně do chvíle, než začnou bouchat lahve.

    Nabídněte si z vinylu

    Cena: 550 Kč

    Ponožky jsou ještě stále docela netradiční kapelní merch. Společnost Cuipo se zaměřuje na jejich výrobu a nabídku má velmi širokou – od Weezeru přes Yellowcard až po Gallows. Důležité je dodat, že jde o charitativní výrobek, jehož koupí přispíváte na obnovu deštných pralesů.

    Pro dobrou věc

    Cena: 375 Kč

    A teď něco pro fanoušky elektroniky. Francouzská dvojice Air letos oslavila patnáct let od spojení s režisérkou Sofií Coppola a vydala na jaře reedici soundtracku k filmu Smrt panen. Kromě hudby k filmu a EP Playground Love obsahuje ještě nevydané nahrávky, živáky, vystřižené studiové mixy a další rarity. Soubor tří vinylů a dvou CD doplňuje ještě filmový plakát, booklet s novým komentářem hudebníků nebo raritní odznak. Pravděpodobně nejněžnější tip, jaký v našem průvodci přinášíme.

    Zasněná oslava

    Cena: 2 500 Kč

    Taylor Swift na svém webu nabízí opravdu velikou škálu merche. Brašny nebo parfémy dneska prodává kdekdo, ale gumičky do vlasů?

    Culík podle Taylor

    Cena: 250 Kč

    Pokud máte ve svém okolí sběratele vinylů, kteří si lámou hlavu, jak si jimi vyzdobit ložnici, tento dárek je trefa do černého. Londýnská společnost Art Vinyl přišla nedávno s rámem, který nejen že z vinylu udělá klasický obraz, ale ještě je šetrný k papírovému obalu, jenž se snad vkládá snadněji než pytlík čaje do hrnku.

    Pověste si desku

    Cena: 1 482 Kč

    Se svou vánoční troškou do mlýna (no, dobře, pořádnou porcí) přispěchal i Andrea Bocelli. The Complete Pop Albums, toť název pro balení sedmi vinylů, na kterých najdeme všechny jeho do středního proudu hozené studiovky.

    U krbu s tenorem

    Cena: 4 049 Kč

    Každé dítě miluje nalepovací tetování. Iggy Azalea pustila do světa sérii svých obrázků, které jistě každá dívka ocení. Otázka je, co na nápisy typu „Superior Pussy“ řeknou rodiče.

    Iggy na rameni

    Cena: 250 Kč

    The Rap Yearbook neboli Rapová ročenka je název nové publikace pro všechny mladší milovníky hip hopu. Mapuje skrze snadné infografiky vývoj žánru a seznamuje čtenáře se všemi zásadními skladbami, které kdy vznikly od roku 1979. Od toho váš hoper neodtrhne oči.

    Rapročenka

    Cena: 275 Kč

    Pokud chcete, aby váš školák předčasně dospěl v muže, balte mu svačiny do krabičky, na které se houpe spoře oděná Katy Perry na liáně.

    Svačíme s Katy

    Cena: 875 Kč

    Sebeoriginálnější merch může zaujmout, ale plakáty, ty prostě budou fungovat vždycky. Web Classic Posters se zaměřuje na originály i reprodukce starých kousků z dob, kdy šlo o velké umění a nestačilo jen odhalit nohy před foťákem. Pokud si chcete ze svého domova udělat hotové hippie doupě, vaše astrální touha a reálná peněženka právě dorazily do finální destinace.

    Starý dobrý plakát

    Cena: cca 1 250 Kč za reprodukci,
    stovky a tisíce dolarů za originál

    Během letošního roku internetem proletělo několik vtipů a memů na téma „pouzdro na banán“. Nikomu se moc nechtělo věřit, že taková věc opravdu existuje. Inu, existuje, a u nás je dokonce součástí merche Bena Cristovaa.

    Chraň svůj banán!

    Cena: 149 Kč

    Watersův
    monumentální pomník

    Cena: 12 500 Kč

    Víme, že předobjednávka pod stromečkem nemusí fungovat tak dobře jako zabalená krabice, ale tady musíme udělat výjimku. Roger Waters totiž vydává skutečně fajnšmekrovskou edici svého filmového živáku The Wall. Bez daní a poštovného bude stát pět set dolarů, ale uvnitř jde skutečně o monumentální sbírku. Obsahuje totiž čtyři barevné vinyly, tři blu-ray disky, dvě cédéčka, knihu v pevné vazbě o sto sedmdesáti stranách a čtyři grafické listy, to vše zabalené do luxusní číslované krabice. Každý ze tří tisíc kusů je navíc podepsaný Watersem. Rozesílat se začne v lednu. Schválně si prohlédněte tento web a uznejte sami, nevyplatí se s Ježíškem počkat?

     

    Uznáváme, je to sice loňská záležitost, ale byla by obrovská chyba tuhle perlu nezmínit. Jsme přece milovníci festivalů. Zpěvačka Kelis loňské album doprovodila vpravdě zajímavým merchem – spojila se s outdoorovou firmou Field Candy a společně navrhli speciální festivalovou edici stanů s tváří Kelis na plachtě. Svou cenou přesahující deset tisíc korun (verze pro dvě osoby) míří na náročnější návštěvníky, schválně, zda v létě Kelis v nějakém stanovém městečku potkáme.

    Na fesťák s Kelis

    Cena: 11 200 Kč

    Ten titulek je možná trochu zavádějící, důležité ale je, že přelomové album Alanis Morissette Jagged Little Pill letos oslavilo dvacáté výročí. Letí to jako voda, Ironic je starší než Adam Mišík… Každopádně, album letos vyšlo v reedici, ale také ve vyčerpávající sběratelské verzi obsahující čtyři CD – desku, bonusové skladby a demáče, akustické verze a dosud nevydaný záznam londýnského koncertu ze září roku 1995. Fanoušci by měli rychle začít shánět, sběratelská edice vyšla v omezeném nákladu třiceti tisíc kusů. Po jejím vyprodání zůstane na trhu jen dvoucédéčková verze s remasterovaným albem a bonusovými nahrávkami.

    Kulatá Alanis

    Cena: 849 Kč

    Svetr. To slovo stačí vyslovit a mnozí se osypou hrůzou. Vzpomeňte si třeba na Bridget Jonesovou, která dokázala ze svetru s jelenem udělat globální vtip. Jenže není svetr jako
    svetr! Pochopily to i metalové kapely, které
    začaly na zimu zařazovat do svého merche teplé oblečení. Dnes už si můžete koupit pulovr s motivy kapel Slayer, Metallica nebo tento kouzelný přímo z e-shopu Motörhead.

    Motörhead zahřejí

    Cena: 1 540 Kč

    Tipy

     
     

    1

    1

 
×
Čtete:
2015/12
35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.