Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

  •  

    11

     

    star wars

    1

  •  

    Tvorba Bloodhound Gang je odkazy na Hvězdné války prošpikovaná. Nejznámějším příkladem je pravděpodobně singl Fire Water Burn s textem: „Jsem někdo jako Han Solo, vždycky si podrbu svého wookieho,“ ale pokračovat bychom mohli dále. „Ben Kenobi se vydal sehnat nějakou kurtizánu, ale tohle nejsou ty štětky, které hledáš,“ parafrázují slavnou scénu ve skladbě Jackass. V písni Why Is Everybody Always Picking On Me zase fiktivní zpěvákův otec zmlátí doktora, protože se mu narodilo dítě vypadající jako Chewbacca. Jeden vtip za druhým, ale je vidět, že v jádru to byla banda nerdů.

     

    foto: web kapely

     

    11

     

    star wars

    2

  •  

    Hezkou poctu vystřihla Hvězdným válkám i Madonna. V klipu k bondovce Die Another Day, který sám o sobě odkazuje na nespočet filmů s agentem 007, je krátká scéna prohození oknem. Jde samozřejmě o citaci známého momentu z filmu Impérium vrací úder, kdy Darth Vader podobným způsobem bojuje s Lukem Skywalkerem, aby jej pak dorazil větou o skutečném otci. Skladba byl nejen pro kritiky propadák, ale při pohledu na ono kulaté okno každý fanda Star Wars okamžitě zareagoval s reflexem, který by mu Pavlovova psiska mohla závidět.

     

    foto: Universal Music

     

    11

     

    star wars

    3

  •  

    „Přejdi se mnou na temnou stranu Síly,“ říká rapper v samotném úvodu skladby a následně dodává: „Vyskočím na tebe, jako kdybych byl Jawa ze zasranejch Star Wars, Jabba The Hutt bety-ba-ba, bety-ba-ba.“ Na stejném albu ve skladbě Old Time‘s Sake zase říká: „Pokud v sobě cítíš Sílu, nebraň se tomu pocitu.“ Intenzivně se ke Star Wars hlásí i na albu The Marshall Mathers LP2, kde například rapuje: „Když mluvím, zním jako Chewbacca“ nebo „z bezradnosti jsem se vrátil se samotným Yodou rapu.“

     
     

    foto: Jeremy Deputat

     

    11

     

    star wars

    4

  •  

    Před devíti lety na filmových cenách MTV vystoupila skupina Gnarls Barkley, aby zahrála svůj tehdejší megahit Crazy. Pojala to stylově, Cee Lo Green zpíval v kostýmu Darth Vadera, kapela byla oblečena za imperiální vojáky, smyčce za imperiální důstojníky, backvokalisté za rebelské piloty a za bicími seděl samotný Chewbacca. Bizarní podívaná, kterou hned tak něco nepřekoná.

     

    foto: profimedia

     

    11

     

    star wars

    5

  •  

    Severoirská skupina Ash je plná dlouholetých fanoušků Star Wars. Nejen že její album 1977 začíná zvukem imperiální stíhačky Tie Fighter, ale dokonce jako jeden z bonusů vydala známou melodii, kterou ve filmu hraje barová kapela na Tatooine. Světy skupiny Ash a Star Wars se konečně propojily v roce 2004, kdy se jejich singl Clones dostal na soundtrack tehdy velmi populární videohry Republic Commando, a vyšla i speciální verze videoklipu používající záběry ze hry.

     
     

    foto: facebook kapely

     

    11

     

    star wars

    6

  •  

    Skatepunková trojice dlouho předtím, než po ní skočila MTV, vzdala na druhé desce Dude Ranch Hvězdným válkám hold ve svém stylu. Lovesong pro princeznu Leiu je docela pogo a pánové se smutně ptají: „Princezno Leio, kdepak dnes jsi a kdo leží po tvém boku?“ Následují odkazy na planety Endor, Tatooine nebo hrdinu Hana Sola. Pro zajímavost dodejme, že kapela hrála A New Hope už dlouho před vydáním desky a dodnes se fanoušci baví vytvářením nových a nových klipů k ní, protože jako singl s vlastním videem nikdy nevyšla.

     
     

    foto: Estevan Oriol

     

    11

     

    star wars

    7

  •  

    Další one hit wonder, na který si dnes vzpomene málokdo. Singl Move Your Feet od dánské elektropopové dvojice Junior Senior boural evropské taneční žebříčky, ale hlavně jej jako jeden z prvních doprovázel pixelartový videoklip, tedy technika, kterou dnes v rámci retro vlny využívá kdekdo. Pro nás je důležité, že na samotném konci je schovaná hezká citace Hvězdných válek. Veverka jako Darth Vader? Proč ne!

     
     

    foto: Junior Senior YouTube

     

    11

     

    star wars

    8

  •  

    Tentokrát bez videa, ale ve výčtu nadšenců Kasabian prostě nesmí chybět. Zpěvák Tom Meighan se na několika koncertech objevil s tričkem Darth Vadera a nebál se pořádně plácnout přes kapsu, je majitelem přesné repliky dvojice droidů R2-D2 a C-3PO, což jej vyšlo na osm tisíc liber. Zároveň přiznal, že k jeho období s bradkou jej inspiroval film Pomsta Sithů, kde se chtěl vzhledem přiblížit Ewanu McGregorovi hrajícímu Obi-Wana Kenobiho. Když si k tomu přičteme, že si pořídil i Obi-Wanův kostým, doma mu visí malba Darth Vadera se Stormtroopery v pozadí a koupil i plastiku znázorňující Hana Sola zmraženého v karbonitu, je jasné, že většího fandu v dnešním seznamu asi nenajdeme...

     

    foto: Profimedia, 20th Century Fox

     

    11

     

    star wars

    9

  •  

    Další skupina, která ze Star Wars vychází poměrně často. „Jedi používá sílu, jenom když mě donutíš. Jakej Shaolin? Neposer to a nepřimotej se mi do cesty,“ rapují například ve skladbě Shaolin Worldwide. „Vlítni na to nebo po sobě nechej střílet, permanentní jizva na hrudi, impérium vrací úder, hlídej si hvězdu smrti,“ můžeme slyšet ve skladbě Get Them Out Ya Way Pa. V Hellz Wind pak Wu-Tang Clan povzbuzují posluchače, aby se nebál projít poznáním jako Luke Skywalker, když se učil ovládat Sílu. A tak dále, a tak dále.

     
     

    foto: Profimedia

     

    11

     

    star wars

    10

  •  

    Před pěti lety vzniklo video, které asi nikdo netrumfne. A pokud ano, vyjde ho to velmi draho. Společnost Adidas na propagaci série Originals vymyslela báječnou reklamu. Jde prakticky o přehrání slavné scény z kantýny na Tatooine s jediným, ale zásadním rozdílem. Místo postav z filmu si zahrály hvězdy pop­kultury. Daft Punk, Snoop Dogg, Noel Gallagher, David Beckham a spousta dalších. Nutno přiznat, že i dnes má video svůj půvab i vtip.

     
     
     

    foto: Daft Punk YouTube

     
     
     

    11

    star wars

    11

 
×
Čtete:
2015/12
9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.