Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

  • duel

    Mandrage přeladili na tanečnější zvuk. Vydavatel Headlineru Dany Stejskal i jeho otec zakladatel Jarda Konáš se v duelu shodli na tom, že největší slabinou desky Potmě jsou všechny kočky černý jsou především texty a zpěv. A dál?

    Mandrage přidali do rytmu. Novinka je prakticky taneční poprock, který se u nás moc nehraje, proto ji vřele vítám. Doplňuje český střední proud o sympatický retro nádech z dob, kdy disko hrály živé kapely. Lehounký příklon k funku a roztančená rytmika najednou z Mandrage udělaly úplně jinou kapelu s potenciálem viditelně rozšířit fanouškovskou skupinu – jen se zbavit předsudků. Je to svěží, zábavné, veselé a minimálně polovina skladeb má singlový potenciál. Marmeláda a Je mi to líto jsou můj tip na koncertní tutovky.

    Líbí se mi retro sound, barevnost kláves a samplerů, vůbec zvukově je album pěkně našlápnuté, má to šťávu. Kombinace taneční muziky s poprockem v této podobě mně sice uniká, ale fungovat to bude určitě na širší cílovou skupinu, což je asi účel.

    Hudba

    Achillova pata kapely. Narážíme na klišé a textařské berličky – sebe / tebe, rýmy postavené na opakování slovesných tvarů, což je ale nešvar české textařiny celkově a rýmy Mandrage jsou jen důsledkem. Formálně je to dotažená práce, pop stojí na sloganech a snadné srozumitelnosti, oboje autor písní Pepa Bolan umí skvěle. I pár dobrých vtipů se najde. Jenže všechno to zakryje deka z rýmů typu skládat / párat nebo smála / bála a jistá dětinskost témat, okolo holek se prostě Mandrage motají už od střední a stále stejně.

    Obecně mě rýmovačky typu smála / bála nebaví, na druhou stranu chápu, že to funguje. Je to jednoduše zapamatovatelné, koneckonců dobrá píseň stojí na sloganech, ale tady marně postrádám cokoli hlubšího nebo aspoň trochu humoru.

    Texty

     

    Jarda

    Dany

    vs.

     
     

    Bolan je Bolan. Jediná věta, která autenticitu stručně shrnuje. Jeho rukopis je nezaměnitelný, což je dvousečná zbraň. Fanoušci dostanou přesně to, na co jsou zvyklí, ale odpůrci Mandrage uslyší zase jen další várku papundeklového popíku. Nezaujatý posluchač zbystří asi jen podle toho, jak moc má či nemá rád mainstream s nádechem diska – mě to třeba baví. Ale v redakci jsem dlouhodobě v oslabení.

    Jedna z věcí, které se Mandrage upřít nedají, je osobitost. Jejich zvuk je poznat prakticky okamžitě, a je jedno, jestli zrovna udělají desku taneční nebo kytarovou. Hodně tomu pomáhá barva hlasu a výraz Víta Starého a samozřejmě rukopis vůdčí osobnosti Pepy Bolana.

    Autenticita

    Vzhledem k tomu, že tato forma tanečního kytarového popu u nás prakticky nemá stálé zástupce, každá deska v takovém duchu potenciál bezpochyby má. Je velká otázka, jak se k jejímu obsahu postaví rádia, podle mě budou dál točit do omrzení Šrouby a matice. Že budou nové skladby dobře fungovat na koncertech, to je jisté po prvním poslechu.

    Co je to vlastně potenciál? Pokud jsem dotazován na to, kolik lidí si album poslechne, tak říkám, že hodně, někteří jenom jednou.

    Potenciál

    Jestliže poslední deska byla signálem jisté proměny kapely, jakýmsi vykročením k větší hudební zralosti a ambicím, novinka to jednoznačně potvrzuje. Mandrage už prostě neskládají písničky, o kterých si vytříbenější posluchači vypráví vtipy. Je to stále nenáročný pop o holkách, ale i ti nejzatvrzelejší alternativci při jeho poslechu jen tak nemůžou protahovat koutky. No dobře, ti to budou dělat i nadále, protože Mandrage nejsou žádní kultivátoři českého popu. Ani nechtějí být. Prostě do toho jen víc hrábli a vyzvali k tanci i ostatní, ne jen holky pod pódiem. To zkrátka posun je.

    Mandrage budou vždycky Mandrage, nevím, kam a hlavně proč by se to mělo posouvat dál. Funguje to. Ale změny, které jsou tady jasně cítit: posun k taneční muzice, k tomu adekvátní aranže a zvuk jsou lepší než na předchozím albu.

    Posun

     

    3,5

    verdikt

    :

    2,5

     
     

    1

    1

     

    Je mi to líto

    Mandrage

    Potmě jsou všechny
    kočky černý

     
     
     
     
     
     

    1. Potmě jsou všechny
    kočky černý

    2. Jaguár na krku

    3. Travolta

    4. Všechno je to trapný

    5. Brouci

    6. Marmeláda

    7. Je mi to líto

    8. Ona se smála

    9. Sangrie

    10. Chůze po provazu

     
     
     
     

    Potmě jsou všechny
    kočky černý

    Madrage

 
×
Čtete:
2015/12
Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.