Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

  •  

    text Kay Buriánek

    Každý měsíc čerstvé novinky
    ze hry jménem rap

    | A$ap Rocky / Taylor, The Creator | Yung Lean |
    | Outkast | Ricky Hil | Yung Gutted |

    Elementy

    ulice

     
     

    6

    hip hop 1/2

    1

  •  
     

    Jestli hip hop obecně začínal chytat divnou manýru a stával se z něj dýchavičný opelichaný brontosaurus, tihle dva interpreti rozhodně vracejí do hry adrenalin a pružnost. Tyler, The Creator a jeho kolektiv věrných Odd Future si udělali velmi dobré jméno a skandální pověst už několik let nazpátek. Tehdy se v superlativech mluvilo o úplně novém hiphopovém hnutí z jižní Kalifornie a Taylorovi bylo tehdy necelých dvacet. A$AP Rocky je draveček, reprezentující mladou krev východního pobřeží, a letos má za sebou povedené album At. Long. Last. ASAP.

    A$AP Rocky a Taylor,
    The Creator vracejí
    do hry pružnost.

     
     
     

    | Vypečení bratři měsíce |

    foto: archiv skupiny

     
     

    A$AP Rocky and Tyler, The Creator, San Francisco (živě)

    Tihle dva se dali dohromady na neočekávaném turné kolem Spojených států a vytvořili tak vysoce oktanový pakt ve jménu hiphopového obrození. Není tedy nic divného, že Rocky v San Francisku vzdal svému novému bratrovi hold tím, že improvizoval na Taylorovu notoricky známou věc Yonkers. Jak to vypadalo, se můžete kouknout na videu. Tihle dva rozhodně patří k sebevědomým diktátorům současné scény.

     
     

    6

    hip hop 1/2

    2

  •  
     

    Yung Lean: Hoover

     
     

    Yung Lean: Hoover

    | Video měsíce |

    Mladý švédský rapper Yung Lean je zpět zhruba po roční odmlce a hned dává pěstí. Hoover je těžký basový track s téměř industriální platformou produkovaný šikovným chlapíkem, který si říká Yung Gud. Hoover má nakažlivou zlověstnou náladu a video s motokrosem, spoustou bahna a sugestivní slow motion sekvencí motorky přeskakující náhrobek je vizuální háček, který jen tak nedostanete z hlavy. Hodně povedené, jestli bude nová deska

    v podobném nihilistickém duchu, my zvrhlíci se máme určitě na co těšit.

     
     

    6

    hip hop 1/2

    3

  •  
     

    Outkast: Hey Ya
    (KAMAU cover)

     
     
     

    | Cover song měsíce |

    Outkast. Kdo by nemiloval staré dobré Outkast. Hey Ya je nostalgický hit a vrtat se mu v útrobách může být hodně nebezpečný experiment, který nemusí vůbec dopadnout dobře. Proč? Protože ten song je tak dobrý, že přidat mu něco navíc se téměř nedá, naopak ubrat by mohlo být velmi snadné a tristní.

     
     

    Kamau: Hey Ya

    Brooklynský KAMAU má naloženo dárečků od soulového boha a podařilo se mu restaurovat Hey Ya se ctí, respektem a obrovskou muzikantskou radostí. S celou kapelou kolem sebe, perkusemi, smyčci, basou, a capella zpěvem doprovodných muzikantů se jal posunout originál o level výš a z klipu je vidět, jak ze všech zúčastněných naprosto nenuceně tryská hudební radost. Aneb jak praví jedna hláška z Černých baronů – tak je to správné, tak to má být.

     
     

    6

    hip hop 1/2

    4

  •  
     

    Co všechno víme o Ricky Hilovi? Předně, že to je syn Tommyho Hilfigera, a i když má na krku tetování I love you, dad, jeho otec, slavný módní guru, mu na jméno moc přijít nemůže. Možná to bude i tím, že Ricky, kromě obsesivní záliby v tetování, má hodně rád i drogy. Jakékoli. Ty lehké, i ty, kvůli kterým byl několikrát na odvykačce. Dalším tabloidovým stigma je jeho momentální přítelkyně Rita Ora. Ricky Hil je celkem potentní skladatel, má za sebou už osmnáct (!) mixtapů, většinou na obskurní značce SYLDD (Support Your Local Drug Dealer).

    Ricky Hil: Candy
    Painted Coffins

     
     
     

    | Album měsíce |

     
     

    Ricky Hil:

    Psych Ward Blues

    i když to je pochopitelně jenom jako.
    Candy Painted Coffins je skvělý sound­track k nudné a nekonečné cestě z Las Vegas do Los Angeles, kdy je venku padesát stupňů a na odpočívadle u cesty číhají chřestýši. Stejně tak se ale hodí i do zkurvené podzimní Prahy plné fašounských dementů, pseudodemokratů, hypokritů, retardovaných hipízáků, králů říznutého fetu i kolotočářských šlapek na tom nejlacinějším peří.

    Candy Painted Coffins nikterak nevybočuje z již zavedené formule. Pomalé, začouzené, ucourané balady, často s akustickou kytarou, deklamované zlomeným, zhuleným hlasem, neintonujícím většinu času, ale s tou zvláštní zlomenou melancholicko-narkomanskou rezignací, která z Rickyho Hila dělá trademark. Miluju jeho věci, byť nemám k drogám žádný vztah, nerozumím jim a tahle feťácká póza mě obecně dost irituje. Jenže spratek Rick má v sobě pěkný kus uvěřitelnosti a talentu psát ty nejméně dokonalé songy na planetě, které si ale chcete pouštět pořád dokola. A možná i doufat, že se s vámi rozejde holka, dveře od bytu vykopne exekutor, věčně vožralý násilnický soused vám přijde rozbít hubu a rozšlápnout rozladěnou kytaru, nebo něco z takového katalogu průserů. Abyste měli důvod se cítit jako Rick,

     
     

    6

    hip hop 1/2

    5

  •  
     

    NSP Remixes​/​Bootlegs EP

     
     

    Yung Gutted: NSP
    Remixes-Bootlegs EP

    | Bootleg měsíce |

    Yung Gutted je mlaďoch z Brooklynu, jehož záliba v hodně divném hip hopu koliduje se zálibou v black metalu a industrialu. Poprvé jsem ho zaregistroval díky EP Internet Graveyard Volume One. Asi nejdřív kvůli surovému obalu, na kterém je černobílá dobová fotka oběšence s hřbitovním pozadím. Dost morbidní a zároveň komické, máte-li trochu vztah k funerálnímu humoru. Jenže i jeho produkce je taková škodolibá, olejnatá a mazlavá. Má v sobě znepokojení, zhnusení i sadistickou radost z hluku. Ne, nic hezkého to není, ale koho dneska zajímají hezké věci? EP bootlegů NSP jsou v podstatě svérázné

    remixy původních tracků Bobbyho Shmurdy, Aliyah, Future a Big Noyd Freestyle. Chcete zlomit ruku? Vyhodit sanici? Vyrazit zuby nebo přidusit, až na chvíli ztratíte vědomí? Žádný problém, Yung Gutted zvládne i horší věci.

     
     

    6

    hip hop 1/2

    6

 
×
Čtete:
2015/12
Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.