Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

  • text veronika ondečková

    foto profimedia

     

    Chris Isaak

    Wicked Game

     
     

    4

    songstory

    1

  • Většina z nás byla alespoň jednou přitahována protějškem, o němž bylo předem jasné, že s ním budou jenom samé potíže

    Jsou čtyři hodiny v noci, nebo spíš ráno, a v pokoji se rozdrnčí telefon. Muž k němu bez známky překvapení přistoupí, přiloží sluchátko k uchu a na druhé straně se ozve důvěrně známý ženský hlas. Říká, že se chce zastavit na kus řeči. Teď hned. Oběma je jasné, že jde jenom o eufemismus, a adresát hovoru by našel milion dobrých důvodů, proč pozdní návštěvu odmítnout. Přesto se ale podvoluje.


    Nebezpečné známosti

    Ničím výjimečná situace, můžete si říkat, nikoli však pro Chrise Isaaka. Rodák z Kalifornie čekal na přelomový hit dlouho, teprve té noci, z níž jej náhle vytrhla jeho femme fatale, se ale zrodil. „Byla to velice spontánní záležitost. Zatímco jindy písničce předchází hodiny soustředěné práce, Wicked Game ze mě doslova vypadla. Jakmile jsem zavěsil telefon, pustil jsem se do psaní, a když se můj host objevil ve dveřích, skladba byla hotová,“ vzpomíná obdivovatel Elvise Presleyho a svěřuje se, že od první chvíle vnímal výjimečnost nečekaného polibku múzy.

    Píseň vyšla jako první singl z Isaakova třetího alba Heart Shaped World z roku 1989 a proměnila ho v bestseller. Předchozím nahrávkám se sice také nedařilo špatně, více než komerčním úspěchem na sebe ale upozornily tím, že skladby Gone Ridin a Livin‘ For Your Lover zazněly ve filmu Modrý samet od Davida Lynche. Kultovního režiséra, který na hudební složku své tvorby vždy kladl velký důraz, zpěvák s nostalgií v hlase zaujal

    interpretů v budoucnu po Wicked Game sáhne, aby oprášili lesk skladby nebo si prostě jenom přihřáli vlastní polívku. A není divu. Píseň si o cover říká po všech stránkách. Vyniká uhrančivou melodií s romantickým

    natolik, že jeho budoucí šlágr hned několikrát použil v road movie Zběsilost v srdci, a nevědomky mu tím napomohl k věhlasu. Ještě důležitější roli ale sehrál jistý rádiový moderátor z Atlanty, který singl rozšířil i mezi konkurenční stanice, a ten se tak ke konci ledna 1991 umístil v top desítce amerického žebříčku.


    Sexy hrátky s Helenou

    Na „viralitě“ populárnímu slaďáku následně přidal legendární plážový videoklip plný erotického napětí, v němž si zahostovala supermodelka Helena Christensen, a Isaak pomalu mohl začít pomýšlet na síň slávy. Nejspíš si ale netroufl hádat, kolik dalších

     
     

    4

    songstory

    2

  •  

    info

    Interpret a autor: Chris Isaak

    Vyšlo na albu: Heart Shaped World

    Datum vydání: 8. listopadu 1990

    Nahráno: 1988

    Žánr: Soft rock rockabilly

    Stopáž: 4:46

    Label: Reprise

    Producent: Erik Jacobsen

    nádechem, silným textem. A navrch charakteristickým podáním Chrise Isaaka, které si pohrává s drobnými nuancemi svého hlasu, civilní i patetickou polohou, a vše završuje jemným táhlým falsetem.

    „Myslím si, že většina z nás alespoň jednou zažila, jaké to je být nezvladatelně přitahován protějškem, o němž je předem jasné, že s ním budou jenom samé potíže. Je to podobné jako jít vědomě na smrt, a přesto se nemoci zastavit,“ vysvětluje pozadí své výpovědi přímý účastník „podlé hry“. S tím je snadné se ztotožnit, i když více než slova song k četnému přejímání předurčily ryzí emoce ve zpěvu.


    Covery a zase ty covery

    Asi s nejznámější předělávkou Wicked Game v minulosti přišli samozvaní lovemetalisté HIM z Finska, kteří si na ní postavili jméno a s největší pravděpodobností předtím ani poté nic lepšího nevydali. S vědomím toho vydojili z písničky maximum a objevuje se rovnou na třech různých nosičích kapely. Dodnes byste mezi fanoušky HIM jistě našli pár takových, kteří jejich verzi považují
    za originál.

    Citlivější přístup k vypůjčenému songu naopak zaujali srdcaři R.E.M., divoška P!nk nebo Washed Out a WU LYF, kteří jej podobně jako v poslední době Wolf Alice, London Grammar či Adam Lambert zařadili do programu svých koncertů. Velký palec nahoru ale patří zejména severské zpěvačce Lykke Li, která letos představila povedenou

    předělávku v rámci akce pořádané k poctě výstředního Davida Lynche, jehož oblibě se stejně jako Chris Isaak těší.

    Wicked Game se pozvolna stala klasikou, a to s daleko širším dosahem než coby oblíbený materiál ke coverování. Jako vokální předobraz ji prý použil i frontman Metalliky James Hetfield na oblíbené desce The Black Album, stejný zdroj inspirace přiznala mimo jiné i popová diva Lana Del Rey, kterou Kim Gordon z legendárních Sonic Youth nedávno pejorativně překřtila na Chrise Isaaka v sukních. A při troše pátrání byste jej odhalili také u mnoha dalších interpretů, The XX nevyjímaje.

    Ačkoli Chris Isaak během své kariéry neustrnul a před měsícem vydal už třináctou řadovku First Comes The Night, sám si ze sebe někdy dělá legraci, když se označuje za autora jediného hitu, a vyzkoušel si také, jaké to je stát na druhé straně řeky díky kolekci coververzí sesbírané na albu Beyond The Sun.

     
     

    4

    songstory

    3

  • Chris Isaak – Wicked Game

     

    HIM – Wicked Game

     

    Pink – Wicked Game

     

    R.E.M. – Wicked Game

     

    4

    4

    songstory

 
×
Čtete:
2015/12
Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.