Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

  • text VOJTA TKÁČ

    foto fb kapely

    WOLF ALICE

    Nejžhavější kapela

    současnosti

     
     

    5

    enface

    1

  • O mladé čtveřici pěli kritikové chválu dřív, než se vůbec rozkoukala na scéně. Wolf Alice to ale nerozhodilo. Jejich debut je dnes nominován na prestižní Mercury Prize a pomalu se stávají nejdiskutovanější kytarovkou v celé Británii.
    Je na čase se seznámit.

     

    Déle než tři roky se o Wolf Alice šuškalo jako o mladých nadějích, které ostrovní indie scénu posunou zase o kus dál. Vlastně se o nich povídalo tak dlouho, až se začalo zdát, že kvarteto hajpu podlehlo a ukončilo kariéru dřív, než pořádně začalo. Ne nadarmo ale existuje přísloví o tom, jak trpělivost přináší ovoce. Wolf Alice vydali svou prvotinu na konci letošního června a poprask se tak mohl posunout z pouhé šuškandy na davové šílenství. „Na vydání debutové desky má interpret jen jednu šanci. Logicky se snaží, aby byla co nejlepší. Proto jsme si dali trochu na čas,“ komentovala to lakonicky zpěvačka Ellie Rowsell.

    PRO KAPELU COKOLI

    Ellie a kytarista Joff Oddie se dali dohromady v roce 2010, tedy v době, kdy už boom nezávislých kytarovek zcela utichl. I přesto začala dvojice tvořit písně inspirované svými indie oblíbenci, ale i legendami devadesátkového grunge. Zpěvačka zbožňovala Kurta Cobaina a od dětství chtěla hrát výhradně ve skupině. „Nechápu, jak to někdo v hudební branži může zvládat sám. A hlavně nechápu, proč vůbec chce, s kapelou jde všechno mnohem líp,“ vysvětluje. Také proto k sobě duo po dvou letech přibralo další dva nové členy. Po vzoru kultovních Sonic Youth nebo

     
     

    5

    enface

    2

  • Jsem z toho trochu mimo. Kdysi jsem snila o tom jet turné, navštívit studio a vydat album. A teď se to děje

    Existuje dnes vůbec ještě něco jako žánry? Všechno se zvukově i kulturně propojuje

    ČEKÁNÍ NA DESKU

    Více než s přesným pojmenováním soundu kapely si ovšem všichni lámali hlavu s jinou otázkou. Kdy už konečně vyjde debut? Ambice Wolf Alice sahaly výše, než jen co nejrychleji vydat placku a zařadit se do zástupu ostrovních kapel. Internetový hajp už v Británii potopil nejednoho interpreta, londýnská kapela tak měla dvě možnosti – buď trumfne očekávání, nebo potvrdí, že šlo jen o zbytečné a předčasné nadšení. Čekání na první album zkracovali Wolf Alice svým příznivcům docela příjemně. Na začátku roku například vystoupili před Alt-J v londýnské O areně s kapacitou dvacet tisíc lidí, tedy ještě o tři tisícovky víc než má stejnojmenný pražský kolos. „Občas jsem z toho trochu mimo. Pamatuju si na své brigády v obchodech a dobu, kdy jsem snila o tom jet turné, navštívit studio a vydat album. A teď se to děje,“ líčí třiadvacetiletá zpěvačka. Když se výsledek studijního snažení dostal mezi lidi, Wolf Alice konečně zodpověděli několikaletou otázku – předčasné nadšení nebylo zbytečné.

    Netrvalo dlouho a hudební média začala londýnskou formaci spojovat s interprety jako Garbage, Elastica nebo zmiňovanými Pixies. První plnohodnotné EP s názvem Blush katapultovalo partu do hledáčků lovců talentů i příznivců „všeho nového“. Melancholie, energie a prvky indie folku i alternativního rocku devadesátých let – první studiová ochutnávka měla mnoho atributů, které okouzlily fanoušky rovnou několika žánrů. Jako většina kapel tohoto století ale Wolf Alice žánrové nálepkování odmítají. „Existuje dnes vůbec ještě něco jako žánry? Všechno se zvukově i kulturně propojuje. Myslím, že by bylo úplně v pohodě, kdyby se spojila třeba Miley Cyrus a Metallica,“ tvrdí Ellie.

    Pixies si vysnilo baskytaristku, jenže nemohlo najít vhodnou adeptku. „Tehdy bych si třeba nechal změnit pohlaví. Udělal bych cokoli proto, abych mohl být v kapele,“ vzpomíná Theo Ellis, který nakonec pomyslný konkurz na basáka vyhrál. Stejnou dávku entusiasmu a nadšení sdílel i současný bubeník Joel Amey. Wolf Alice byli na světě.

     
     

    5

    enface

    3

  • DEBUT DEKÁDY

    Ztělesnění rocku 21. století; okouzlující a strhující; jednou za generaci; na co jsme dlouho čekali a hlavně: debut dekády. Nejen těmito přídomky označovala světová média desku My Love Is Cool. Mimo jiné napomohly tomu, že se debut hned pár dní po vydání dostal na první příčku britských prodejních hitparád a na chvíli tak komerčně trumfl například i novinky Florence and The Machine, Muse nebo Mumford & Sons. „Zrovna jsme večeřeli v jedné mexické restauraci v Kalifornii, když vyšla recenze na NME. Šlo o hodně lichotivé čtení, potom jsme si dali pár drinků a vesele pobíhali po celém Los Angeles. Fakt podivnej večer,“ vybavuje si Ellie zážitek z doby, kdy nahrávka, která od indie folkové ódy na přátelství dvou dívek s názvem Bros až po grungově laděnou zběsilost Giant Peach graduje a překvapuje vnitřní odlišností.

    Přes léto následovala vystoupení na festivalech jako Glastonbury, Reading a Lollapalooza. Podobně jako debut nabídly koncerty energii, duši devadesátkového rocku i kontrast dobra a zla v projevu blonďaté slečny s kytarou za mikrofonem. A o tom, jestli byla očekávání přehnaná, se na vlastní oči přesvědčíme 26. února v pražském Paláci Akropolis. Na české premiéře už Wolf Alice přivítáme coby nominovanou kapelu na prestižní Mercury Prize. Co nás přesně čeká, nevíme. Názory diváků se ale rozhodně budou lišit. Vedle nevídané vášně pro kytarovou muziku je totiž právě pestrost a rozmanitost to, co z formace dělá fenomén posledních let.

     

    3x wolf alice

    Bros

    Giant Peach

    You‘re A Germ

     
     
     
     
     

    5

    enface

    4

  •  

    5 důvodů k šílenství

    Proč vznikl okolo Wolf Alice takový poprask ještě dřív, než něco vydali?
    Podle Headlineru za to může hlavně těchto pět faktorů.

    1. Žánrový přesah

    Zaznamenali jste v posledních pěti letech kvalitní skupinu, která by ve své tvorbě obsáhla elementy folku, indie, grunge, stadionového rocku i shoegaze? Moc nás jich nenapadá. Nutno zdůraznit, že Wolf Alice na žánrech nezáleží, dělají hudbu tak, jak ji mají rádi.


    2. Devadesátkový flashback

    Pokud měla Amerika v devadesátých letech co nabídnout, byl to určitě alternativní rock. Syrové kytary, chytré texty a provokativní postoj, ze kterého vzešel kulturní směr i módní fenomén. Dědictví Nirvany nebo Pearl Jam vám při poslechu londýnských nováčků neunikne.


    3. Napětí a nekonečné čekání

    Zejména britští publicisté rádi informují o mladých hudebních talentech a snaží se vytipovat „další velkou kapelu“. V případě Wolf Alice tak činili přes tři roky. Existovaly dva

    možné výsledky – buď formace zklame, nebo se předpovědi vyplní. Tak či tak šlo o zajímavou story, která vzbuzovala pozornost.


    4. Anděl a ďábel jménem
    Ellie Rowsell

    Krásná nevinná zpěvačka, která dokáže křičet jako šílená a do kytary se opřít jako její milovaný Kurt Cobain? Ano, to rozhodně stačí k tomu, abyste odstartovali malou mánii mezi rockovými fanoušky. Ellie má v sobě anděla i ďábla a nebojí se je na pódiu nechat promlouvat.


    5. Kulturní odkazy

    Lidi rádi srovnávají, spojují a poznávají. Jedna ze starších skladeb s názvem Moaning Lisa Smile odkazuje na legendární Simpsonovi. A samotný název kapely si Wolf Alice vypůjčili ze stejnojmenné povídky spisovatelky Angely Carter. Další způsob, jak jednoduše oslovit širší cílovku.

     
     
     

    5

    enface

    5

 
×
Čtete:
2015/12
Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.