Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

  • text VOJTA TKÁČ

    foto Warner Music

    Coldplay

    Takhle jsme šťastní

     

    6

     

    headliner 1/3

    1

  • V londýnském metru se nedávno objevily plakáty s duhovým obrazcem a datem 4. prosince. Brzy se potvrdily domněnky bystrých fanoušků – Coldplay vydávají nové album. Po nahrávce plné melancholie tentokrát britští idolové vsadili na barvičky a radost. S velkým oznámením se ale vyskytl i jeden zásadní otazník. Je tohle jejich poslední deska?

     

    Mnozí je považují za partu, která se svezla na dojezdu mánie britpopu a kytarových balad. Možná mají trochu pravdu, Coldplay se ale nedá upřít, že dnes patří k největším poprockovým kapelám planety. Rezolutně to potvrzuje i to, že všech jejich šest řadovek obsadilo v roce svého vydání první příčku britské albové hitparády. Poslední z nich, intimní Ghost Stories, se stala světově pátou nejprodávanější nahrávkou loňska. Také proto udivilo, že pouhý rok a půl od jejího vydání už Coldplay představují první ochutnávky z nové placky A Head Full Of Dreams. „K poslednímu albu se nejelo dlouhé turné. Místo toho jsme popadli veškerou energii, kterou by nás koncertování stálo, a vrátili se přímo do studia,“ vysvětluje kytarista Jonny Buckland.

    DÁT DO TOHO VŠECHNO

    Ačkoli v současnosti formace působí šťastněji než kdykoli předtím, začínají prosakovat dohady o její budoucnosti. „Jedná se o naši sedmou desku. Považuji ji za něco ve smyslu závěrečného dílu Harryho Pot­tera,“ uvedl frontman Chris Martin. „Při nahrávání jsem ji vnímal jako naši poslední věc. Kdybych to tak nedělal, nedal bych do toho všechno.“ Výsledek snažení vyjde 4. prosince a je jasné, že významnou roli opět sehraje živost a rozzářenost z doby úspěšného díla Mylo Xyloto. „Takhle zníme, když jsme šťastní, neomezení a velmi vděční. Loňské album bylo tiché a decentní, tentokrát jsme chtěli stvořit něco barevného a veselého,“ představuje Martin novinku.

     
     

    6

    headliner 1/3

    2

  • Jeho slova potvrzuje hravý singl Adventure Of A Lifetime, který má funky drive, ale i rukopis starých Coldplay.

    Kapela nahrávala v losangeleském studiu Henson, které postavil Charlie Chaplin. Druhou nahrávací zastávkou se stalo AIR Studios od sira George Martina v Londýně. „Všechny předešlé nahrávky byly dlouhou cestou do tohoto bodu. Jde tak trochu o hip­pie album,“ dodává frontman. Za stěžejní elementy novinky totiž považuje lásku a smíření se s životním osudem. Osmatřicetiletý zpěvák se asi zjevně smířil

     

    Nový singl Coldplay má funky drive a náladu starých nahrávek.

    Coldplay – Adventure Of A Lifetime

     
     

    Jde tak trochu o hippie album

     
     

    6

    headliner 1/3

    3

  • s mnohým. Jeden z nových songů totiž pěvecky doprovází jeho exmanželka a první láska Gwyneth Paltrow.


    MIX OASIS A DRAKEA

    Odvážný tah? A co teprve featuring popové divy Beyoncé v další ze skladeb sedmého alba. Těžko říct, jestli tahle zpěvačka nějaké fanoušky Coldplay zajímá, každopádně už v minulosti skupina nabídla spolupráci třeba s Rihannou. Na A Head Full Of Dreams se ovšem podílela i zajímavější jména. „Snažili jsme se propojit všechnu hudbu, kterou máme rádi, od Drakea po Oasis. Cítili jsme, že nemáme co ztratit,“ vysvětluje Martin. To tedy nemají, proto se kytary v písni Up & Up ujal sám Noel Gallagher a v dalším songu uslyšíme nadějnou Švédku Tove Lo. Tvorba barvité desky údajně bavila nejen kapelu, ale i label Parlaphone. „Coldplay si nahrávání nikdy neužívali tak jako tentokrát. Zároveň nikdy nebyli spokojenější s výsledkem,“ uvedl jeho mluvčí. Jestli jde pouze o marketingové tahy a předčasné chvástání, se ukáže v době vydání tohoto Headlineru. První singl i duhová mandala na plakátech v londýnském metru, kterými kapela vydání oznámila, ovšem veškerým avizovaným atributům nasvědčují. Tak proč teda vlastně končit?


    OKAMŽITÝ ÚSPĚCH

    Možnému (i když nepravděpodobnému) ukončení kariéry by mohlo nasvědčovat několik skutečností: Coldplay komerčně dobyli všechny kontinenty, posbírali drtivou většinu

     

    Vykrádání Kryštofů?!

     
     

    Kryštof – Srdcebeat

    Coldplay – Adventure Of A Lifetime

    Vzpomínáte, když Joe Satriani a kapela Creaky Boards nařkli Coldplay, že se u hitu Viva La Vida až přespříliš inspirovali jejich staršími písničkami? Sága velmi zvolna pokračuje v české kotlině. Richard Krajčo totiž slyší v atmosféře nového singlu Adventure Of A Lifetime podobnosti se skladbou Srdcebeat své kapely Kryštof. „Chris cítí svůj srdcebeat... A to je dobře,“ napsal zpěvák na Facebooku. Píseň sdílel a v popisku uvedl mimo jiné i heslo „beat for everybody“. Přestože by se dala vypozorovat minimální podobnost ve šťastné náladě obou skladeb, ze strany Krajča jde o velmi odvážné srovnání. Abychom nevytrhávali z kontextu (kromě toho víme, že Richard stejně ignoruje facky kritiků), připomeňme, že má londýnskou partu velmi rád a nikdy naplno neuvedl, že by kopírovala jeho tvorbu. Svůj post naopak označil za vtip.

     
     
     
     

    6

    headliner 1/3

    4

  •  

    A teď se tvařte, jako když chcete říct: Nikdy jsme nebyli spokojenější s výsledkem.

    hudebních cen a prošli si řadou ér, které se vzájemně lišily zvukem, vizáží i cílovou skupinou posluchačů. Navíc letos uběhlo polokulatých patnáct let od vydání dodnes milovaného debutu Parachutes, což samo o sobě značí docela slušnou kariéru. V případě Coldplay to šlo vlastně všechno až moc hladce.

    Tak schválně, komu se takhle dařilo od úplného začátku? V lednu 1998 absolvovali první zkoušky a veřejné koncerty. Ještě téhož roku vydali profesionální EP Safety a blýskli se na ostrovním showcase festivalu In The City, kterého se účastnili i vrstevníci Muse nebo Elbow. Tehdy na ně do manchesterských klubů přišla hrstka lidí, situace se ovšem změnila dřív, než by tehdy jednadvacetiletý

    Chris Martin čekal. Náhlý zájem ho vlastně zasáhl do takové míry, že spadl ze záchodu, a to doslova. „Cítil jsem se jako ve filmu Návrat do budoucnosti. Na WC jsem si četl NME a článek o nových nadějných kapelách, protože mě napadlo, že některé z nich budu znát. Najednou jsem uviděl Coldplay a skoro omdlel,“ vzpomíná zpěvák. Jeden odstavec v hudebním časopisu změnil londýnskému kvartetu životy navždy. Následovala smlouva s labelem Parlophone (u něhož jsou dodnes), premiérová vystoupení v televizi a první obálky magazínů. Když konečně v létě 2000 vydali debut Parachutes, bylo jasné, že má Británie své nové lamače srdcí. Brzy se ukázalo, že míří ještě výš. Mnohem výš.

     
     

    6

    headliner 1/3

    5

  •  

    5 ETAP COLDPLAY

    V následujícím desetiletí prohlubovali londýnští miláčci zájem skalních fanoušků, kritiků i masového publika. Na rozdíl od některých interpretů ale neuvízli v bodě mrazu a nezačali recyklovat sami sebe. Lusknutím prstu přeměnili celkový sound i design a započali tak další éru své existence. Dočkali jsme se mistrovských tahů i průšvihů. Připomeňte si s námi pět zásadních etap Coldplay.

    X&Y (2005)

    Ačkoli se X&Y stalo v půlce minulé dekády nejprodávanější deskou roku, něco jí umělecky scházelo. Coldplay nedokázali navázat na předešlou autentičnost ani dobýt svět. Největší boom je teprve čekal. Rok 2005 byl pro kapelu s odstupem času trochu nemastný neslaný, podobně jako tohle zpěvákovo sako.

    Nemastní
    neslaní

    2

    Coldplay – The Hardest Part

     

    Viva La Vida or Death and All His Friends (2008)

    Ve spolupráci s Brianem Enem dala kapela dohromady dotaženou nahrávku, se kterou od U2 nadobro převzala korunu králů stadionového rocku. Martin si nechal narůst delší vlasy a doposud nejasné koncertní outfity kvarteto nahradilo příznačnými uniformami. Přestože se dodnes někteří domnívají, že megahit Viva La Vida vykrádá Joe Satrianiho, stejnojmenné album můžeme považovat za nejvýznačnější éru a dílo v diskografii Coldplay.

    Vstup do nejvyšší ligy

    3

    Coldplay – Viva La Vida

     

    Coldplay – Paradise

     

    Coldplay – Midnight

     
     

    A Rush Of Blood To The Head (2002)

    Místo pestré palety barev sázeli v době druhé desky na bílou místnost, minimalismus a křehkost. Paradoxně žádná jiná nahrávka formace neobsahuje tolik hitů jako A Rush Of Blood To The Head. Okolo roku 2002 stačily intimní balady a prostá světla reflektorů. Nic víc nikdo nepotřeboval. Blikající náramky nebo neony by asi tenkrát krátkovlasý Chris Martin poslal k čertu.

    Coldplay – In My Place

     

    Bez
    zbytečností

    1

     
     
     

    6

    headliner 1/3

    6

 
×
Čtete:
2015/12
Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.