Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

  • Ať žijí Sixx:A.M!

    text Iva Boková

    foto archiv kapely

    Mötley Crüe

     

    7

     

    story

    1

  • Mötley Crüe patří ke kapelám, které významně ovlivnily rockový svět. Další kapitoly mnohdy hodně divokých příběhů už ale nenapíšou. Kapela se totiž poslední den letošního roku definitivně rozloučí s kariérou a pak už nebude nic. Nebo že by přece jen ano? Už několik měsíců zarytě tvrdí, že comeback v jejím případě nehrozí, ale...

     

    Kolikrát jsme to už slyšeli nebo četli? Kolik kapel podobného formátu, některé i opakovaně, oznámilo ukončení činnosti, vyrazilo na rozlučkové turné a za pár let, někdy i měsíců přišel velkolepý comeback? Mötley Crüe snad můžeme věřit, že se nevrátí, přestože zpěvák Vince Neil občas v rozhovorech trousí věty, které by jednoho dost zmátly, jak jsou zavádějící. On jediný ze všech čtyř členů občas zmiňuje, že „něco“ se v budoucnu možná dít může. Na mysli ale má spíš jen nějaké ojedinělé vystoupení, ta ale ostatní členové kapely nepřipouštějí.

    Natupírované a zlakované účesy, tetování, glamrockové oblečení, černé linky kolem očí… to všechno v podstatě zůstalo. Pánové ale dávno dozráli, dospěli, alkohol a drogy už jim roky nic neříkají, a tak se z hubených klučíků v botách na podpatcích, kteří vypadali

    spíš jako přerostlé holky, stali solidní muži a vážené rockové ikony. Rebelie je ta tam. I když se občas nějaký ten exces dostaví, většinou se ho dopustí opět frontman Vince Neil nebo bubeník Tommy, po čtyřiatřiceti společných letech se chtějí profesně posunout dál.

    Aby dokázali, těžko říct, jestli hlavně fanouškům nebo spíš sami sobě, že to s pověšením značky Mötley Crüe na hřebík myslí opravdu naprosto vážně a aby je snad nenapadlo změnit názor, vymysleli krutý akční plán. V lednu 2014 uspořádali v LA tiskovou konferenci, na které oficiálně oznámili, že na dva roky vyrazí na poslední turné a pak nadobro skončí. „Naše vize byla vždycky taková, že odejdeme se zasraně velkým humbukem a se dvěma zbylými členy nebudeme hrát na nějakých country přehlídkách nebo v miniklubech,“ prohlásil na tiskovce bubeník Tommy Lee.

     
     

    7

    story

    2

  •  

    Naše vize byla vždycky taková, že odejdeme se zasraně velkým humbukem

     
     
     
     
     
     

    Mötley Crüe – Dr. Feelgood

     
     
     
     
     
     

    Mötley Crüe – Girls, Girls, Girls

     

    Mötley Crüe se pochopitelně chtěli rozloučit ve velkém stylu. Na závěrečné koncerty, z nichž většina byla dlouho dopředu i přes vysoké ceny vstupenek vyprodána, připravili setlist poskládaný z největších hitů a vzrušující unikátní produkci. V Evropě třeba poprvé a zároveň naposledy představili „The Crüecifly“, obří kolotoč, který nad hlavami fanoušků po celém prostoru arény všemi směry přesouvá bubeníka Tommyho Lee i s jeho bicí sestavou. Baskytarista Nikki Sixx se ohání těžkou basou, z níž vystřeluje ohňostroje plamenů.

    S Evropou se Mötley Crüe jednou pro vždy rozloučili po polovině listopadu ve finských Helsinkách, pro americké fanoušky si rezervovali prosinec. Velkolepá show Crüe Years Eve, kterou kapela odehraje na Silvestra

    „Naše práce je u konce.“ Při té příležitosti teatrálně za dozoru notáře podepsali „dohodu o zániku práva na vystupování“ s tím, že kariéru ukončí k 31. prosinci 2015. Pak se za nimi zavře opona. Pokud by dohodu porušili, hrozí jim soud a drsné sankce.

    Pokud byste si chtěli připomenout její začátky a divoká léta, která byla čistě a doslova ve znamení hesla „sex, drogy a rock´n´roll“, uštědřit si několik šoků a zároveň se třeba i hlasitě zasmát a celkově se skvěle pobavit, pořiďte si Heroinové deníky z pera Nikkiho Sixxe. Určitě je pak doplňte biografickou knihou The Dirt od Neila Strausse, která se po čtyři týdny držela na špici žebříčku bestsellerů

    v prostorách budovy Staples Center v domovském Los Angeles, bude definitivní a nesmazatelnou tečkou za úspěšnou kariérou „nejnotoričtější rockové kapely“.

     
     

    7

    story

    3

  •  

    Nový singl z letošního ledna, který vznikl jako promo k turné na rozloučenou The Final Tour 2015.

     
     
     
     

    Mötley Crüe – All Bad Things

     
     
     

    První singl z albového debutu The Heroin Diaries z roku 2007. Deska vznikla jako soundtrack ke knižnímu bestselleru.

     
     
     
     

    Sixx:A.M. – Life Is Beautiful

     
     

    Truhlu s nápisem

    Mötley Crüe jsme tedy

    zavřeli. Co teď?

    Zase ten Sixx! Je to ikona, atraktivní chlap, ze kterého ženy a dívky šílí ještě dřív, než promluví sametovým nosovým hlasem, muži ho uznávají a respektují. Navíc je to ale také

    The New York Times a už několik let se mluví o tom, že by se podle ní měl točit film. Druhá kniha Nikkiho Sixxe Tohle bude bolet je spíš pro jeho skalní fanoušky. Je temná, depresivní, spíš filozofická a psychologická než faktická, doplněná spoustou ponurých černobílých fotek. Pokud po ní sáhnete, nebude vám po jejím přečtení dobře. Na druhou stranu vám Sixxe představí jako všestranného umělce i vysoce inteligentní a hlavně ohromně inspirující osobnost. Ukáže vám jiný pohled na svět.

    Zjevně měl promyšlené i tohle. Člověk jeho naturelu zkrátka bez hudby nevydrží, přestože se kreativně realizuje mimo jiné také jako fotograf, tvůrce a moderátor velmi úspěšné rádiové show Sixx Sense a podobně. S Mötley tedy skončí, dá si pár měsíců pauzu a nastane mu zápřah se Sixx:A.M.

    Trio, které spolu s ním tvoří zpěvák a producent James Michael a vcelku čerstvě bývalý kytarista Guns N´Roses DJ Ashba už několik měsíců průběžně připravuje nové studiové album, dokonce prý rovnou dvě, a spřádá plány na turné. „Jsme teď nesmírně kreativní, jde

    naprosto špičkový manažer. Právě on tlačil svými kreativními nápady Mötley Crüe nahoru, vymýšlel kostýmy, strategie, pódiovou show a je také hlavním autorem hudby a textů. Díky němu má kapela jako možná jediná z těch, jež vydávají desky u velkých nahrávacích společností, stoprocentní práva na muziku.

     
     

    7

    story

    4

  •  

    Titulní píseň ze stejnojmenného druhého studiového alba, které vyšlo v roce 2011 a bylo zároveň soundtrackem ke knize s tímto názvem.

     
     
     
     

    Sixx: A.M. – This Is Gonna Hurt

     
     

    nám to skvěle. Chceme nahrát co nejvíc kvalitních písniček a pak z nich dvaadvacet vybrat. Rozdělíme je na dvě alba, která vydáme s časovým rozestupem, aby měli fanoušci čas muziku vstřebat. Skladby ale budou tematicky i zvukově propojené,“ pochvaluje si Sixx práci na novince. „I tentokrát výrazně posuneme hranice, vždycky jsme to dělali,“ dodává.

    Původně jen boční projekt tří muzikantů a přátel, který natočil před osmi lety album The Heroin Diaries, soundtrack k první Sixxově knize, o čtyři roky později přidal nahrávku This Is Gonna Hurt, která opět doprovázela stejnojmennou knihu, a loni přidal už běžnou třetí desku Modern Vintage.

    Sixx:A.M. v minulosti kvůli velkému vytížení muzikantů s hlavními kapelami prakticky nekoncertovali. Fanouškům se tak začínají plnit sny, protože většina z nich se smířila s tím, že Sixx:A.M. zůstanou výhradně studiovým projektem. Na vůbec první americké turné, zatím poměrně krátké, vyrazili letos na jaře. Na příští rok slibují celosvětovou koncertní šňůru.

     
     

    7

    story

    5

  •  

    Otvírák loňského třetího studiového alba Modern Vintage. Poprvé se nejedná o soundtrack, ale regulérní desku.

     
     
     
     

    Sixx: A.M. – Stars

     
     

    Kytarista DJ Ashba se nemůže dočkat: „Neskutečně se těším. Dva roky permanentně na pódiu, na setkáních s fanoušky a hlavně s parádní novou hudbou. Na tohle čekám už devět let. Všichni tři jsme se rozhodli, že Sixx:A.M. jsou pro nás absolutní prioritou. Všechno ostatní musí počkat nebo se přizpůsobit.“

    Vince Neil zřejmě bude pokračovat v různých obchodních aktivitách, například se stal spolumajitelem klubu, který hraje americký fotbal. Plánuje někdy nahrát čtvrtou sólovou desku, a protože se v minulosti často objevoval i v různých televizních pořadech a reality show, je velmi pravděpodobné, že si tuto zkušenost zopakuje.

    Bubeník Tommy Lee může hostovat u jiných rockových kapel, nedávno například spolupracoval s Billym Corganem a Smashing Pumpkins, nebo vzkřísit někdejší boční projekt

    Methods of Mayhem. Už pár let také působí jako DJ a hraje elektronickou taneční muziku.

    Kytarista Mick Mars by se chtěl dál věnovat hudbě. Tento poměrně nenápadný muž, nejstarší člen kapely, trpí od mládí vážnou chorobou, chronickou zánětlivou formou artritidy, která mu působí obrovské bolesti a komplikuje pohyb. Podle lékařů je překvapující, že se stále pohybuje, a dokonce hraje na kytaru. I Mars by rád natočil první sólové album. „Bude to určitě hardrocková deska, ale nechci nijak škatulkovat. Rozhodně nepůjde o metal, i tak vám ale budou vstávat vlasy

     
     

    7

    story

    6

  • na hlavě,“ uvedl tradičně cynický kytarista. Už na jaře zmínil, že by na něm mohl spolupracovat se zpěvákem Johnem Corabim, který s Mötley Crüe natočil jedno album, leč fanoušci ho nepřijali, přestože je objektivně mnohem lepší zpěvák než Vince Neil.

    Dá se zapomenout na skoro třicet pět let společného života? Nedá a ani to není třeba. Muzikanti se prý rozejdou jako přátelé. Třeba Nikki Sixx ale rozhodně okamžitě po poslední show s Mötley hodlá zapomenout na jejich hudbu. „Proč bych zakládal další verzi Mötley Crüe? Sixx:A.M. jsou úplně něco jiného hudebně, spirituálně, emocionálně i vizuálně, a na to jsem hrdý. Nehrajeme hudbu Mötley Crüe a nikdy ji hrát nebudeme. Po dni, kdy Crüe odehrají poslední koncert, už nikdy nezahraju jediný jejich song… i kdyby to měla být skladba, kterou jsem sám složil.“

     

    Mötley Crüe

    Americká rocková kapela vznikla v roce 1981 v kalifornském Los Angeles. Založili ji baskytarista Nikki Sixx a bubeník Tommy Lee. Později je doplnili kytarista Mick Mars a zpěvák Vince Neil, kterého na krátkou dobu a jednu desku dočasně nahradil John Corabi. Kapela stála začátkem osmdesátých let u zrodu glam metalu. Mötley Crüe po celém světě prodali přes sto milionů desek. Deváté a zároveň definitivně poslední studiové album Saints Of Los Angeles vydali v červnu roku 2008. Jejich finální koncertní turné se chýlí ke konci.

     
     

    7

    story

    7

 
×
Čtete:
2015/12
Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.