Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

  • text Šárka Hellerová

    foto profimedia

    Grimes

    Ještě divnější, než se zdá

     
     

    6

    ženský element

    1

  • „Ve vlastním životě jsem daleko divnější. Grimes je pro lidi stravitelnější. Kdyby to bylo na mně, možná bych nosila knírek, nebo tak něco,“ vysvětlovala letos sedmadvacetiletá Kanaďanka Claire Boucher deníku The Guardian, že není stejná jako její hudební alter ego, které zaujalo pozornost podivuhodnými klipy i singly. Jaká tedy opravdu je?

     

    „Snažím se to udělat do určité míry stravitelné. Protože tohle chci sama vidět. Vytvářím věci, které si přeju, aby na světě existovaly, kombinované s mým naprosto nestydatým kreativním vyjádřením,“ říká sebevědomě.

    Boucher od dětství věděla, že aby byla šťastná, musí být její život tvůrčí. Od hudby ji nejprve zradila učitelka hry na housle, která prohlásila její výuku za ztrátu času. Dnes už je na světě čtvrté album Grimes, indiepopové senzace, která fantastickým způsobem nabourává očekávání a značnou uniformitu hudební scény. Zpěvačka se hlásí k nejrůznějším hudebním vzorům od Mariah Carey po korejský pop, o kterém před třemi lety prohlásila, že když ho slyšela poprvé, řekla si: „Aha, to zní jako Grimes.“

    Vlastní hudbě ovšem odmítá přiřknout jakoukoli škatulku. „Pop je jenom jeden z žánrů. Některé mé písničky jsou popovou hudbou ovlivněny, jiné nejsou. Celý záměr Grimes je v tom, že nemá žánr,“ řekla Guardianu a posteskla si, že se ji lidé snaží neustále někam žánrově zařadit. „Pokud jste si to neuvědomili doteď, nikdy na to nepřijdete,“ vzkazuje Boucher s tím, že jediným klíčem k její hudbě je ona sama a fakt, že je autorkou, interpretkou a producentkou zároveň.


    Nenávidím hodně lidí

    „Jsou věci, některé mé názory, které bych nikdy v rozhovorech neřekla. Jsem daleko

     
     

    6

    ženský element

    2

  •  

    Jsem daleko političtější, než projevuji veřejně. Hodně lidí nenávidím

     
     

    političtější, než projevuji veřejně. Výrazně extrémnější. Hodně lidí nenávidím,“ vysvětluje rozpor mezi vlastní osobností a svým uměleckým projektem Grimes, jehož mediální obraz si ovšem navzdory plné umělecké kontrole žije vlastním životem. A hned uvádí příklad toho, co ji dokáže vytočit, ovšem s uměním Grimes to nikterak nesouvisí: „Rozumíte tomu, jak strašně špatné je pro životní prostředí a pro všechny s sebou vozit dvě stě tisíc liber světel a gigantických falešných kulis New Yorku? U2 mají toho gigantického kraba. To je zvrácené,“ rozhořčila se před reportérem Guardianu, ale hned se zarazila s tím, že nebude pomlouvat U2. Claire Boucher se zkrátka snaží hlídat si svůj mediální obraz stejně jako tvorbu.

    První dvě alba Geidi Primes a Halfaxa vydala v roce 2010. „Ta alba jsou doslova první hudba, jakou jsem kdy udělala. Byla to jen zkouška. Ne že bych je nenáviděla, ale místo toho, abych dělala muziku, kterou jsem si přála, jsem udělala to, čeho jsem byla schopna,“ vzpomínala pro Pitchfork na své první pokusy ve chvíli, kdy vycházelo její průlomové třetí album Visions. V té době už ji hudba pohltila natolik, že na McGillově univerzitě v Montrealu zameškala většinu roku a vyhodili ji.

    Původně naprostého samouka, kterého k hudbě nasměrovali přátelé z uměleckého spolku Lab Synthèse a jenž své první písně začal tvořit na laptopu metodou pokus omyl,

     
     

    6

    ženský element

    3

  •  

    Znepokující singl Flesh Without Blood/Life In The Vivid Dream z nového alba Art Angels.

    Grimes – Flesh without Blood

     
     

    řekla, že nechce, aby drogy byly nadále součástí jejího příběhu. „Ztratit lidi kvůli drogám a alkoholu je to nejhorší, protože to zničí každou dobrou vzpomínku, kterou jste na ně měli, a nutí vás vyrovnat se s prázdným prostorem, který zanechají,“ svěřila se Boucher, proč ji vytáčí, když lidé neustále vracejí na stránku Wikipedie Grimes citace z rozhovorů, v nichž o drogách a své bývalé závislosti otevřeně mluvila.

    Nicméně během oněch bezesných nocí vznikla hudba, o které věřila, že ji sesílá Bůh, a podle mnohých fanoušků i hudebních kritiků tak i zní. Boucher je ale zvyklá tvořit vše od hudby po obal desek sama a tato kontrola jí přináší pocit svobody, jehož si nadevše váží. Přesto statečně čelila po vydání desky Visions neustálým dotazům, kdo složil její písničky a s kým (se kterým z producentů – mužů) bude spolupracovat příště.


    Svým vlastním šéfem

    „Nikdy od lidí neuslyšíte častěji, že to děláte špatně, než ve chvíli, kdy se vám daří,“ napsala pro časopis Elle v článku o tom, jak se stát svým vlastním šéfem. Vedle rad o pravidelné životosprávě a skákání přes švihadlo klade důraz na to, že není dobré naslouchat lidem, kteří mají pocit, že vědí, co je pro vás nejlepší. „Ignorujte je. Myslím, že se to vztahuje k jakékoli kreativní činnosti, protože zítra svět nebude vypadat jako dnes. Dělat něco jiného je nejspíš lepší než dělat to samé, co všichni ostatní,“ radí Claire, která zná hodnotu vlastní tvor

    Vize bezesných nocí

    Nové zkušenosti se jí hodily ve chvíli, kdy přišla na řadu práce na albu Visions, které ji před dvěma lety proslavilo. „Můj management byl v té době mizerný a stanovil datum vydání ještě před tím, než jsem vůbec měla album natočené. Prostě řekl, že album vyjde v tento den. A já na to: Děláte si ze mě, kurva, legraci? A oni: No, radši se do toho pusť,“ vyprávěla zpěvačka, co předcházelo desce, která vznikala hekticky, beze spánku a jídla a ve společnosti amfetaminu. Na to nerada vzpomíná a časopisu Rolling Stone

    nakoplo rok po vydání prvotin turné se švédskou zpěvačkou Lykke Li. „Donutilo mě to stát se muzikantem. Předtím jsem hrála tak pro třicet lidí a najednou z toho byly tři tisíce. Hodně jsem cvičila a všechno jsem víc promyslela. Předtím to byl tak trochu jam, hodně jsem improvizovala,“ řekla v rozhovoru.

     
     

    6

    ženský element

    4

  • by. O čemž svědčí, že jinak též šéfuje společnostem Grimes Creative Corp, Fairy Tour Corp a Roco-Prime Productions.

    Zatímco minulé album vzniklo v deliriu pod tlakem data vydání, tentokrát na sebe Boucher nenechala nijak tlačit. I když ji od roku 2013 zastupuje Roc Nation, společnost, kterou vlastní Jay-Z a má pod svými křídly umělce jako Shakira nebo Kanye West, nahrává pořád pod malým labelem 4AD, jenž jí dává absolutní uměleckou svobodu. Tu využila k nahrání tanečněji naladěného alba Art Angels, které vznikalo v Los Angeles, kam se přestěhovala.

     

    Debutová píseň z alba Visions byla píseň o zapomínání na věci, které se ani neměly stát.

    Grimes – Oblivion

     
     

    „Minulé album vzniklo v delíriu.“

     
     

    6

    ženský element

    5

  •  

    Naprosto jsem si posrala život, odměnou je svoboda

     
     
     

    Ne morálním kompromisům

    „Nebyla jsem vychovaná jako kluk, ale ani jako holka. Neříkám, že se neidentifikuji jako žena, ale gender mě vůbec nezajímá. A na hudebním průmyslu nenávidím, že se najednou píšou věci, jakože Grimes je ženská hudebnice nebo že má holčičí hlas. Jako jo, ale jsem i producent, který celý den kouká do pitomých grafů a ekvalizérů a dělá dost technické věci,“ řekla letos pro magazín Fader. Rozčiluje ji, že protože za každou zpěvačkou a umělkyní stojí práce mužů, předpokládá se, že ani ona nemůže dělat svou práci sama. O sexismu v hudebním průmyslu napsala manifest, ve kterém vyjadřuje nesouhlas s prostředím, v němž jsou zpěvačky nuceny chovat se jako striptérky. Je v pořádku vyhrožovat znásilněním, ale není ok říct, že jste feministka. „Jsem smutná, že není cool, nebo je dokonce urážlivé mluvit o environmentálních problémech nebo o lidských právech,“ píše zpěvačka a dodává: „Nechci muset dělat morální kompromisy, abych se uživila.“

     

    rozhodla vydat na hudební dráhu. Holku, která stvořila Grimes, ovšem nelze podezřívat z toho, že by jí šlo v první řadě o peníze. To by šla nejspíš jinou cestou.

    „Naprosto jsem si posrala život,“ řekla před třemi lety vesele britskému novináři. „Nikde nežiju nastálo, nevídám přátele. Musíte obětovat hodně věcí, abyste mohli dělat tohle. Ale odměnou je ta neuvěřitelná svoboda.“ A Claire Boucher, známá jako Grimes, si svou svobodu rozhodně umí vychutnat.

    Art Angels nahrála u sebe doma. „Musí to být můj prostor,“ řekla magazínu The Fader, kde se jí dobře tvoří. „Několikrát jsem zkoušela nahrávat ve studiích, ale dvě stě babek za hodinu vytváří na psaní příliš velký tlak. Když jsem doma, mám tolik času, kolik chci na to, abych se mohla potloukat a zkoušet různé věci bez toho, abych se bála, kolik to stojí za minutu.“ Peníze ostatně sehrály důležitou roli už na začátku její kariéry. „Předskakovala jsem před kamarádem v Montrealu a promotér mi dal po vystoupení 275 dolarů. Přišla jsem si najednou bohatá a vykašlala se na všechno ostatní. V té době to pro mě bylo tolik peněz, že se mi zdálo jasné, že se budu moct hudbou živit,“ vzpomínala zpěvačka na bod zlomu, kdy se

    Přes den chodila na pláž, užívala si dlouhé obědy a tvořila v uvolněnější atmosféře. Zjistila totiž, že v umění to nefunguje tak, jako třeba ve světě baletu, jemuž se víc než deset let věnovala. Tvrdší práce neznamená nutně lepší výkon. Múzy nedonutíte tancovat tvrdým tréninkem. Ovšem to neznamená, že by Art Angels vzniklo z nicnedělání. Kvůli desce se Boucher naučila hrát na pět nástrojů včetně houslí, od kterých byla kdysi zrazována.

     
     

    6

    ženský element

    6

 
×
Čtete:
2015/12
Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.